Na východě nic nového

I když, pokud bychom chtěli být věrni názvu českého překladu slavného Remarquova románu, museli bychom napsat „Na východní frontě klid“. Ale tam je všechno možné, jen ne klid.

z autorova facebooku
z autorova facebooku

Jens Berger se ve svém článku v NachDenkSeiten zamýšlí nad tím, jak je možné, že výsledek zemských voleb v Sasku a Durynsku je pro mnohé tak „překvapivý“.

Sasko a Durynsko hlasovaly a političtí pozorovatelé jsou „překvapeni“. SPIEGEL dokonce hovoří o zlomu a krizi liberální demokracie. Výsledek byl předvídatelný a je plně v trendu, který trvá přibližně deset let. Kampaně proti AfD a nově i BSW (Aliance Sahry Wagenknecht) – jak se očekávalo – nepřinesly ovoce. Místo toho AfD převzala v obou zemích roli dělnické strany – kdysi to bývala levice na východě a sociální demokracie (SPD) na západě. Úspěchy BSW jsou především, ale nejen, důsledkem války a politiky přezbrojování. Nejedná se o zlomový okamžik a pokud strany, které se řadí k liberálům, nepochopí znamení stop, na této nové normalitě se jen tak nic nezmění.

Se 49 procenty volil včera AfD v Durynsku téměř každý druhý dělník. V Sasku to bylo 45 %. Úspěch AfD byl ještě větší u voličů, kteří svou finanční situaci hodnotili jako „špatnou“ – pro AfD hlasovalo 51 % v Durynsku a 49 % v Sasku. AfD je – alespoň na východě – bezpochyby stranou „malých lidí“. To není nic nového. Například v posledních zemských volbách v Sasku AfD získala 41 % hlasů pracujících, což je více než dvojnásobek hlasů než takzvaný „levicový tábor“ složený z SPD, Zelených a Die Linke dohromady. Mimochodem, včera AfD získala více než pětkrát více dělnických hlasů než tyto tři strany dohromady, a dokonce i v Durynsku, kde má Die Linke stále několik bašt, dokázala AfD získat více než trojnásobek dělnických hlasů než SPD, Zelení a Levice společně.

NachDenkSeiten před tímto vývojem varovaly již v roce 2019. Je jasné, že je zde rozpor, že jasně neoliberální strana (AfD) je vnímána jako strana zastupující zájmy pracujících a finančně znevýhodněných. Tím by mohla být analýza téměř ukončena. AfD se úspěšně podařilo – s pomocí politické soutěže a médií – učinit z migrace a kriminality subjektivně nejdůležitější témata volebního rozhodování, zejména u těchto skupin voličů, a protože tradiční strany a také Die Linke úspěšně na dlouhou dobu otupily svůj socioekonomický profil. Není třeba se divit, že se od nich voliči odvrátili.

Pouze BSW (Alince Sahry Wagenknechtové) úspěšně zabodovala s tématem „sociální zabezpečení“ – podle infratest dimap bylo sociální zabezpečení nejdůležitějším tématem pro voliče BSW v Sasku i Durynsku, před tématem „Ukrajina a Rusko“.

Například v Durynsku byla skutečnost, že Německo je stále více zatahováno do války na Ukrajině, druhým největším důvodem znepokojení voličů, hned za obavami z rostoucí kriminality. Kdo se diví, že BSW dokázalo zejména v Durynsku dosáhnout velmi úctyhodného výsledku, zde najde odpověď. Válečná a zbrojní politika semaforové koalice je kriticky vnímána stále více lidmi a CDU pochopitelně není vnímána jako alternativa, zvláště v tomto bodě.

Čemu se vlastně političtí komentátoři diví? Před volbami byly jasné i obavy voličů. Jsou to otázky kriminality a migrace, války a míru a socioekonomických obav. Pokud jde o otázku kriminality a migrace, zdá se, že voliči dávají přednost původní AfD před totožnými programy CDU a semaforových stran, pokud jde o otázku války a míru, má BSW v současnosti skutečně unikátní místo na trhu, a pokud jde o socioekonomické obavy, odpovědi BSW na východě jsou zřejmě přesvědčivěji vnímané než odpovědi politické konkurence.

Posledním bodem, který byste jistě mohli zmínit, je téma covidu a lockdownů – na to se ale v povolebních průzkumech kupodivu nikdo neptal, takže se můžete spolehnout pouze na svůj vlastní instinkt a ne na čísla. Ať je to jak chce, lze kritizovat subjektivní rozhodnutí voličů, zejména při volbě AfD, ale nelze se divit.

V tomto ohledu nejsou úspěchy AfD a BSW v Sasku a Durynsku zlomovým bodem, ale spíše očekávaným pokračováním dlouhého vývoje. Pokud byste měli volební výsledek shrnout do jedné věty, mohli byste napsat, že semaforové strany plus Die Linke dostaly odměnu za to, že dlouhodobě neberou obavy voličů vážně a jsou schopny nabídnout pouze matná „řešení“. “ To nemůže nikoho přesvědčit.

Vítězem této krize víry je CDU, která se jako opozice vůči spolkové vládě může alespoň verbálně vymanit z odpovědnosti za neúspěch tradičních stran, ačkoli sama nemá reálné odpovědi v problémových oblastech, které jsou pro ni určující, v případě „války a.míru“ – má dokonce horší odpovědi než semaforové strany. CDU však dokázala zabodovat jako „prevence AfD“ – v Durynsku každý druhý volič CDU nevolil CDU kvůli jejímu programu, ale pouze proto, aby zabránil většině AfD.

Jinak se zdá, že kampaně proti AfD a nově i proti BSW jsou mrtvé. Nezdá se, že by voliče nějak zvlášť zaujala hysterie a neustálé varování před „populisty“ nebo v případě AfD údajně hrozící fašistické převzetí moci. Ale i zde lze říci: na východě nic nového. Aktéři takových kampaní v médiích a politice už by vlastně měli pochopit, že v lepším případě svými kampaněmi nedosáhnou ničeho a v horším dosáhnou pravého opaku.

A tak na východě vlastně zůstává všechno při starém. V Sasku bude „Keňa“ (CDU/SPD/Zelení) pravděpodobně nahrazena novou koalicí CDU, SPD a BSW, i když bude zajímavé sledovat, jaké akcenty v této koalici BSW nastaví. V Durynsku – ještě jednou – není možná žádná skutečná koalice, protože CDU považuje nejen AfD, ale i Sie Linke za neschopné sestavit koalici kvůli rozhodnutí o neslučitelnosti – toto rozhodnutí by mohlo být zrušeno nebo by se dalo jednoduše vládnout jako Levice v posledních letech s menšinovou vládou.

V každém případě má AfD nyní možnost minimálně v Durynsku s více než třetinou zastupitelů zablokovat v parlamentu hlasování, která vyžadují dvoutřetinovou většinu. To ale neznamená, že nastane soumrak Západu. Současná mediální hysterie opět opadne a věci budou pokračovat jako doposud.

Nebo snad ne? Probudí se konečně SPD a uvědomí si, že volby lze vyhrát věrohodnou mírovou politikou? Budou obavy voličů z kriminality a migrace brány vážně a odeberou se tak hlasy AfD? Nebo budeme pokračovat beze změny, budeme pokračovat v rozčilování, malovat ve volbách přízrak nadcházející Čtvrté říše a tím skutečně učinit z AfD nejsilnější sílu ve spolkových volbách v příštím roce?

Tolik Jens Berger pro NachDenkSeiten.

Ještě pár perliček: Bodo Ramelow, dosavadní premiér za Die Linke v Durynsku, který prohrál na body s „odpadlicí“ Sahrou Wagenknecht, se prsí, že nikdy nebyl komunista a tudíž by s ním CDU měla koalovat, i když ta to má ze spolkové centrály zakázáno, ministr katastrofálního hospodářství spolkové republiky Habeck (Zelení) obvinil AfD a rovněž BSW, že se nechají platit Ruskem za proruskou politiku, představenstvo Svobodných (FDP) žádá hlavu předsedy Lindnera a poslanci SPD proboha prosí, ať už nikde v médiích nemluví předsedkyně strany Saskia Esken a generální tajemník Kevin Kühnert, zejména k otázkám migrace. Bývalý kancléř Schröder (SPD) viní z volební katastrofy sociálních demokratů jejich proválečnou politiku. Vše ukazuje, že bude veselo, a to nás brzy čekají volby v Braniborsku.

*

MUDr. Ivan David, CSc. a Mgr. Jana Kunšteková (překlad)

4.3 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 12 dny

A co ty nýmandi vládnoucí čekali většině lidí se nelíbí co je nám vnucováno migrace zelený blábol LGTB válka s Ruskem drahota krachující podniky. Svádět něco na Rusko je čistá lež.

spartak
spartak
před 13 dny

Německo dojíždí na soc.demokraci jak v Česku.Nechápu jak soc.dem. mohla tak zblbnou z toho ,že komunisté jsou fuj a praktikovat politiku zmaru.Je mi úplně šuma fuk ,kdo zvedne prapor normální politiky a nemusí to být komunisté ,ale sakra ať jde pravice do háje.