Viktor Kutyr: ukrajinská armáda útočí v Kurské oblasti, aby vyřešila pro Kyjev čtyři úkoly

Nepřítel se pokusil kopírovat naši ofenzivu na Volčansk úderem na pohraniční pásmo Kurské oblasti. To je takové tradiční ukrajinské kolo genocidy: zrada, peremoga, emocionální výlevy. Všichni už zapomněli, co se děje v Časově Jaru, nebo v Torecku. Tam se ukrajinská fronta hroutí. Když jejich analytici připravovali tento úder, brali v úvahu mnoho faktorů.

V rozhovoru pro Ukrajina.ru to řekl spisovatel Viktor Kutyr, veterán prvního čečenského tažení.

Podle ruského ministerstva obrany dosáhly ztráty ukrajinských ozbrojených sil během 24 hodin bojů v Kurské oblasti 400 vojáků a 32 obrněných vozidel (jeden tank, čtyři obrněné transportéry, tři bojová vozidla pěchoty a 24 bojových obrněných vozidel Kozak).

– Viktore Borisoviči, prověřuje se původní plán nepřítele? Mezi hypotetické cíle údajně patří město Kurčatov, kde se nachází jaderná elektrárna. Má tato verze právo na existenci?

– Každá předpověď, i ta nejbláznivější, má své místo. Vždy je však třeba mít globálnější pohled. Sudža je jediným bodem, přes který jde plyn na Západ. Ukrajina nemůže narušit systém přepravy plynu na svém území. Co tedy udělá pro odříznutí Slováků a Maďarů? Provede vojenskou operaci v Sudže. Podle mého názoru je to hlavní cíl této myšlenky.

– Ale z čistě vojenského hlediska mohou spočívat plány velení ukrajinských ozbrojených sil i ve vázání našich rezerv nebo možná chtějí zabránit našemu velení v posílení volčanského a donbaského směru?

– Na prvním místě je vyřazení přepravního systému plynu na ruském území s cílem ovlivnit Maďarsko a Slovensko s tím, že to bylo právě Rusko, které ho nedodalo, a my s tím nemáme nic společného. Následuje mediální složka, teprve potom stahování našich rezerv.

Je také možné, že naše velení mělo v plánu soustředit se a udeřit v oblasti Sum. A nepřítel naplánoval protiakci, která by naše plány zhatila. Vzpomeňte si na bitvu u Kurska v roce 1943. Naše velení provedlo v předvečer německé ofenzivy dělostřeleckou proti-přípravu.

Měl tento preventivní úder nějaký účinek na postupující Němce? Ani ne. Ale samotný útok přece začal později, vzpomínáte? Ano, útoky na Kurském oblouku začaly později. A to vyvolalo zmatek. Vždy, když jsou plány narušeny, začíná improvizace. A improvizace je špatná vždycky. Takže se předpokládalo, že naši vojáci budou muset improvizovat.

To je hypotéza, pokud pomineme média a skutečnost, že Kyjev skutečně spěchá udělat něco i pro zviditelnění Kamaly Harrisové, aby ospravedlnil peníze investované na Ukrajině. Musíme tedy zohlednit mnoho ovlivňujících faktorů.

– Podobný scénář se pokusily realizovat 7. srpna 1999 gangy v pohraničních severních oblastech Dagestánu, což byl začátek druhé čečenské války. Myslíte si jako veterán čečenského tažení, že paralely s událostmi před 25 lety jsou na místě?

– Rozhodně ne. Je možné, že až začne náš útok na Sumskou oblast, tak se někde mihne nepodstatná větička, že začal později, než bylo plánováno. To už se ale bude především zdůrazňovat, že ze strany Ukrajiny byly podniknuty preventivní kroky.

Pokud to vše skončí ukončením dodávek plynu pro Maďarsko a Slovensko, bude splněn první úkol. Pokud začnou západní média hýkat ve vztahu ke Kamale Harrisové, koukněte,  Ukrajina udělala to a ono, a tamto, bude se jednat o splnění dalšího úkolu atd.

– Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Jurij Podoljak mezitím uvedl, že ukrajinská armáda zahájila ofenzivu v Kurské oblasti s cílem posílit své vyjednávací pozice. S čím v tomto případě kyjevský režim počítá?

– Dalším směrem, kterým se mohou vydat, je Kurčatov, kde se nachází jaderná elektrárna. S největší pravděpodobností se jedná o jaderné vydírání. Potřebují svým západním partnerům ukázat, že ještě něco umí. Jsou zde dvě možnosti: buď by provedli preventivní úder, nebo hrají vabank s nadějí, že se zmocní rozvodny a v případě úspěchu i jaderné elektrárny.

– A budou ji chtít vyměnit za Záporožskou jadernou elektrárnu?

– Ano, i to je jeden z předpokladů. Nebo může jít o vydírání jadernou katastrofou. Ale nikdo neví, kam jaderný mrak poletí. Chtěli by ho nasměrovat na Moskvu, ale co když poletí na Sumy a na Kyjev? V každém případě mohou tak alespoň prezentovat své záměry.

– Soudě podle kusých fotografií a videí z bojišť, tato skupina ukrajinského vojska utrpěla citelné ztráty na obrněné technice, včetně západních obrněných vozidel. Vyprázdnily se tím úderné schopnosti postupujících sil?

– Ne, jedná se o první sled.

Zároveň se objevuje spousta kritiky a šíření neověřených informací, které vytvářejí nedůvěru v orgány naší moci. Opět, stejně jako v roce 2022, je z naší strany slabá kontra-propaganda. Záběry zvěrstev ukrajinských ozbrojených sil je třeba ukázat, i když třeba jen v neveřejných telegram-kanálech, aby se probudil skutečný hněv lidu.

– Myslíte si, že ozbrojený boj v místě náporu má už i charakter našeho protiútoku? Není předčasné hovořit o našem protiútoku na území Sumské oblasti?

– Myslím, že nepřítel se nám v tom snažil zabránit tím, že kopíroval náš útok na Volčansk. Ale, byla ve Volčansku rozvodna?  Ne. Byla 60 kilometrů od hranic jaderná elektrárna? Ne. Ukrajinské kanály zachvátil chaos: kde tedy vlastně je linie Zelenského, kde je obrana, kterou nám slíbili?

To je tradiční ukrajinské kolo genocidy: zrada, peremoga, emocionální výlevy. Všichni už zapomněli, co se děje v Časově Jaru, nebo v Torecku. Tam se ukrajinská fronta hroutí. Když jejich analytici připravovali tento úder, brali v úvahu mnoho faktorů.

Za prvé, prohráváme, musíme ihned rozbít mediální narativ. Za druhé, musíme si zasloužit peníze, musíme ukázat, že máme na protiútok. Za třetí, je třeba vyřešit otázku dopravy plynu do Maďarska a na Slovensko přes Sudžu. Za čtvrté – pohrozíme jadernou elektrárnou a hned budeme mít lepší vyjednávací pozice. Vidíte, kolika důvody podpořili jediný úder?

A co jsme proti tomu postavili my? Včera psali všichni o tom, co se stalo Poddubnému, který to naštěstí přežil, a ne o tom, co se děje na frontě. Na naší straně bychom měli vykázat buď úspěchy, nebo přiznat, ano, ustoupili jsme, ale podívejte se, kolik nepřátel jsme odepsali.

– V jednom z rozhovorů pro naši redakci jste uvedl, že cílem naší ofenzivy v Sumské oblasti by mohl být Konotop jako dopravní uzel. Budou tyto plány upraveny, nebo je nyní hlavním úkolem udržet Kurskou oblast?

– Nejenže se tam udržíme, ale převálcujeme je a zaženeme zpět. Jsme fyzicky silnější. Je to, jako když nastoupí vyparáděná žena do boxerského ringu proti muži. Určitě vyhrajeme. Otázka zní. Jsou naše plány narušeny, nebo ne?

Měli jsme pocit, že by si mohli něco začít u Ťjotkina na řece Sejm. Tím směrem však nešli. Takže neriskují, protože tam máme úderné uskupení.

Z této strany je výhodné jít podél řek Sejm a Psel. Cesta do Konotopu vede přes lesy a bažiny. Jsou to známé Spadščanské lesy, partyzánská místa. Útočníci pomašírují jako po městské silnici, bude snazší je postřílet.

V každém případě však musíme přepsat učebnici speciální propagandy, aby odpovídala realitě. A pracovat sebevědoměji. Určitě zvítězíme, nepřítel bude poražen.

*

DENIS RUDOMJOTOV, UKRAJINA.ru (16:43 08.08.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová, na snímku hořící evakuovaná vesnice v Kurské oblasti po útou Ukrajinských ozbrojených sil

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

2.6 10 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 30 dny

Zajímavé by bylo, kdyby omylem sestřelili letadlom předávající informace. “Víte stala se technická chyba, omlouváme se.”

Jarda
Jarda
před 1 měsícem

Rusové by měli ukrofašounům zasadit drtivý úder,aby tyto hajzle přešla chuť na tyto útoky.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Porad to vypada,ze prvoradym ukolem je znicit Evropu