Kmotři z ODS jsou zpět! Bartoš natočil video

Končící předseda Pirátů, ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády Ivan Bartoš vyrazil do protiútoku a vyložil svou verzi toho, co se skutečně děje ve vládě. A vyložil “karty” ohledně digitalizace stavebního řízení.

Ivan Bartoš natočil video, které zveřejnil na sociálních sítích. Odcházející předseda Pirátů mluvil nejen o tom, proč se strana rozhodla jít do vlády Petra Fialy, ale především o věcech, které se z jeho pohledu povedly zrealizovat. Omluvil se částečně i za zpackanou digitalizaci. A také vysvětlil, proč prý “skutečně” musí z vlády pryč – překazil prý miliardový kšeft “kmotrům” z ODS.

„Když jsme jako piráti vstupovali do vlády, činili jsme tak s vizí realizovat náš program tak, jak to jen bude možné. Já osobně jsem si vzal za úkol pořádně rozjet digitalizaci státní správy a zlepšit dostupnost bydlení, kdy jedno úzce souvisí s druhým. Digitalizované stavební řízení totiž významně urychlí výstavbu, včetně rodinných domů či nájemních bytů. A mým úsilím bylo a je posunout Českou republiku vpřed,“ začal vysvětlovat hned v úvodu působeí Pirátů ve vládě Bartoš.

Hlavně mu prý šlo o tom, aby měl spolu se všemi občany radost, že se něco povedlo.
„Že se nám žije lépe a funguje o něco pohodlněji,“ pokračoval Bartoš s tím, že Piráti v této oblasti odvedli kus práce. Zmínil e-doklady i zlepšení služeb Portálu občana, kde je podle ně přes 600 funkcí. Pak se už pustil do “odhalení” zákulisních kšeftů vlivných členů ODS.

„Digitalizace stavebního řízení je v mnoha ohledech dost odlišná. Pojí se s ní totiž miliardový byznys některých firem. Firem zapojených v Unii ICT firem vedené vlivným člene ODS Zdeňkem Zajíčkem. Ať už jde o byznys firem, které dopředu počítaly s předraženými zakázkami na nový systém, které jsem utnul, nebo byznys bývalého dodavatele původního systému, který měl po léta pod palcem 80 procent trhu a nechtěl na tom nic měnit,“ řekl Bartoš.

A právě kvůli tomu, že se snažil rozbít dosavadní systém, začaly podle Bartoše různé problémy, jejíž cílem bylo zastavit celý projekt, nebo jeho realizaci alespoň významně ztížit.

„Příkladem může být snaha některých firem vše bloknout a co nejvíc zdržet skrz podání na antimonopolní úřad,“ vysvětloval končící šéf Pirátů a dodal, že původní dodavatel vyhrožoval, že potřebná data předá jen za 360 milionů korun.

„A nyní, pouhý den po předání agendy digitalizace ministrovi dopravy, Kupka oznámil, že otevírá cestu původnímu dodavateli, který si tak může zachovat tenhle lukrativní byznys,“ osočil ministra Kupku Bartoš.

„Zásadní chybou bylo, že jsem podcenil, co se stane, když ohrozíte peníze ‚velkých kluků‘ kolem ODS,“ líčil Bartoš údajné důvody jeho konce ve vládě. To, že sáhl na peníze těmto „velkým klukům“ považuje za zcela správné a ani v nejmenším toho nelituje.

„Dnes podle mě stojí Česká republika na rozcestí, kdy je návrat ANO do čela vlády vzhledem k dlouhodobému vývoji podpory veřejnosti tou nejpravděpodobnější možností. Nás v každém případě nic jiného než dlouhý pobyt v opozici nečeká. Jsem si nicméně jist, že svobodná a demokratická Česká republika potřebuje piráty tak, jak jsou nejsilnější. Jako ty, kteří nahlas upozorňují na nepravosti. Ať už jde o rozkrádání veřejných financí nebo o oslabování právního státu,“ řekl v závěru videa Bartoš s tím, že Česko bude podle něj potřebovat piráty ještě silnější.

*

nov, prvnizpravy.cz,

Poznámka Nové Republiky: Narozdíl od Bartoše si myslím, že Piráti z české politické scény odcházejí nadobro. Byli dlouho součástí toho nejhoršího, co dosud v Česku vládlo. Mlčeli ke špinavostem, kterých byli svěky a někdy i součástí. Prokázali i neschopnost v oboru, který byl jejich hlavním tématem. Ztratili svoji původní rebelskou image. Při nuceném odchodu z vlády však Piráti poodhrnuli oponu a nechali nás na chvilku nahlédnout do korupčního zákulisí ODS. Budou-li v odhalování pokračovat, je možné, že pár funkcionářů vládních stran a kmotrů půjde do tepláků. Možná…To ale nic nezmění na špatně nastaveném politickém a ekonomickém systému v zemi, který dovoluje, aby do vysokých funkcí ve státní správě, soudnictví a ozbrojených složek byli pravidelně generováni “zemští škůdci” – jedinci mizerných charakterů, zloději, psychopaté, korupčníci a lidé, zrazující elementární národní zájmy.

Václav Dvořák – editor NR

5 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 40 minutami

Bartos se od Fialy moc nelisi..Kdyz si vzpomenete na hesla pred volbami ( priklad svoboda internetu) a ciny po volbach

Praded
Praded
před 2 hodinami

Pan Dvořák po napsal výborně. Jen dodám, že Piráti měly hned od začátku vystupovat otevřeně a říkat veřejně co se děje a s čím nesouhlasí. Kdyby o bylo hned od začátku, tak by 5ti dementi nenašly odvahu hned shodit vládu a tak získaly čas ušít na ně boudu. To bude důležité i v případě Babišárny, aby se hned… Číst vice »

mik521
mik521
před 2 hodinami

Pokud jde o Piráty jako stranu, je to globálně nastavený projekt, to je zřejmé. Bude to pokračovat v jiném kabátě. Jde primárně o tu šílenou agendu proti Životu (LGBT, grýndýl, migrace=rasový tavicí kotel). Najdou jinou formu (Pakt pro budoucnost …) a půjdou dál. Jsme v historickém střetu Života se Satanem, bohužel jsme nyní součástí strany… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 20 minutami
Odpověď uživateli  mik521

Také mám takový dojem.

mik521
mik521
před 2 hodinami

Dobré IT řešení, zvláště takového kalibru jako DSŘ, má potenciál velkých přínosů ve všech souvisejících procesech. Z toho pohledu ani 2 mld. nákladů nejsou problém, pokud … ten systém bude opravdu dobře vyřešen, což není jen věcí interakce úředníků se systémem, ale i mnoha dalších kvalit v pozadí, mimo přímou viditelnost, kde se… Číst vice »

spartak
spartak
před 5 hodinami

Souhlasím s panem Dvořákem a dodám ,že “piráti” jsou ukázkou současného obrazu společnosti ,když mají kápa vzhledem připomínající vetřelce ve stejnojmeném filmu.Bože jak hluboko klesla tato společnost svobody a demokracie.

mikkesh
mikkesh
před 6 hodinami

Ano, byli to “hodní” klucí a děvčata (no děvčata) Ale ještě se toho feťáka nikdo nezeptal – “pokud by tě chlapče nevylili, mlčel by si o těch špinavých praktikách, které jste slibovali vyčistit, tedy mlčel by si dál?” Jinak, než pláč Pirátů, je daleko zajímavější poznámka pana Dvořáka zdola. Co za špínu… Číst vice »