Čeká nás válka anebo Putin znovu jen mrkne okem?

Otto von Bismark: Znám sto způsobů jak dostat ruského medvěda z brlohu, ale neznám žádný jak ho vrátit zpět.
Autor nabízí svoji představu vývoje konfliktu s neporozuměním chování Ruska, které pokládá za naivní. Osobně jeho názor nesdílím (I. D.), domnívám se, že představitelé Ruska se vyhýbají akcím, které by mohly být vnímány jako záminka pro intenzivnější zapojní zemí NATO do konfliktu.

P. C. Roberts
P. C. Roberts

Svět se blíží ke svému konci. Je to konec, který nemá nic společného s údajným globálním oteplováním, prděním krav, organizovanými pandemiemi či rasismem. Za naší destrukci stojí prostá neochota Washingtonu přimout fakt, že svět přestává uznávat celosvětovou americkou nadvládu jako neměnný a věčný stav.

Jak lze tak mimořádné sobectví pochopit? Bude jeho plodem válka? Gilbert Doctorow, opatrný komentátor, 10. září ve svém článku „Šílená bezohlednost kolektivního Bidena“ napsal: “Třetí světová válka, vedená alespoň zpočátku konvenčními zbraněmi, je nyní vzdálena jen několik dní, maximálně týdnů”.

Co to opatrného Doctorowa k vyslovení tak odvážného názoru vedlo?
Odpověď je nasnadě. Spojené státy a Británie právě Zelenského režimu povolily použít rakety dlouhého doletu, které mu už dříve dodaly. Ovšem s tím, že o jejich použití rozhodnou, až tzv. dozraje čas. Jde o rakety Storm Shadow a pravděpodobně také neviditelné střely s dosahem 1 500 km a známé jako JASSM, které dokáží “proniknout hluboko do ruského srdce a přivést tak válku na ruské území”, jak uvedl gang  Zelenského.

Doctorow uvádí, že ruská likvidace ukrajinské armády přiměla neokonzervativní Bidenův režim k poslednímu zoufalému a bezohlednému činu, kterým se „eskalací konfliktu do světové války” pokouší připravit Rusko o jeho vítězství.

Současně s touto americkou idiocií vést raketové útoky do hloubi  Ruska všímá si Doctorow i dění na Blízkém východě a domnívá se, že „Spojené státy už Izraeli povolily zahájit plnohodnotnou válku proti Libanonu“. A to navzdory skutečnosti, že Libanon požívá ochrany Íránu a Írán zase ochrany Ruska.

 Máme zde tedy hned dvě vyhlídky na vypuknutí velkých válek, které budou jaderné. A je skutečně prazvláštní, že v západních médiích a ani v „debatě“ mezi Trumpem a Kamalou, se o této dvojité krizi ani slovo neutrousí. Jako by USA  žádné experty na zahraniční politiku a na Rusko neměly, ale měly pouze zastánce oficiálního vládního narativu.

Řízený narativní svět, ve kterém žijeme, nás ovšem činí slepými vůči realitě. Doctorow dochází k závěru, že „aktuálně lokalizovaný konflikt na Blízkém východě se může v okamžiku stát regionální válkou, která se v okamžiku dalším stane druhou frontou k válce mezi Spojenými státy a Ruskem” Doctorow je člověk, se kterým mohu souhlasit.

 Ale jednu pochybnost mám. Stejně jako byl Putin po dobu osmi let znehybněn svou iluzi o Minské dohodě a nedokázal se připravit na nadcházející konflikt, a stejně tak, jak se zdá, si stále ještě neuvědomuje, že je ve válce s NATO a nevede tedy jen „omezenou vojenskou operaci na Donbasu”, a stejně tak, jak odmítl uvědomit si, že vedením nikdy nekončící války dovolil Západu, aby se do střetu totálně zapojil, čímž jeho charakter značně rozšířil, je možné, že Putin v sobě stále ještě popírá realitu a nevidí válku, která se rozvíjí částečně též  kvůli jeho vlastní nečinnosti?

 Vzhledem k tomu, že samotná ruská média hlásí, že Číňané spolupracují se sankcemi Washingtonu proti Rusku a odmítají  zabývat se rusko-čínskými finančními transakcemi, čímž posilují klín, který Washingtonu vráží do údajné čínsko-ruské aliance, je docela dobře možné, že Washington zvítězí nad těmi, kteří sice americký hegemonický řád zpochybňují, ale přikročit k něčemu významnějšímu než jsou protesty, ochotni  nejsou.

 Putinův problém spočívá zkrátka v tom, že je americkým liberálem z poloviny 20. století věřícím v dobrou vůli. A jeho západní rival funguje na marxistickém principu, že násilí je jedinou účinnou silou v dějinách.

Vybral a přeložil Lubomír Man
paulcraigroberts

2.9 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kolokol
kolokol
před 3 dny

Zase. Článek není vcelku špatný. Ale hodnocení Putina jako důvěřivého nic nechápajícího týpka si mohl PCR odpustit. Svým způsobem (a nejen v tomto článku) se vlastně snaží situaci vyostřovat. K čemu by to Rusům bylo dobré, že? To je jedna věc. A druhá je v tom, že Putin není žádný diktátor a musí naopak velice rozvážně… Číst vice »

Georg
Georg
před 3 dny

Nevím, zda je názor p.P.C.Roberts na prezidenta Putina objektivní a z čeho vychází. Jedná se o to, že prý Putinův problém je v tom, že je “americkým liberálem”, to nedovedu posoudit. Nebo nevím jak to myslí. V jednom si myslím, že se p.Roberts mýlí. Napsal : “západní rival funguje na marxistickém principu, že násilí je… Číst vice »

Georg
Georg
před 3 dny
Odpověď uživateli  Georg

Pokud p.Roberts má na mysli “proletářskou revoluci”, tak mu připomenu, již vzpouru otroků v Římě, velkou Francouzkou revoluci 1789. Otázka, tam také postupovali dle “marxistického principu” ?

danny
danny
před 3 dny
Odpověď uživateli  Georg

Prezident Putin není válečný vůdce. Je to vidět na každém kroku. Není rázný, rozhodný. Šojgu, za kterého na MO kradly i ručičky u hodinek je stále ve vysoké funkci, Gerasimov, který veřejně zostudil sebe, GŠ i velení ruské armády a z prezidenta udělal před celým světem blbce je stále NGŠ. generálové, kteří nedokázali za dva… Číst vice »

Georg
Georg
před 3 dny
Odpověď uživateli  danny

Kdyby to bylo tak jednoduché. Zřejmě máte informace, které nemají ani tací, kteří se zabývají tímto konfliktem, válkou, na př., jako pan Michal Svatoš. Již rozhodnutí RF, Putina provést (intervenci, ochrana Rusů, připojení LDR a DLR) na Ukrajinu nebylo jednoduché, ale dle nich v souvislosti s rozšiřováním NATA stále blíže k RF, nezbytné. Jedno… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 3 dny
Odpověď uživateli  Georg

Není to limitující. Taková imitace není k zradlu. Nezasahnout důrazně hned znamená těžce řešit počáteční chyby, které se kupodivu perioDYCKY opakují, daleko později podstatně draze. Až bude Bandera na Rudém náměstí, tak to bude zajisté snaha vyhnout se obětem. Lidský matros na halici je infikovan letitym: Zab svého Moskala! Jiná otázka… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 3 dny
Odpověď uživateli  danny

Je vidět, že nerozumíte naprosto ničemu. Vždy vycucnete nějaký problém a vykřikujete o něm, jak to už ztracené a prohrané a ono se časem ukáže, že je to jen další Putinův manévr. Nebo jste tak naivní, že vážně věříte tomu, že je Putin carem Ruska a o všem rozhoduje sám? Nastudujte si řízení státu a ochranu občanů… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 dny uživatelem tomaskova
orinoko
orinoko
před 3 dny
Odpověď uživateli  tomaskova

Jen aby Putin nevymanevroval sám sebe mimo chod dějin. Pokud v Rusku vládne pátá kolona, tak Putin je páté kolo u vozu. Že to tak prožívá aktiv angazovanych postranic? Ta koniasovska nenávist je pozoruhodná u lidí zvláštního ražení.

danny
danny
před 2 dny
Odpověď uživateli  tomaskova

Zato vy rozumíte všemu. Víte paní Tomášková co znamená to vaše časem..”? Tisíce mrtvých civilistů, totálně zničen země, zcela bez života, desetitisíce padlých na obou stranách… Ale kochejte se dál.

orinoko
orinoko
před 3 dny
Odpověď uživateli  danny

Stalin by ho nechal popravit za liknave vedení vojenských operací. Usecnost ruských lidových komentářů k událostem je vymluvna. Mladí Rusové ho sice ještě respektují, ale jméno Putin už vyslovují jako…Fiala. Zhlédl jsem několik videí o pokroku Ruska za 30 let. Sachalin, Kamcatka, Tula, Uffa či jak se to jmenuje…je to nebe a strakonický dudak.… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 3 dny
Odpověď uživateli  Georg

Njn, a teď co, že. Tak jen tolik: Marx nesnášel Čechy. Přičemž sám byl Žid. Měl NATO vědecký světový názor?

Praded
Praded
před 3 dny

Třetí světová válka začala několik vteřin po druhé. Vždyť snad nebyl od toho času, jediný rok, aby se někde ve SVĚTĚ nevedla válka, jenom se stále stupňuje její rozsah.

Praded
Praded
před 3 dny
Odpověď uživateli  Praded

Promeškaly příležitost po rozpadu CCCP, protože byly sami hodně vyčerpaný, tou nepřetržitou mírovou iniciativou. Jen ty blbé národy to ne a ne pochopit.

orinoko
orinoko
před 4 dny

Je to jednoduché, stačí se podivat: Kde Žid, tam nebezpecno.
A jinak? Obsah článku vyznívá v neprospěch českých vedatoru, jimž ruské úmysly a konání jsou jasnější a zrejmejsi, než Rusům samotným. Putinovo vysedeni až vyhniti celé záležitosti zjevně neucinkuje. “Řeknu mu, co chci, aby slyšel,” pravil Bidet před Ženevou. Copak si tam asi povídali.

Naposledy upraveno před 4 dny uživatelem orinoko