Už zase jsme jen kolonie dobrá na recyklaci odpadků. Tentokrát nám říkají, že je to jídlo

Jana Marková
Jana Marková
Upřímně řečeno, dvojí kvalita potravin, a to jak z nás za našeho tichého souhlasu dělají občany druhé a třetí kategorie, mě vytáčí už dlouho. A kecy typu u vás je to standard, vy máte jiný východňárský chuťový buňky, jste na to zvyklí a podobně, mě vždycky upřímně fascinují. Ne tedy ta drzost, se kterou je nám to prezentováno, ale ta libovůle našich zákonodárců a odpovědných lidí, jak hladce to akceptují.

Různě se to šulí tím, že se dá stejné jméno, ale maličko jiný obal, nicméně nikoho prostě nenechá na pochybách, že Cornetto má být prostě Cornetto, protože kdyby to mělo být cokoliv jiného, dotyčná firmy by to nazvala třeba zmrzlomlíko. Taková Coca Cola se tím nestresuje vůbec, ta to bombí naprosto stejně, jen tedy my Češi pijeme místo cukru fruktózo-glukózový sirup, který mimo jiné obsahuje ještě více kalorií, než cukr. Mimochodem by mě zajímalo, proč tankista Válek místo toho, aby zaváděl daň na cukr, nedupe po výrobcích nápojů, aby tam přestali tu glokózo-fruktózovou hnusnou náhražku rvát.

A vůbec nemluvím o tom, že ty odstředěný mléka, palmové tuky, náhražky všeho jíme za mnohdy daleko vyšší ceny, než naši západní sousedé. To je prý ten volný trh. Aha. To je jen volný podvod a šmejdství na lidi. Sice jsme se to v minulosti snažili v Bruselu tak nějak potichu zvednout, ale na rozdíl od Green Dealu nás za to nikdo nepochválil, ani nepodrbal, tak jsme sklapli, a oni to shodili ze stolu. Proč za naše zdraví a peněženky nelobuje Fiala stejně agilně jako za to, abychom museli nesmyslně zateplovat budovy a radostně si zavřeli uhelky? Proč jezdí tedy nakupovat Nutellák do Německa? Protože mu to do té doby vůbec nedošlo? No možné to je, on je mimo už dlouho.

A jak to, že všem těm řetězcům jsou u nás tyhle výmluvy akceptovány? Jak to, že to tu různé Alberty a Lidly napálí jako nikde? S polovičními platy našich lidí? Proč nikdo neřve? To není volný trh, to je normálně „prasečina“ nejvyššího kalibru, kterou my sami tolerujeme. Zlikvidovali jsme si vlastní výroby i obchody a teď jsme rukojmí všech těchto korporátů. Proto si máme všechno vlastní likvidovat dál? Proto si zavádíme další a další nesmyslné předpisy, které jsou asi účelově schopné splnit pouze ty obří cizí korporáty? Nemáme léky, nemáme vlastní jídlo a už třeba ani vlastní vodu. Chápete jak moc je to špatně? Do toho investujte, ne do cest na Tchj-wan a miliardy do Zelené obludnosti! Tohle jediné má smysl a já vám garantuji, že u toho opravdu neuhoříme a když, tak jenom od požáru elektroauta pod soláry povinně nabouchanou střechou.

Je mi nanic, jak se zase plazíme a jíme západní odpad a necháváme se odrbat na kost. A nikomu z této, a nutno podotknout žádné jiné vlády, to žíly nijak zvlášť netrhá. Tak nevymýšlejte pitomosti tipu zdanění cukru ,a zajistěte alespoň toto minimum. Stejně kvalitní potraviny pro naše lidi, jako mají lidé na Západě, když už teda podle vás na ten Západ tak moc chceme. Prostě to na náš trh nepusťte. Aha to už nejde co, protože to by bylo nekalé. A to, že jíme předražený odpad nekalé není? Tak o co tu jde? Dupneme si, nebo zase zalezeme? Na kom vám záleží víc?

Asi si odpovím sama…… A my bychom jim alespoň neměli tyhle regulérní šmejdy kupovat.

*

Jana Marková, Litterate

4.4 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 26 dny

mmmm

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 27 dny

Problem je v tom,ze za chvilku nebude nic jineho nez smejdy za vysoke ceny…Je to stejne jako bankovni system ..vsechno ovladli titiz, takze v podstate konkurence uz neexistuje…Korporaty bud firmy zkupuji a nebo jim tlaci na nakupni ceny zpusobem,ze se to musi projevit na kvalite

cablik
cablik
před 27 dny

Však to píšu už dlouho že jsem místo jídla lifrují odpadky to je velký rozdíl stejný výrobek z Německa a tady . A u nás to je ještě dražší aby se to změnilo potřebujeme pero Českou vládu a ne korporátní poskoky.