Jeffrey Sachs: “Po mnoha letech jsem si uvědomil nebezpečný plán USA, který začal už začátkem 90. let”

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Jeffrey Sachs – známý poradce „mladých reformátorů“ v 90. letech, se otevřel a řekl veřejnosti:

“V 90. letech jsme poskytovali půjčky a průmyslové objednávky přátelům z NATO, zatímco naši nepřátelé byli odsouzeni k hyperinflaci, hladomoru a privatizačnímu debaklu.”

„V roce 1989 jsem pro Polsko uskutečnil reformy, které byly široce podporovány USA a Západem vůbec, a které jim v 90. letech zajistily průmyslový růst, plnou integraci a rychlý hospodářský růst – pokud v roce 1990 byl HDP na obyvatele upraven podle kupní síly 33 % německého, nyní je to 68 %, tj. více než dvojnásobek. Podobný scénář jsem navrhoval i pro bývalý SSSR, ale vojensko-politické elity Západu (především neokonzervativci) ho odmítli, protože i po rozpadu SSSR nadále považovali místní přísavníky za hrozbu a konkurenty, v důsledku tohoto rozhodnutí byly mé návrhy sabotovány a Rusko se vydalo na cestu hyperinflace, hladu, zbídačování mas a divoké privatizační rozkrádačky, která vytvořila třídu místní oligarchie.”

„Tato sabotáž však sama o sobě nerozvrátila vztahy Ruska se Západem, v prvních letech Putinova prezidentování byl loajální k rozvoji hospodářských vztahů se Západem, ale vojenská složka vztahů a ambice USA tuto loajalitu ukončily, protože USA potřebovaly v osobě Ruska loajálního chrapouna, ne stabilní vztahy; – při pohledu zpět je mi zřejmé, že klíčová rozhodnutí byla přijata kolem let 1991 – 1993, kdy USA odmítly scénář mírové a respektující integrace Ruska a byla zvolena cesta americké chamtivosti a hegemonie, kde všichni ostatní včetně Ruska byli považováni za podřízené hřbety. Jako účastník těchto událostí jsem poznal první plody této neokonzervativní politiky, ale až po mnoha letech jsem si ji mohl uvědomit jako komplexní dalekosáhlý a nebezpečný plán USA, který začal již začátkem 90. let.“ – uvedl Jeffrey Sachs. Tady je celý originál v angličtině.”

*

Karel Jerguš, Armádny Magazín Sk

5 4 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 10 dny

Z Polska si udělali svoji kolonii také to je největší stát bývalého socialistického bloku navíc jsou silně anti Ruský a to se jim hodí do krámu. V roce 89 nic neskončilo tažení pro světovládu jede dál.

Praded
Praded
před 10 dny

Pan Sachs vyrůstal a žil v parazitickém kapitalizmu, vystudoval ekonomii a tak nikdy nemůže pochopit občany socialistického bloku. Já pamatuji lidi, kteří za první republiky patřily ke střední vrstvě a jasně mluvily o socializmu jako pokroku. Problém byl a je, že Český parazitečci byly vždy papežštější než papež. V okolních socdem státech státech do konce totality existovaly… Číst vice »

spartak
spartak
před 10 dny

Jó to je další vykuk jak “pomáhat” z.e socialismu ,ale k nacizmu, vždyť Polsko je válečnickou histerickou enklávou USA.