Ivan Hoffman: Nedůstojnost totality. Kde žijeme?

Žijeme v demokracii nebo v totalitě? Už to, že se ptáme, znamená, že „b“ je správné.

O demokracii lze mluvit pouze tehdy, když stát pracuje pro občany. Omezuje-li stát občany jménem nějaké ideologie, terorizuje, překáží-li občanům a škodí nebo je ignoruje, jde o diktaturu.

Současná diktatura „klame tělem“. Její podstatou je legislativní teror. Občan nežije pod bičem krutého mocipána, otrokáře či vojenského pučistu. Bič drží v ruce politici a byrokraté, kteří zákony, normami či předpisy připravují občany o jejich práva a svobody.

Moderní totalita je neosobní, systémová. Pokud občané s politiky u moci ztratí trpělivost a zamění je ve volbách za politiky opozičními, nemění se tím systém. Nová vláda neruší zákony, které omezují občany, nevypoví nevýhodné smlouvy podepsané jejími kompromitovanými předchůdci. Nevypisuje referendum k zásadním otázkám fungování režimu a neumožňuje občanům rozhodnout se o setrvání či vystoupení státu z područí nadnárodních organizací. Změna v rámci systému je pouze kosmetická. Ke skutečné nápravě poměrů vede pouze změna režimu.

Nezaškodí si připomínat, že volba prorežimních, systémových stran je volbou totality. Ta se projevuje tím, že se občan nemůže svobodně rozhodnout, jaký si postaví dům, čím bude topit, jakým bude jezdit autem. Stát se dívá občanovi do talíře i do peněženky, určuje, čím se smí léčit a o čem se nesmí vyjadřovat. Cokoli politici a byrokraté regulují, vždy je smyslem regulace občana oškubat, zabránit tomu, aby se občan stal na státu nezávislým, aby se vymkl zpod kontroly. Svobodný, nezávislý občan je v logice totalitního státu čísí nerealizovaný zisk. Je to člověk, ze kterého nemají korporace, obchodníci či banky žádný užitek.

Dnešní totalita je současně povinná i dobrovolná. Povinná je v tom, že zákony připravené lobbisty a odhlasované politiky ať už doma nebo v Bruselu, nelze ignorovat bez rizika trestu. Kdo nemá v hlavě piliny, vidí, že celý Green Deal je mafiánský komplot, ale to nic nemění na závaznosti direktivy, podle níž do roku 2033 v celé EU musí být každý dům a byt uveden do souladu s absurdními energetickými požadavky Green Dealu.

Dobrovolnost současné totality spočívá v obecné kolaboraci občanů s režimem. Vrchnost se naučila odvozovat svou legitimitu od souhlasu ovládaných s panujícím systémem a za souhlas se považuje i mlčení. Toto mlčení si totalitní režim nevynucuje násilím. Kupuje si jej. S lidmi, kteří mají hypotéky, úvěry a půjčky, nelze počítat při snaze o společenskou změnu. Jedná se o lidi, kteří nevědí, že mohou ztratit pouze své okovy. Užívají si tyto okovy. Akceptují jakýkoli legislativní nesmysl, protože jsou osobně zainteresováni na pokračování systému, který je má v hrsti, protože jsou jeho dlužníky.

Demokracie je nedostižný ideál, usilovat o něj však stojí za to. Lid, který si vládne, se chová racionálněji než lid ovládaný. Totalita je navíc nedůstojná. Green Deal jsou císařovy nové šaty a je fascinující, jak miliony Evropanů asistují této frašce.

*

Ivan Hoffman, pravda.sk

5 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 9 dny

Psal jsem odpověď na PL a u nás jen zopakují ,že používat slovo totalita je jen prázdné slovíčkaření po roce 1989.Lépe se hodí ,že od začátku zde byl fašismus a dnes i nacismus jak za Hitlera ,když dodávame zbraně na Ukrajinu.

Praded
Praded
před 9 dny

Křesťanství, demokracie, komunizmus, jsou nedostižné ideály. Konfuncius je sjednotil.

cablik
cablik
před 9 dny

A je jé pozdní zjištění že žijeme v korporátním fašismu kde vládnou všehoschopní mafiáni. Jediná záchrana je mít pro Českou vládu která jejich zhovadilosti bude odmítat.

oldo
oldo
před 9 dny

Chytré,prvdivé.Až na to kupování mlčení.Oni ten systém závislostí vytvořili a lidé nemají jinou možnost, než se zadlužit.To není kupování, ale organizované plánované NÁSILÍ.