Hlavy CIA a MI6 napsaly společný programový článek pro Financial Times. O čem se tam píše?

Britské a americké tajné služby si velmi pochvalují spolupráci s ukrajinskými kolegy a chválí ukrajinské úspěchy dosažené pomocí západní techniky. Autor článku polemizuje s těmito závěry.

Mezinárodní světový řád, který se za posledních třicet let vytvořil, je nyní v ohrožení, se kterým se Západ od studené války nesetkal. Takový je leitmotiv společného článku dvou “velikánů” angloamerické zpravodajské komunity pro britský list Financial Times, který způsobil rozruch, a sice úřadujícího šéfa CIA Williama Burnse a hlavy britské MI6 Richarda Moora.

“Výzvy minulosti se zrychlují v přítomnosti a jsou komplikovány technologickými změnami. Dnes spolupracujeme v podmínkách rozporuplného mezinárodního systému, kdy naše země čelí bezprecedentní řadě hrozeb”, konstatují Burns a Moore.

Mezi hlavní výzvy oba uvádějí válku na Ukrajině, “vzestup Číny” a boj proti terorismu. Zároveň oba šéfové rozvědky pějí chválu na své ukrajinské mladší parťáky.

“Podpora Ukrajiny je nyní důležitější než kdy jindy. Putinovi se nepodaří zničit suverenitu a nezávislost Ukrajiny. Budeme i nadále pomáhat našim statečným a odhodlaným ukrajinským zpravodajským partnerům. Obdivujeme vytrvalost, inovace a elán Ukrajiny. Tento konflikt ukázal, že technologie spojené s mimořádnou statečností a tradičními zbraněmi mohou změnit průběh války. Tato válka zdůraznila potřebu přizpůsobit se, experimentovat a inovovat”, píše se v materiálu.

Burns a Moore poznamenávají, že nadále také pracují na zadržování toho, co označují za “ruskou propagandu a dezinformaci”, jejímž cílem je rozkol evropského společenství. Je také vyjádřena připravenost zabránit znovuzrození DAEŠ a bojovat za mír na Blízkém Východě, zejména usilovat o návrat izraelských rukojmích zajatých ozbrojenci Hamásu.

V materiálu je uvedeno hodnocení kurské útočné operace OSU, přičemž podle názoru hlav CIA a MI6, které cituje Financial Times, byl Kursk “významným taktickým úspěchem” OSU, který zvedl ukrajinského bojového ducha a odhalil slabá místa Ruska”. Podle Burnse operace “vyvolala pochybnosti u ruské elity”, “podlomila vojenský narativ Vladimíra Putina a vyvolala ve společnosti otázky o tom, kam to všechno směřuje”.

Moore dodal, že kurská ofenzíva byla “typicky troufalým a odvážným krokem Ukrajinců… při pokusu změnit pravidla hry”, i když upozornil, že je “příliš brzy mluvit o tom, jak dlouho budou kyjevské síly s to kontrolovat ruské území, které obsadily”.

Ohledně Ruska oba šéfové zpravodajských služeb uvedli, že neexistují žádné známky toho, že by se Putinova moc oslabila. Ale, dodávají, “bylo by nesprávné zaměňovat silné sevření moci se stabilitou”, řekl Moore, zejména “vzhledem k tomu, že invaze do Kursku přinesla válku domů, k obyčejným Rusům”.

Oba experti také poznamenali, že by nebylo správné brát na lehkou váhu Putinovy hrozby jaderné eskalace, ale Západ nesmí být příliš zastrašen.

“Putin je rváč a bude dál čas od času řinčet zbraněmi”, prohlásil Burns.

Na otázku, zda Írán dodal Rusku balistické rakety krátkého doletu, Burns řekl, že to bude “znamenat dramatickou eskalaci”.

Moore sdělil, že pokud Rusko použije na Ukrajině íránské rakety spolu s drony, které už Teherán nasadil, bude to “velmi zjevné”.

Poznamenejme, že navzdory hodnocení hlav CIA a MI6 se většina nezávislých pozorovatelů ve skutečnosti shoduje na tom, že formálně úspěšná operace OSU ve vojenském plánu byla politicky neúspěšná, protože neoslabila Putinovu moc ani nedestabilizovala situaci v Rusku, nevedla k politickým protestům obyvatelstva a vzpouře elit, s čímž Kyjev počítal.

Sergej Ryžov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Politnavigator

5 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
orinoko
orinoko
před 4 dny
Karel2002
Karel2002
před 4 dny

CIA a MI6 zvítězí až poté, co pomohou dobýt Krym, Luhaňsko a Doněcko. Případně až získají Rusko, budou tam mít svého prezidenta např. Chodorkovského. Do té doby je předčasné mluvit o nějakých úspěších.

standa
standa
před 4 dny

To se člověk dočte pitomostí od 2 “velikánů” tajných služeb ! :))) Vychvalování Ukrajiny je pitomostí – protože se vlastně chválí mezi sebou, poklepávájí si ramena jakými jsou borci. Bez informaci od Anglosasů, peněz a zbraní by byla Ukrajinou v míru, takhle je ve válce, kterou prostě nevyhraje. A Kursko je tragédií NATO… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 dny

ať jdou do hajzlu i s jejich světovým řádem co nám vnucují je nepřijatelné. Bandera je nezachrání i kdyby se stavěli na hlavu vyhrožovat to je jejich ale dnes už ne normální svět je převálcuje.

orinoko
orinoko
před 4 dny
Odpověď uživateli  cablik

NWO, AIPAC, Great reset, Velká šachovnice, New Jeruzalem….

cablik
cablik
před 4 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Jak zbankrotují tak od těch gengstrů bude pokoj a svět si oddychne…. všeho do času.

shoty
shoty
před 4 dny

Čuráci anglo-americkí, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny ste zničili vy!