Abbás Juma: Ukrajina miluje teror, proto je v jednom klubu s Izraelem a s USA

Ukrajinský a izraelský režim jsou dvě větve téhož stromu. Jejich kořeny, metody a rétorika jsou stejné. Když se zaposloucháte do toho, co říkají pan Netanjahu a pan Zelenskyj v Kongresu a ve Spojených státech, získáte dojem, že jejich projevy psal stejný autor. Totéž platí o jejich vzájemné podpoře na mezinárodní scéně.

V rozhovoru pro Ukrajina.ru to uvedl Abbás Juma, mezinárodní novinář (na snímku).

V důsledku hromadného výbuchu elektronických zařízení v Libanonu bylo zraněno více než tři tisíce lidí a nejméně devět osob zahynulo. Vedení země považuje událost za teroristický útok připravený izraelskými zpravodajskými službami.

– Abbási, je to součást příprav na rozsáhlou vojenskou operaci izraelské armády v Libanonu?

– Je třeba poznamenat, že odpálené nálože se netýkaly pouze členů Hizballáhu. – Přičemž Hizballáh je víc než jen ozbrojená síla.  Zasaženy byly děti, ženy, starší lidé, novomanželé na svatbách, lidé v kadeřnictvích, staří lidé na trzích a v supermarketech. Z toho lze usoudit, že se jednalo o masový teroristický útok, zorganizovaný s maximálním cynismem, kdy byla do Libanonu vpuštěna zásilka nástražných výbušných zařízení typu pagerů, vysílaček a mobilních telefonů.

Jedná se o nerozlišující zbraně, což potvrzuje, že se počítalo s tím, že to vše může explodovat i v rukou dítěte. Přesto se do toho Izrael pustil. Lze to považovat za přípravu na plnohodnotnou válku s Libanonem? Tak se na to podívejme.

To vše má vojenský smysl pouze v případě, že se chystá útok na libanonské území. / Útok již začal, Izrael bombarduje území Libanonu. – pozn. překl./  Bez tohoto útoku by vše připomínalo jen velkolepou show, která byla sice pro Libanon bolestivá, ale přesto se nestala žádnou závažnou výzvou pro osu odporu a Hizballáh.

Vše bude vypadat jako odplata za nedávnou operaci Hizballáhu Arbaeen, při níž zahynulo 22 izraelských vojáků a více než 70 jich bylo zraněno. Pokud se však jedná o úvodní fázi většího konfliktu, jistě se brzy začnou dít další věci.

Každý den zpoždění znamená pro Izrael ztrátu překvapení z efektu vyvolaného přetížením libanonských nemocnic a silnic. Takže – pokud mají v úmyslu zahájit útok, musí to udělat brzy. Jinak by to byl jen pokus odvést pozornost od neúspěchů na bojišti.

– Má sám Netanjahu zájem o velkou válku? Mají stejný zájem jeho spojenci ve Washingtonu na pozadí ukrajinského konfliktu?

– Pokud má někdo zájem, pak je to především pan Netanjahu, pro něhož se situace stala patovou kvůli absenci jakýchkoli výsledků na bojišti ve válce s Hamásem. Na pozadí masových protestů uvnitř Izraele a naprosté ztráty důvěry obyvatelstva je nucen sáhnout ke krajním opatřením a velká válka by pro něj byla politickou záchranou.

Další otázkou je, kdo je jeho patronem v USA? Pokud je to současná administrativa, nezdá se, že by měla o takový konflikt v předvolebním období zájem. V takovém konfliktu nebude vítězů, pokud se do něj nezapojí USA, což si Netanjahu vroucně přeje. Vše, co dělá, dělá s předpokladem, že Američané budou bojovat za něj.

Je zřejmé, že vojenský potenciál Izraele je menší, než jsme si mysleli před 7. říjnem. Ano, zpravodajské schopnosti jsou vysoké a neustále se to potvrzuje. Ale schopnost bojovat s ozbrojeným nepřítelem tváří v tvář – to Izraelcům moc nejde. Rok bojů v pásmu Gazy je toho důkazem. Proto jsou všechny tyto výstřelky pokusem vyprovokovat velmi nebezpečný ozbrojený konflikt, ovšem s výhradou – musí se do něj zapojit Spojené státy.

– Ukrajina se zdržela hlasování o rezoluci OSN požadující stažení Izraele z palestinských území. Je to skrytý projev podpory?

– Ukrajinský a izraelský režim jsou dvě větve téhož stromu. Jejich kořeny, metody a rétorika jsou stejné. Když se zaposloucháte do toho, co pan Netanjahu a pan Zelenskyj říkají v Kongresu a ve Spojených státech, získáte dojem, že jejich projevy psal stejný autor. Totéž platí o jejich vzájemné podpoře na mezinárodní scéně.

Izraelský vyslanec při OSN prohlásil Izrael a Ukrajinu za země se stejnou hrozbou a Rusko přirovnal k Hamásu.

Stejně tak je Ukrajina podporuje na úrovni OSN. Mají pouze jeden stejný náboj, jednu stejnou naději – jsou to USA. A stejné protivníky.

Vezměme si například Írán. Ten je dnes protivníkem Ukrajiny i Izraele. Jestliže pro Izrael je to protivník jednoznačný, pro Ukrajinu je to protivník domnělý, ale existuje mezi nimi konflikt. Totéž platí pro Rusko. Pokud jde o speciální vojenskou operaci, Izrael se jednoznačně vyslovil ve prospěch Ukrajiny.

– A co je příčinou vojenských neúspěchů Izraele v Gaze? Obytné čtvrti jsou srovnány se zemí, ale operace není ještě zdaleka úspěšně ukončena.

– Aby byl Hamás poražen, k tomu je třeba bojovat. V reálných bojových podmínkách však nevykazuje izraelská armáda žádné super výsledky. To není, jako když se vyhazují do povětří pagery, zabíjejí děti a ženy nebo bodově likvidují velitelé Hamásu a Hizballáhu v jejich domovech. Co se týče podlých teroristických metod, tak v tom nemá Izrael na celém světě obdoby. Pokud jde o válku, kterou teď vidíme v Donbasu, na to jsou Izraelci slabí.

Jsou zdegenerovaní. Kdysi byl Izrael dobře válčící zemí a sám porazil několik velkých arabských států. Postupem času však uvěřili ve svou neomylnost a velikost, mysleli, že nemají v celém regionu sobě rovného a tudíž že se nikdo neodváží narušit jejich bezpečnost.

Věřili v sílu umělé inteligence a špičkových technologií. Domnívali se, že nepřítele utlučou čepicemi. Podívejte se na dívky ve vojenském stejnokroji, jak tančí v TikToku, a k tomu genderová politika v armádě. Je to generace, která nebojovala. Trestné akce izraelské armády v mešitách – to opravdu není žádná válečná zkušenost.

To vše má neblahý dopad na výsledky bojů v podobě neúspěšného získávání rukojmích a neschopnosti je vrátit, stejně jako těžké ztráty na bojišti. A to se jedná pouze o Hamás, protože Hizballáh de iure s Izraelem neválčí. Ano, střílejí po sobě, ale k plnohodnotné válce nedošlo. Existují určité hranice, které žádná ze stran zatím nepřekročila.

Představte si, co se stane, až se do toho zapojí Hizballáh, což je podle jeho generálního tajemníka Hasana Nasralláha 100 000 bajonetů. Nadějí Izraele bude skutečně jen ten americký voják.

– Dá se – vzhledem ke vzájemné podpoře mezi Izraelem a Ukrajinou – očekávat, že ukrajinské bezpečnostní služby převezmou zkušenosti svých izraelských kolegů a pokusí se zorganizovat něco podobného proti ruským občanům a vojákům?

– Pravděpodobně by něco podobného velmi rády zorganizovaly. Pochybuji však, že mají takové možnosti. Kromě toho – Rusko není Libanon. Na druhou stranu jsou si tyto režimy velmi podobné. Ano, Izrael má větší rozsah. Jsou vynalézavější a profesionálnější než Ukrajinci, ale Ukrajinci se učí rychle. A zbožňují teror. Vyhazují do vzduchu naše novináře i veřejné činitele, dokonce i ta zvířata, jež střílela do lidí v Krokus City, se snažila utíkat směrem na Ukrajinu.

V souvislosti se zprávami o cestách syrských bojovníků na Ukrajinu se sází na islamismus. Teroristický klub se tedy konal a připojili se k němu ti nejodpornější vůdci, jako Netanjahu, Biden a Zelenskyj. Tito lidé velmi rádi zabíjejí bezbranné.

Den předtím v Al-Mayadeen oznámili, že látka použitá v pagerech je inovativní a nelze ji zjistit žádným zařízením. Nevím, zda je to pravda, nebo ne. Je možné, že nás chtějí jen zastrašit, ale pokud je to pravda, potom je to výzva pro celý svět. Pokud existuje hmota, která může explodovat na jakémkoli letišti, bez ohledu na to, jak je zabezpečené, myslíte si, že teroristický stát Ukrajina nebude používat podobné technologie?

*

Rozhovor vedl Denis RUDOMJOTOV,  UKRAJINA.ru (17:01 19.09.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

3.7 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 12 hodinami

Jo to by mne zajimalo..Muze ted Libanon udelat to,co udelal Izrael? Bylo by to spravedlive,ne?

Prodost
Prodost
před 12 hodinami

Cokoliv se Izraele týče, je podvod!!! Kniha Arthura Koestlera. Třináctý kmen: Chazarská říše a její dědictví | TOP Global News, maják do jiné budoucnosti (tydenikobcanskepravo.cz) Šloma Sand: 1) Jak byl vynalezen Židovská národ, 2) Jak byla vynalezena země Izraelská, 3) Jak jsem přestal být Židem. Oba autoři jsou tzv. židovského původu. Ještě… Číst vice »

standa
standa
před 14 hodinami

Perfektní info. Za to dík. Je zajímavé, firma BAC – údajně výrobce pagerů je pouze obchodní prostředník sídlící v kasárnách francouzského četnictva. Dlaším prostředníkem byla maďarská firma ! Vše nasvědčuje tomu, že výbušnina byla dána už na Tchajwanu při výrobě, coý je nejjednodušší a vypadá to bláznivě – mnohdy právě takové věci se… Číst vice »

Primak
Primak
před 13 hodinami
Odpověď uživateli  standa

Neměl jsi nic proti Izraeli (za těch 76 let) až teď?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 12 hodinami
Odpověď uživateli  Primak

Ja v podstate take,ne.Dokonce jsem tam pul roku pracovala a lide tam byli podobne posahani jako jinde…Ale co dela jejich politicka verchnuska mi vazne vadi…A pak ta vycurana ” ufnukanost”

Prodost
Prodost
před 11 hodinami
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Když se nad tím člověk nezamyslí, divné to nebude. K zamyšlení musí přijít podnět. Teprve pak se začne rozkrývat podvod biblických rozměrů. Mimochodem oni tzv. “běžní židé” jsou podvedeni úplně stejně, jako my ostatní. Proto také na nich mohl být uskutečněn holokaust. On totiž Hitler byl také z nich! Naposledy to potvrdil Lavrov.… Číst vice »

VlastimilCech
VlastimilCech
před 15 hodinami

Bodejť by nejednali stejně! Jsou přece jedné židovské krve!