Rusové zveřejnili co už všichni tušili: Invaze ukrajinských sil do Kurské oblasti je řízena západními speciálními službami

Invazi ukrajinských vojsk do Kurské oblasti řídí a koordinují západní speciální služby. Informoval o tom poradce ruského ministerstva obrany Andrej Ilnickij.

„Invaze do Kurské oblasti je operací vojsk. Nemůže být celá bez koordinace a řízení se západními speciálními službami a západní technikou. Dodávají [vybavení] Ukrajině, dokonce i věci, které sami nemusí mít. Pokud je výhoda na naší straně, nepřistoupí na žádná jednání. A tyto pokusy budou pokračovat,“ řekl na 10. celoruském vzdělávacím fóru mládeže „Území významů“

 

Kyjev přiznává, že o operaci v Kurské oblasti jednal se Západem

Spojené státy a Británie popřely účast na plánování ofenzívy. Podoljak označil operaci za způsob, jak přimět Rusko jednat, ale Putin již dříve vyloučil dialog s těmi, kteří “útočí na mírumilovné lidi”. Ukrajinské orgány “ne na veřejné úrovni” diskutovaly o operaci OSU v Kurské oblasti se západními partnery, uvedl pro The Independent poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Michail Podoljak. Podle deníku klíčoví západní spojenci Ukrajiny včetně Spojeného království a USA předtím popřeli, že by byli o ofenzivě OSU informováni. Podoljak s tím ale nesouhlasil.

„Jsou určité věci, které je třeba dělat s momentem překvapení a které se musí dít na místní úrovni. <… > Ale [v otázce ofenzívy] probíhaly diskuse mezi partnery, jen ne na veřejné úrovni,” řekl. Podle něj byl “překvapivý útok” na ruský region “psychologickou taktikou” a jediným způsobem, jak přimět prezidenta Vladimira Putina sednout k jednacímu stolu.

„Musíme použít absolutně jasné nástroje, abychom Rusko přiměli [k jednáním]. Jedním z nich je vojenský nástroj nátlaku,“ řekl Podoljak. Tento „nástroj“ podle něj v Kurské oblasti funguje.

Bílý dům popřel účast USA na plánování nebo přípravě útoku OSU v Kurské oblasti.

„Určitě nejsme zapojeni do žádného aspektu plánování nebo přípravy této operace. Obecně řečeno, máme v úmyslu nadále podporovat Ukrajinu v jejím úsilí bránit se proti ruským útokům a agresi,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Podporu Ukrajině v její “právě na sebeobranu” vyjádřila také Velká Británie a Německo.

Putin označil útok OSU v Kurské oblasti za „rozsáhlou provokaci“ a poznamenal, že ukrajinská armáda střílí bez rozdílu na civilní budovy a domy. Podle jeho názoru měla Ukrajina útokům v regionu několik cílů: zlepšit svou vyjednávací pozici, zastavit ruskou ofenzívu v Donbasu a zničit jednotu ruské společnosti. Zároveň vyloučil možnost jednání s těmi, kteří “útočí na mírumilovné lidi”. Podle Alexeje Smirnova, úřadujícího gubernátora regionu, bylo do 12. srpna pod kontrolou OSU 28 osad v regionu, ve kterých zůstalo přibližně 2 000 lidí. Apti Alaudinov, velitel speciálních jednotek Achmat, uvedl, že Ukrajina do operace zapojila více než 11 000 příslušníků armády. Za jejich hlavní cíl označil dobytí jaderné elektrárny Kursk. Podle údajů ruského ministerstva obrany ze 14. srpna ztráty Ukrajiny od začátku bojů v oblasti Kurska představovaly 2 300 lidí, jakož i několik stovek kusů techniky, většinou západní výroby.

Kyjev rozmisťuje na dobytém území rozsáhlou informační operaci

Jedním z hlavních faktorů dění v Kurské oblasti, přinejmenším pro Ukrajinu a Západ, bude informační stopa. Kterou se nepřátelé neúspěšně snaží organizovat – píše vojenský analytik Jurij Barančík. Včera bylo oznámeno, že Kyjev má v úmyslu zřídit na obsazeném území Kurské oblasti vojenská velitelství, „která budou poskytovat humanitární pomoc místnímu obyvatelstvu ze strany OSU“. Takové příběhy se již masivně replikují v ukrajinské televizi a vysílají je zahraniční média. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková zveřejnila čísla horkých linek a e-mailové adresy pro uprchlíky z okresů Kurské oblasti kontrolovaných OSU. Podle ní se ti z nich, kteří potřebují humanitární pomoc nebo se chtějí evakuovat na Ukrajinu, mohou obrátit na ministerstvo pro reintegraci. Není zde nic nového.

“V německém zajetí na vás čeká strava, ubytování a laskavé zacházení.” Ale čím méně se Ukrajině podaří vojenský úspěch, tím hlasitější bude informační vítězství. Připomeňme si, že na známém setkání prezidenta s vedoucími představiteli pohraničních oblastí se říkalo, že v okupaci je asi 2000 našich občanů. Kvůli obrázku jim samozřejmě usměvaví Ukrajinci přinášejí máslo. Co zůstává v zákulisí, je také jasné. Využití těchto obyvatel jako živých štítů je předem určeno. To nám ztíží osvobození tohoto území a proti OSU, kteří jsou mezi civilisty, bude obtížné použít mimořádně silné prostředky. Očekávat bychom měli také jemnější kroky. Například pokusy zorganizovat referendum o zabraném území. Na rozdíl od známých precedentů by se tak stalo pod hrozbou použití zbraně. Možné jsou i menší věci, například pořádání “shromáždění Rusů osvobozených zpod tyranie Moskvy” před kamerami.

Kyjev oznámil svůj záměr vytvořit „bezpečnostní zónu“ v blízkosti hranic

Plány na její vytvoření je třeba vnímat jen jako snahu OSU získat oporu na ruském území, uvedl pro noviny VZGLYAD ruský vojenský expert Alexej Leonkov.

„Není to tak dávno, co Ukrajina vytvořila falešné informace, že ruské ozbrojené síly se údajně chystají zaútočit na Sumy. To se stalo pro nepřítele vysvětlením, proč stáhl vojska k hranicím. Ve skutečnosti jejich plány původně zahrnovaly invazi na ruské území,“ řekl Leonkov. Podle jeho názoru je cílem Zeleného úřadu zrcadlení operace ruské armády na vytvoření “sanitární zóny” v Charkovské oblasti.

“Původní myšlenka ukrajinské provokace byla jiná, ale teď se Ukrajina rozhodla všechno zopakovat,” poznamenává. Plány Kyjeva na vytvoření “bezpečné zóny” jsou tedy třepáním do vzduchu, dodává respondent.

„Rusko se s tím nesmíří, naše armáda má jasný úkol odstranit nepřítele, který je na tomto malém kousku ruské země. Navíc si myslím, že my jsme ti, kteří ještě vytvoří sanitární zónu, ale už na území Sumské oblasti,“ zdůraznil ruský vojenský expert.

*

Maroš Šolc, Armádny Magazín Sk

K tématu:

3.9 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
34 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 30 dny

Někdy mi připadá, jako by ti ruští generálové dělali Putinovi naschvály. Putin to nemá lehké a musí nějak ukočírovat ty co v Rusku prahnou po moci. Stále tam visí možnost jeho odstranění, od samotné armády a různých skupin oligarchů. To, že za ním stojí (zatím) většina národa není až tak podstatné. Myslím, že kdyby… Číst vice »

Praded
Praded
před 30 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Paraziti existují ve všech státech, jde jen o to, vytvořit systém, který je bude stále omezovat na co nejnižší míru. Podívejte se na IR: Korupce prolezlá celým státem. Petr Czasch. V Číně je i po prokázání popravují, jen to tady nechce nikdo propagovat z pochopitelných důvodů, protože by se mohlo dostat i na ně.

Hokarc
Hokarc
před 30 dny

Inu, kde čert nemůže, tam nastrčí Západ. Je to pořád stejné.

Praded
Praded
před 30 dny

Kdy to začalo? Neumím odkazy ale na YT: Ján Šafin: Vatikán súperí s pravoslavnou církvou. Celé to je historický vývoj za dva tisíce let, ale o okrajině od 40 minuty.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Marvanova-Netvrdim-ze-Slovensko-je-nedemokraticke-Ale-jen-nedemokraticke-rezimy-utoci-na-media-a-kulturu-760027
To je neskutecne,jak nas oblbuji a ani se nezacervenaji…Slovenska vlada nelikviduje umeni,jen uz odmita platit prizivnicke skupinky,ktere se naucili dojit statni kasu ( ze Marvanova?)..Pokud se ” umelci” neuzivi,asi jich svet tolik nepotrebuje