Rostislav Iščenko o tom, proč ukrajinské armádě nepomohly drony a kdy Evropa završí přípravy na válku s Ruskem

Jak bude postupovat Západ, až Rusko odmítne mír v té podobě, kterou navrhují, to nevíme. Možná se někdo pokusí vyprovokovat vojenský konflikt s Ruskem. To se vyloučit nedá. Obecně však Západ chápe, že je nežádoucí zapojit se do vojenského konfliktu s Ruskem právě nyní, právě v tuto chvíli, – říká Rostislav Iščenko, komentátor tiskové agentury Rossija Segodňa, v rozhovoru pro Ukraina.ru.

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko

– Rostislave Vladimiroviči, Bílý dům uvedl, že Ukrajina použije stíhačky F-16 do konce léta. Je tedy možné, že Západ chce předáním letadel zorganizovat provokaci, jež povede k vojenskému střetu s Ruskem?

– Zatím mlčíme, pokud ano, budou mít problém. Do té doby je to jen obyčejný válečný akt. Dodali jim tanky. Co se s nimi stalo? Byly zničeny. Určitě jsme s tím měli problém. Protože kdyby nedodávali tanky na Ukrajinu, tak by jim už jejich vlastní dávno došly. Navíc dodávali v mnohem větším množství právě typy sovětských tanků, ne západní modely.

A k tomu jim dodávali ještě MiG-29, rovněž ve velkém počtu. Mohou dodávat letouny F-16 kolik jen chtějí, nestíhají však vycvičit piloty. I tato letadla budou sestřelena. Vlastně je to úplně jedno, jaká letadla jim dodají, vlastní, bývalá sovětská, nebo bůhvíjaká. Důležité je, že to prodlužuje konflikt. Ukrajina dostane nové vybavení, které bude opět použito v boji proti Rusku. A tady není potřeba vymýšlet nějaké složité superplány, letadla budou umístěna na stávajících letištích.

V plánu je, že je umístí – stejně jako sovětské stíhačky – na těch úsecích dálnic, které byly pro tento účel speciálně postaveny. Ukrajinské letectvo nebylo prozatím zcela zničeno. Letadel není mnoho, ale jsou. A letiště také. I když zasáhneme nějaké letiště a zničíme jedno nebo dvě letadla, přistávací dráhu, navigační zařízení, po nějaké době bude vše obnoveno. Neměli bychom tedy sestřelovat ani tak letadla, jako spíš zabíjet piloty. Letadel jim mohou dodat i sto kusů, ale nemají tolik pilotů. Zatímco je budou zacvičovat, všechna letadla budou stát na zemi.

Mohli by nasadit piloty NATO, ale pak by riskovali své vlastní lidi. Mohlo by to vést k vyprovokování konfliktu, ano, mohlo. Ale zatím je oficiální postoj NATO takový, že pomáháme Ukrajině, ale do války s Ruskem jít nechceme. Proto budou z hlediska provokací opatrní, ale nelze to zcela vyloučit. Otázka umístění stíhaček F-16 na letištích byla rovněž zvažována.

– V rozhovoru pro francouzskou verzi Liberation si Zelenskij postěžoval, že na Ukrajině bylo vytvořeno 14 brigád, ale pouze tři z nich jsou kompletní. Jinými slovy, Západ přidělil Kyjevu miliardy dolarů, ale stále není peněz dost?

– Válka vždy stojí spoustu peněz. Musí se neustále nakupovat náboje, které Ukrajina sama nevyrábí. Musí se neustále někde kupovat tanky a děla, to je také spotřební materiál, ten se také ničí. A Ukrajina je také nevyrábí. I vydržování země je zcela na bedrech Západu.

Nemluvíme o všech brigádách, ale o těch, které Syrskyj slíbil vytvořit do konce srpna. Zelenskyj říká, že už má dost lidí na 14 brigád, teď už mu chybí jen zbraně, 14 nových brigád – to je hodně. Pokud nelže, nebyl by to špatný úspěch pro odvodová centra. Čtrnáct brigád je asi 100 000 mužů. A dalších 100 tisíc prohnali frontou právě jako mikro-posily, které  neustále ničíme. To znamená, že za posledních 7-8 měsíců pochytali 200 tisíc lidí.

– Otázkou je kvalita výcviku těchto lidí.

– Ti, které hodili na frontu hned, už zemřeli. Pokud jde o ty, které nechali v záloze, uvidíme kvalitu jejich výcviku, až půjdou do pole. Snad si už uvědomují, že bojovat budou muset, už jen proto, aby měli nějakou šanci přežít. Aby se dožili okamžiku, kdy se budou moci vzdát.

– Je možné, že odchycení lidé a rezervy na Ukrajině dojdou dřív než schopnost Západu dodávat zbraně a peníze?

– Nevíme to jistě. Pokud bychom uvěřili Zelenskému, Západu docházejí možnosti, jak Ukrajinu vyzbrojit. Ale nevíme, zda Zelenskyj lže, nebo mluví pravdu, protože Syrskyj nedávno řekl, že má v záloze osm brigád.

Když přišla řeč na to, kolik jich chtějí připravit do konce srpna, byl na konci července zmíněn počet osmi brigád jako již připravený. Nyní však Zelenskyj říká, že jsou vyzbrojeny tři brigády. A co ten zbytek? Byly snad poslány na frontu, těch pět, které byly podle Syrského také vyzbrojeny? Bojují tam i nyní, a místo nich naverbovali dalších 11 a momentálně pro ně shánějí zbraně?

Pokud lze věřit Zelenskému, zatím se jim daří chytat lidi v dostatečném počtu. A ukrajinské úřady stojí před volbou: poslat lidi na frontu hned, nebo vytvořit rezervy. Zdá se, že se vydaly cestou minimální podpory fronty, proto si tam neustále stěžují, že prapory byly zredukovány na 20, 50, 70 lidí.

A více či méně vhodný personál se posílá do zálohy, která bude vytvářet frontu, až se stávající zhroutí. To znamená, že se rozhodli obětovat uskupení, které je nyní na frontě. Ale tento závěr vyvozujeme pouze z jejich prohlášení. Nevíme, zda brigády, o nichž se mluví, existují, nebo zda vůbec neexistují. Ale Západu zbraně docházejí, vyplývá to i ze současných dodávek.

Ukrajina obdržela naposledy stovky tanků počátkem roku 2023. Pak jich přišly desítky a nyní v nejlepším případě jen několik, což je nulové. Není také jasné, v jaké fázi je výcvik pilotů pro západní letouny, které slíbily vycvičit Francie, Rumunsko, Spojené státy, Británie a Polsko.

To všechno jsou věci, které vám nikdo neřekne. Všechna prohlášení jsou vydávána hlavně jako propaganda pro Západ, stejně tak i pro Ukrajinu, a cílena jako nátlak na Rusko. To znamená, že jsou mnohovrstevná a nemá smysl v nich hledat pravdu. Mohou být zcela pravdivá, mohou být zcela lživá. Nemají nás informovat, ale získat od nás určitou reakci.

Je zbytečné zjišťovat, co skončí dřív – zda lidé nebo zbraně. Hlavní je, že Ukrajina končí. To znamená, že docházejí jak lidé, tak zbraně, a Západ to vidí. Proto začínají oživovat téma: začněme s mírovými rozhovory. A budou jednat bez jakýchkoli podmínek, jen aby se nejprve přestalo střílet – a pak se může jednat i 10 let. Přitom budou obnovovat ukrajinskou armádu.

To znamená, že potřebují stabilizovat frontu, proto se snaží vtáhnout Rusko do jednání bez jakýchkoli podmínek. A to, že se o to pokoušejí, dokazuje, že nemohou stabilizovat frontu bez takového kroku.

– Jak životaschopná je myšlenka bývalého amerického ministra zahraničí Pompea na půjčku Kyjevu ve výši 500 miliard dolarů. To je navrhováno jako Trumpův budoucí mírový plán. Jak životaschopný je?

– Každá myšlenka je životaschopná, pokud je podpořena zdroji. 500 miliard lze poskytnout. Ale poskytnout je na zbraně, to už otázky vyvstávají. Lend-lease by byla půjčka na zbraně, které se nakupují v zemi, jež poskytla půjčku za výhodných podmínek. Ale – o jaké zbraně se jedná? Jaké jsou lhůty a podmínky? Jsou snad již vyrobeny? Nebo jsou to peníze, které budou použity na výstavbu továren, které budou tyto zbraně vyrábět?

Opět není náhodou, že Ukrajina přešla na úplné používání dronů. Neustále naříkáme, že nás Ukrajina v počtu dronů ve vzduchu předstihuje. Ale i to má své logické vysvětlení. Bojujeme normálními zbraněmi. Máme velké množství raket, střel, včetně řízených střel, a bomb. Proto je armáda zásobována především průmyslově vyráběnými bezpilotními letouny v souladu se štábním harmonogramem.

Nemáme potřebu nutit dělostřelce, aby se z nich stali navaděči dronů, protože nemají ani děla, ani dělostřelecké náboje, tudíž musí shazovat granáty z dronů. Ano, Ukrajina opravdu nemá vlastní průmyslové drony, granáty a bomby v dostatečném množství. Proto řeší tento problém za pomoci dronů, jimiž nasycuje frontové linie. To znamená, že drony jim do jisté míry nahrazují polní dělostřelectvo. Přesně podle rčení: „Z nouze ctnost“, ale i „Tonoucí se stébla chytá.“

Nejsme s tím samozřejmě spokojeni. Ale není ani dobré mechanicky srovnávat různé armády. Protože stejných cílů dosahujeme jiným způsobem. A není náhoda, že Ukrajina teď ustupuje. Mají spoustu dronů, ale ustupují. Protože prohrávají v dělostřelectvu, prohrávají v letectvu, prohrávají v obrněné technice, prohrávají v množství a kvalitě živé síly.

Mají hodně dronů, protože je masivně nakupují, kde se dá – včetně dronů z Číny. Ani sami Američané nedokáží říct, co všechno se za 500 miliard nakoupí, protože doplňují své zásoby a připravují se na možný střet s Čínou.

– Jak hodnotíte náladu v Evropě? Je tam někdo připraven zapojit se do konfliktu? Nebo stačí žoldáci?

– Základní postoj Evropy je: nechceme bojovat s Ruskem, chceme uzavřít mír za podmínek výhodných pro Západ. Žoldáků není nikdy dost. Žoldnéři řeší konkrétní úkoly. Mohou být použiti jako jednorázové speciální jednotky, jako polní četnictvo, jako vojenští instruktoři.

Vojenské střety tohoto rozsahu nejsou o žoldácích. Jde o regulérní armády. Proto žoldnéřů nebude nikdy dost. Západ na to ještě není připraven. Ale co se stane, až si uvědomí, že žádná Ukrajina a žádný mír nebude? Možná se pokusí Ukrajině pomoci vojáky. Ale aby se tak stalo, musí se nějaká země rozhodnout obětovat sama sebe. Zatím se žádná ochotná nenašla. A ty, které ochotné jsou, toho nejsou schopny, protože nemají armádu.

Západ byl připraven jít do války na konci roku 2022, kdy si myslel, že stačí trocha úsilí – a vyhraje. Ale po neúspěšné ukrajinské protiofenzívě bylo jasné, že Ukrajina je prakticky mimo hru. A válka by se musela vést naprosto seriózně. Pak náhle zjistili, že jejich armády nejsou připraveny. Celá západní propaganda už nekřičí jako dřív, že je třeba zaútočit na Bělorusko, na Kaliningradskou oblast. Tato tématika se už neobjevuje. Teď se mluví o válce obranné. Říkají, bojíme se, že Rusko vyhraje, obsadí Ukrajinu, a potom začne anektovat Pobaltí, Polsko, až po Paříž.

Tvrdí, že se připravují na obrannou válku, přitom vytvářejí na hranicích útočná uskupení a zvyšují počet útočných zbraní. A data, která uvádějí, se pohybují mezi lety 2026 a 2032. V průměru 2028 a 2029. Mají na mysli připravenost svých armád, jejich dvojnásobné či trojnásobné navýšení a přezbrojení. A o tom, zda bude Ukrajina v roce 2029 vůbec existovat, o tom se už nikdo nezmiňuje. Proč taky?

Jak bude Západ postupovat, až Rusko odmítne mír v té podobě, kterou navrhují, to nevíme. Možná se někdo pokusí vyprovokovat vojenský konflikt s Ruskem. To se vyloučit nedá. Obecně však Západ chápe, že je nežádoucí zapojit se do vojenského konfliktu s Ruskem právě nyní, právě v tuto chvíli.

*

Rostislav IŠČENKO, UKRAJINA.ru (10:35 04.08.2024). Rozhovor s redaktory Denisem Rudomjotovem a Alexandrem Porunovem. Vybrala a z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová.

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.4 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vy-nas-nemate-co-poucovat-u-vas-bodaji-deti-Muz-z-BBC-dostal-od-Cechu-759509
S timhle materialem se nam mohou jen smat…Civilizovana zeme = nebezpecna zeme…A navic to vypada,ze tyhle lidi nevystrasi statistiky, ale obrazkova kampan…Od dospeleho bych to necekala

Prodost
Prodost
před 1 měsícem

Všimněte si, že analýzy téměř všechny jsou o “vojáci, žoldnéři, zbraně, letadla, mobilizace, situace na frontě, atd.” Prakticky žádná pozornost není věnována zbrani nejmocnější – penězům v podobě půjček. A tím zainteresovaným účastníkům každé války – banksterům. Ti si zaslouží pozornost nejvyšší! 500 mld dolarů americký/jakýkoliv bankster milerád půjčí. Ty peníze neexistují, ty… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Prodost
standa
standa
před 1 měsícem

Vše spěje ke kapitulaci Ukrajiny a jejjímu vymazání z mapy jako státu. Čím déle, tím blíže jsou k tomuto scénáři.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem

Tak nám na Radiožurnálu slavnostně dojatým hlasem oznámila mluvící hlava, propagandista Dorazín, že dneska poprvé vzlétly nad Ukrajinu slavné, dokonalé, nepřekonatelné, nezničitelné … stroje F-16.
Od této chvíle je vítězství naše (rozuměj kolektivního západu).
Sláma u kravína! S herojema do slámy!
Do konce roku pod Moskvou…

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

F-16 mají zakázáno přiblížit se fronta na 50 km. Dostřel ruských R37 je 300-400 km. Co stím budou dělat, se neví.

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

A co budou dělat s Ruským letectvem a s vycvičenými piloty všechno to je blábol a propaganda F-16 nemohou udělat nic.