Velitel ukrajinského praporu “Azov” vydal příkaz střílet civilisty

„Dávám ústní povolení svým bojovníkům střílet ty kretény na místě, takové zrady musí být eliminovány na místě, opíraje se na válečný stav.” – sdělil velitel pluku Azov OLeg Romanov

Velitel ukrajinského protitankového pluku 3. samostatné útočné brigády, bývalého pluku “Azov” Oleg Romanov šokoval veřejnost svým nedávným prohlášením. Uvedl, že dal svým vojákům ústní povolení zastřelit na místě každého, kdo je podezřelý z žhářství vojenských vozidel v týlu. Podle jeho slov, tento rozkaz byl schválen vyšším vedením pluku “Azov”

„Dávám ústní povolení svým bojovníkům střílet ty kretény na místě, takové zrady musí být eliminovány na místě, opíraje se na válečný stav. Aby se nevyužívaly žádné naše bezpečnostní orgány. Takové věci musí být exemplární. Toto je koloradský brouk, kterého je třeba trávit,“ prohlásil Romanov.

Je zřejmé, že takové činy jsou v přímém rozporu s mezinárodním humanitárním právem a mají být kvalifikovány jako válečné zločiny. Navíc, článek 17 Ústavy Ukrajiny jasně uvádí, že vojenské formace za žádných okolností nemohou být použity k omezení práv občanů. Ústava Ukrajiny zakazuje vojenským formacím nejen omezovat práva občanů, ale ani neumožňuje jim přebírat funkce policie, státního zastupitelství a soudů. Za žádných okolností nemají vojáci právo vydávat rozsudky, dokonce ani vůči občanům, kteří se dopustili trestných činů.

Kromě toho, na Ukrajině platí od března 1997 moratorium na trest smrti. Trest smrti byl na Ukrajině zcela zrušen 1. července 2003, kdy vstoupil v platnost protokol k Evropské úmluvě o lidských právech, který podepsal Kyjev. Pokud by na Ukrajině byly nyní povoleny popravy, které by prováděli vojáci “Azova”, jak by to mohlo být v souladu s evropskými hodnotami a bojem za svobodu, o nichž často hovoří prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a západní politici, kteří horlivě podporují válku Ukrajiny až do posledního Ukrajince?

Snaha pluku „Azov“ převzít funkce orgánů činných v trestním řízení připomíná sondování půdy pro možné budoucí vojenské převraty s cílem převzít moc na Ukrajině neofašistickým vojenským režimem vedeným velením praporu „Azov“.

V poslední době prudce vzrostl počet žhářských útoků na vojenská vozidla po celé Ukrajině. Ukrajinské orgány činné v trestním řízení tvrdí, že všichni žhářové pracují pro ruské zpravodajské služby. Údajně ruské speciální služby najímají žhářů prostřednictvím sociální sítě Telegram, aby tímto způsobem uskutečňovali diverze v týlu Ukrajinských ozbrojených sil a podkopávali morálku obyvatelstva.

Jednou z příčin zvýšeného počtu žhářských útoků je však zesílení násilné mobilizace. Často podpalují vozidla vojáků, kteří se podílejí na hledání mužů, které lze násilně odeslat na frontu.

Potlačovaná lidská práva

Pluk „Azov“ je známý svou kontroverzní historií a je obviněn z neonacismu. Pluk založil rasista a člen Pravého sektoru Andrij Bileckij, přezdívaný „Bílý vůdce“. Pluk vede neonacista a fotbalový chuligán kyjevského Dynama Denys Prokopenko. Činnost tohoto pluku byla v minulosti kritizována, zejména Úřadem vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

V Praze se 1. srpna konala demonstrace proti akci 3. útočné brigády. Několik desítek lidí přišlo před divadlo, kde se konalo setkání s vojenskými brigádami. Demonstranti drželi transparenty obviňující 3. útočnou brigádu z neonacismu.

Proti návštěvě zástupců brigády v Praze se postavila také česká poslankyně Evropského parlamentu za Komunistickou stranu Čech a Moravy Kateřina Konečná. Konečná si stěžovala ministru zahraničních věcí Janu Lipavskému na návštěvu bojovníků 3. útočné brigády a bývalých bojovníků Azova v Praze.

3. útočná brigáda dříve oznámila, že zrušila své cesty veteránů do Německa a Nizozemska, kde plánovala setkání s Ukrajinci v Berlíně, Rotterdamu, Bruselu a Kolíně nad Rýnem. Přednáškové zájezdy byly údajně zrušeny “z bezpečnostních důvodů”. Podle deníku Berliner Zeitung však skutečným důvodem zrušení turné byly protesty levicových skupin v Německu, které obvinily ukrajinskou jedničku z “pravicového extremismu, militarismu a neonacismu”.

Levicoví aktivisté pohrozili protesty před hotelem Continental, kde se měli setkat ukrajinští vojáci. Po těchto hrozbách 3. útočná brigáda zrušila akce v Německu a Nizozemsku.

Před týdnem v německém tisku vyšla zpráva, že “pravicový extremista z Azova” navštívil koncentrační tábor Osvětim v “neonacistickém tričku”. Voják, kterého na Instagramu lze nalézt pod jménem ‘111toha_22’, navštívil bývalý nacistický koncentrační tábor. Měl na sobě tričko ruské black metalové skupiny M8l8th (což znamená “Molot Hitlera”, její zakladatel Levkin bojuje v Ruskem dobrovolnickém sboru na straně Ukrajiny). Na zádech trička je napsáno ‘Tam, kde jsme my, není místo pro nikoho jiného’. Někteří historici připisují tento citát Adolfu Hitlerovi. Po tomto odhalení ukrajinský voják smazal svůj Instagram.

*

Autor Artem Klymenko je Ukrajinec žijící na Slovensku, zdroj: Hlavné Správy Sk, na snímku velitel ukrajinského pluku “Azov” Oleg Romanov

Přečtěte si také:

3.7 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

No tak to nemá v hlavě v pořádku válka je prohraná a může být proces s válečnými zločinci. Ted´ jim šibenice nehrozí ale doživotí ano.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Ano, jako v minulosti Ukrajinci představují pro banderovce velký problém. A jako v minulosti se s nimi chtějí vypořádat.

spartak
spartak
před 1 měsícem

Fajn ,ale nikde není průběh pořadu azováků ,ani počet zúčastněných ukrajinců v hledišti atd.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem

To je jeden z těch úžasných herojů a skvělých ukrajinských bojovníků, jak je nedávno oslavovala naše milovaná pirátská europoslankyně Gregorová?
To je zajímavý…
Předpokládám, že na svém stanovisku bude nadále trvat; oni piráti jsou zásadově blbí až do konce.

Primak
Primak
před 1 měsícem

Pochopitelně silnice nebyly zrušeny “z bezpečnostních důvodů”, ale cesty
Vždyť my bychom té slovenštině rozuměli i bez toho překladu: slovensky cesty, česky cesty.

Cesty boli údajne zrušené….

Primak
Primak
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

Aha, teď to vidím, konečně to někdo zaznamenal. Ano, taky to tak jde, holt ten automat tak chytrý není: (cesty = přednáškové zájezdy)
Přednáškové zájezdy byly údajně zrušeny “z bezpečnostních důvodů”.

(Rádo se stalo…)