Rusové zveřejnili co už všichni tušili: Invaze ukrajinských sil do Kurské oblasti je řízena západními speciálními službami

Invazi ukrajinských vojsk do Kurské oblasti řídí a koordinují západní speciální služby. Informoval o tom poradce ruského ministerstva obrany Andrej Ilnickij.

„Invaze do Kurské oblasti je operací vojsk. Nemůže být celá bez koordinace a řízení se západními speciálními službami a západní technikou. Dodávají [vybavení] Ukrajině, dokonce i věci, které sami nemusí mít. Pokud je výhoda na naší straně, nepřistoupí na žádná jednání. A tyto pokusy budou pokračovat,“ řekl na 10. celoruském vzdělávacím fóru mládeže „Území významů“

 

Kyjev přiznává, že o operaci v Kurské oblasti jednal se Západem

Spojené státy a Británie popřely účast na plánování ofenzívy. Podoljak označil operaci za způsob, jak přimět Rusko jednat, ale Putin již dříve vyloučil dialog s těmi, kteří “útočí na mírumilovné lidi”. Ukrajinské orgány “ne na veřejné úrovni” diskutovaly o operaci OSU v Kurské oblasti se západními partnery, uvedl pro The Independent poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Michail Podoljak. Podle deníku klíčoví západní spojenci Ukrajiny včetně Spojeného království a USA předtím popřeli, že by byli o ofenzivě OSU informováni. Podoljak s tím ale nesouhlasil.

„Jsou určité věci, které je třeba dělat s momentem překvapení a které se musí dít na místní úrovni. <… > Ale [v otázce ofenzívy] probíhaly diskuse mezi partnery, jen ne na veřejné úrovni,” řekl. Podle něj byl “překvapivý útok” na ruský region “psychologickou taktikou” a jediným způsobem, jak přimět prezidenta Vladimira Putina sednout k jednacímu stolu.

„Musíme použít absolutně jasné nástroje, abychom Rusko přiměli [k jednáním]. Jedním z nich je vojenský nástroj nátlaku,“ řekl Podoljak. Tento „nástroj“ podle něj v Kurské oblasti funguje.

Bílý dům popřel účast USA na plánování nebo přípravě útoku OSU v Kurské oblasti.

„Určitě nejsme zapojeni do žádného aspektu plánování nebo přípravy této operace. Obecně řečeno, máme v úmyslu nadále podporovat Ukrajinu v jejím úsilí bránit se proti ruským útokům a agresi,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Podporu Ukrajině v její “právě na sebeobranu” vyjádřila také Velká Británie a Německo.

Putin označil útok OSU v Kurské oblasti za „rozsáhlou provokaci“ a poznamenal, že ukrajinská armáda střílí bez rozdílu na civilní budovy a domy. Podle jeho názoru měla Ukrajina útokům v regionu několik cílů: zlepšit svou vyjednávací pozici, zastavit ruskou ofenzívu v Donbasu a zničit jednotu ruské společnosti. Zároveň vyloučil možnost jednání s těmi, kteří “útočí na mírumilovné lidi”. Podle Alexeje Smirnova, úřadujícího gubernátora regionu, bylo do 12. srpna pod kontrolou OSU 28 osad v regionu, ve kterých zůstalo přibližně 2 000 lidí. Apti Alaudinov, velitel speciálních jednotek Achmat, uvedl, že Ukrajina do operace zapojila více než 11 000 příslušníků armády. Za jejich hlavní cíl označil dobytí jaderné elektrárny Kursk. Podle údajů ruského ministerstva obrany ze 14. srpna ztráty Ukrajiny od začátku bojů v oblasti Kurska představovaly 2 300 lidí, jakož i několik stovek kusů techniky, většinou západní výroby.

Kyjev rozmisťuje na dobytém území rozsáhlou informační operaci

Jedním z hlavních faktorů dění v Kurské oblasti, přinejmenším pro Ukrajinu a Západ, bude informační stopa. Kterou se nepřátelé neúspěšně snaží organizovat – píše vojenský analytik Jurij Barančík. Včera bylo oznámeno, že Kyjev má v úmyslu zřídit na obsazeném území Kurské oblasti vojenská velitelství, „která budou poskytovat humanitární pomoc místnímu obyvatelstvu ze strany OSU“. Takové příběhy se již masivně replikují v ukrajinské televizi a vysílají je zahraniční média. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková zveřejnila čísla horkých linek a e-mailové adresy pro uprchlíky z okresů Kurské oblasti kontrolovaných OSU. Podle ní se ti z nich, kteří potřebují humanitární pomoc nebo se chtějí evakuovat na Ukrajinu, mohou obrátit na ministerstvo pro reintegraci. Není zde nic nového.

“V německém zajetí na vás čeká strava, ubytování a laskavé zacházení.” Ale čím méně se Ukrajině podaří vojenský úspěch, tím hlasitější bude informační vítězství. Připomeňme si, že na známém setkání prezidenta s vedoucími představiteli pohraničních oblastí se říkalo, že v okupaci je asi 2000 našich občanů. Kvůli obrázku jim samozřejmě usměvaví Ukrajinci přinášejí máslo. Co zůstává v zákulisí, je také jasné. Využití těchto obyvatel jako živých štítů je předem určeno. To nám ztíží osvobození tohoto území a proti OSU, kteří jsou mezi civilisty, bude obtížné použít mimořádně silné prostředky. Očekávat bychom měli také jemnější kroky. Například pokusy zorganizovat referendum o zabraném území. Na rozdíl od známých precedentů by se tak stalo pod hrozbou použití zbraně. Možné jsou i menší věci, například pořádání “shromáždění Rusů osvobozených zpod tyranie Moskvy” před kamerami.

Kyjev oznámil svůj záměr vytvořit „bezpečnostní zónu“ v blízkosti hranic

Plány na její vytvoření je třeba vnímat jen jako snahu OSU získat oporu na ruském území, uvedl pro noviny VZGLYAD ruský vojenský expert Alexej Leonkov.

„Není to tak dávno, co Ukrajina vytvořila falešné informace, že ruské ozbrojené síly se údajně chystají zaútočit na Sumy. To se stalo pro nepřítele vysvětlením, proč stáhl vojska k hranicím. Ve skutečnosti jejich plány původně zahrnovaly invazi na ruské území,“ řekl Leonkov. Podle jeho názoru je cílem Zeleného úřadu zrcadlení operace ruské armády na vytvoření “sanitární zóny” v Charkovské oblasti.

“Původní myšlenka ukrajinské provokace byla jiná, ale teď se Ukrajina rozhodla všechno zopakovat,” poznamenává. Plány Kyjeva na vytvoření “bezpečné zóny” jsou tedy třepáním do vzduchu, dodává respondent.

„Rusko se s tím nesmíří, naše armáda má jasný úkol odstranit nepřítele, který je na tomto malém kousku ruské země. Navíc si myslím, že my jsme ti, kteří ještě vytvoří sanitární zónu, ale už na území Sumské oblasti,“ zdůraznil ruský vojenský expert.

*

Maroš Šolc, Armádny Magazín Sk

K tématu:

3.9 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
34 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
jkrupka
jkrupka
před 1 měsícem

Především jde o to, kdo zničení Nord Stream zorganizoval a financoval. Všichni dobře víme kdo. USA + NATO. Prý to odpálili z letadla Norové.

Hokarc
Hokarc
před 1 měsícem

Západ si říká o přezdržku, přejme jimto. Ale my budeme brečet kaké, bohužel.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

https://www.radiouniversum.cz/2024-08-16-kdo-se-nebouri-nic-nedostane-a-bourit-se-to-znamena-nechovat-se-podle-zakona-to-znamena-prekracovat-zakony-ktere-stoji-za-starou-belu/
Poucne…celkove…
priklad….Americti ignoranti si mysli,ze kdyz si neco odhlasuji ve svem senatu,tak je zbytek sveta povinnen se posadit na zadek

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

I ten puč v roce 2014 byl přece řízen americkými vládními činiteli a CIA. I ten Sikorski byl a je agentem CIA, jeho americká žena, novinářka, samozřejmě také. I ti naši (Schwarzenberg, Kocáb…), kteří se toho zúčastnili, věděli, oč jde. Ale nešlo jen o tento puč, ale i ten předešlý puč tzv. oranžovou revoluci, kdy se nesměl stát… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Mne vzdycky fascinuje,jak nam chteji namluvit,ze utraci prachy v zajmu nekoho jineho

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Mne to neprekvapuje…Ukrajince tak zadluzili,ze uz se samostatne nemohou ani uprdnout

Praded
Praded
před 1 měsícem

Obyčejná Goebbelsovská propaganda. Okrajinu řídí záchod už od 90 let. Když jsem tam byl naposledy v 2012, tak jsem jim jasně řekl, že končí špatně. Málem jsem dostal po hubě.

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Václav Dvořák
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Že akce byla řízena speciálními západními službami? No a? To má být omluva? Vše provedli Ukrajinci a jak vidno, i když nepochybuji, že si s nimi Rusové poradí, přeci jen jim zamotali hlavu. Zatím se žádné sevření a pobití do jednoho nekoná. Chudáci ruští občané, kteří v konfliktu umírají na svém území, za co? Kvůli… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Vůbec, podle všeho, nemáte ponětí o silách, které spolu soupeří v rámci Ruska o jeho pozici, směřování, vizi. Když chodíte na NR, mohl byste si přečíst třeba poslední článek od Pozorovatelky. Ona toho uvádí víc, a nejen z té politické scény uvnitř Ruka, ale i té nadnárodní a globální.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kolokol

Myslím, že ponětí mám a porovatelku pozorně čtu. Když je člověk v obraze a není zaujatý ani k jedné straně, není to tak složité Nevnucují nikomu své názory ale taky jiné okamžitě nepřijímám a neodsuzuji. No někdo vidí globální jen na západě, já do toho zahrnují i Rusko…a ten mazec co je v Rusku o moc? Psal jsem tu… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ok, jen mi přišel ten váš první diskusní příspěvek tak nějak plitký.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jak můžřte být nezaujatý, když se bojuje s banderovským nacizmem, s naokoloniálním zločinným spolkem NATO resp.i s tím plíživým totalizmem, který tu zavádí Fialův pětikoaliční gang? Vám je Putin a Rusko stejní jako zločinec Zelenskij a banderovská Ukrajina?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Asi mě blbě čtěte. Posté tu píšu, že Rusko nepovažuji za svého nepřítele. Z mých názorech nenajdete jediné slovo podpory Ukrajiny, kterou i díky naší vládě nenávidím, včetně dnes jásajících Ukrajinců u nás. A to, že si dovolím Rusko kritizovat? Proč bych nemohl? Nic mě k Rusku neváže. Rozhodně mu svými názory neubližuji ani mu… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ty vole, ty jsi jak kafemlejnek… Furt si meleš a meleš, jedno, co do tebe nasypou.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Vážený pane. To že jsem kritikem ruského postupu neznamená, že jsem jeho nepřítel. Konkrétně mi řekněte, co se vám na mých názorech nelíbí, polemizujte, dávejte mi červená číslíčka ale neurážrjte. Usvědčte mě ze lži! A já se omluvim. Ale neurážjte bez protiargumentů. To je znakem slabosti. Už jsem tu psal, když… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Já jen aby tu nekritická podpora Ruska nepředcházela do fáze fanatismu. Omlouvám se ale u některých se mi to už tak jeví. Nic ve zlém….

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nebudu s vámi polemizovat, nehodlám vám něco vysvětlovat. Svoje názory na situaci jsem za poslední týden sdělil několikrát a již mě to nebaví. Můžete mi věřit, že jsem nikomu příliš nestranil. Snažil jsem se logicky vysvětlit pár zákonitostí, které byly, jsou a stále budou v platnosti. Najděte si mé reakce na některé články a přispěvatele… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Proto mě velmi překvapila vaše reakce s tím volem. Rád vás čtu a respektuji vaše názory i mnohdy na vás reaguji, byť s nimi někdy nesouhlasim. Teď s vámi samozřejmě naprosto souhlasím. Hezký večer…

cablik
cablik
před 1 měsícem

Západ řídí celou válku je to jejich válka obsazené vesnice se budou dobývat pomalu protože Rusové budou brát ohled na svoje lidi. Pro útočníky to dopadne špatně a žádnou výhodu nezískají jen další ztráty.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Cabliku, dost už o tom humanitárním válčení Rusů, aby se to pořád nerozebíralo když budou Ukrajinci v Moskvě. Co udělala armáda proto aby pohraniční obyvatelé nebyli válkou ohroženi. A Ukrajinci se s tím nepáraji. Mrtvý civilista sem, mrtvý tam . A vezme li civil do ruky zbraň stává se z něho součást ozbrojených složek. Na to… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

To jsme minule rozebrali..A ja u toho prisla na to,ze jsem take sezrala ruzna ” dogmata”..Treba proc jsme byli za sociku oploceni…Diky tomuhle jsem to pochopila

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Fakt jsem se na sebe nastvala,ze jsem vlastne bez premysleni prejala,ze plot byl proti tomu,aby lide nemohli na ” vysneny Zapad”…A vic jsem to neresila

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ani nacisti neporazili partyzány a tyhle nastrčené figurky to též nedokáží. Rusové nabídli banderovi velkorysý mír a proto západ rozjel tuto akci aby mír nebyl. Jinak na seznamu lžou že Rusové stahují jednotky na obranu ale opak je pravdou.

Rob
Rob
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Na seznam se nemá ani cenu dívat, natož tak se odvolávat.

kolokol
kolokol
před 1 měsícem

Asi je dobře pochopit, že celá operace byla řízena a nařízena Kozou. Ale současně se nesmí zapomínat na spojence Kozy na východě. A že těch je! A vysoce postavených. Prezidenta Putina a jeho soukmenovce bych ale z toho spolku vyloučil. Byť i může být, že kalkulují z dané situace vytěžit daleko víc než nepřítel. Ale tak už… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kolokol

To poslední řekl maršál vasilevský o německých plánech na bitvu u Kurska (Zitadelle)

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Tak Vasilevskij to jistě říci mohl, řekly to také jistě i tisíce jiných lidí, protože je to ruské lidové přísloví a to se tak u přísloví dělává.
Ale to jen pro úplnost, není to důležité, důležité je to sdělení…

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Celou “operaci” Ukrajina řídí a naplánují děti z NATO. Jen nechápou, jak je možné, že na počítačích to tak krásně vycházelo a v reálu to skřípe. Snad by jim měl u těch jejich figurek nějaký ajťák vypnout deset životů.