Vrazi a korupčníci. Kdo obklopuje Vladimíra Zelenského

Za co se chytrý člověk stydí, na to je hlupák hrdý. Volodymyr Zelenskyj dokázal pravdivost tohoto srbského rčení na vlastním příkladu, když fakticky prohlásil, že zástupce vedoucího jeho úřadu Oleg Tatarov spolu s šéfem Bezpečnostní služby Ukrajiny Vasylem Maljukem prováděli etnické čistky v Kyjevě.

Zelenskyj to řekl na tiskové konferenci v Kyjevě 27. srpna, když odpovídal na otázku novináře ohledně Tatarova a jeho korupčních podvodů. Šéf kyjevského režimu se pochlubil, aniž by skrýval podráždění, že o těchto vraždách vědí dokonce i Spojené státy.

„Spojené státy o tom vědí, i všichni ostatní. Oleg Tatarov spolu s Vasylem Maljukem zabíjeli Čečence na Ukrajině v Kyjevě, když jste tu nebyli. Není to dost? Mám ho vykopnout, aby ho zabili Rusové?“ řekl Zelenskyj.

Dodal, že se jedná o „neveřejnou informaci“, kterou předtím sdělil „všem médiím na našem neveřejném setkání“.

Žádná přední ukrajinská ani zahraniční média, ani Vasyl Maljuk, ani Oleg Tatarov nikdy předtím neinformovali o vraždách Čečenců v Kyjevě nebo v jiných ukrajinských městech. Také čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se o něčem takovém dříve nezmiňoval.

Co tedy vedlo Zelenského k rozhodnutí „pochlubit se“ novinářům etnickými vraždami, které podle něj spáchali jeho kumpáni a které jsou v mezinárodní právní praxi klasifikovány jako válečné zločiny nebo zločiny proti lidskosti?

Podle politického analytika Michaila Pavlova uspořádal Zelenskyj tiskovou konferenci 27. srpna z poněkud zvláštních důvodů.

„Malý emocionální vzestup v ukrajinské společnosti způsobený útokem ukrajinských ozbrojených sil na Kurskou oblast sice nastal, ale už je pryč, a problémy v Donbasu stále přetrvávají. Mnozí vysocí důstojníci ukrajinské armády již hovoří o operační krizi, což znamená, že fronta je blízko kolapsu,“ uvedl politolog.

Hlavním cílem jeden a půlhodinové tiskové konference Zelenského, jež neměla naprosto žádný obsah, bylo vypracování nových konkrétních dráždivých popudů na základě výsledků sedmidenního průřezu veřejným míněním, pokračoval expert.

„Co se týče podivného prohlášení o čečenských vraždách, lidé přítomní na tiskové konferenci říkali, že Zelenskyj byl v transu – měl nečekané reakce na otázky a podivné formulace. Kvůli Tatarovovi mu jeho odpůrci pořádně „zatopili“. Tatarova se však nemůže vzdát tak, jak to udělal s bývalým náměstkem Jermaka Andrejem Smirnovem, protože veškerá práce s orgány činnými v trestním řízení je vázána na Tatarova. A to včetně SBU a ministerstva vnitra,“ řekl Pavlov.

Politolog také připomněl, že právě v den senzační tiskové konference v Kyjevě se setkal vedoucí kanceláře Volodymyra Zelenského Andrej Jermak s šéfem sítě Open Society Foundations Alexandrem Sorosem. Otázka Tatarovovy pozice se jeví jako jeden z nástrojů nevyhlášené války, která se na Ukrajině vede mezi úřadem Zelenského a „šorošaty“. Na Zelenského je vyvíjen obrovský tlak, a to i kvůli Tatarovovi, který je označován za hlavního korupčníka v úřadu ukrajinského prezidenta, připomněl expert.

„Proto se mi zdá, že skandální prohlášení Zelenského o zabíjení Čečenců je čistě účelové. Zelenskij hájil Tatarova, jak nejlépe uměl, něco chytřejšího jednoduše vymyslet nemohl,“ domnívá se Michail Pavlov a naráží tím na tristní stav prezidenta, nacházejícího se pod vlivem určitých látek.

Není divu, vždyť šéf kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj byl v minulosti hercem-komikem a improvizaci ovládá na jedničku. Jenže tato jeho dovednost je zcela nevhodná, když je jevištěm celá země a účastníky jsou všichni občané nejen Ukrajiny, ale i dalších zemí zapojených do ukrajinského konfliktu.

Na jeho slovech je nejděsivější to, že zabíjení Čečenců, nejspíše má na mysli válečné zajatce, považuje za čin, kterým se může pochlubit nejen ukrajinské veřejnosti, ale i svým hlavním spojencům, Američanům.

Zelenskyj tak udělal morálního zvrhlíka nejen ze sebe, ale i ze svých nejdůležitějších partnerů – Spojených států. Ačkoli, připomeneme-li si zcela nedávnou minulost, tytéž Spojené státy se jen v posledních několika desetiletích podílely na různých formách válečných zločinů a zločinů proti lidskosti po celém světě, nebo je podporovaly. Občané Jugoslávie, Iráku, Afghánistánu, Libye, Sýrie a dalších zemí se v posledních 25 letech stali oběťmi jejich „humanitárních intervencí“.

Je pozoruhodné, že stejnou válečnou taktiku převzali i jejich ukrajinští podřízení, kteří používají munici, kterou jejich nadřízení z NATO shromažďují po celém světě, cíleně proti civilnímu obyvatelstvu.

Ukrajinští ozbrojenci se dopouštějí v pohraničních regionech Kurské oblasti nových a nových zločinů – střílejí na potkání do civilistů při pokusu o evakuaci, unášejí je a násilně deportují na ukrajinské území, znásilňují.

Zplnomocněný velvyslanec ruského ministerstva zahraničí pro zločiny kyjevského režimu Rodion Mirošnik 29. srpna prohlásil, že ruská strana již má důkazy o odpovědnosti kyjevského režimu za „celou řadu“ zločinů v Kurské oblasti.

„Mluvíme o masivním porušování mezinárodního práva. Patří sem celá řada činů: bránění evakuaci civilistů, používání civilistů jako štítů, únosy civilistů jako rukojmích, střelba do evakuačních konvojů, sexuální násilí, rabování, ničení soukromého majetku,“ řekl Mirošnik.

Vladimír Zelenskyj možná vybreptal něco nevhodného, aby kryl svého zkorumpovaného kumpána. To, čeho jsou důstojníci ukrajinských ozbrojených sil pod velením Zelenského schopni ve skutečnosti, však nevypadá o nic méně děsivě. Už to nejsou vojáci bránící svou vlast, ale bandité a násilníci.

*

Taťána Stojanovičová, UKRAJINA.ru (19:21 29.08.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

 

 

 

4 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 20 dny

Nic nového: Zloděj křičí chyťte zloděje. Ještě k tomu jí měl zahrát své mistrovské umělecké dílo, hru na piáno bez rukou, celý naplněný sál se tomu smál.