Konec Fialovy éry. A Piráti jako hlavní mrtvola, říká docent Valeš.

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ještě nějakou dobu tu s námi Petr Fiala bude, ale jeho éra těmito volbami skončila, soudí politolog Lukáš Valeš. Pokud premiér, žijící ve svém ideálním světě, ještě trochu vnímá realitu, musí mu to dojít. Hlavní politickou mrtvolou roku jsou ale podle něj Piráti.

Lukáš Valeš
Lukáš Valeš

Parlamentní listy rozhovor

Pane docente, jaké jsou Vaše první dojmy z volebních výsledků? Případně nejzajímavější moment?

Krajské volby splnily cíl, který si slibovala opozice, že to bude referendum o vládě. Vedle toho, že volby skutečně byly referendum o vládě a podle toho vypadají výsledky, bylo to ještě horší vysvědčení, než sama vládní koalice, ale i opozice čekala. Jednak tím, že výrazně posílilo hnutí ANO v počtu krajských mandátů, ale hlavně kvůli tomu, že se spousta lidí dostala z prvního kola do Senátu, které hnutí ANO nikdy nešlo. Mají 20 lidí ve druhém kole, což je neuvěřitelný počet.

Především hnutí ANO reálně „hrozí“, že zatímco teď mají myslím tři hejtmany, budou jich mít 6-8. Vítězství zejména hnutí ANO, ale do určité míry resuscitace komunistů je jedna věc. Odnesla to zejména ODS, ale hlavní mrtvola je Pirátská strana.

V tomto kontextu docela „uzrál“ příspěvek piráta Mikuláše Ferjenčíka, který v pátek odpoledne na síti X napsal: „Je to úplně jednoduchý. Jestli chcete, aby pokračoval Ivan Bartoš a Honza Lipavský, volte v krajských volbách Piráty.“ Lidé tyto politiky zjevně nechtějí. Je to začátek konce Pirátů?

Piráti se odvařili a je to dlouhodobý proces. Viděli jsme to poprvé už u sněmovních voleb v roce 2021, poté letos v červnu u evropských voleb. Piráti popřeli svůj rebelský étos a stala se z nich ultra prosystémová strana. Nejsou už zajímaví pro svoje původní voliče a navíc selhal hlavní důvod, proč by měli existovat v české politice, tedy propagování budování digitálního státu a informačních technologií po jejich obrovském problému, který představuje digitalizace stavebního řízení.

Pirátská strana ztratila smysl svojí existence a je otázka, kdy bude pohřeb. Tipnul bych skoro, že se v příštím roce Piráti ani nedostanou do Poslanecké sněmovny.

Mluvil jste o tom, že úspěch opozice byl větší než očekávali samotní opoziční politici. Paradoxní je, že i samotní lídři ANO a dalších opozičních stran předpokládali, že kvůli neodložení voleb a povodním nebude jejich výsledek tak dobrý, což se nestalo. Premiér Fiala teď výsledky voleb komentuje tak, že to není úspěch, ale ani fatální neúspěch. Co to tedy je?

Je to jednoduché. Pan Fiala žije ve svém ideálním světě, ve kterém neúspěch neexistuje. Petr Fiala prohrál dvakrát a je teď otázka, co je pro něj horší. Naprosto propadla jeho vládní politika, od které se stále intenzivněji odvracejí i pravicoví voliči a možná ještě problém pro něho je, že uspěl jeho největší rival Martin Kuba, který od počátku odmítla jakéhokoli spojování do koalice SPOLU a dal si za cíl, že vedení strany ukáže, jak se dělá 30 procent jako ODS.

A nejenže udělal 30 procent, on udělal dokonce skoro 50 procent. Jestli Petr Fiala ještě vůbec vnímá realitu, má obrovský problém, protože ODS jde ke dnu a s ní celá koalice SPOLU i vláda a za další Martin Kuba výrazně uspěl, tudíž lze očekávat krizi uvnitř ODS.

Lze s tím zároveň očekávat, že se uvnitř ODS dá čekat výrazná změna ve vedení, anebo jen výrazná změna politiky do příštích sněmovních voleb?

Nemyslím si to. Pochopitelně by taková změna přijít měla, pokud ODS nechce totálně propadnout, ale zatím to není vidno. Je však prakticky rozhodnuto o osudu Petra Fialy. Nedokážu si po příštích prohraných volbách představit, a teď už víme, že budou prohrané, že by mohl dál setrvat v čele ODS. Můžeme pouze spekulovat, jestli až za rok koalice SPOLU fatálně prohraje volby, se sama rozpadne, což je nepochybně ve hře.

Jisté je, že éra Petra Fialy těmito volbami končí a příští volby budou jen opakováním či jen prohloubením tohoto trendu. Bude však volit také Praha, takže možná nepůjde o tak výrazný pád jako v těchto krajských volbách, kde jenom hnutí ANO dostalo skoro o polovinu hlasů víc než všechny strany vládní koalice. To je naprosto drtivé vítězství, které možná jen s výjimkou roku 2008 nemá v české politice obdoby.

I když tu s námi ještě chvilku Petr Fiala bude, jeho éra je definitivně za námi.

 

 

4.5 17 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
30 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vlastimil
Vlastimil
před 7 dny

Na vlastní uši jsem slyšel, jak je Bartoš překvapen, že Piráti neuspěli, když mají nejlepšího ministra zahraničí všech dob Lipánka. Osobně se však vůbec nedivím. Zatímco trojkolka naše schránky zásobila hned několika vícestránkovými letáky na křídovém papíru, tak Piráti se snažili “zaujmout” malým letáčkem, kdy jeden z kandidátů uváděl jako zvláštní… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 6 dny
Odpověď uživateli  Vlastimil

Já jsem taky překvapen – těmi výsledky. Vůbec jsem změnu neočekával. Ale musím dát za pravdu panu prezidentovi. Když chcete něco změnit, běžte k volbám! A já šel a volil jako vždy (SPD). A… změna je tu! Teda, jestli je to vůbec nějaká změna bude, když to příští rok vyhraje Babiš. Lidi (ve… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 6 dny
Odpověď uživateli  kolokol

Snad je lepší menší zlo, než to bezmezné. Babiš si je vědom, že minimum se pro voliče MUSÍ udělat, nebo ho příště volit nebudou. A hrůzy, které Fiala s Rakušanem napáchali jsou už nenapravitelné. Babiš bude lavírovat mezi Českem a EU. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Kdežto Fiala kozu podřízl a vlkovi… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 7 dny

Jenže nevolila Praha, ta to vždy zhorší.

Jarda
Jarda
před 7 dny

Přeji si, aby vládnoucí hajzlové fiala a spol byli ve volbách 2025 byli posláni voliči do hajzlu zapomnění.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 7 dny

Myslim,ze nejvetsi “vypoved” je o systemu…Kolem 70 procent lidi k volbam vubec neslo

spartak
spartak
před 7 dny

Hm ,to je jásotu ,ale málokdo si uvědomuje ,co je politikou ODS od roku 1989.Totální rozvrat naší země a této fašistickè straně stačí vždy pár roků u vesla ,aby uskutečnila své plány.

orinoko
orinoko
před 7 dny
Odpověď uživateli  spartak

Český sycek nikdy nezklame. Ještě nevylezl z hajzlu a už je defetista. Modrá kleptokracie teď právě připomíná rozpulený záda. Negdo půjde od koryt. Pozitiva povodní. K dovršení fseho hodlám současný režim nasr@t tim, že peníze na Moravu neposlu přes jakýkoli rezimni dobytek. Kdo chce pomoci, musí bez sejdiru a parazitů.

skeptik
skeptik
před 7 dny
Odpověď uživateli  spartak

A Pražáci ve volbách do senátu opět nezklamali. Opět se nabízí otázka: Proč Pražáci volí jako zfetovaní komediantihttps://www.petrhampl.com/praha-voli/

orinoko
orinoko
před 7 dny
Odpověď uživateli  skeptik

Plány imperiaLISTU zhati naší vepri boubelati.

orinoko
orinoko
před 7 dny

Z Bakalovy Petidemolice /tzv. BAKALICE/ se stává Banda čtyř. Na východě svítá, vpřed rychlostí Ccholima. Už dlouho jsem nepocitil takovou satisfaction bez ohledu na příští dej. Experti esoteriky, znalci šesté prijoriti, kujoni fatalismu a dušičky malosti nemají o čem přemýšlet. Farma prasat zdvihla svého vlastního Orwella.

adam
adam
před 7 dny

No, já bych se ještě moc neradoval. Centrální mozek “liberálů” totiž zná řešení… 🙂

Odevzdají demokraté Česko Babišovi s Putinem? Nemusí se to stát, brzy ale bude pozdě | FORUM 24

orinoko
orinoko
před 7 dny
Odpověď uživateli  adam

Ať si každý čte, co chce. Zásadně nesleduji českou TV kraksnu, poblijona sudetaku Safra a podobnou verbez. NATO jsou jiní. Takové hned poznáte: Mají tik v pravé bulve. U volební komise bylo zřejmo, za koho tam kdo sedí. Když jsem prohlásil, že jdu volit prasata, tak se půlka usmívala a půlka byla zamračená. A co… Číst vice »

Jarin G.
Jarin G.
před 6 dny
Odpověď uživateli  adam

To jako fakt sem cpeš odkaz na Forum24? Z toho nejhnusnějšího liberálního sr.čkometu?
Kliknutím bych si zašpinil nejen PC.

Naposledy upraveno před 6 dny uživatelem Jarin G.
adam
adam
před 6 dny
Odpověď uživateli  Jarin G.

Uklidni se! Nikdo ti nic nenutí, Forum24 je sice stoka, ale některé výlevy Johany Hovorkové jsou fakt zábavné…

didusin
didusin
před 6 dny
Odpověď uživateli  Jarin G.

Proč ne, já si čtu pravidelně výběr z IDNES, a zejména komentáře fanatiků jsou rovněž zábavné. Je dobré sledovat celou scénu naši “progresivní” populace, a není nepočetná, jak vidno z výsledku voleb v Praze.

mikkesh
mikkesh
před 7 dny

U Blyštivého Péti je škoda ztrácet čas. Slouha a blb vybraný “našimi milými krajany”, ověšený tituly zepředu dozadu. No a Piráti? Historicky i empiricky to takhle dopadne vždy, když jsou děti puštěni k řízení čehokoliv. Směšní od začátku. Dopředu se chodili dívat na ministerstva, kde budou sedět, připravovali si barvičky, penály … a vůbec jim… Číst vice »

Naposledy upraveno před 7 dny uživatelem mikkesh
orinoko
orinoko
před 7 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Komentář k větší publicite. Zkusím to.,

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 7 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Historie Pirátů v celostátním měřítku je opakováním událostí lokálních. Byli první, kdo v republikovém srovnání získal pod kontrolu radnici v našem městě. Ty samé skvělé volební výsledky na začátku, velké plány, euforie, sklon k pistolnictví, květnaté fráze… Nadšení občanů rychle skončilo, když se setkalo s diletantismem, s paktováním s těmi, proti nimž před volbami vystupovali, s klientelismem. A zájem… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 7 dny
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Pytel dostrikal.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 dny
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Osobně jsem čekal, že tak dlouho Piráti ani nevydrží. Upadnou v zapomnění jako například ODA a spol. A nakonec se rozpustí úplně. Ti trochu rozumnější přejdou do jiných politických subjektů a ti ostatní zmagoří z holení trávy . Zřejmě jejich místo zaujmou motorkáři, kteří jsou zejména mladým nejblíže…

orinoko
orinoko
před 7 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Mládež ať se stará o svoje bedary a nes@re se mezi ty , kterým rika: Tahni do hrobu. Je to dost otřesný vzorek civilizace, jenž nebude dělat ani za 30 klacku cisteho měsíčně. Vysokoskolacky si dělají lépe za cmrdliky a říká se jim – veneroLOGICKE ústředí Smetiště Václava Hajzla, jemuž saskovskou korunu cpali… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 7 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

A starostové – mafie.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 dny

Vyhrál Babiš. Budiž. Opět vyhrálo to menší zlo, jednooký… Jeho protivníci si pod sebou řezali větev i aférou Antibabiš, postavenou na urážkách, ponižování, doslovných hloupostech a nekonečném připomínání STB minulosti. Tam se naplno odhalila bída myšlení a inteligence ,,vzdělané” opozice. Národ má ve zvyku zastávat se otloukánků. No je nakročeno k absolutní likvidaci současných… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 7 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Babiše lze jednoduše ovládat ku prospěchu voličů. Menší zlo jsou sr@cky. Jsi dost inteligentní NATO, abys věděl jak.

orinoko
orinoko
před 7 dny

Příště bacha na babiznoidni partaj KONDOM zvěře.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Orinoko, vy jste přes noc slavil vítězství Babiše…?

orinoko
orinoko
před 7 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Před komisí jsem prohlásil, že už mám na háku kompletně všechen horní český politický dobytek a tak jdu volit prasata. A vyšlo to. Především se ukázalo, že poucka zasvěcených českých kriplu o nemožnosti změny prostřednictvím voleb je kojenecké mléko největších pitomcu mezi námi děvčaty. Když to hodně zjednodusim, tak jedna třetina prasat rozkyvala… Číst vice »

Naposledy upraveno před 7 dny uživatelem orinoko