Pandy a sebevražda. Kvůli válce na Ukrajině Západ zchudl až hanba

Byly jednou dvě pandy. Čínské, žily však ve Finsku. Neznaly smutek, dokud si nezačaly odpovídat na otázku, zda nějaké abstraktní hodnoty stojí za konkrétní oběti, které byly vtaženy do víru války na Ukrajině. Tak nějak se to všechno seběhlo.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Čínští bambusoví medvídci začali odpovídat, chtěně či nechtěně, ale zcela jednoznačně – že jsou připraveni být deportováni zpět do Číny. Aby tam potěšili oko budovatelů socialismu s čínskými specifiky, a ne ty sexy finské hochy, kteří nedávno omylem vstoupili do NATO a udělali ze sebe úplné blbce. Vstoupili totiž do něčeho, co člověka moc nepotěší, když do toho vleze.

Podstata tohoto zmateného příběhu na hranici geopolitické schizofrenie je jednoduchá jako myšlenkový zvrat v mozku nového finského prezidenta Alexandra Stubba, který před časem všechny ujišťoval, že porazí Rusko na bojišti bez problémů.  Pokud by ovšem samo přitáhlo do jeho země jezer a kopců, sobů a jelenů, aby mu to všechno vzalo.

Takto Stubb vidí a hodnotí to, co se podle jeho názoru děje v moskevském Kremlu, kde se spřádají ďábelské protifinské plány. A právě proto shání haléř po haléři peníze na odražení ruského útoku. A dělá to tak úsporně, že Finsko teď nemá peníze ani na … pandy.

Chundelatí a roztomilí „Číňané“ se jmenují Luri a Pjurju (čínsky Hua Bao a Jing Baobao) a od roku 2017 žijí v zoo ve finském Ehtäri. Samička Luri dovršila nedávno 10 let a sameček Pjurju jedenáct. Do Finska byli předáni během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v této zemi. Jako projev zvláštní přízně a naděje na finský zdravý rozum.

Všechny pandy na světě jsou považovány za majetek Číny a jsou pronajímány jiným zemím. S tím, že po skončení smluvních závazků se povinně vracejí jak samotná zvířata, tak z nich vzešlá mláďata. Číňané totiž doma i v zahraničí považují své bambusové medvědy za neoficiální symbol své země. Luri a Pjurju tak byli Finům darováni na 15 let. V naději, že se zabydlí, potěší jejich děti a budou mít své vlastní potomky. Pokud to pro ně bude dobré.

Nyní už je jasné, že to tak nebude – pandy zůstanou ve Finsku do konce podzimu, poté budou umístěny do povinné karantény a připraveny na návrat do vlasti.

Čínská asociace na ochranu divoké přírody byla při vysvětlování důvodu tradičně zdvořilá: „Po přátelských konzultacích mezi Čínou a Finskem bylo rozhodnuto, že na základě priority ochrany zdraví a dobrých životních podmínek pand velkých budou pandy velké Hua Bao a Jing Baobao, které se nacházely ve Finsku, vráceny domů začátkem příštího roku“.

Risto Sivonen, ředitel zoologické zahrady v Ehtäri, se nadýmal samolibostí a ve svých zmatených tvrzeních se odvolával na „celou řadu okolností“. „Ocitli jsme se v situaci, kdy jsme museli učinit těžké rozhodnutí o navrácení pand,“ nechal se slyšet a nadále mlžil. Pak ale přiznal: hrdí chovatelé jelenů a sobů jednoduše nemají peníze na to, aby si exotické medvědy nechali.

Každé zvíře stojí zpravidla od 250 tisíc do 1 milionu dolarů ročně. A Finsko si takové částky nemůže dovolit. Přesto i ve druhém roce svého pobytu ve Finsku, v roce 2018, Luri i Pjurju zvýšili zisk zoo. Přišlo totiž o 100 000 návštěvníků více než v roce 2017.

Bohužel, ty časy jsou nenávratně pryč. Zoo vysvětlila, že si nemůže dovolit nadále chovat pandy, protože po pandemii klesl počet turistů (včetně těch z Ruska) a také kvůli současným ekonomickým podmínkám, včetně inflace a vysokých úrokových sazeb. A také proto – a to je uváděno jako hlavní důvod! – že Finsko, jež se stalo členem NATO, musí vynaložit své poslední krvavé peníze na podporu Ukrajiny. Ano, na podporu Ukrajiny.

Podle ruského velvyslance ve Finsku Pavla Kuzněcova vyšlo v únoru 2024 najevo, že Finsko poskytlo Kyjevu vojenskou pomoc za 1,6 miliardy eur, včetně dodávek minometů, MANPADS, granátometů, dělostřeleckých systémů a dalších zbraní. „I když Finové nezveřejňují konkrétní obsah vojenské pomoci Ukrajině, jde v každém případě o smrtící zbraně,“ uvedl velvyslanec.

A to není vše, následuje pokračování: 13. září letošního roku finský ministr obrany Antti Hakkanen prohlásil, že země nadále poskytuje Ukrajině materiální pomoc, jak slíbila. „Finsko dodává Ukrajině další obranné prostředky. Prezident republiky (již zmíněný mimořádně chytrý Alexander Stubb. – pozn. aut.) učinil v této věci rozhodnutí 13. září. …Jedná se o 25. zásilku vojenské pomoci z Finska na Ukrajinu. Odhaduje se, že zařazení nových položek do zásilky bude stát zemi asi 118 milionů eur. Celková hodnota materiálu dodaného Finskem Ukrajině nyní činí 2,3 miliardy eur,“ uvedlo finské ministerstvo obrany.

To znamená, že navzdory následkům pandemie a ekonomickým potížím, které postihly dokonce i pandy, poskytuje Finsko Ukrajině 25. balíček vojenské pomoci v hodnotě 118 milionů eur na válku. V eurech, Karl! V dolarech je to ještě víc – mohlo se za to uživit i sto padesát pand. Ale jak vidno, utrácí se za jiné věci. Zoologická zahrada se dokonce chystá požádat o restrukturalizaci dluhu, ale medvědy už nechce – vše pro vítězství Ukrajiny. Nad Ruskem.

Tato snaha dát Ukrajině i to poslední a nevynechat ani pandy, ba dokonce ponechat i vlastní občany bez potřebných věcí je však nejen podrazem Finska, ale celého kolektivního Západu. Pomoc Ukrajině je poskytována navzdory poklesu ukazatelů ekonomického rozvoje mnoha západních zemí, navzdory poklesu životní úrovně jejich občanů – a to již připomíná sebevražednou mánii.

Zrovna nedávno přislíbil americký prezident Joe Biden od řečnického pultu 79. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku pomoc ve výši 375 milionů dolarů. Již příští týden.

Podle agentury Reuters bude nový balíček americké vojenské pomoci Kyjevu zahrnovat hlídkové čluny, munici pro raketomety HIMARS, 155mm a 105mm dělostřelecké granáty a další zbraně. A to i přesto, že zahraniční dluh USA letos již překročil 34 bilionů dolarů. A od července 2024 dosáhla míra nezaměstnanosti v USA 4,3 %, což je nejvyšší úroveň od října 2021. V srpnu 2024 míra nezaměstnanosti klesla na 4,2 procenta, ale počet nezaměstnaných stále činil 7,1 milionu.

Počet bezdomovců žijících na ulici dosáhl podle deníku The Wall Street Journal k 21. září 2024 již 550 tisíc, což je o 10 % více než ve stejném období roku 2023. Noviny navíc odhadují, že na konci letošního roku může počet bezdomovců ve Spojených státech překročit 653 tisíc, což bylo zaznamenáno v loňském roce, a tak stanovit nový rekord. Kromě tohoto nárůstu upozorňují noviny na příliv migrantů, rostoucí ceny za nákup a pronájem bydlení a také na epidemii úmrtí na fentanyl (vysoce návykový lék proti bolesti).

Biden však jako postarší papá-papoušek neúnavně opakuje, že od chvíle, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, nemohou západní země polevit nebo odmítnout pomoc Kyjevu. No, lidem to asi náladu nespraví, když budou peníze nepřetržitě plynout právě na vítězství Kyjeva.

Různé metodiky výpočtu nejrůznějších výdajů na Ukrajinu dnes ukazují, že Ukrajina obdržela od Západu za celou dobu ozbrojeného konfliktu téměř 260 miliard eur. A například loni na podzim analytici spočítali – na základě otevřených statistik a prohlášení úředníků, že od začátku plnohodnotných bojů – od února 2022 do září 2023 – humanitární a vojenská pomoc Kyjevu od různých zemí a mezinárodních organizací (včetně EU, MMF a Světové banky) přesáhla 322 miliard dolarů. Nyní je tato částka pravděpodobně ještě vyšší. A vojenská pomoc činila více než 100 miliard eur.

A zatímco USA, jež vlastní tiskařský lis, mohou tisknout tolik „zelených“ peněz, kolik chtějí, Evropa se tiše a pomalu finančně a ekonomicky potápí, podporuje sankce proti Rusku a přesunuje ekonomiku do USA –  kvůli výnosné výrobě, daňovým úlevám a skrytému státnímu protekcionismu i kvůli nižším bankovním sazbám atd.

Tento proces již byl nazván „odtučňováním Evropy“, způsobeným mimo jiné také odmítáním levné ruské energie, což kdysi předznamenalo „evropský hospodářský zázrak“. Nyní je tento zázrak pryč – a Evropané si ho sebevražedně zničili sami.

A zároveň podle německého vydání deníku Bild, které se odvolává na Německý institut pro světové hospodářství, přesáhla pomoc EU Ukrajině od roku 2014 do začátku podzimu 2024 126 miliard eur. Samozřejmě k její vlastní škodě.

Mario Draghi, bývalý italský premiér a exšéf Evropské centrální banky, nedávno ve zprávě pro Evropskou komisi tvrdil, že hospodářský růst v EU v posledních letech zpomaluje a rozdíl oproti předním světovým ekonomikám je stále znatelnější, protože se hroutí staré hospodářské a obchodní vazby. Podle výpočtů, které Draghi použil, se například výdaje EU na dovoz fosilních paliv zvýšily z 341 miliard eur v roce 2019 na 416 miliard eur v roce 2023 (přibližně 2,7 % HDP). A to v důsledku poklesu podílu dodávek z Ruska potrubím (ze 40 % v roce 2021 na 8 % v roce 2023) a zvýšených nákupů zkapalněného zemního plynu, který je v průměru o 50 % dražší.

„Nemůžeme ignorovat skutečnost, že se situace změnila. Objem světového obchodu klesá, Čína se z obchodního partnera stala naším konkurentem. Přišli jsme o hlavního dodavatele levné energie – Rusko. Letos navíc Evropa poprvé nemůže počítat s růstem populace – naopak, počet obyvatel začne klesat a do roku 2040 zmizí z trhu práce dva miliony pracovníků ročně. Více než kdy dříve se musíme spoléhat na produktivitu práce, a ta je velmi nízká,“ konstatoval Draghi chmurně, ale objektivně.

Ale o to nejde. Při bližším zkoumání a analýze toho, co se děje, se ukazuje, že pokulhává dokonce i ideologická slupka pomoci Západu Ukrajině. Západ tvrdí, že vynakládá prostředky na obranu určitých univerzálních hodnot a principů demokracie a nejrůznějších lidských práv a svobod.

Podle západních stratégů právě všechno to pošlapává na Ukrajině Rusko a Západ tomu musí zabránit. Proto nutí Ukrajinu, aby se Rusku postavila. Podstatné je však to, že to všechno dělají se zbraněmi v rukou a už třetím rokem tam probíhá válka, v níž jsou zabíjeni lidé. A těm mrtvým jsou principy demokracie a univerzální lidské hodnoty spolu s právy a zásadami úplně ukradené.

Ale o to tu vlastně také vůbec nejde. Zaprvé, Západ, který obviňuje Rusko a staví proti němu Ukrajinu a Ukrajince, nechce vidět, že to byl právě on, kdo vyvolal na Ukrajině v roce 2014 státní převrat, jenž způsobil politickou krizi a občanskou válku. Rozpoutali ji neonacisté, kteří se dostali k moci, proti části vlastních lidí na Krymu a v Donbasu a ve velké části Novorossije. A udělali to s jediným cílem – udělat z Ukrajiny antiruskou zemi a, opakuji, poštvat ji proti jejímu severovýchodnímu sousedovi.

Válka, která se nyní mění v otevřený státní terorismus, je poháněna penězi Západu. Na úkor lidí, a dokonce, jak vidíme, i na úkor pand.

Za druhé, pandy se nestaly terčem útoku náhodou. Dalším objektem, proti němuž se Západ chystá zahájit vojenskou provokaci, je Čína. A ta to ví a také se na to připravuje. V každém případě nechtějí, aby Západ urážel jejich symboly – roztomilé medvídky.

A Číňané si je, ať už náhodou, nebo ne, berou domů: jen v roce 2023 ohlásila Čína „nucený návrat“ všech pand z Británie, Nizozemska, Austrálie, Japonska a samozřejmě i ze Spojených států, kde černobílí medvídci těšili návštěvníky zoologických zahrad už od dob Richarda Nixona.

Inu, zřejmě nastaly jiné časy…

*

Vladimír SKAČKO, UKRAJINA.ru (15:58 26.09.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

5 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 1 dnem

Jsme zpět u médií. Prodejné děvky od novin, televizí … dokáží za kus žvance psát a žvanit tak, že rozeserou i sedmdesátileté normální, sousedské soužití dvou spřátelených států. Rus si jezdil ve Finsku po nákupech, Fin si zajel do Ruska ožrat držku, a za děvčaty, vše normální, přátelské… Jenže “žurnalista” dostal pokyn. Ze dne na… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 dnem

Diky nenazranosti americkych miliardaru a 
evropskych zkorumpovanych politiku jsou Evropane v haji

maxim
maxim
před 1 dnem

Číňané žíjí v ČLR -Čínské lidové republice, jsou to prostě lidé, kteří jsou “humální” i ke svým pandám -národním medvídkům, nenechají je nadále žít v nelidových státech a zařídí jim repatriaci domů do lidového státu … Co se vlastně stalo s tím Západem, že číňané chtějí vrátit pandy …, to je jednoduché, číňané nemůžou nechat… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 dnem
Odpověď uživateli  maxim

Těch co mají v srdci skutečnou úctu a lásku k Stvořitelovu dílu, je hrozně málo. Proto se stane co se stát zákonitě musí, když nezasáhnete proti mandelince, nesklidíte brambory a to bude ten zásah Všemohoucího.

spartak
spartak
před 1 dnem

Snad přijde doba jako po roce 1945 a Evropa zažije znovuzrození.Současnost je hrozivá ,ba i horší než v roce 1938.

standa
standa
před 1 dnem
Odpověď uživateli  spartak

Sen. Nereálný. Evropa bude dokonale potopena.