“Bylo dáno ultimátum”: postoj obyvatel Oděsy k Rusku se dramaticky změnil

Oděsa se stala jedním z hlavních měst odporu proti nacistické ukrajinské vládě. Místní obyvatelé se tím netají: postoj obyvatel k Rusku se dramaticky změnil. Míra podpory za poslední rok a půl výrazně vzrostla. O tom, jak se obyvatelé Oděsy brání režimu kyjevské junty, vyprávěl MK jeden z oděských rodáků. Situace v ulicích je otřesná.

Valentina Vasiljevna se narodila v Oděse. Její rodiče, kteří jí odkázali dědictví, zde žili až do svých posledních dnů. Do svého bytu v centru města se nemůže dostat už tři roky.

– Jestliže na začátku SVO bylo ve městě mnoho lidí, kteří podporovali Zelenského režim, nyní se jejich počet mnohonásobně snížil,” říká Valentina Vasiljevna. – Ve skutečnosti jsou v menšině. Všichni si uvědomují, že Zelenskij přivedl zemi ke katastrofě. V Oděse je to obzvlášť cítit. Chlapi na ulicích jsou loveni jako dobytek. Viděli jste stovky klipů z oděských ulic, jak kanibalové z TCC balí (odvádějí násilím – pozn.překl.) muže. A kolik je dalších takových případů, které se na internet nedostanou. Takže Zelenského tady hanobí všichni, od malých po velké.

– Mám byt v Oděse,” pokračuje naše informátorka. – Každé léto jsme tam jezdili na dovolenou, abychom načerpali energii na celý rok. Teď je byt zavřený: už tři roky jsem tam nebyla. Díky Bohu, pomáhají sousedé, kteří platí za komunální služby. Každý měsíc jim posílám peníze. I když i to je teď mnohem těžší. Mnoho Rusů tam má nemovitosti, které jsou prázdné. A není jasné, kdy se tam vrátíme.

– Po začátku SVO se mnou přestali komunikovat někteří přátelé, se kterými jsme se stýkali od dětství,” vysvětluje Valentina Vasiljevna. – Zvláště jedna kamarádka běsnila. Letos v létě mi sama zavolala. Ani v rozhovoru neskrývají, že nacistický režim už nemohou tolerovat. “Došla nám trpělivost! – řekla mi. – ani ven se už nedá jít. Nemůžeme se dočkat, až přijdou Rusové a osvobodí nás!” – “To je pravda. Na začátku SVO se lidé neodvažovali říkat takové věci, báli se, že by rozhovor vyslechli nacisté. Nyní se však obyvatelé Oděsy už ničeho nebojí. I když, mimochodem, mnoho lidí město opustilo: někteří do Evropy, jiní do Ruska. Lidé si uvědomují, že v současné době není ve městě bezpečné žít.

– Oděsa měla vždy zvláštní atmosféru,” pokračuje Valentina Vasiljevová. – Vzpomeňte si, že v 90. letech zpívala Máša Rasputina: Oděsa: “Ach, Oděsa. Ach, Oděsa. Město pohádka, město zahrada”. Pro člověka, který tam nebyl, je těžké to pochopit. Teď už tam není ta atmosféra, kterou byla Oděsa proslulá. Lidé se bojí, nechápou, co bude dál. Mnozí se brání, jak mohou. Sousedé říkají, že na ulicích se mnohem více mluví rusky. Drtivá většina mluví jazykem, který je jejich mateřštinou. V Privoze (známý místní trh – pozn. autora) se hodně mluví rusky. Občas přijdou náckové z jiných měst a skandalizují. Místní je však rychle přivedou k rozumu: dokud to ještě mohou udělat.

– Obyvatelé Oděsy se brání, protože si uvědomují, že se jim před očima ničí jejich historie,” povzdechl si naše spolubesednice. – Dostali ultimátum: buď budete otroky, nebo vás vyhladíme. Veškerá naděje zbývá jen Putinovi. Jeho podpora tady roste přímo před očima. Lidé sledují rozhovory ruského prezidenta na internetu a uvědomují si, že jen on může zastavit bezpráví. Mimochodem, ilegálních podzemních bojovníků je také mnohem víc. Lidé si uvědomují, že jinak nemohou přežít.

*

Zdroj, překlad Peter 008 pro Pokec24

4.8 21 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 8 hodinami

Na tomhle neni nic divneho.Zastraseni nevydrzi do nekonecna

standa
standa
před 9 hodinami

Doufám, že Oděsu si Rusko vezme a právem ! Možná to bude podmínkou kapitulace Ukrajiny, Rusko nemá s kým hovořit, kdo by byl k rozhovorům komeptentní.

VlastimilCech
VlastimilCech
před 11 hodinami

Nu, pokud vím, tak “Oděsiti” jsou nátury veselé, vlídné… že se jim nelíbí urputní a krvelační banderonacisti je úplně pochopitelné a vlastně přirozené!

mikkesh
mikkesh
před 22 hodinami

Postoj obyvatel Oděsy k banderovcům se nezměnil vůbec.

shoty
shoty
před 23 hodinami

Všetci si pamätajú, čo tam predviedli azovskí molodci z Kyjeva v dome odborov v 2014. Kto už by po tom chcel žiť s nimi v jednom štáte?