Trestní zodpovědnost politiků? Jen chiméra. Komentář Štěpána Chába

Pane premiére, ministryně a ministři, nejste nedotknutelní a za své konání nesete trestní odpovědnost, tak se vzpamatujte!

Štěpán Cháb
Štěpán Cháb

Dostal jsem ranní poštou psaní, kde se mi dostalo citace tehdejšího i nynějšího místopředsedy Senátu ČR Jiřího Oberfalzera. Řekl moc pěknou větu. „Pane premiére, ministryně a ministři, nejste nedotknutelní a za své konání nesete trestní odpovědnost, tak se vzpamatujte!“ Žel, neřekl ji teď a vůči této vládě, řekl ji v roce 2021 na konto Babišovy vlády, v době těch nejkřiklavějších covidových absurdit.

Jenže jeho slova jsou použitelná i teď. Budou použitelná u příští vlády. Dala se použít i u všech vlád, co jsme jich od revoluce měli.

Pane premiére, ministryně a ministři, nejste nedotknutelní a za své konání nesete trestní odpovědnost, tak se vzpamatujte!

Pasovala by jeho slova na současnou vládu Petra Fialy? Božínku! Ponechání obyvatel v infernu zvyšujících se cen za energie, kdy lidem začaly chodit nedoplatky ve výši 90 tisíc? Vyvolávání válečné vřavy? Snad až submisivní podlehnutí politice z Bruselu, u které jako Česká republika získáváme pověst pejska gaučáka, který na slovo poslechne? A vlastně za to nedostane ani tu kostičku. Do budoucna se za to dočkáme jen nálepky spolehlivého lokaje cizích zájmů.

Václav Klaus a Miloš Zeman svou politikou v 90. letech nastolili úpadek po letech nultých. Měli by i oni zaslechnout slova nynějšího místopředsedy Senátu Oberfalzera? Jsem si jistý, že je ve své době i slyšeli. Zbavovali zemi její duševní hodnoty a zavedli sem českou verzi kapitalismu, která udělala z republiky méněcennou montovnu, z lidí málo placené, ale pro Evropu tuze užitečné idioty. Předali zemi zahraničním žralokům.

Proč k Fialově vládě zmiňuju tu „prehistorickou“ Klausovu a Zemanovu? Obě dokonale definují, proč jsme v takovém úpadku. Ani Klaus se Zemanem a ani Fiala neuměli vytvořit a jít českou cestou.

Na počátku 90. let jsme si stanovili nesmírně mělký cíl – přejít na tržní kapitalismus a zbavit se tíhy kolektivismu. Možná jsme měli přemýšlet o chvíli déle a vytvořit si delší seznam, čeho chceme dosáhnout. A co nechceme ztratit (protože rozhodně ne všechno za socialismu bylo práchnivé). Ale neudělali jsme to. Náš seznam po revoluci byl vlastně nesmírně naivní a krátký. A nezískali jsme nic, ztratili mnoho. V tu dobu, kdy ještě euforie a očekávání určovaly náladu společnosti, se měla ve veřejné debatě vygenerovat definice naší budoucnosti. Jít po ní a trestat každého politika, který by z ní uhnul a vlastně „kolaboroval“ s cizím kapitálem na úkor republiky.

Teď jsou výkřiky typu „Pane premiére, ministryně a ministři, nejste nedotknutelní a za své konání nesete trestní odpovědnost, tak se vzpamatujte!“ jen prázdnými, tak prázdnými slovy. A budou.

Naši politiku už definují jen více či méně přebarvené lži, které se představují společnosti jako neotřesitelné pravdy. Měli jsme na víc, teď nemáme únikové cesty, jak se tam dostat. Jsme v pasti současnosti, v dalším područí těch politicky agresivnějších a odrzlejších.Po revoluci jsme měli historickou možnost postavit svou existenci na hodnotách (tehdy ještě na skutečných hodnotách, ne na tom, co se teď jako hodnoty tváří, čímž se z nich stávají jen „hodnoty“ plné mávátek a povinných agitačních výkřiků příslušnosti k davu). A v tu dobu se pevně do Ústavy měla usadit Oberfalzerova věta „Pane premiére, ministryně a ministři, nejste nedotknutelní a za své konání nesete trestní odpovědnost, tak se vzpamatujte!“ Pro toho, kdo by chtěl z republiky udělat dojnou krávu a oslíčka otřes se. Jak velmi správně řekl Jan Schneider k výročí 21. srpna.

Náš komunismus s lidskou tváří v roce 1968 se nelíbil nejen v Kremlu, ale ani v Bílém domě. Byl příliš spravedlivý a zároveň příliš svobodný. To měla být naše cesta. Česká, ale důstojná jak pro historickou velikost našeho národa, ale i pro budoucnost téhož. Vydali jsme se špatnou cestou, kterou teď může změnit jen celoevropský otřes, kdy budou k zemi padat všichni.

*

Foto: Se svolením Kanceláře prezidenta republiky

Popisek: Vlajka České republiky. Teď už vzbuzuje jen nostalgický povzdech, dřív v člověku vyvolávala vášnivé fantazie o možnostech života na světě

Štěpán Cháb, https://www.krajskelisty.cz

3.7 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 21 dny

Tak snad dvě věci. Žádný komunizmus neexistoval a lidská tvář je blábol. Byla to v podstatě barevná revoluce a pokus o postupnou likvidaci socializmu. Po převratu naši politici žádnou možnost jít svou cestou neměli, nikdo se jich v podstatě na nic neptal, západ se už tenkrát choval jako vítěz k poraženému. Kolonie byla v plánu od začátku. No… Číst vice »

Praded
Praded
před 21 dny

Od první chvíle jsem věděl, že nám začínají vládnout paraziti a ta ty roky se tak rozmnožily, že už není co zachraňovat. Budete muset vybudovat všechno znova. Jenže začít, znamená v prvé řadě odplevelit, ale to půjde velmi těžko.

Praded
Praded
před 21 dny
Odpověď uživateli  Praded

Nejlepší rozhodnutí této vlády je dostavba Dukovan a americký éra F-35. Když do prdele, tak s parádou a výsluhami pro největší parazity.

spartak
spartak
před 21 dny

Pokud Rusko ovládne Ukrajinu a zákaz spalovacích motorů může spustit změny v Evropě ,ale podle toho jak voliči v ČR rozhodují od roku 1989 ,tak si nedělám iluse.

standa
standa
před 21 dny

Pokud národ bude přesvědčen o trestní odpovědnosti politiků, pak to prosadí, ale bude muset to chtít udělat. K tomu je pouze potřeba mít koule a ty jsou u politiků sakra nedostakovým zbožím. Téměř každý kdo přichází do politiky je politikou semlet ! Až na pár jedibnců a ti nic proti přesile nezmohou ! 1.krokem je… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 21 dny
Odpověď uživateli  standa

Odvolatelnost politiků by byla prevence proti dalšímu řádění politika. Tihle ,,naši” politici prostě k soudu jít musí! Tady se nejedná jen o nějaké chyby při vedení státu ale přímo o zločiny!!! A myslím, že vlastizrada, které se nadevší pochybnost dopouštějí se může ještě stále trestat i smrtí…

kolokol
kolokol
před 21 dny

Teď jsou výkřiky typu „Pane premiére, ministryně a ministři, nejste nedotknutelní a za své konání nesete trestní odpovědnost, tak se vzpamatujte!“ jen prázdnými, tak prázdnými slovy. A budou. Ale kdepak! Nejsou a nebudou… karma je neúprosný zákon! Vydali jsme se špatnou cestou, kterou teď může změnit jen celoevropský otřes, kdy budou k zemi padat všichni.… Číst vice »

Naposledy upraveno před 21 dny uživatelem kolokol
cablik
cablik
před 21 dny

No jo to zatím na slouhy slouhů neplatí ale vše přijde otřes jistě bude a po té se to bude muset prosadit. A návrat ke slušnosti kdo to nedá tak z hrušky dolu.