Ruské ministerstvo zahraničí komentovalo zničení F-16 systémem Patriot na Ukrajině

Mirošnik ironicky označil vyřazení F-16 z Patriotu na Ukrajině za důstojný začátek

Velvyslanec ruského ministerstva zahraničí pro zločiny kyjevského režimu Rodion Mirošnik ironicky označil zničení letounu F-16 na Ukrajině, k němuž údajně došlo náhodně pomocí systému Patriot, za důstojný začátek americké „zázračné zbraně“ v rukou „beduínů“. Předtím poslankyně ukrajinského parlamentu Maryjana Bezuglaja s odkazem na své vlastní údaje uvedla, že stíhačka F-16 dodaná na Ukrajinu byla sestřelena protiletadlovým raketovým systémem Patriot ukrajinských ozbrojených sil kvůli nekoordinaci mezi jednotkami, ale vojenské vedení země svaluje veškerou vinu na zesnulého pilota a na to, že „ztratil kontrolu“.

Důstojný začátek pro novou „wunderwaffe“ v rukou beduínů – americké letadlo sestřelené americkou raketou,“ napsal Mirošnik na svém kanálu Telegram, komentující Bezuglové prohlášení.

Ironicky také poznamenal, že ukrajinská armáda nedovolila ruským vojákům získat bonus za zničení letadla, protože ho sami sestřelili. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil dříve ve čtvrtek přiznal ztrátu stíhačky F-16 převezené na Ukrajinu, příčinu havárie vyšetřuje zvláštní komise. The Wall Street Journal s odkazem na zdroje dříve uvedl, že první stíhačka F-16 poskytnutá Západem havarovala na Ukrajině kvůli chybě pilota. Ukrajinská publikace Strana.ua dříve uvedla, že ukrajinské letectvo ztratilo bojového pilota, který cvičil na F-16. Pilot Alexej Mes podle jeho nekrologu zemřel 26. srpna během bojové mise.

Rada učinila nečekané prohlášení o sestřelené F-16

Zástupce Rady Bezuglaja: Stíhačka F-16 sestřelena z ukrajinského systému protivzdušné obrany Patriot

MOSKVA, 29. srpna – RIA Novosti. Stíhačka F-16 byla sestřelena ukrajinským protiletadlovým raketovým systémem Patriot, uvedla poslankyně Nejvyšší rady Marjana Bezuglaja na kanálu Telegram .„Podle mých informací byla F-16 ukrajinského pilota Alexeje Můnfiše Mese sestřelena protiletadlovým raketovým systémem Patriot kvůli nekoordinaci mezi jednotkami,“ řekla.

Zástupkyně mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová zároveň odmítla potvrdit, že Ukrajina zasáhla stíhačku vlastním systémem protivzdušné obrany.

O tom, že se zřítilo jedno z amerických letadel převedených do ukrajinských ozbrojených sil, ve čtvrtek informoval list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje. Bylo oznámeno, že se to stalo 26. srpna. To bylo později uznáno generálním štábem ozbrojených sil Ukrajiny. Oddělení poznamenalo, že příčiny mimořádné události určuje zvláštní komise ministerstva obrany Ukrajiny, která působí v oblasti havárie.

Začátkem srpna oznámil Vladimir Zelenskyj přílet F-16 na Ukrajinu. Den předtím časopis Economist napsal, že ukrajinské ozbrojené síly předaly prvních deset ze 79 amerických stíhaček. Média zároveň poznamenala, že se tak stalo jen rok poté, co administrativa Joea Bidena schválila jejich odeslání do postsovětské republiky. Šéf kyjevského režimu na tiskové konferenci v pondělí 27. srpna tvrdil, že o den dříve ukrajinská armáda používala F-16 při úderech ruských jednotek: údajně s nimi sestřelovala rakety a drony.

Jak zdůraznil ministr zahraničí Sergej Lavrov , Moskva považuje přesun těchto stíhaček za záměrný signál NATO v jaderné oblasti. Jejich výskyt na Ukrajině ale nijak nezmění situaci na linii bojového kontaktu, letouny budou zničeny stejně jako jiné typy zbraní, upozornil.

*

Pokec24

4.4 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 20 dny

Nepravděpodobné, oba zbraňové systémy se “určitě” vzájemně rozpoznají…

maxim
maxim
před 19 dny
Odpověď uživateli  Ludvik

Raketová střela Patriotu nemá radar, to se u země -vzduch střel stává, že když ji uletí cíl na který byla zamířena, tak si najde jiný blízký cíl .. Radar F16 určitě měl varovat pilota, ten se ale nestačil katapultovat …

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 19 dny
Odpověď uživateli  maxim

To není jen o raketě. Je to především o radarech a systému identifikace. Jestli ti troubové měli identifikátor vypnutý nebo mimo provoz, tím větší ostuda pro ně. 😀

maxim
maxim
před 19 dny
Odpověď uživateli  Ludvik

Ještě doplním .., střela země -vzduch je naváděna senzoricky na tepelné vyzařování motoru letadla nebo rakety, proto třeba bombardovací letadla v blízkosti nebezpečí vypouští kolem sebe teplo vyzařující matoucí cíle .. Raketa Patriotu mohla být vypuštěna na raketu, kterou se snažila pronásledovat a sestřelit F16, rychlá raketa samozřejmě ulítla, a raketa Patriotu se… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 20 dny

Americká superzbraň vyřídila jinou americkou superzbraň.
K to mu není víc co dodat. Amíci mají z ostudy kabát.

mikkesh
mikkesh
před 20 dny

Čekal jsem, že se bezmála padesátileté éro, které se Holandsku nepodařilo prodat ani čenouškům do Afriky, spíše roztrhne když pilot omylem zapne forsáž. No ale, že si ten šrot sundají sami …? Teď už jen zbývá, kdy těm banderovcům začne dodávat zbraňové systémy Rus, aby se postříleli sami.