Fiala potupil Piráty. Ti teď chtějí z vlády pryč. Zradí je i Lipavský?

Politolog Jan Kubáček uvedl, že premiér Fiala cynicky a chladně hodil Piráty přes palubu. A zatímco se spustilo hlasování na pirátském fóru o odchodu z vlády, rojí se spekulace, že by mohl ministr Lipavský přestoupit k TOP09.

Ministr zahraničních věcí za Piráty a velký rusofob Bc. Jan Lipavský je i na fotografii stejně jako v politice úplně napravo.

Premiér Petr Fiala (ODS) hodil Piráty cynicky a chladně přes palubu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček k návrhu na odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Podle něj se jedná o potupu a políček vládní straně v přímém přenosu. Kubáček rovněž uvedl, že pokud si chtějí Piráti zachovat svou tvář, měli by odejít z vlády.

„Pokud by přišel tento krok dříve, dávalo by to mnohem více smysl. Fiala na základě neúspěchu Pirátů vyhodnotil, že s nimi nepočítá v případném další sestavování vlády, a hodil je chladně a cynicky přes palubu,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS Kubáček.

„Pro Piráty je rozhodnutí premiéra potupným překvapením. Bartoš ještě pod vlivem předchozí schůzky uvedl silná prohlášení, že se jede dál, že se nic nemění, a pak přijde něco takového. Je to políček a potupa pro Piráty v přímém přenosu,“ zhodnotil Jan Kubáček.

Piráti po odvolání Bartoše debatují o tom, zda odejít z vlády

Necelou hodinu po oznámení premiéra Petra Fialy (ODS), že navrhne odvolání končícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci, začali Piráti na svém internetovém fóru řešit možný odchod z kabinetu. Hlasují o členském podnětu, kterým by se v případě širší podpory mohlo následně zabývat celostátní fórum, do něhož spadají všichni členové strany.

„Tímto navrhuji zahájení hlasování o odchodu ze současné vládní koalice. Zdůvodnění je prosté, avšak zřejmé. Nepodařilo se nám prosadit naše klíčové politické priority a zároveň již nelze nadále důvěřovat jednání Petra Fialy,” stojí v podnětu ostravského Piráta Ondřeje Ručky. Během několika málo minut hlasovaly desítky členů s průběžným výsledkem okolo 90 procent pro odchod z vlády.

Převlékne Lipavský dres, aby si zachoval funkci?

V politickém zákulisí zároveň začaly kolovat spekulace, že by i v případě odchodu Pirátů z vlády mohl ve své funkci zůstat ministr zahraničí Jan Lipavský. Podle zákulisních informací dostal Lipavský nabídku z TOP 09 s tím, že by tak mohl zůstat v čele diplomacie.
 
Psali jsme:
Koncept SPOLU se vyčerpal. Kuba nastavil zbytku ODS zrcadlo pravdy

Spekulace o nabídce přestupu Lipavského do TOP 09 se dostaly i do dalších redakcí. Na sociální síti X to prozradil redaktor týdeníku Euro Ondřej Koutník.
„TOP 09 má zájem o to, aby ve vládě, a za její dres, pokračoval ministr zahraniční Jan Lipavský. Porozumění údajně bylo oboustranné,“ uvedl Koutník.

*

kyncl, prvnizpravy.cz

4.3 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 4 dny

V gubernii USA a kolonii Německa je MZV věc zcela zbytečná.Takže jestli tam bude sedět ten mamánek a nebo jiná kreatura je vcelku zcela jedno.

maxim
maxim
před 4 dny

Lipavský jestli má nějaké minimální povědomí cti a nepokřivenou páteř, tak odejde s ostatními piráty jako lidem pochopený ňouma, který odešel z funkce na kterou nemá schopnosti …
Jestli se chce Lipavský udržet ve vládě přestupem k TOP 09, tak skončí jako lidem nenáviděný odporný zmetek …

Ludvik
Ludvik
před 4 dny
Odpověď uživateli  maxim

Každý se vždy projevil a projeví až ve chvíli až o něco skutečně jde. I Jidáš…

spartak
spartak
před 4 dny
Odpověď uživateli  maxim

Lipavsky nemá žádnou zábranu a bude dál vykonávat politiku fašistů ,tak jak se děje od roku 1989. Tak se ukazuje demokracie ,která nechá hnusáka a břídila ,aby mohl dál škodit naší zemi.Jaký rozdíl oproti minulosti.

Ludvik
Ludvik
před 4 dny
Odpověď uživateli  spartak

Na MZV, ostatních ministerstvech, úřadech a institucích je lidí, podobných Lipavskému, více než si dokážeme zřejmě představit…

standa
standa
před 4 dny
Odpověď uživateli  Ludvik

Největší oporou německého nacismu a fašismu byli úředníci III.Říše, v Česku se to jen opakuje.

shakalaha
shakalaha
před 4 dny
Odpověď uživateli  spartak

do kloaky jak s lipavskym tak s celou piratskou srackou

shakalaha
shakalaha
před 4 dny
Odpověď uživateli  maxim

mnoho lidi nejen politiku nema atlasovu kost ktera drzi celou kostru! my mongoli to nazyvame v englickem jendzyku “missing back bone”!😎😎😎😎😎