Území ztraceného obyvatelstva

Od začátku SVO po zjištění, že Ukrajinci (jako společnost, nikoli jako jednotlivci žijící na daném území) se necítí být ani jednotným ani bratrským národem, že o vítězství nad Ruskem na bojišti sní ne 5-10 tisíc “všech zastrašených nacistů”, ale více než polovina obyvatel Ukrajiny, byla ruská veřejnost zmatena otázkou: “co s tím vším budeme dělat po našem vítězství?” Návrhů se rodí spousta, ale všechny lze podmíněně rozdělit do čtyř skupin:

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko
  1. Připojit celou Ukrajinu a převychovat celou populaci.
  2. Připojit celou Ukrajinu a přefiltrovat celou populaci, zbavit se neloajálních (možnosti jejich zbavení jsou různé: od vytlačení na Západ, až po vyslání za polární kruh na odklízení sněhu navždy).
  3. Připojit část Ukrajiny, ponechat na svém území všechny loajální a vyhostit za její hranice (na zbylou “nezávislou Ukrajinu”) všechny neloajální.
  4. Vůbec nic nepřipojit, postavit na hranici vyšší plot, aby ho Ukrajinci nepřeskočili a zaminovat pohraniční pásmo hustěji (pro případ, že by někdo přece jen přeskočil).

V závislosti na disponibilní úrovni inteligence nebo její úplné (inteligence) absenci se autoři návrhů buď snažili najít nějaká řešení nevyhnutelně vzniklých problémů při realizaci kterékoli z nabízených variant, nebo tvrdili, že žádné problémy neexistují, protože je nevidí. Tak či onak se předpokládalo, že hlavní otázkou, na kterou je třeba najít odpověď, je otázka obyvatelstva (co s ním dělat?)

Zdá se však, že k okamžiku ukončení SVO již tato otázka nebude aktuální. Její aktuálnost prudce klesla už nyní. Aktuální otázkou bude: “kde vzít obyvatelstvo?”

Nejrealističtější odhady uvádějí počet obyvatel na území kontrolovaných Kyjevem ne méně než 20 milionů. Pro snadné výpočty zaokrouhlíme na dvacet milionů přesně. Na začátku SVO Kyjev určoval počet svých obyvatel na 40 milionů osob (bez Krymu a Sevastopolu, ale s DLR/LLR). Ve skutečnosti na územích, která kontroloval, nežilo více než 35 milionů lidí. A s ohledem na ty, kteří jsou trvale v zahraničí, je to o tři až pět milionů méně.

To znamená, že za dva a půl roku SVO přišla Ukrajina o 10-15 milionů osob (1/3 až 3/7 existujícího obyvatelstva). Sotva bude SVO trvat déle než tři roky, spíše ještě o něco méně. Za tuto dobu (za hypotetické tři roky) budou celkové ztráty (mrtvých a zemřelých z přirozených příčin) vojenského a civilního obyvatelstva Ukrajiny činit zhruba milion lidí.

Ti se počítají z celkového přesahu počtu úmrtí nad počtem narozených dětí. V letech 2022-23 se počet obyvatel Ukrajiny podle oficiálních údajů snížil o 332 a 309 tisíc. Počet úmrtí (ze všech příčin, včetně úmrtí na frontě) byl 541 (2022) a 496 (2023) tisíc lidí. To znamená, že oficiální kyjevské úřady se snaží co nejvíce nadsazovat demografické ukazatele.

Není jasné, zda tato statistika zohledňuje regiony, nad nimiž Ukrajina ztratila kontrolu, a pokud ano, jak přesně jsou údaje o těchto regionech určovány? Vzniká také otázka o zahynulých na frontě. Vychází tato statistika ze stejných údajů jako Zelenský, který uvedl, že celkové ztráty OSU za dva roky SVO činily 31 tisíc mrtvých, nebo z realističtějších?

V každém případě extrapolací těchto údajů také pro rok 2024 získáme za tři roky snížení obyvatel o téměř milion osob. Je třeba mít na paměti, že oficiální statistiky považují značný počet obětí na frontě za “nezvěstné”.  Milion demografických ztrát za tři roky tedy slibuje Ukrajině i oficiální statistika. Ve skutečnosti Ukrajina přijde nejméně o jeden a půl milionu, ale možná o celé dva. A většina z nich nezahyne na frontě, ale zemře z “přirozených důvodů” (snížení životní úrovně, zhoršení zdravotní péče atd.)

Zdůrazňuji, že nyní hovoříme o demografických ztrátách, tedy o překročení úmrtnosti nad porodností. Ve skutečnosti zemře (zahyne) dvakrát více lidí, na Ukrajině se zatím stále někdo rodí, i když každý rok méně. Míra porodnosti pro rok 2024 je 0,71 (pro jednoduchou reprodukci populace by to mělo být 2,0, růst začíná, když je míra větší než dva).

Takže z dvaceti milionů (maximálně, spíše méně) existujících na začátku SVO, ke konci roku 2024 přijde Ukrajina o milion, který nebude kompenzován novými narozeními. Nyní jsou hranice Ukrajiny uzavřeny, ale až se fronta a po ní stát zhroutí, do Evropy se nahrne nový proud uprchlíků. Evropané ho odhadují na tři až čtyři miliony. Myslím, že pokud se mýlí, tak ne příliš.

Kromě masy politiků, vojáků, novinářů, expertů atd., kteří mají důvod se obávat setkání s ruskou justicí vzhledem k účasti na válečných zločinech a zločinech proti lidskosti, uprchne značná část zástupců zbytku podnikatelů, kteří jsou přesvědčeni, že jim Rusové všechno seberou. Ne nadarmo byli přesvědčováni, že Rusko z Ukrajiny vyváží dokonce asfalt a vůbec žije v době kamenné. Přitom Ukrajinci si tak špatně představují reálnou situaci v Rusku, že místní média opakovaně ilustrovala fotografiemi dnešní Moskvy články o “vyspělém Západu”. Obyvatelstvo v tom vcelku podvod nezaznamenalo.

Uteče mládež, kterou od narození ujišťovali, že jsou “Evropané”, a za usedlostí Michajlovské žádný život není, jen samé živoření. Mladí lidé ve věku 20-30 let nyní tvoří velkou část dobrovolně evakuovaných (právě dobrovolně, ne nuceně jako starší generace) z měst na Donbasu, když se k nim přibližuje ruská armáda.

Poběží “osobnosti kultury a umění”, “ukrajinští spisovatelé” a “ukrajinští vědci”. Pro ty, s jejich pochybným “talentem” bude nesmírně obtížné vydělávat v Rusku prodejem “vlastenectví” (zde je vlastních, útočnějších, dost), protože normálně pracovat a efektivně soutěžit neumí, postrádají inteligenci, vědomosti a pracovitost.

Budou utíkat hierarchové různých “ukrajinských církví” a charismatických sekt.

Celkem se nahromadí tak tři miliony běženců. Tři miliony utečenců a milion vyhynulých jsou už čtyři. Dvacet bez čtyř by bylo šestnáct milionů. Přibližně tolik obyvatel zůstane po SVO na územích kontrolovaných nyní Kyjevem. Přičemž ve většině případů z nich zůstanou staří lidé. Také bude méně uprchlíků z řad venkovského obyvatelstva, připoutaného ke své zemi, svému hospodářství a bojících se všechno toto opustit, navíc zvyklého přežívat za jakékoli moci: politika zemědělce téměř nezajímá a zemědělskou produkci potřebují všechny úřady.

Míra porodnosti se tedy ještě více scvrkne a populace bude dál urychleně vymírat. Kromě toho se objeví problém velkých měst. Vzhledem k tomu, že zůstane převážně venkovská populace, s vysokou pravděpodobností vzniknou potíže s udržováním infrastruktury milionových měst střední Ukrajiny a relativně velkých center západní. Pro zbytek populace budou přebytečné a specialistů na udržení extrémně opotřebované infrastruktury bude mizivě málo.

Již nyní vedoucí představitelé DLR, jejíž území bylo v průběhu SVO podrobeno největší destrukci, vyjadřují opatrné pochybnosti o účelnosti obnovy některých obcí zničených během bojů. Ale pokud se zničené prostě nebude obnovovat, pak na střední Ukrajině nebude destrukce pravděpodobně velká, OSU se snaží tvrdě bojovat až do konce právě na Donbasu, takže pak nebude mít kdo odporovat. Proto se část měst může proměnit v města duchů.

Vzhledem k tomu, že, jak bylo uvedeno výše, i tak katastrofálně nízká míra porodnosti bude dále klesat, Ukrajina bude i nadále vymírat rychlostí jednoho milionu za tři až pět let. V budoucnu se míra vymírání sníží s ohledem na snížení počtu obyvatel, a tím i snížení počtu lidí vyššího věku, ale již existující počet obyvatel neumožňuje počítat s obnovením jakékoli ekonomiky, kromě polonaturálního zemědělství.

Takže se může ukázat, že pro Rusko bude snazší snést 15-17 milionů nových obyvatel (strávilo sedm milionů bývalých občanů Ukrajiny, kteří se do Ruska přestěhovali pouze za posledních deset let a s předchozími vlnami emigrace více než deset milionů), než se vypořádat s demografickou dírou na nových územích.

Přitom aktivity Ruska v oblastech, které již byly začleněny, svědčí o tom, že hodlá plně využít alespoň tranzitní, zemědělský a rekreační potenciál tohoto území. Ale k tomu jsou potřebné pracovní síly.

Dá se samozřejmě předpokládat, že potřeba přiměje k prioritnímu rozvoji robotizace a automatizace výroby na území bývalé Ukrajiny. To by byl opravdu největší experiment globálního významu. Ale nebezpečí spočívá v tom, že samotná skutečnost provedení experimentu svědčí o tom, že neznáme přesný výsledek (chceme jej empiricky stanovit). Výsledek může být tedy i negativní.

Mezitím je snadné střežit opuštěnou severní hranici, která je kvůli drsným přírodním podmínkám dostatečně nepřístupná. V evropském směru je slabě osídlené území černou dírou, do které začne proudit zbrojní, narkotický nelegální obchod, využijí ji teroristé.

Zatím je jasné jedno, a sice že problém depopulace obrovských území bývalé Ukrajiny může být pro Rusko stejně podstatný jako problém loajality. Částečným vyřešením problému loajality (žádný člověk – žádný problém), vytváří depopulace spoustu nových problémů jak v oblasti ekonomiky, tak i v oblasti státní bezpečnosti, jejichž mechanismus řešení není k dnešku zřejmý.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

voennoedelo

4.3 18 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
61 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
maxim
maxim
před 24 dny

Napíšu něco k tomu masakru v Českém Malínu, který byl v době a místě kde současně proběhl tzv. Volyňský masakr, který prokazatelně prováděla banderovská zvěř na polácích … V případě Českého Malína je sporné kdo byl vykonavatelem masakru, k tomu bylo hodně napsáno, pravdivěji v minulosti po konci války, a čím dál falešněji k současnosti. Proto je potřeba nelikvidovat starší knihy… Číst vice »

maxim
maxim
před 24 dny
Odpověď uživateli  maxim

Teď zjednodušeně … Český Malín nebyl napaden z rasových důvodů, ale byl vydrancován z důvodu, že jinde nebylo co žrát a češi ještě měli něco k žrádlu .. Ten podnět k vydrancování byl samozřejmě od “ukrajinců”, ukrajinských poláků, kteří samozřejmě s ukrajinskými židy a haličany tvoří dohromady vzájemným křížením zdegenerovaný ukrajinský pronárod, to že mluví různými jazyky… Číst vice »

Praded
Praded
před 24 dny
Odpověď uživateli  maxim

Karel se diví, že jsme tam nezůstaly.

Karel2002
Karel2002
před 24 dny
Odpověď uživateli  Praded

Ale tady v tom Malíně to spáchali Němci. Pokud jste se báli Němců, tak jste se báli oprávněně.

Karel2002
Karel2002
před 24 dny
Odpověď uživateli  maxim

Tento hrůzný masakr, v oblasti Běloruska, Ruska, Ukrajiny však za 2. světové války naprosto běžný, spáchali skutečně Němci. Dokonce včetně sudetských Němců, protože někdo z těch mála přeživších volyňských Čechů vypověděl, že jeden z německých vojáků mluvil česky, protože podle vlastních slov pocházel ze Sudet. Takže nedělejme z vojáků SS, wehrmachtu a gestapáků dobráky, kteří by… Číst vice »

maxim
maxim
před 24 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, přečti si mnou uvedenou Studii která má asi 60 stránek na kterou znovu dávám odkaz https://sd.usd.cas.cz/pdfs/sod/2017/04/01.pdf Poznáš že to není s tím Českým Malínem tak jednoduché jak jsi vyčetl z web stránek, které jsi uvedl níže odkazem, tam je to stejně popsáno jako na wiki v tom dnešním pomateném diskurzu nadržujícím Ukrajině… Číst vice »

maxim
maxim
před 24 dny
Odpověď uživateli  maxim

Ještě dodám, že jak to bylo skutečně s těmi ukrajinskými poláky, které uvádím v úvodu jako podněcovatele nájezdu pro loupení žrádla, kterého se jim nedostávalo, se dá zjistit z historických prací naší dřívější předdemokratické historiografie .. Byl o tom dokonce natočen dokument, který byl uváděn v TV už za demokracie asi omylem, když ještě u nás… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny

Chápal jsem vpád Rusů na Ukrajinu jako bezpečnostní preventivní opatření proti rozpínavosti a přibližování se NATO k Ruským hranicím. Rozhodně ne dělat pořádek v ukrajinské společnosti o což ukrajinský ,, národ” zjevně nestojí. Hledat jiné důvody zdá se mi býti hloupé. To NATO bohaté stačilo. Mluvit dnes o nějaké převýchvě? Lidické děti by mohly povídat… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Přichází chvíle pravdy: V Polsku pristava bidetuv výsadek. Vytrepal spodky a na Halic to dorazilo jako svršky – další obrněná vozba. Bude přemístěna na frontu. A teď, co udělá Putyo? – Tak ho teď Rusové tituluji. Vybombarduje mosty, železniční uzly, logistické transminse? Ano nebo ne? Bude podivná válka pokračovat? Někam zmizela sachovnice a Svatoš… Číst vice »

Praded
Praded
před 24 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Je to původní styl partizánské války v Haliči a na Volyni. Malé skupiny, ve dne v lese a v noci přepadávají vesnice, sálo, mjáso, zoloto. Trvalo to víc jak deset let než je zpacifikovaly a i tak jich spousta zalezla do jiných vesnic k příbuzným. Poznal jsem takové ještě v 72 roce.

Prodost
Prodost
před 25 dny

A co takhle Heaven Jerusalem? Sionistický podvod v Palestině se zdá být dlouhodobě neudržitelný, tak by se mohli vrátit tam, odkud většinou přišli. To není z mé hlavičky, zobrazení takových představ jistě mnozí znáte

kutnohorsky
kutnohorsky
před 25 dny

Pan Iščenko trochu ztrácí glanc a ustupuje ze svých neochvějných pozic. To, že Ukrajinci jsou ve velké většině protiruští jsem tu psal. Důkaz máme u nás. Rozhodně nešli proti Rusku bojovat proto, že k němu cítí nějaké sympatie. Jsou to akorát obyčejní fašističtí zbabělci, Jako naší národní vlastnosti je závist u Ukrajinců je to… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kuriozitou je žid vezoucí se taxíkem do Casina. Dysko nechal celé 2 ,- Kč.

Anonym
Anonym
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

A vy, vy jste závistivý? Když vy ne, tak proč usuzujete, že ostatní ano?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  Anonym

Celoživotní zkušenost! Žiju mezi lidmi celý život !

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Opět tu vycházím z osobního příkladu. Soused si z vedlejší chalupy koupil nové BMW, Nechal ho před ní, aby se pochlubil. Ráno měl propíchané 3 (tři)! gumy. Neradno se chlubit mezi závistivci. Na západě by to nikoho ani nenapadlo. Opět moje zkušenost…

heriot
heriot
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Hm, a žádné sousedy s novými auty a nepropíchanými gumami u Vás asi nemáte…
Nenapadlo Vás třeba, že to nemusí být hned obecná závist, ale důsledek nějakých osobních třenic s někým ? Hned jste s tím hotov.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  heriot

Heriote soused je velmi příjemný člověk a pro lidi v obci toho velmi udělal. Přímé nepřátele rozhodně nemá. Jen dodám, že je otec tří dcer a je teplý, má milence a jeho překrásná manželka mu to toleruje. Mohla tohle být příčina útoku? A jsme zase u závisti. Sousedovi se nepřímo omlouvám, že jsem na svoji obhajobu… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 23 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Promiňte, ale tady už sranda končí. Předpokládám, že jste si celý ten příběh o sousedovi vymyslel, protože nebyl jediný důvod pro to, abyste tu o něm veřejně vyprávěl o jeho sexuální orientaci a cokoli o jeho potomcích a dalších intimitách.

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Symbolem toho, že máš recht, je systém plus-minus. Dopustil ses názoru? Dokonce jiného? Tady máš mínus. O pravdu opravdu nejde.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Co kdo může mít proti mé celoživotní zkušenosti…?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jste naivni.Napadlo.Obyvatele kazde zeme rikaji v podstate to same…U nas zavidi a udavaji,to by se jinde nestalo

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Kdybyste vedel, kolikrat uz jsem to slysela😁

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Kdyz nad tim premyslim,tak se vlastne ani nejedna o zavist.Spis o nejake vyrizovani uctu..malokdy to dela nekdo,kdo toho dotycneho vubec nezna

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jednou v počátcích podnikání se mě nějaký frajer v hospodě před hosty zeptal, kolik mi to sype. Popravdě jsem odpověděl, že jsem si minulý měsíc vydělal na nové auto. Druhý den jsem měl u dílny rozbité okno! A mohl bych pokračovat…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zet podnika v Italii..Vsichni Italove rikaji,ze kontroly chodi jen na udani..V Irsku mluvi jeste hur

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Uz si nepamatuji u ceho to presne bylo,ale dokonce mi zaseptali,ze se neco nesmi rikat,ze v Irsku se zavidi kazda koruna..Asi to byl plat

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

No já mám opačné zkušenosti z Ruska (půl roku v Petrohradě), ze Španělska Valencie . Ale ať si dělají jinde co chtějí. Na tu naši závist už upozorňovali ve svých dílech K.H.B., Neruda, B.Němcová…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ja myslim,ze se to precenuje.Nikdo nikde neni dokonaly..Jsme lidi

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Rusko tedy znam jen z videi,ale ve Spanelsku se zase strasne krade

Anonym
Anonym
před 23 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Hm. Předpokládám, že si soused koupil nové auto, aby s ním pohodlně jezdil a ne, aby se chlubil. To tedy taky není nijak pozitivní vlastnost. To by se pak dalo, na základě vaší zkušenosti usuzovat, že národní vlastností Čechů je chlubivost a vytahování se. Když někdo například vypráví, že si za měsíc vydělá… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 23 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Aha. Tak to jo. My ostatní naštěstí mezi lidmi nežijeme. Natož celý život. To jste fakt pechař.

Karel2002
Karel2002
před 25 dny

No já nevím, pane Iščenko, nejsou tyhle otázky tak trochu předčasné? Něco jako porcování medvěda, který běhá po lese? Rusko přece ve válce s neonacisty jasně prohrává, třebaže Biden či Fiala Zelenskemu neposkytli oficiálně jediného vojáka. V kurské oblasti Zelenskyj, k velké radosti Fialy a všech našich novinářů, zabírá ruské území, Kursk musel být evakuován, aby… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 25 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Tady bych videla duvod naseho ” rozcileni”, ze jsou pomali nebo neco podobneho…Priznejme si,ze se spis bojime,abychom nebyli do ” konfrontace” sami zatazeni ..A bojime se duvodne…Radi porusuji vse,co se porusit da…Zacneme smlouvami podepsanymi v OSN nedodavat zbrane zadne strane konfliktu

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Spor Rusko Ukrajina by měl být pro nás druhořadý. Tam si to Rusové snad ohlídají Nejdůležitější pro nás je ,, naše” vláda a její snaha náš stát do tohoto konfliktu zatáhnout. To je opravdové nebezpečí. Až vláda vyhnije, bude nejdůležitější urovnat co nejrychleji s Ruskem pošramocené vztahy a obnovit narušené smlouvy. Bude to… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Oni nam hlavne uz vubec neduveruji..ted uz vlastne nevedi,kdy zase nekomu budeme delat ” krovi” a vystrkovat na ne zadek..Navic ted musi zohlednit nove vytvorene vztahy

Praded
Praded
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

To jako očekáváte, že nám to eudojčland povolí.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  Praded

Praděde jestli myslíte to přibližování se k Rusku? Ale vždyť na Západě s tím již mnohé státy začaly. Zatím samozřejmě jen obchodně ale to stačí. Nemusíme se hned plácat po zádech…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

-2, myslíte si, že by jsme s Ruskem neměli nic urovnávat? Respektuji váš názor ale nesouhlasím….

maxim
maxim
před 25 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, Karle, medvěd je a byl vždycky rusem, je pán lesa a to on bude porcovat vetřelce v jeho lese i potom při útěku z jeho lesa … Političtí pitomci v česku si pojmenovali parlamentní dorozdělování peněz státního rozpočtu při jeho projednávání jako porcování medvěda a ve skutečnosti se jenom pasou jako supi na zbytcích mršiny něčeho neidentifikovatelného …,… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Alzak zelenina těžce ujel. Zjevně mu tečou nervy a tak Putina nazval “nemocným dedkem”. Představil ukro wunderwaffe, bombu s podvozkem a křídly. Při vzletu se oddělí znovu použitelný podvozek a už to letí. Dolet, účinek, navádění zatím neznáme. Jinak ruský “zemědělec” zanasi terén přímo na hranicích minami tak, že ústup z Kurska bude muset být veden… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 24 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Kde jste si to přečetl?

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  Karel2002
Naposledy upraveno před 24 dny uživatelem orinoko
orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  orinoko
Praded
Praded
před 25 dny

Proto vydal Putin dekret o udělení práva k pobytu a možnosti získání občanství, bez potřeby ovládat Ruštinu a historii Ruska. Moji předci v roce 1868 se také vystěhovaly na tehdejší Ruské území Volyně. Když maršálek Pilsudský v roce 1926 zahnal sověty za Bug, začal se v režii bývalého studenta Rakouských škol, Bandery, formovat z původně protiruského na protipolský… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 25 dny
Odpověď uživateli  Praded

Ukrajinci ale volyňským Čechům neubližovali. Vážili si jich kvůli tomu, že patřili k nejbohatším sedlákům na Ukrajině. Vyvražďovali Židy a Poláky, Čechy ne. Klidně jste tam mohl zůstat.

jbskalensky
jbskalensky
před 25 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

No Karle, pokud tohle měla být ta vaše “pověstná ironie”, tak jste trefil kozla. Pokud to však myslíte vážně, pak jste, dejme tomu, …poněkud neinformovaný.. Moje máma se tam narodila, a kromě toho že ji, i s dědou, s obrovskou dávkou štěstí, nezabili banderovci, mi vyprávěla o závisti a nenávisti místních obyvatel. Proto také, m.j. využili… Číst vice »

Naposledy upraveno před 25 dny uživatelem jbskalensky
Karel2002
Karel2002
před 25 dny
Odpověď uživateli  jbskalensky

Ale já znám Čechy, kteří tam zůstali. Nejen v Mukačevu, kde by se to dalo čekat, ale např. i v srdci volyňské oblasti, v Lucku. Ti Češi, co odešli v roce 1946 zpět do Čech, to udělali hlavně kvůli tomu, že se báli kolektivizace. Ta totiž nemohla do té doby v západní části Ukrajiny proběhnout, protože patřila… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 25 dny
Odpověď uživateli  jbskalensky

A ještě něco. Ti pravověrní etničtí Ukrajinci, kteří skutečně mluví a píší to správnou ukrajinštinou, kteří žijí na Volyni a v Haliči a kteří i před rokem 2014 volili z 90 až 95 procent ukrajinské nacionalisty, nevypadají jako zabijáci a sadisté. Naopak jsou to snad ti nejpohostinější a nejhodnější lidé na světě. Když k nim přijdete jako host, snesou… Číst vice »

Praded
Praded
před 24 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Už jsem tady psal, že jsem tam jezdil s otcem, od 66 roku skoro každé dva roky, protože tam zůstala z důvodu těžké nemoci teta. měl jsem možnost poznat jejich mentalitu, jejímž hlavním rysem je, že se hrozně rádi předvádějí a mají radost když můžou něco bezplatně jakýmkoliv způsobem získat, př. vykopat hrob a najít… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 24 dny
Odpověď uživateli  Praded

To ano, korupce tam byla i za bolševíků ohromná. Ale oni korupci berou jako běžnou součást svého života. Je to pro ně právě tak přirozené jako dýchání.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 24 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

To ti řekl Zelenský?

Praded
Praded
před 24 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Podle statistiky tam bylo zavražděno 648 čechů a vrátilo se nás 33.072 Za pozemky jsme nedostaly žádnou náhradu. Moje matka o Volyni do své smrti nechtěla slyšet ani slovo. Stále tam mám příbuzné v oblasti Banaul a Vladivostok.

Karel2002
Karel2002
před 24 dny
Odpověď uživateli  Praded

Na to, jak strašná to byla válka a kolik lidí celkově v Polsku, na Ukrajině, v Bělorusku a Rusku zemřelo (snad desítky milionů) je 648 zavražděných lidí poměrně malé číslo.

Karel2002
Karel2002
před 24 dny
Odpověď uživateli  Praded

Tady Němci zaživa upálili cca 400 volyňských Čechů. Němci, ne Ukrajinci. https://www.scvp.eu/?p=h5s2

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

A zato jim dneska do rekta leze hradní pako, svine foltyn, fialový sliz, zfetovane dredy, mafian FF a barevná verbez nahoře.

cablik
cablik
před 24 dny
Odpověď uživateli  Praded

Toho by se měli lidé bát je to repete před druhou sv pro nás je ta nabídka už pozdě už jsme na to staří. Pokud tu válku eskalují snad to Rusové rychle ukončí.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 25 dny

Kdyz slysim nejake blbce vykrikovat,ze “Ukrajina bojuje za svou nezavislost”,tak jsem vazne zhrozena z toho,jak malo jim to mysli

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 25 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Zablokovan-vymazan-Jak-si-podporovatele-Ukrajiny-delaji-v-pratelich-poradek-760536
Ukazka toho,co je to za nebezpecne fanatiky…” Kamarad” nejspis o nic neprisel

Karel2002
Karel2002
před 24 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Ale to je v pořádku, podporovatelé Ruska také mají právo vyhodit z “přátel” probanderovské Čechy s jejich ukrajinskými barvami na profilu. Nikdo nikomu neubližuje.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Proc bych to delala?O politice se klidne pohadam,ale myslet si,ze nekoho muzu “organizovat” je uz tezce za hranici…