Legitimita vítěze

Autor popisuje obecnou anatomii konfliktů a uplatňbování pragmatických a morálních hledisek, ukazuje jak odumřela platnost nezinárodního práva a vysvětluje ruskýpostoj k ukrajinskému konfliktu jako speciální případ podle obecných pravidel.

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko

Již přibližně dvacet let stále častěji slýcháme: “Kaddáfí ztratil legitimitu”, “Asad se delegitimizoval”, “USA neuznávají legitimitu íránského režimu”, “USA neuznávají zvolení Putina”, “USA neuznávají volby do Dumy a Rady federace Ruska”, “ruské vedení pochybuje o legitimitě Zelenského”, “na Ukrajině nezůstaly žádné legitimní orgány moci”, “volby v USA jsou zmanipulované, nereflektují vůli lidu, jsou nelegitimní” atd. (to lze nalézt i o Číně, o jejích soupeřích v ATR, a o velké části evropských zemí, ale o Africe a Latinské Americe se nemluví).

Lid, zasažený virem informační nelegitimity nepřátel, se snaží pochopit, co z toho vyplývá, a začíná vymýšlet ta nejneuvěřitelnější vysvětlení toho, co údajně ve výsledku můžeme udělat: na co “máme právo”. Přitom tentýž lid se vesele směje, když se snaží nás nebo naše spojence “delegitimizovat” a zcela oprávněně prohlašuje, že “nám nic nemohou udělat”.

Lidé se s obavami ptají, proč Američané dodávají zbraně Ukrajině a požadují, aby nám je Írán a KLDR nedodávaly, aby s námi Čína neobchodovala a celý svět se připojil k protiruským sankcím, které porušují základní principy mezinárodního práva, protože mohou být zavedeny pouze Radou bezpečnosti OSN? Ale titíž lidé se neptají, proč pomáháme Sýrii, když Američané požadovali, abychom nepomáhali a rozhořčují se, že Američané pomáhají Ukrajině, kde my žádáme, aby se jí nepomáhalo, a když je v mezinárodním právu zapsáno právo na silovou intervenci v sousedním státě na základě toho, že tam došlo k převratu?

Je třeba si prostě uvědomit, že i když se politici a diplomaté budou i nadále odvolávat na principy mezinárodního práva, to už dávno nefunguje. A nezačalo to na Ukrajině. A nezačalo to Rusko. Začátek byl dán rozpadem Jugoslávie, kdy Západ zasáhl do procesu v rozporu s normami mezinárodního práva jednoduše proto, že Německo bylo unaveno hrát druhé housle a vystoupilo jako samostatný hráč na Balkáně, ale USA a EU nemohly připustit samostatný úspěch Německa, který by ho přivedl na pozici velmoci, a proto také zasáhly.

Postavit se proti Německu – tehdejší ekonomické lokomotivě EU a vzornému členovi NATO, na jehož území se nacházely největší americké základny a které sloužilo jako předmostí pro potenciální rozmístění amerických jednotek na evropském kontinentu, nemohli, stejně jako nemohli jemu samotnému dovolit slíznout všechnu smetánku tématu.

Dříve by jen varovali Berlín, že nezasáhnou a nebudou ho zachraňovat před SSSR, pokud by se Moskva rozhodla Bělehrad podpořit. Ale SSSR už tehdy sotva dýchal a tento argument nezafungoval.

Postupně se proces, který začal rozpadem Jugoslávie, přesunul na Srbsko. Logická tečka byla udělána uznáním nezávislosti Kosova Západem. V této chvíli Rusko prohlásilo, že bude tento případ považovat za precedens. Právě tímto prohlášením Moskva konstatovala smrt mezinárodního práva a uvolnila si ruce pro jakékoliv akce na mezinárodní scéně. Západ ale nevěřil, že by někdo mohl nikoliv teoreticky prohlásit, ale prakticky ukázat, že pokud normy neplatí pro jednoho, neplatí pro všechny.

Rusko do poslední chvíle Západ přesvědčovalo, aby mezinárodní právo neničil. Západ to vnímal jako slabost. Ve skutečnosti rčení o Rusech, kteří “dlouho zapřahají, ale jedou rychle” velmi přesně odráží tradiční, již od dob Ivana III., ruskou zahraničněpolitickou strategii.

Rusové raději hrají podle pravidel a nespěchají je porušovat, pokud je někdo poruší. Ale když systematické porušování pravidel mezinárodního soužití nějakou zemí nebo skupinou zemí začne představovat pro Rusko skutečnou hrozbu, pak Moskva najednou “zapomíná” na všechna a všelijaká pravidla a začíná je interpretovat ve svůj prospěch mnohem efektivněji a rozsáhleji než ti, kteří plánovali, že ji porazí ve hře bez pravidel. Ohromení ničitelé mezinárodního práva začínají žalostně kvičet, ale už je pozdě, jen jim připomínají, že od šerého dávnověku je základem mezinárodního práva precedens a precedens vytvořili sami.

I když se tedy Rusko zříká dodržování psaných pravidel, zůstává v souladu se základními ustanoveními mezinárodního práva, spočívajících v tom, že co bylo spácháno jedním, může být opakováno druhým na stejných základech. Ale zároveň je třeba mít na paměti, že právo precedentu je právo silnějšího. Máte právo řídit se precedentem, pokud můžete toto právo ubránit.

Západ proto prohlašoval, že uznání Kosova není precedentem, ale výjimečným případem. Na což jsme (v souladu s precedentem) odpověděli, že uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie je také výjimečný případ. Západ se poté rozhodl nám dokázat, že Rusko nemělo právo jednat na základě precedentu, protože nemůže toto právo ubránit silou.

Právě tehdy, v roce 2008, se sice formálně nic nestalo (vztahy se Západem zůstaly stejné), ale ve Washingtonu a Bruselu bylo učiněno konečné rozhodnutí ve prospěch “potrestání Ruska”. Zpočátku se předpokládalo, že sankce uvalené pod líbivou záminkou zničí ruskou ekonomiku, rozhořčený lid smete moc a zajistí další období rozpadu a vnitřních konfliktů, po němž Západ vyvede z Ruska tucet nebo více států, které nebudou v geopolitickém plánu nic společně ani samostatně představovat. Rusko ale dokázalo protáhnout dobu a první rozsáhlé sankce byl Západ s to zavést až šest let po pětidenní válce, a to na pozadí právě této vyvolané ukrajinské krize.

Dále je třeba si uvědomit, že stejně jako stát nemůže okamžitě mobilizovat obléci-obout-vyzbrojit a poslat na frontu několik desítek milionů lidí (může to udělat postupně), tak není možné okamžitě zavést komplexní sankce – vlastní ekonomika Západu je příliš integrovaná do globální a spočítat všechny dodavatelské řetězce najednou není možné, můžete se rozehnat po nepříteli a udeřit po sobě. I postupným zavedením sankcí, a to v omezených objemech se Západ několikrát dostal do problémů.

Proto se proces sankční války protáhl až někdy do roku 2020-2021, kdy byl Západ nucen uznat, že další sankční balíčky jsou zaváděny bez naděje na úspěch, protože všechny možné sankce již byly uplatněny. Tehdy bylo jasné, že další fází je vojenská agrese proti Rusku cestou jeho vtahování do války za pomoci útoku Ukrajiny na DLR/LLR. V rámci tohoto úkolu byl Porošenko, který se vyhnul válce, nahrazen v prezidentské funkci naprosto poslušnou loutkou Zelenským.

Až do prosince 2021 se Rusko snažilo přesvědčit Západ, aby nepřekračoval další hranici, ale když bylo jasné, že vojenskému konfliktu se nelze vyhnout, uplatnilo zásadu že “pokud je boj nevyhnutelný – bij jako první”. Konfrontace se Západem nabyla podoby války. Tak se rozhodl právě Západ. Rusko se zpočátku houževnatě drželo vzorce SVO, ale Ukrajina a Západ okamžitě nazvaly událost válkou za zničení Ruska. Západ oficiálně nastínil úkol porazit Rusko na bojišti.

A nyní si položme otázku: jaképak normy mezinárodního práva mohou působit v podmínkách otevřené války Ruska se Západem (nejprve finanční, ekonomické a diplomatické, pak i horké)?

Lidé rádi opakují vzorec Sun Tzu, že “válka je cesta podvádění”, aniž by obzvlášť přemýšleli o jejím obsahu. Válka je vlastně antimír. Ve válce je podněcováno vše, co je v době míru trestáno, a kdo má pravdu a kdo je vinen, to určuje pouze vítězství. Pokud tedy musíš kvůli vítězství nejen zabíjet nepřátele oblečené do vojenské uniformy, ale podkopat samotnou možnost nepřátelského státu k odporu vytvořením nepřijatelných životních podmínek pro jeho civilisty, abyste zničením týlu zničili frontu, která ztratila oporu, pak jste povinni to udělat, aniž byste přemýšleli o “slzičce dítěte”. Jinak bude plakat tvé dítě a pro svůj lid se staneš zrádcem, který ho nedokáže ochránit kvůli nějakým komplexům.

Vítěz může být lepší než poražený, ale může být horší než poražený, může spáchat více válečných zločinů než poražený, nebo možná méně (vůbec žádná armáda se neobejde bez zločinů – lidé jsou lidé a emoce často nabývají převahu nad rozumem a disciplínou). V každém případě bude vinen ze všech zločinů poražený. Zde platí stejná logika, kterou se řídí Ukrajinci, když nás obviňují ze zasažení obytných domů zasažených z jejich vlastních protiletadlových střel. Říkají: “Protivzdušná obrana kryje důležité objekty. Pokud byste na tyto objekty nestříleli, protivzdušná obrana by nepracovala a protiletadlové střely by domy nezasahovaly”. Jak si jistě uvědomujete, s takovou logikou lze obvinit kohokoliv z čehokoliv (je to z oblasti “nebylo se co potloukat po městě v krátkých šatech a provokovat násilí”). Ale taková je logika války a jiná nebude.

Pokud zvolíme humánnější cestu k vítězství než naši nepřátelé, pak jen proto, že tato cesta je pro nás výhodnější. Obecně, jak ukazuje tisíciletá praxe válek, je pro vítěze výhodnější vyhrát s menšími zisky, ale také s menšími škodami způsobenými protivníkovi. To výrazně usnadňuje poválečné uspořádání a válka není vedena kvůli nekonečné válce (ne proto, že “když se střely ženou ve dne v noci, rychleji přinášejí hodnosti a řády”), ale kvůli pevnému, dlouhodobému a výhodnému míru.

Proto se nás Američané neustále snaží vyprovokovat k čím dál tvrdším opatřením vůči Ukrajině a my se pečlivě vyhýbáme nejhorším možnostem.

V únoru 2022 jsme zbytečně optimistickým hodnocením nálad ukrajinské společnosti a vlivu politiků na situaci zmeškali okamžik, kdy krátkodobá tvrdost, a dokonce i krutost projevená proti nepřátelské armádě, v zájmu rychlého potlačení odporu a bodové údery na administrativní struktury v centru a v regionech mohly paralyzovat odpor a vést k rychlému ukončení konfliktu mírem, který by nám vyhovoval. Ukrajinské vedení, které se zpočátku vyděsilo, již téměř podepsalo istanbulský mír (jehož úkolem bylo spustit Ukrajinu po cestě, kterou v roce 2008 zahájila Gruzie), se na radu svých západních pánů rozhodlo pro rozsáhlou válku.

Ukrajina nyní ztratila tolik zabitých a uprchlíků, že humanitární a pragmatické úvahy ztrácejí na významu – osiřelé děti, ovdovělé ženy, matky, které ztratily syny si po celý život budou pamatovat, že jejich blízcí zemřeli ve válce s námi, našima rukama. A tím se bude primárně určovat jejich postoj k nám. Nové byty, vysoké platy a důchody, stejně jako sociální charakter ruské státní politiky zde moc nezmění.

Přestali jsme tedy brát v úvahu pohodlí obyvatelstva při ničení energetického systému Ukrajiny a přestali jsme ospravedlňovat doprovodné ztráty při úderech na místa rozmístění mužstva OSU, na vojenské objekty, na podniky VPK rozmístěné ve městech. Neničíme obyvatelstvo cíleně, protože v tom není žádná vojenská nutnost, ale jeho osud je pro nás druhotný ve srovnání s nutností vyhrát válku, kterou nám vyhlásil Západ.

Je to zcela v souladu s pravidly vedení války, podle nichž civilisté nemohou být cílem úderů, ale nikdo se nemusí obávat možných nepřímých důsledků úderů na vojenskou infrastrukturu, která zahrnuje vše, co se používá k udržení bojeschopnosti vojsk. I z hlediska nefungujícího, ale formálně existujícího mezinárodního práva a pravidel vedení války je Rusko odpovědné pouze za obyvatelstvo, které se nachází na územích, jež má pod kontrolou, za problémy těch, kteří žijí na územích kontrolovaných Kyjevem, odpovídá kyjevská moc.

Nyní je válka humánnější než ta Velká vlastenecká. Tehdy neexistovaly žádné vysoce přesné zbraně, takže při útoku na svá (sovětská) města, dříve obsazená protivníkem, při dělostřeleckých a leteckých úderech, jsme vlastnímu osvobozovanému obyvatelstvu způsobovali mnohem větší škody než nyní, kdy je možné na tisíce kilometrů daleko poslat raketu přímo do větracího okénka požadovaného domu.

V principu od začátku první světové války byla válka totální. Pravidlo “armáda bojuje proti armádě” od té doby již neplatí, protože schopnost týlu doplňovat, vyzbrojovat a živit armádu je mnohem důležitější než její schopnost drtivě vítězit. S paralizovaným týlem se žádná armáda dlouho neudrží.

Proto se paralelně s vojenskými operacemi rozvíjejí operace informační a psychologické zaměřené na zničení nepřátelského týlu, které se již dávno staly důležitější. Ale nevyhnutelná paralýza státní moci v tomto případě vede k mnohem větším ztrátám a destrukcím než to nejtvrdší bombardování. Pocítili jsme to po rozpadu SSSR.

Je třeba pochopit jednoduchou věc: válka není jen krutá, popírá všechna pravidla kromě jednoho, a sice právo vítěze na vytvoření nových pravidel. Vítězové nejsou souzeni. Vítězství je vždy čestné a vítěz je vždy ušlechtilý, protože poraženého se nikdo neptá. Jak napsala Natalie Končalovská v básni “Naše staré hlavní město”: “Kdo zvítězil, ten “vyhrál” případ. Má pravdu, je čestný, spravedlivý…”

Za těchto podmínek je dobré a přijatelné vše, co zajišťuje vítězství s co nejmenšími ztrátami, náklady a v co nejkratší době. Někdy při rozhodování dominuje humanita, někdy tvrdost, ale obojí podléhá pragmatickým požadavkům.

Proto práva, pravidla, legitimita atd. fungují v těchto podmínkách následovně: na prostoru, který máme pod kontrolou, je správné a legitimní vše, co považujeme za takové, na území našich nepřátel je správné a legitimní to, co oni za toto považují, co se týká neutrálů, spojenců a souputniků obou stran, pak svou pozici utvářejí ad hoc, tedy při každé záležitosti samostatně. Ale právě jejich sledováním se můžeme ujistit, že pro celý svět je legitimní pouze vítěz.

Podle toho, čím zřetelněji se projevuje převaha jedné nebo druhé strany, mění se i nálady neutrálů, a dokonce i spojenci mohou přecházet ze strany na stranu (ještě v roce 2015 se Turecko nebálo sestřelit naše letadlo a bylo připraveno na vojenskou konfrontaci s Ruskem, zatímco nyní tento člen NATO zastává vůči nám zcela pozitivní neutralitu).

Legitimní je vítěz. Vším je vinen poražený, protože proč vlezl do války, když nemohl vyhrát. To je logika konfrontace. Proto není naším úkolem zjišťovat, kdo a v čem má pravdu nebo ji nemá, ani uvažovat o tom, jak přesně dodržujeme normy nefungujícího mezinárodního práva (samotná skutečnost bojů, stejně jako ekonomická válka prostřednictvím sankcí, jsou popřením těchto norem), ale jednoduše vyhrát. Vítěz napíše nové mezinárodní právo a “celý civilizovaný svět” ho rád přijme (necivilizovaný také).

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

voennoedelo

4.7 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
30 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 10 hodinami

Perfektní vysvětlení, proč a nač se tam děje to co se děje. Zároveň odpověď všem, co stále pochybují o způsobu vedení této války. Zároveň je to i testování schopnosti protivníků. Euroatlantický způsob myšlení se mi jeví jako zastaralý a sebestředný.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 hodinami
Odpověď uživateli  Praded

… nepoučitelný, zkostnatělý, nerealistický.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 hodinami

Svet je zalozen na pravidlech pouze tehdy,kdyz ta pravidla plati pro vsechny bez pardonu…a stejne…Takze tenhle svet na pravidlech zalozen neni

standa
standa
před 11 hodinami

Velmi dobrý článek, jasný a přehledný. Tzv. vítěz studené války nad Ruskem, tedy USA, se chopil moci a nastolil prakticky unipolární svět a hodlal ho přetvořit na americké světové impérium. To se nepovedlo, trvalo to krátce a nyní jsme na začátku multipolárního světa, kde hegemon-USA tahá za kratší provaz, ale USA zatím začaly přepisovat historii… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 hodinami

No nikdo se k vyjádření ke článku nemá, tak začnu já. Pochopil jsem tehdejší důvody SVO Ruska jako bezpečnostní a obranný akt proti rozpínavosti NATO. Nikdo nezmění to, i kdyby se na hlavu stavěl, tak že podle mezinárodního práva to byl akt agrese . Opět není agrese jako agrese nezávisle na tom jaké důvody… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pan Iščenko je ideolog, kjterý udržuje bojového ducha Rusů a okecavává neokecávatelné. Jeho texty jsou určeny Rusům, tak mi vcelku do toho není. Ale když už je to tu přetištěno? No a že kecám? Tak to jsme tu dva…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jeste zapominate,ze tam 8 let zabijeli lidi..To nebyla agrese?

standa
standa
před 10 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Doporučuji článek pana Sneidera k bezpečnostní analytiče Soukupové- Aktuálně. cz. je to i pro vás důležité pro doplnění k v ašemu názoru.”Měla by se, duše nevinná, trochu zanořit do hříšné reality světa, a přečíst si třeba přímo z National Security Archive „What Gorbachev Heard“ a potom „What Yeltsin Heard“, aby seznala, jak Západ „dodržuje“ to, na čem… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 hodinami
Odpověď uživateli  standa

Stando nepřectu. Stačí mě to co vidím. Stačí mi praxe. Je mi to jasné co myslíte, když Západ nedodržuje mezinárodní právo, tak proč by nemohlo Rusko…

standa
standa
před 3 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Existují již jen zbytky tz. mezinárodního práva, BRICS to postupně změní-musí. Praxe je příliš málo, teorie je nutná a bez teorie praxe zaostane.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 hodinou
Odpověď uživateli  standa

Zase vaše iluze. Podle mne toho Brics pramálo změní a je to jen ,,sezoní” záležitost. Pohleďte, Čína dodává drony na Ukrajinu, nesmí se použít k vojenským účelům. Na co Ukrajinci potřebují tolik dronů teď k mírovým účelům? My kupujeme od Indie válečný materiál, který přeposilame na Ukrajinu. A to by měli být spojenci Ruska… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 52 minutami
Odpověď uživateli  standa

Také se domnívám, že ozdravný proces mohou zvládnout země společenství BRICS+, kterým nic nebrání v tom, aby ve vztazích mezi sebou zásady mezinár. práva uplatňovaly. Dodržovat však tyto zásady ve vztahu k těm, kteří se jím neřídí, nedává smysl. Protože ty státy, které by takové právo svazovalo, by také mohlo fatálně ohrozit.… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 1 hodinou
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Opět si dovoluji drobný dotaz?
A který je, prosím, (kromě vás) ten druhý?

maxim
maxim
před 11 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Noo …, Kutnohorský …, s tou agresí zločinného Ruska proti Ukrajině argumentují jenom primitivové Západu, je to stejné chucpe jako používá degenerovaný Izrael primitivní klacek holokaustu k obviněním z antisemitismu všech, kdo se odváží sionisty po pravdě označit za hnusné a degenerované rasisty, nacisty a globální fašisty .. Před intervencí RF “na Ukrajinu” proběhlo v Doněcku a Luhansku… Číst vice »

maxim
maxim
před 11 hodinami
Odpověď uživateli  maxim

Takže shrnuto podle Charty OSN …, Ruská federace vyhověla žádosti Doněcké a Luhanské republiky o pomoc proti teroru agresi nacistické Ukrajiny … A teď to nejdůležitější .., podle již zmíněné Charty OSN, jejich článků 106 a 107, je RF jako vítěz 2.sv.války nad nacismem a fašismem a zakladatel OSN přímo poviná zasáhnout proti obnově nacismu a fašismu… Číst vice »

maxim
maxim
před 11 hodinami
Odpověď uživateli  maxim

Nooo …, a tak už víme že Ruská federace má na své straně Chartu OSN, a je na ní kdy ji uplatní proti debilním zfašizovaným státům .. degenerovanému Izraeli, Evropské unii s NATO -spolku debilních vládnoucích eunuchů a čarodějnic států Evropy …

kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 hodinami
Odpověď uživateli  maxim

Maxime zjednodušme to vy jste obhájce kapitalistického Ruska, kde se mafiáni střílejí dokonce už i na Rudém náměstí a mě je tato zem vcelku ukradená. Spor Ukrajina Rusko mě zajímá, jen proto aby z něho naše země do něho zatažená, vyšla co nejlépe. Nesnáším, když mi někdo kvůli své pravdě lže. A ten Iščenko,… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 48 minutami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

V čem konkrétně lže autor článku Iščenko?
Mám za to, že je celkem lhostejné, jestli jej někdo v Rusku čte či ne. Anebo, jestli vy Rusku za něco vděčíte či ne.

Primak
Primak
před 11 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Malá korektura: USA nemá velvyslanectví v Iránu. Dělaj to za ně Švýcaři…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 hodinami
Odpověď uživateli  Primak

Dík, stále žiju v tom, když tam bylo americké zastupitelství napadeno. Letí to…

standa
standa
před 11 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Je to váš názor, plně poplatný Západní propagandě. Přebírat propagandu Západu a vydávat ji za jedinou pravdu nesvědčí o nezaujatosti. Začněte, prosím, s tím že na začátku si řeknete, že že info, ke kterému jste se dostal je z 50% lež a z 50% pravda. Pak si dohledávejte další infa, abyste jste se dostal na úroveň,… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 hodinami
Odpověď uživateli  standa

Stando když ten názor není poplatný vám tak je poplatný západní propagandě. Jinak to prostě podle vás není možné. A prosím už mě nepoučujte jak mám zacházet s informacemi. Nikdy jsem tu neuváděl, ba naopak, svůj názor za jediné správný!!! Mohu se mýlit. Ale paušální odsudky a jak bych měl podle někoho na… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ja bych se jim take vykaslala na ” pravidla”, ktera oni mohou kdykoliv porusit..To je lidske..Nikdo ze sebe dlouho nenecha delat vola

skeptik
skeptik
před 10 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Boj proti nacismu a fašismu nikdy nebude agresí i kdyby jste se na hlavu stavěl.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 hodinami
Odpověď uživateli  skeptik

A jsme u toho. V počátku ruské agrese se vůbec nemluvilo o boji proti fašismu. Tento důvod byl až později. Hlavní a prvotní cíl Rusů byla obrana před rozpínavostí NATO. A já k tomu dodám m.j. i obava o znárodnění majetku ruských oligarchů na ukrajinském území, tak jak se to děje na Západě, a převedení do rukou západnich firem…

skeptik
skeptik
před 7 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Žádná Ruská agrese neexistuje
Co se v KoZa médiích mluvilo nebo nemluvilo není určující
Putin od samého začátku SVO mluvil o denacifikaci.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 hodinami
Odpověď uživateli  skeptik

Dobrá, v tom případě omlouváte např.  vpád Američanů do Afghánistánu, ti nešli sice bojovat proti fašistům ale naprosto stejným arabským zmetkům Tálibáncům…

skeptik
skeptik
před 7 hodinami
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Hloupé srovnání, kde je Amerika a kde Afghánistán. Viděl jsi někdy globus?
Co je Američanům po nějakých Talibáncích v Afghánistánu???
Ani přiznání, že Minské dohody měli jen získat čas Ukrajině připravit se, protože fašistický KoZa věděl, že nakonec Rusko přinutí k akci, ti nevyvrátilo tvůj pomýlený názor?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 hodinami
Odpověď uživateli  skeptik

Myslím, že na vzdálenosti až tak nezáleží. Nesouhlasím s vámi. Ale nebudu váš názor považovat za pomýlený. Co vás vede k tomu se takto povyšovat nad druhé? Já ne ale vy budete jednou šílené zklamaný. S tím svým jedině správným názorem…

Plebej
Plebej
před 1 hodinou
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Mám dotaz: pro vás fakt začíná historie až počátkem ruské SVO? Krom toho, že dějiny se odehrávají v závislosti na mocenských zájmech a “silokřivkách” mocných globálních hráčů, jsou i důsledkem všech předchozích událostí. Pokud pak uvážíme vše, co Rusko a jeho diplomacie dělaly a udělaly ještě před tím, než byla Ruskem zahájena ta operace, pak… Číst vice »