Rusové ovládli dálnici zásobující ukrajinské síly v Donbasu

Včera se Rusům podařilo obsadit Kalinovo, které leží poblíž města Pokrovsk. S touto strategickou výhodou získali Rusové kontrolu nad dálnicí E50, která slouží jako hlavní zásobovací tepna ukrajinských sil v Donbasu.

Podobně jako v předchozích osadách nekladli Ukrajinci výraznější odpor a rychle se stáhli, aby předešli obklíčení.

Řeka Vovsa je nyní plně pod kontrolou ruských jednotek. V současné době probíhá ruský útok na obec Novochrontivka, která se nachází jihovýchodně od Pokrovska, s cílem získat přístup k jižnímu vstupu do města.
V Toretsku vyčistily ruské síly značnou část města a nyní útočí na čtvrť Družba, aby získaly kontrolu nad celou severní částí města. Ukrajinci však kladou houževnatý odpor a Rusové čelí značným obtížím.
Ruské síly postupují směrem k Pokrovsku uprostřed špatných rozhodnutí ukrajinského velení a vyčerpaných jednotek, uvádí také The Economist.
The Economist přináší analýzu, která se zaměřuje na příčiny ruských úspěchů v oblasti Pokrovska. Podle ukrajinských vojenských představitelů je jedním z hlavních problémů vyčerpání a nedostatek ukrajinských vojáků, což vede k vysokým ztrátám a poklesu morálky.


Plukovník Pavel Fedosenko zdůrazňuje, že ruské síly mají v tomto sektoru fronty značnou početní převahu, přičemž počet vojáků je odhadován až na čtyřnásobek ukrajinských sil. Na rozdíl od oblasti Kurska, kde Rusko čelí větším výzvám, má tato převaha zásadní dopad na bojišti. Ukrajinští vojáci často setrvávají v zákopech 30-40 dní bez dostatečného odpočinku, což vede k vážným fyzickým zdravotním problémům, včetně mrtvic.

Kromě početní převahy používají ruské síly efektivní taktiku, včetně malých pěchotních útoků, naváděných bomb (KAB) a pokročilých systémů elektronického boje. Ukrajinští vojáci také poukazují na “iracionální” rozkazy ze strany svého velení, které situaci na frontě ještě více komplikují.
Ukrajina vkládá své naděje do náhlé ofenzívy v oblasti Kurska, aby ulevila svým pozicím. The Economist však poznamenává, že ruské útoky v oblasti Pokrovska nejenže pokračují, ale dokonce zesilují, což představuje nové hrozby pro ukrajinské síly.
Odborníci se domnívají, že Rusko vnímá Pokrovsk jako klíčový strategický cíl, který by mohl otevřít cestu k dalšímu postupu směrem k velkým městům, jako jsou Dnipropetrovsk a Záporoží.

*

jk, První Zprávy, economist.com, na snímku ruský voják připravený vyvěsit státní trikoloru na nově osvobozené vesnici  v Donbasu

4.1 23 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
95 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
orinoko
orinoko
před 22 dny

Oficiální ruský zdroj: „Dostávají se tedy informace o plánech nepřítele zaútočit na Brjanskou oblast, hromadění ozbrojených sil Ukrajiny v Kamenském směru na Záporožské frontě a přípravě vyloďovací operace na kose v Chersonské oblasti. Podle všeho se ruským ozbrojeným silám daří narušovat plány ukrajinských ozbrojených sil raketovými údery proti koncentraci nepřátelských sil. Ani útok nepřítele… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 22 dny
orinoko
orinoko
před 22 dny
Odpověď uživateli  orinoko