Skutečný Putin. ČÁST 2. Kdo řídí Rusko prostřednictvím ústavy? Analýza článků

Rusofobové melou svoji mantru o “diktátoru Putinovi”, strašném “Putllerovi” a dallší urážlivé nesmysly o ruském prezidentovi. Jak skutečná moc prezidenta Ruské federace vypadá, na čem stojí a jaká jsou její omezení vypráví seriál, jehož druhou část přetiskujeme.

Rub politiky (Изнанка политики)

Pojďme se bavit o moci: kdo skutečně vládne Rusku? A opět pro lepší pochopení srovnejme SSSR a dnešní Rusko.

Jak v Rusku, tak v SSSR byla hlavním zákonem Ústava. Ústava je základem systému, je to plán, podle kterého země žije. Určuje cestu, po které se má společnost ubírat, a má nejvyšší právní sílu.

Někdo řekne, že Ústavě nikdo nevěnuje pozornost. To tak není. Proč ji potom všechny země, které ji mají, ji mění a přepisují? Například článek 9, odstavec 2 říká , „že přírodní zdroje Ruska může ve skutečnosti vlastnit kdokoli.“ Tento bod funguje skvěle: kácejí se lesy, čerpá se ropa – a to nedělá jen stát, ale všichni. Včetně cizích občanů. V SSSR západní firmy nevyvážely přírodní zdroje ze země, opět díky zákonům.

Totéž platí pro pravidla silničního provozu. Proč o nich mluvit, měnit je a zlepšovat? Nikdo je přece doslova nedodržuje. Myslím, že analogie je jasná.

A není důležité, jak je ústava implementována. Jakýkoli zákon lze porušit. Je důležité, aby plnil funkce, které mu jeho tvůrci přidělili. Ale o tom později.

V SSSR měla moc komunistická strana. Článek 6 Ústavy SSSR uváděl, že vedoucí a vůdčí silou sovětské společnosti, jádrem jejího politického systému, státních a veřejných organizací je Komunistická strana Sovětského svazu.

Jaký článek v ruské ústavě je podle vás analogický článku 6 ústavy SSSR? Ne, toto není článek 10 nebo článek 11, které specifikují zásadu dělby moci.

Jde o čl. 15 odst. 4, který uvádí, že obecně uznávané zásady a normy mezinárodního práva jsou nedílnou součástí ruského právního systému.

Na toto téma je spoustu materiálů, které podrobně vysvětlují, jak funguje čl. 15 odst. 4 Ústavy Ruské federace. A protože je tento článek stále o Putinovi, řeknu vám to jen krátce.

V roce 1991 SSSR v důsledku zrady stranické elity prohrál se Spojenými státy ve studené válce – to je zřejmé a američtí vůdci otevřeně hovořili o svém vítězství.

Zvenčí vypadala kapitulace SSSR, jako by se Rusko a další republiky jednoduše rozhodly spřátelit se Západem a přešly na kapitalismus a Rusko se zcela otevřelo a vzdalo. Ale Západ v čele se Spojenými státy nehledal přátele – prostě ničil geopolitického nepřítele a z ruské země udělal svou provincii. K tomu dokonce přeškolili a ideologicky indoktrinovali většinu ruských úředníků. (U nás proběhlo to samé a dále už „jen“ porovnávejte sami … – pozn.překl.)

Pod rouškou přátelství a pomoci byly do Ruska vyslány tisíce západních poradců, mezi nimiž byli i ti, o kterých mluvil Putin.

Právě zahraniční poradci se podíleli na privatizaci. Ve skutečnosti Spojené státy udělaly z Ruska neokolonii. A v roce 1993 to bylo oficiálně zakotveno v základním zákoně země, což podpořila většina občanů, kteří přišli volit. Jak jste uhodli, západní experti Rusku také pomohli napsat ústavu. Jelcin otevřeně řekl , že Ústava byla zkoumána v zahraničí.

V roce 1993 byl ruský koloniální status oficiálně zakotven v základním zákoně země. 

Také na oficiálních stránkách americké agentury USAID, která je financovaná americkou vládou, je uvedeno , že pomáhali sepsat Ústavu Ruské federace.

V roce 2013 doktor historických věd Vardan Baghdasarjan analyzoval ruskou ústavu a porovnával ji s ústavami jiných zemí. Závěr byl tento: toto je Ústava poraženého státu, jejímž cílem je další zničení Ruska. 

Vraťme se k článku 15, odstavec 4 – tento článek má historické a právní kořeny: zapadal do zákonů těch zemí, které prohrály války. Podívejte se pozorně! Uvědomte si toto: jak to funguje a kdo ovládá Rusko prostřednictvím tohoto článku!

Co znamená článek 15 Ústavy, vysvětlil Nejvyšší soud. A pokud je krátce řečeno Rusko strategicky řízeno mezinárodními specializovanými institucemi, které všechny, tak či onak, ovládají ho Spojené státy. Zde je vizuální obrázek, který to vysvětluje.

Jednou ze speciálních institucí je například MMF. A podle ústavy jsou doporučení MMF v Rusku závazná. A to, co se děje s ekonomikou v Rusku, je hlavně důsledek doporučení MMF: zvýšení věku odchodu do důchodu, DPH atd.

Naši úředníci nemusí být proti realizaci Putinovy strategie, kterou neustále vyslovuje, ale existuje strategie, kterou jsou povinni implementovat ze zákona – tu, kterou sepisují mezinárodní specializované instituce. Takže nezáleží na tom, že ve Státní dumě a ve vládě jsou lidé loajální k Putinovi. Nemá smysl například měnit Nabiullinu samotnou. Musíme změnit systém! (Ústavu – pozn.překl.)

USA se tedy po rozpadu SSSR staly světovým lídrem. Svět se stal unipolárním.

Co je to unipolární svět, vysvětlil Putin ve svém mnichovském projevu v roce 2007.

Jediné centrum moci na světě je Washington. Na doporučení MMF pro Rusko píší „Washington, DC“. (Washington District of Columbia)

– pokračování následuje –

*

Zdroj: https://dzen.ru/a/Y7qHapvRNhnikN2q, překlad Peter 008, první díl česky ZDE, origunál ZDE

2.8 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 1 měsícem

Jsem rád ,že i k nám proniká názor uvedený v článku o naší podřízenosti USA. Hned jak začal řádit Klaus a jeho ODS na začátku devadesátek jsem jej přestal volit.Bohužel zblbnuté voličstvo setrvačností volí naši zkázu.Jak smutné.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

To mne vzdy fascinovalo.Rusove maji prezidentsky system jako USA nebo Francie, ustavu jim vicemene nadiktovali americane,ale nejsou demokracie…Podle KoZa tedy to same muzeme oznacit za to same jen tehdy,kdyz jim to primo podleha

Praded
Praded
před 1 měsícem

Jak znám Ruskou povahu, tak věřím, že se s tím Rusi vypořádají. Celý svět mimo G7 se úplně změnil a EU rychle zaostává. Každý má možnost na YT vidět, jak se buduje na Východě, Číně, Indii, Africe a Jižní Americe. V ČR se v podstatě nestaví skoro nic. Pokud na to někdo odpoví, že to… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Praded

Nejhorsi je,ze jsme dostali do nejnebezpecnejsi doby,protoze ” chcipajici kobyla nejvic kope”

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Praded

Co se tady postavilo montovny, hypermárkety a skladiště pro národ po převratu neudělali nic a teď se ho snaží zničit. To Rusko si doma pořádek udělá kdy se do toho dají Evropané. Jinak naši ústavu veřejně roztrhal ten úchyl z milionu úchylek.