Tři velké tahy proti dolaru

Sankce proti zemím BRICS, zejména proti Rusku, v mnoha ohledech urychlily válku proti dolaru, o které se mluví již několik let. V říjnu letošního roku budou odhaleny podrobnosti o jednotné měně BRICS a realizují se také projekty platebních systémů a digitálních měn.

Od Brettonwoodské konference, po níž začal světové ekonomice dominovat dolar, uplynulo více než 80 let. Posledních deset let se v éteru objevují scénáře o kolapsu americké měny. Tentokrát se však věc dostala do vážnější roviny.

Embarga a sankce uvalené především na Rusko a Čínu urychlily formování protichůdného křídla či aliance sil. Země BRICS, tvořené Brazílií, Ruskem, Indií, Čínou a Jihoafrickou republikou, realizují tah ve třech stupních. Vznikne tedy jednotná měna založená na zlatě, s vyžitím nových technologií se vytvoří jednotný platební systém a rozšíří se digitální měny centrálních bank.

Další podrobnosti se dovíme v říjnu

Prvním krokem bude vytvoření jednotné měny, což umožní sdružení přejít na nový finanční systém, jehož podrobnosti budou oznámeny na summitu BRICS v ruské Kazani v říjnu 2024. S tím, jak se blok rozšířil o dalších pět zemí, včetně Egypta, Etiopie, Íránu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů (SAE), vzrostla i velikost jeho ekonomiky. Ekonomická síla BRICS dosáhla 29,5 bilionu dolarů, což představuje přibližně 30 % světového hrubého domácího produktu.

Nákup zlata

S rostoucí velikostí bloku a jeho záměrem vydat jednotnou měnu založenou na zlatě se zaměřila pozornost na zlaté rezervy členských zemí. Členové BRICS disponují vysokou úrovní celkových zásob zlata, což činí 6,3 tisíce tun zlata, přičemž toto číslo je neustále navyšováno novými nákupy. Skupina, která se zavázala k návratu ke zlatému standardu a zachování multipolárního světa pro všechny obchodní a transakční aktivity, je od roku 2022 největším světovým kupujícím zlata. Navíc 3,5 miliardy obyvatel naznačují silnou demografickou základnu.

Pokud jde o platební služby, zde v současné době probíhají práce na dvou projektech. Jeden z nich je tradiční a druhý je založen na blockchainu. Kremelský poradce Jurij Ušakov uvedl, že se plánuje použití nového platebního systému založeného na blockchainu s názvem BRICS Pay. „Мyslíme si, že důležitým cílem do budoucna je vytvoření nezávislého platebního systému pro vypořádávání se v rámci BRICS, který by byl založen na nejmodernějších technologiích, jako jsou digitální měny a blockchain. A co je nejdůležitější, bylo by to pohodlné pro státy, obyvatelstvo a podniky, nevyžadovalo by to vážné výdaje a bylo by to mimo politiku“, poznamenal Ušakov.

Ruské ministerstvo financí nedávno také oznámilo, že se pracuje na platformě, která umožní převody peněz mezi zeměmi BRICS a zmírní dopady západních restrikcí.

Náměstek ministra financí Ruska Ivan Čebeskov uvedl, že Rusko společně s centrálními bankami zemí BRICS pracuje na spuštění platební platformy s názvem BRICS Bridge. Podle Čebeskova to umožní přímé transakce mezi zeměmi BRICS a sníží dopad západních sankcí.

260 milionů uživatelů

Zemí, jejíž centrální banka vykazuje nejrychlejší pokrok v zavádění digitální měny, je Čína, která usiluje o to, aby byl digitální jüan široce přijímán a používán na celém jejím území. Jen v 25 čínských městech, kde žije více než 1,4 miliardy obyvatel, se měna e-CNY využívá ve 260 milionech peněženek. Čína se snaží rozšířit přeshraniční projekt digitální měny centrální banky (CBDC) nazvaný Mbridge, který zahrnuje Hongkong, Thajsko, Spojené arabské emiráty a také 25 pozorovatelských zemí. Své kroky v tomto směru zintenzivnilo také Rusko. Ruská vláda spustila pilotní projekt digitálního rublu v srpnu 2023, přičemž první transakce provedla ruská banka VTB a digitální měna je nyní přijímána prostřednictvím 30 obchodních středisek v 11 ruských městech.

Rusko zvýšilo se spřátelenými zeměmi podíl národních měn na 75 %.  Uvádí se, že Rusko, které zvýšilo podíl používání národních měn při vzájemném vyrovnání se se spřátelenými zeměmi na 75 %, nenavrhuje ani tak novou společnou měnu BRICS, jako spíše strukturu podobnou SWIFTu pro provádění transakcí s národními měnami v digitální podobě, fungující na základě technologie blockchain. Cílem je vytvořit strukturu, která bude integrována s digitálními verzemi měn, jako jsou rubl, jüan a rupie.

Baris Ergin

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Sabah / ИноСМИ

https://infobrics.org/post/41882

4 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

No jo vlastní ohromné surovinové zdroje měna bude krytá zlatem tak jak to asi dopadne že. USA až bude dolar v kopru tak padnou s jejich ohromnými dluhy na [_T_]

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

No, a teď se podívejte na oduševnělý výraz primitiva Stanjury, který z toho nechápe ani ťuk … a je mu dobře. To jsme si panečku “vybrali” odborníky, jen co je pravda. K posrání.

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem mikkesh
shakalaha
shakalaha
před 1 měsícem

zruseni dolaru jiz predikovali pred 25-30lety ! uvazovalo se o jednotne mene pro severni ameriku tedy usa canadu a mexico jmenem Amero

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

V tohle porad doufam.Nemuze jedna zeme ( spis tedy par jedincu) parazitovat na ostatnich