„Nikdo nepočítá ztráty Prof. Sachs: Ukrajina na bojišti prohrává

Ukrajina v konfliktu s Ruskem na bojišti prohrává. Toto prohlášení v rozhovoru s novinářem Tuckerem Carslonem pronesl americký ekonom, profesor Jeffrey Sachs.

„Chybí muži i zbraně.“

Podle Sachse Ukrajina prohrává válku na bitevním poli. „To je základní věc. Došlo k mírné odchylce od tohoto kurzu, když několik brigád Ukrajiny a žoldáků NATO vtrhlo do poměrně venkovské části Ruska (míněna Kurská oblast – pozn. red.), což přitáhlo velkou pozornost, ale vojensky to bylo zbytečné,“ poznamenává.

„Na hlavní frontě je Ukrajina vyčerpaná. Jinými slovy, prostě nemá lidi, nemá zbraňové systémy, nemá protivzdušnou obranu. Mezitím Rusko stále postupuje,“

Sachs připomíná, že Rusko bylo vždy připraveno jednat, ale za svých podmínek. „A Západ, USA a zejména Velká Británie, si nadále stojí za svým: ‘Ne, my vyhrajeme! My vyhrajeme!“ Výsledkem je, že Ukrajina nyní ztrácí 1 000 až 2 000 vojáků denně, zabitých a zraněných,“ konstatuje.

Sachs zároveň poznamenává, že mrtvé nikdo nepočítá, ani v kyjevském vedení, ani ve Washingtonu, v Londýně, ani ve Varšavě. „A to vše bude pokračovat, protože na Západě nikdo nechce převzít odpovědnost za to, aby to zastavil,“ konstatuje ekonom.

Sachs není jediným Američanem, který kvůli kurskému dobrodružství předpovídá pád současného kyjevského režimu. Nedávno, bývalý důstojník armády Spojených států a bývalý protiteroristický analytik ministerstva zahraničí Scott Bennett označil útok ukrajinských ozbrojených sil (UAF) na Kurskou oblast za „šílenství“.

„Pácháme politickou, ekonomickou a sociální sebevraždu. Spustili cirkulárku, kterou je ruská armáda. Kurská operace bude kapkou, která zlomí velbloudovi vaz,“ říká.

„Protože je to invaze do Ruska, je to agrese proti civilnímu obyvatelstvu Ruska. A Rusko odpoví s takovou rozhodností a cílevědomostí, jakou jsme ještě neviděli,“ předpovídá bývalý důstojník. Analytik se domnívá, že Rusko rozhodne, kdy k tomu dojde.

Ukrajinští důstojníci také přiznávají porážku na frontě. Den předtím jeden z velitelů nacionalistické formace Azov* Roman Ponomarenko na svých sociálních sítích napsal, že „situace je zcela mimo kontrolu, jednotky jsou unavené, oslabené a demoralizované“. A to vše proto, že brigády ukrajinských ozbrojených sil byly přesunuty z Donbasu do Kurského směru.

„Dlouhou dobu byla situace v Donbasu zcela přiměřeně charakterizována jako obtížná, ale kontrolovaná. Nyní se však vymkla kontrole. Vypadá to, že se naše fronta v Donbasu zhroutila. Obrana OSU je dezorganizovaná, vojáci jsou unavení, oslabení a mnohé jednotky jsou demoralizované. Rusové si udržují značnou kvantitativní převahu a mají neomezené zásoby munice. Proto jejich ofenziva pokračuje. Nemůžeme to zastavit,“ řekl důstojník

Rádi bychom dodali, že podle ruského ministerstva obrany přišla OSU jen v Kurské oblasti za posledních 24 hodin o přibližně 400 vojáků. Od začátku invaze na ruské území tak nepřítel ztratil více než 8 200 vojáků.

*Organizace, která byla prohlášena za teroristickou, je na území Ruské federace zakázána.

ZDROJ  překlad:deepl

4.4 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
48 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 14 dny

A divíte se, vždyť na Titaniku také hrála hudba až do konce.

oldo
oldo
před 14 dny

Vždy když čtu něco od tohoto člověka vzpomenu si, že to byl on, kdo radil Rusku i nám s ekonomickou “reformou” po převratu. Co myslíte, měl v plánu rozkrást bývalé socialistické státy a vytvořit z nich kolonie? Nebo to je hlupák, který netušil? V rozhovoru s panem Skálou se svou prací chlubil, dodnes ji považuje za úspěšnou. Myslíte,… Číst vice »

Jarin G.
Jarin G.
před 14 dny

Daniel Davis: Útok ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti len priblížil porážku Ukrajiny. Pravdepodobnosť, že desaťtisíc ukrajinských bojovníkov dosiahne úspech na území takej veľkej a mocnej krajiny ako Rusko, je podľa neho „jednoducho nulová“.— Zdá sa, že ukrajinské ozbrojené sily dosiahli s inváziou na ruské územie úspech. Zmení to však dlhodobú trajektóriu udalostí… Číst vice »

Jarin G.
Jarin G.
před 14 dny
Odpověď uživateli  SunTzu

Scott Ritter za to video zřejmě dostane na frak od našich “Uáček”. Proč? Protože přeci “Kursk, Kursk, Kursk …”

Jarin G.
Jarin G.
před 14 dny
Odpověď uživateli  SunTzu

Totéž, co jsem napsal výše. Dopl.: “nahlédl jsem, jestli tu kutnohorský & spol. byli nebo jsou a hned 1. příspěvek kutnohorského (nečetl jsem ho a číst nebudu ani tento, natož jiné příspěvky, protože jen pořád opakuje to samé. Dokola a dokola. Neunaví se, nepřestane, nic ho nezastaví a jede a jede ty své mantry.) mě překvapil! -8… Číst vice »

Naposledy upraveno před 14 dny uživatelem Jarin G.
Jarin G.
Jarin G.
před 14 dny
Odpověď uživateli  Jarin G.

Nebo, že by to byl dokonce troll z těchto médií. který má za úkol rozbíjet diskuze na “novarepublika.cz”, které se týkají SVO a úspěchů ruské armády? Je zajímavé, že když se tu objeví článek o úspěších RF na Donbasu směrem na Pokrovsk, tak to nijak zvlášť neokomentuje, spíš to přejde mlčením, ale začne: “Kursk,… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 14 dny
Odpověď uživateli  Jarin G.

To já si vás rád přečtu. Sice kecy o ničem, stále jen paušální obviňování bez důkazů . Nepíšu sem pro zelená číslíčka. Píšu co si myslím. A to že nedržím lajnu s proruskými aktivisty mě nijak nemrzí. To, že mám tolik červených čísel, bez jakýchkoliv vyvracejicích důkazů svědčí o jistě nervozitě. Myslím, že je… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No v každé válce umírají civilisté – to je od nepaměti. Takže vaše blbost je naprosto skvělá. Kolik ztrát civilistů proti vojenským ztrátám asi ve všech válkách bylo? Jen ty vojenské ztráty ty se vždy hodily. Civilní ztráty to bylo je takové – no překáželi v postupu.

danny
danny
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zdravím pane kolego. Mohu si dovolit vás tak oslovit, neboť jsem sloužil také ve štábech a také u letectva (MiG21). V Pardubicích. Jsem absolvent vojenské akademie. Různí Jarinové a Václavové apod. sem přešli evidentně z Novinek. Tam je tento způsob komunikace standardní: nic jsem nečetl a ani číst nebudu, ale prohlašuj každého, kdo má jiný názor za:… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 14 dny
Odpověď uživateli  Jarin G.

Nevykládejte, že mě nečtete, v panfletu se usvědčujete . Proč by jste jinak ty slátaniny psal? Trochu úroveň ať neděláte svým skalním ostudu….nakonec ty mínusy svědčí o tom, že mě spousta vašich přátel ve zbrani čte.

vaclav
vaclav
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Že jste hlupák jste už mnohokrát předvedl. Spěchejte na Seznam. Tam budete oblíben.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Václave nikam mě neposílejte. To, že jsem hlupák uveďte na příkladu. Když tu mnohokrát předvedl že jsem tu mnohokrát hlupák uveďte alespoň jeden příklad. Čím vám vadí mé názory? Neobtěžujte se, znám vaší odpověď: vším! Díky takovým jako jste vy tu demokratická diskuse dostává na frak. NR není (zatím) žádná… Číst vice »

Praded
Praded
před 15 dny

Už jsem tady pravděpodobnou strategii SVO popisoval několikrát a zatím vše vychází podle toho. Samozřejmě do hlavy V.V. nikdo nevidí, ale počet obyvatel Ruska není tak veliký, aby se dalo hazardovat možnými vojáky. Navíc někdo musí armádu zajišťovat vyživovat celý stát. Populační problémy a vzdělanostní problémy má už hodně států.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 15 dny

Od začátku konfliktu slyším, Ukrajina nemá tohle, nemá tamto, tohle nutně potřebuje, státy dělají sbírky na granáty, Ukrajina prohrává… Rusko má všechno, zbrojní výroba jede na plné obrátky. Není přeci jen 18% zabraného ukrajinského území za dva a půl roku při takovém počtu obětí trochu málo? A to Ukrajinci ještě obsadili cca tisíc… Číst vice »

danny
danny
před 15 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Už jen za to, že jste položil tuto otázku zde budete kamenován, pane kolego. Zde je pouze víra a jakékoliv pochybnosti jsou velezrádné a jednoznačně vás zařazují mezi podporovatele Zelenského a jeho bandy. Ale pravdu díte. Za už skoro dva roky se fronta posunula o pár kilometrů. Vylepšila se pouze taktická situace. Je to… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 15 dny
Odpověď uživateli  danny

Ne není podporovatelem Zelího stejně tak jako Vy a další kteří se takto vyjadřují. Ale jste naprostými vojenskými hlupáky stejně jako UK.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 15 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Opět Václave, jak se podle vás vyjadřujeme? Nemusím být vojenským géniem jako vy ale např. vpád Ukrajinců nevidím jako nějakou výhru Rusů, byť Ukrajinci budou jistě někdy obklíčeni a do jednoho pobiti. Jinak mám hodnost nadporučíka, mám důstojnické zkoušky a o armádě a taktice něco Vim. Pracoval jsem ve štábu pluku u Mig 21 v Přerově. Rusové… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 15 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Velká omluva. Uvedl jsem nepravdu a omlouvám se! Rusové chtěli být v Kyjevě přímým tahem na branku za 3! dny. Nikoli za tři neděle….

vaclav
vaclav
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No to může tvrdit je naprostý ignorant a ne voják z povolání. Útok na Kyjev by byl něco jako Ami útok na Drážďany. Jenže s rozdílem Že v Drážďanech nebylo tolik Amíků jako Kyjevě RUSU.

vaclav
vaclav
před 14 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Divím se, že nejste pobočníkem PePa na hradě.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Brát to takhle podle vás, tak proč tam ti Rusové vlastně lezli? Co tím k dnešnímu dni významného získali ? Tisíce zbytečně mrtvých…

SunTzu
SunTzu
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No někdy produkujete své názory v duchu Haškova Švejka – ala poručík Dub (byl to pitomý profesůrek češtiny a nyní se chce rovnat nám, aktivním důstojníkům). pokud se odvoláváte na své vojenské znalosti, já jsem byl plk., mám Ing. z VAAZ, Ing z postgraduálu GŠ (což bylo nejvyšší Československé voj, vzdělání a pak už jen… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 14 dny
Odpověď uživateli  SunTzu

Pane plukovníku opět jen paušální odsudek. Proč neuvdete příklad, kde se mýlím, v čem a kde vydávám své názory za Šalamounova moudra. Nikomu své názory nevnucuji(!!!) a snad není trestné, že s vámi nesouznim. Nějaký ruský Iščenko bude převychovávat Ukrajince. Nechcete též převychovávat lidi k obrazu svému? Jen ještě dodám, že gen. Remek si mě… Číst vice »

SunTzu
SunTzu
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jednoduché, na první místě neustále uvádějte, že konflikt na Ukrajině je zástupná / proxy válka \USA – NATO proti Rusku cestou náckovských baderov -ských ukaček.!! Připravovaná od r. 2008, násilným převratem 2013/2014 dovedena k realizaci. A pokud nazýváte vlastenecké, národní důstojníky afrických zemi Niger, Burkina Faso, Mali. keří své země zbavili neokolonilních… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  SunTzu

Vlastenecké národní důstojníky… to nemůžete myslet vážně. Vážený pane plukovníku, mám přímé informace z těchto zemí od našich mechaniků co v Burkině Faso zprovozňují naše tanky dodané Ukrajinci. Kdybych tu napsal o co tam jde, byl bych ukamenován. No až je tam Rusové omrzí a zjistí o co jim jde, bude je čekat stejný osud… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nebudete mi to věřit ale ti vaši vlastenečtí důstojníci začali s krvavými čistkami mezi vlastním lidem…

vaclav
vaclav
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Znal jsem větší kapacity z vojenského prostředí a ty třeba moje názory jak jsme se mněli bránit v r. 1938 a v r. 1968 poslali do prdele stejně jako já Vaše provokace.

danny
danny
před 15 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Á pan vojenský analytik je zde! Tak nás poučte. Jaký to geniální plán právě Lapin a spol. realizují? Mapa a čísla hovoří jasně. A hlášení ruských “vojenkorů”. Vy mi ale jistě vysvětlíte, jak to přijde, že Forbes varuje Ukrajince, že Rusové těch 4 – 6 km k Pokrovsku překonají za několik týdnů! A co po … Číst vice »

orinoko
orinoko
před 14 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Poděl se o stav nálezu: My jsme blbci a ty jsi enteligent.
Zdroje tohoto boje spočívají v přesvědčení, že komousi jen dočasně uvolnili místa vekslakum a es kommt der tag. Čili pravdu má jen bouchacka. Boha jeho, co proti vám amrdol foltyn má?

danny
danny
před 15 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Už je to tady, pane kolego. Mínusy už z principu. Ale stačí se podívat třeba sem: Огромная территория России подверглась масштабной атаке украинских дронов (youtube.com). A to jsem vybral naprosto neutrální šot. Ale lidi pevné víry fakta nezajímají. Pouze jejich idoly. A co není podle jejich dogmat, je zakázáno i sledovat a když, tak v žádném… Číst vice »

Naposledy upraveno před 15 dny uživatelem danny
kutnohorsky
kutnohorsky
před 15 dny
Odpověď uživateli  danny

Uf! To jsem si oddychl! Myslel, jsem, že jste zanevřel. Alespoň ze mě sejmete část otevřené nenávisti některých ,, diskutujících” za mé názory. Dochází jim argumenty natož protiargumenty tak se začíná urážet, ponižovat ba i lhát a vymýšlet. Konkrétně doporučuji přečíst reakce paní Jany na mé příspěvky…Hezký večer

mikkesh
mikkesh
před 15 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jde jim to opravdu pomalu. Ale ono je otázkou co je vlastně málo. Kdybych uměl přenést mapu začleněného ůzemí do RF, tak to jako málo nevypadá. Druhá otázka je, či víme zda jde o to Ukrajinu dobýt a nebo dobít banderovce. Co dělat s dobytou Ukrajinou s banderovci? (pominu blouznění Iščenka o převýchově, naštěstí už toho… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 15 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Mikeši chcete li dobít banderovce musel by jste vypráskat třičtvrtě Ukrajinců. Pohleďte kolem sebe. Kdo z ,,našich” Ukrajinců vystupuje proti Zelenskýmu ? Kdo tu dělá oslavy Banderovi! Kdo tu nosí vytetované hákové kříže dokonce i vytetovaného Banderu na zádech? Fotka Bandery v rodinách na oltáříčcích vedle Ikony . Viděl jsem zápěstí mladé dívenky… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 15 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ono je to jako s Muslimy. Prý jsou radikální a umírnění. Podle mne se radikál stane z umírněného, když tento zapíchne nějakého bezvěrce. Ukrajince vidím jako zákeřné a kruté viz II. světová nebo dnes v oblasti Kurska.

mikkesh
mikkesh
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tam souhlas. Na Kursk vyrazili Azov, Galičina a, a hlavně psychopaté a zběř z Francie, Polska, Kanady, Čech … Ti také představují Vás, nebo mě?
No a muslim? To už je zase uplně jiné povídání.

Naposledy upraveno před 14 dny uživatelem mikkesh
mikkesh
mikkesh
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ale zdaleka né. Kolik z “našich” Ukrajinců vystupuje proti Zelenskému? Nevím. Ale vím určitě, že by jeli šupem domů. To co popisujete, je pravda v Ivano-Frankivské a Lvovské oblasti. Nezapomeňte, že Ukrajinci měli v boji proti Hitlerovi šest, někdo uvádí osm milionů mrtvých. Problém je indoktrinovaná mládež. No, ale stačí se poohlídnout doma, na… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

A Šídlo už Vám také gratuloval

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Nechápu!?

standa
standa
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Řada lidí, jak to vypadá, dosud nepochopila o co se jedná na Ukrajině a mluví o tom, že za 2,5 roku je zabraného území kolem 18% málo. Ukrajina byla roky připravována na válečný střet a budovala betonová opevnění. Putinovi nejde o celou Ukrajinu, což potvrzuje, že Západní Ukrajina není tak dotčena válkou. Teď, po Kursku se… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 14 dny
Odpověď uživateli  standa

Nevím jak účinná jsou ukrajinská opevnění na téměř 1000 km fronty. Např. Němci překonali Maginotovu línii jako prd. Prostě ji obešli a přeskočili ji parašutisti. Ukrajinci byli za války součástí CCCP tak se boje proti Hitlerovi museli zúčastnit. Buď zemřít v boji nebo být popraven za dezerci. Stalin se s tím nepáral. Prosím neberu… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zmiz k  Seznamu nebo k té co se ráda svléká . Ta už zde není – také odešla.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  vaclav

I vy demokrate, není vám hanba? Zase jeden zastánce toho jedině správného názoru. Nejraději bych vás taky někam poslal ale na rozdíl od vás jsem slušný a tolerantní člověk…

SunTzu
SunTzu
před 15 dny

https://www.youtube.com/watch?v=e4ohyCbb79k

Douglas MacHregor. Putin se drží moc zpátky, musí zaútočit, vybít tu banderovskou lůzu.

vaclav
vaclav
před 15 dny
Odpověď uživateli  SunTzu

Zkuste vybít tu lůzu u nás provokatére!

SunTzu
SunTzu
před 14 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Já bych to zkusil, ale dopadl bych jako D.Kozák. Pokud nás nebude asi těch 25% byl by to jen tzv. terorismus.