Byl to mžik…

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák
Aby rychle mohly být předčasné volby, musela by se poslanecká sněmovna rozpustit třípětinovou většinou. Jinak by muselo dojít na tři pokusy o nové sestavení vlády, ani jeden by nebyl úspěšný a pak by byly předčasné volby ze zákona. Ale tyto tři pokusy by trvaly příliš dlouho. Volby by tak byly někdy v květnu, či červnu, což už oproti říjnu příštího roku není prakticky žádný rozdíl. Aby mohly být předčasné volby opravdu brzy, musela by na rozpuštění sněmovny spolupracovat i opozice.

Otázkou je, jestli mají Andrej Babiš nebo Tomio Okamura vůbec důvod, něco takového dělat. SPD potřebuje čas na konsolidaci a pro hnutí ANO platí, že čím hůř, tím líp. Každý den, kdy Fiala fackuje Piráty a různě obměňuje vládu, jsou pro ně dobré. Ovšem, jestli Andrej někoho nesnáší, tak je to právě Kalousek. S defializovanou ODS by hnutí ANO do vlády asi šlo, ale jít s Kalouskem? To už je pro Babiše stejné, jako jít do vlády s Okamurou. Takže určitá motivace k předčasným volbám by se našla i u hnutí ANO.

Pokud Kalousek stranu založí, zredukuje dnešní čtyřkoalici na velkého Kalouska a čtyři přicmrndávače z nichž snad jen ODS zůstane bezpečně nad pětiprocentní hranicí. TOPka i KDU nemají šanci a STAN nemá takové preference, aby si mohla dovolit nějaké větší oslabení.

Kalousek samozřejmě musí být úplně nadšený. Piráti teď kopou do Fialy, mluví o kmotrech, varují před vládou ODS a ANO, Fiala se v tom plácá jak nudle v bandasce, protože včerejší slušný profesor se z minuty na minutu stal křivákem, z až úzkostlivého tajení jakýchkoliv rozporů se naráz stala telenovela… a navíc je docela pravděpodobné, že upocené vládnutí bude pokračovat, protože Fiala se s opozicí nedohodne ani na svém rozpuštění.

Nejlepší je teda Lipavský, který dokázal Piráty dorazit jediným výrokem z USA. Řekl, že sice podá demisi, aby držel basu se zbytkem Pirátstva, ale rovnou to spojí s vystoupením ze strany. Prý se strana posunula někam, kde ji už není schopen hájit. Jinými slovy, Bartoš, který stranu založil, vybudoval a je jejím hlavním maskotem, už nic neznamená. Ani Richterová nic neznamená, ani Ferjenčík nic neznamená, Michálek nic neznamená… Nejúspěšnější pirátský ministr a výkladní skříň evropských a euroatlantických hodnot už zapomněl, odkud vzešel a korýtko je cennější.

Vlastně už jen čekáme, jak dlouho bude trvat agónie, ale pokud se VŠICHNI Piráti nesemknou jako jeden muž a nepředvedou že i v nouzi jsou nerozborní jako skála, tak budou mít budoucnost asi jako Bursík nebo Věci veřejné. Ostatně, Lipavský úplně dokonale hraje Karolínu Peake. Ale tak či onak, Piráti nám teď mohou předvést ještě nějaký hysterák a vynést na světlo Boží nějakou vládní špínu, ale jinak budou (nejspíš už nafurt) mimo hru.

Zpět k věci…

Prosím, kdy se to vlastně stalo? Vždyť to byl jen mžik. Ještě minulý týden všichni komentátoři mluvili o tom, že vláda je super, pětikoalice je nejlepší, Babiš nemá šanci, SPD končí a Kateřina Konečná se nechytá. Měli jsme nejlepší vládu v historii, co navíc ještě dělala hodnotovou politiku, skvěle si poradila s energetickou krizí, podporuje demokracii na Ukrajině, zvládla povodně i konsolidační balíček… a najednou šup, všichni mluví o neschopné vládě a neoblíbeném premiérovi. Richterová dokonce už mluví o tom, jak je Fiala ve vleku kmotrů… Stačila jedna facka a už si toho všimla.

Ještě minulý týden se na Fialu nesmělo sáhnout, byl to premiér za kterého se nemusíme stydět, ještě pomáhal Uršule do druhého funkčního období, zajistil nám silné portfólio, zachraňoval Ukrajinu, srdnatě bojoval proti dezinformacím, dělal výbornou strategickou komunikaci a o Bartošovi mluvil stejně hezky jako o Lipavském.

Minulý týden také ještě bylo jakékoliv paktování s Babišem naprosté tabu. Byl to komouš, estébák, Putinův slouha… a dneska nenajdete majnstrýmové médium, kde by slovutní komentátoři v mnoha článcích nespekulovali o tom, že se chystá obměna vlády a Babiš v tom také sehraje nějakou roli. A všichni o Veľkém Bocianovi mluví, jako když másla ukrajuje. Jen hlupákům na Seznam Médium to ještě nikdo neřekl, takže postupují podle přechozích notiček a dál na Andreje plivou. Ale ono jim za měsíc dojde, že už to není in. Chudák Šarapatka. Tak ohnivě bojoval proti paktování s Babišem a najednou je to názor vysloveně zpátečnický a zastaralý. Ze dne na den.

Najednou je Babiš vlastně naprosto přijatelný a v podstatě už tu novou vládu sestavuje. V krajích. Ještě samozřejmě nejsou všechny krajské koalice upečené, ale hnutí ANO jednoznačně dává při jednáních přednost sestavováním koalic s vládními stranami a to i v případech, že by mělo většinu i s kolegy z opozice. Všichni mluví o Skopečkovi ve Středočeském kraji, ale že se víceméně totéž děje po celé republice, to vlastně nikoho nezajímá a ani to nikomu nevadí. Vadí to právě jen dozimetrické Peckové. Jednoznačně se ukazuje, že Babišovi jsou milejší Modroptáci než SPD či STAČILO!

Pokud přijmeme tezi, že krajské volby předjímají volby do sněmovny, tak už zřetelně můžete vidět, kam směřujeme. K vládě ODS a ANO. I ti vyhození Piráti o tom teď všude mluví. Zřejmě proto, že o tom ve sněmovně slyšeli častěji, než bychom si mysleli. Kdyby to nebylo předčasné, řekl bych, že v ODS právě zvítězili zastánci vlády s ANO a začali se vypořádávat se zastánci vlády s Pekarovou, Jurečkou a PreVítkem.

Vláda s ANO je totiž v této chvíli celkem bezpečné řešení. Obejde se bez předčasných voleb, u kterých nikdo nikdy neví, jak dopadnou. Stačí se jen zbavit toho neoblíbeného premiéra. Třeba tím, že se na něj zatlačí, aby začal dělat chyby. Třeba tím, aby způsobil krizi nevhodným vyhozením Bartoše. Třeba tím, že někdo v pozadí dá pokyn režimním intervjukům, aby změnili rétoriku. Jako bonus se ještě zbaví Jurečky i Pekarové a vlastně i těch hadů z Dozimetru.

Za rok by taková vláda moc neudělala, ale když se to vezme za správný konec, mohla by vzbudit naději a to by mohlo stačit, aby jí to voliči hodili. Koneckonců, stačilo by, aby Kalousek vyluxoval, STAN, KDU a TOPku a Modroptáky nechal pokud možno netknuté. ODS a ANO by spolu i po volbách mohly mít většinu.

Ono totiž na větší vládní obměnu dojít musí. Ta současná je totiž neoblíbená už i v České televizi, což ještě před týdnem nebylo. Fiala hodil přes palubu Bartoše, ale novináři ze dne na den vlastně hodili přes palubu Fialu. Najednou o něm mluví stejně jako o něm mluvili dezoláti na demonstracích. Jen o rok dřív. Hrb z křivé páteře nakonec vždycky vyleze a veřejnoprávní novináři vždycky včas vycítí změnu větrů.

Bez vládní obměny tu zůstane křečovitá čtyřkoalice, která dál bude posilovat opozici a znovu vyrobí Kalouska. Nebo to dojde do neřízeného pádu vlády a následné krize, která může skončit jakkoliv.

Co si budeme povídat, žádná vláda ODS nikdy nedovládla do konce funkčního období. Nikdy!

*

Daniel Sterzik – Vidlák, Litterate

4.2 17 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
orinoko
orinoko
před 1 dnem

Přehlédl jsem se. Prvotne jsem registroval: Byl to muzik….

Hokarc
Hokarc
před 2 dny

Oni nedali Česko dohromady, ale na hromadu – odpadu.

SunTzu
SunTzu
před 2 dny

No, Vidlák nám shrnul neradostnou situaci ve fialovském hnusu, žumpě, na jejím pozadí se ději jiná svinstva – Ústavní soud dal naději dědičce rodu Walderode na zámek Hrubý Rohozec a další majetky. Pokud ovčanstvo nepochopilo úlohu soudcovské, justiční korporátní fašistické mafie, bude “zákony” odsunuta do otroctví novodobé aristokracie – finanční klepto-privatizační… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 dnem
Odpověď uživateli  SunTzu

Lichnstejnové chtějí Lednici a čechyšesudetolandsmanšaft to prosadí.

mikkesh
mikkesh
před 2 dny

No, také názor. Ohledně feťáka, vrátit se k základům je pro něj vrátit se mezi popelnice a na lavičku v parku. Občas někde zamávat vlajkou Antify, či vlajkou buzerantů. Zpět se mu asi chtít nebude. Ohledně opilce Kalouska je vidět, že ještě pořád má vliv na ksindl od novin, přes které vypustil něco o nějaké… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Babiš je napůl včela a napůl pes, takže očekávat nějaké sociálno a demokracii je skutečně na Bohnice.

mikkesh
mikkesh
před 2 dny
Odpověď uživateli  Praded

Na Min. práce a sociálních věcí jsem nemyslel, že by seděl Babiš, ale Konečná. (v případné koalici)

Praded
Praded
před 2 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

No jo, to jsem pochopil, ale on tam nedá doktora Davida a Kateřinu za žádnou cenu. Jen s ODS oblbují lidi.

mikkesh
mikkesh
před 2 dny
Odpověď uživateli  Praded

Proto říkám, že by měl poslechnout starého ještěra. I za cenu, že se soud protáhne o další čtyři roky.

kolokol
kolokol
před 2 dny

Jako je to žabomyšárna ten náš český bahník (nikoli australský), ale Vidláka si i tak rád přečtu i k tomuto, páč se vždy docela hodně nasměju.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 dny

Jeste jsem si vzpomela na Kalouska…jak byl trapny pri navsteve cinskeho prezidenta…Proboha nepodporujte ty zastydle pubertaky

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 dny

Vazne nechapu,proc by si meli vsichni ” utahovat opasky” kvuli debilum…Vsichni ” dezolati” jim uz vic nez 10 let rikaji,ze to co delaji bude ekonomicky pruser..Kazda ” zena v domacnosti” je schopna pocitat lepe nez ” slovutni ekonomove mainstreamu”…Jedine co umi je oblbovat lidi nejakymi ” hovnotami”, i kdyz pokrytecke a lacine zvaneni… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Stále je v Penny dost pejsků a všelijakých blbostí za body, takže o co gou.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 dny
Odpověď uživateli  Praded

Njn..Jenze to vypada jako na Titanicu

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 dny

https://www.hlavnespravy.sk/francuzi-sa-musia-zodpovedat-za-roky-prosperity-na-ukor-inych/3655740
Je to po cele EU..Meli by nakopat neschopne byrokraty do pr..a ne maskovat jejich selhani…Ja jim klidne vypocitam kam se podely penize…uprchlicka krize,GD, koronavirus, valka s Ruskem

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Kolik miliard staly jen vakciny,ktere ted liji do ” zachodu”

Praded
Praded
před 2 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

To je mazání důkazních materiálů.

vachav
vachav
před 2 dny

Takže se zdá,že americký a bruselský lokaj Babiš se spojí se zločineckou organizací ODS…no hrůza!! Z tohoto českého obludária není východisko -tragická realita.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 dny
Odpověď uživateli  vachav

Tyhle snahy byly jasne jeste kdyz byl Babis premierem..Jen tam museli dosadit jeste vetsi Hujery ( kvuli valce s Ruskem),aby ANO zustalo v podstate ” ciste” .Ale kdyz si vzpomenete,co se delo driv ( za vlady Babise) ( vypadalo to,ze TOP 9 nemuze nikdo v nicem branit..hlavne v provokovani Ruska)..Mne tedy vzdy pripadalo,ze neco… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 dny
Odpověď uživateli  vachav

Babiš by se ovšem spojil s organizací, která se ho celou dobu snažila dostat do vězení. Jejíchž přívrženci Babiše bytostně nenávidí a v podstatě ho vytlačili na levou stranu politického spektra. Jak by se Černochová, Benda, Novotný…mohli spojit s Babišem?

Praded
Praded
před 2 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

To byla dohodnutá komedie místo drahé reklamy pro obě partaje.

Praded
Praded
před 2 dny

Jo jo, paraziti se nám přemnožily a už to leze až na základní školy. Všichni budou imfulenceři a prostituti. To nám to HDP poroste astronomickou rychlostí, budeme schopni dávat na armádu 5% a můžeme si pořídit zázračné emerické zbraně, které nás zachrání před Ruským bolševizmem. Da zdrástvujet ODSANOstan. Po heroickém zápase fialového vědátora, splynutí… Číst vice »