Rostislav Iščenko: Buršáci chtějí bojovat s Ruskem na Ukrajině, nikoli v Evropě, musíme je donutit, aby se vzdali

“Němcům říkají, hele, je vám hůř kvůli konfrontaci s Ruskem? Samozřejmě, je vám hůř. A co když Rusko vyhraje? Bude požadovat reparace. Přijdou a seberou nám továrny. Budete na tom ještě hůř. Proto musíme Rusko porazit. To je vám snad jasné. Chcete na frontu? Nechcete. Tak plaťte peníze Ukrajincům, aby bojovali za vás…” – to řekl v rozhovoru pro Ukrajinu.ru komentátor agentury Rossija Segodňa Rostislav Iščenko.

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko

– Rostislave Vladimiroviči, tento týden se v informační sféře opět objevilo téma podminování Nord Streams. Deník Wall Street Journal zveřejnil k tomuto tématu článek „Proč Západ zanevřel na Zalužného, bývalého hlavního velitele Ozbrojených sil Ukrajiny?“

– Článek mohl být objednán v kanceláři Zelenského, tak je laciný. Nezáleží na tom, zda to byl Zalužnyj, nebo ne, Ukrajina je za to stále zodpovědná. Zalužnyj byl v té době ve službách Ukrajiny a nebyl žádným údržbářem, ale hlavním velitelem.

Jedná se o vnitřní ukrajinský boj. Vždy se snaží jeden druhého navzájem kompromitovat. Jednou dojdou pravomoci Zelenskému, podruhé Zalužnyj vyhazuje do povětří Nord Streams.

Až vám ukážou člověka, který řekne, ano, Zalužnyj, Zelenskyj, Syrskyj nebo dokonce Biden mi dal osobně příkaz nebo zaplatil peníze, abych vyhodil do vzduchu Nord Streams, pak se o tom dá diskutovat. Ale umístit báchorku do západního tisku, a to i do toho nejrespektovanějšího, nestojí mnoho. Kromě toho Wall Street Journal není Washington Post, ani New York Times, jednoduše – není to stranický tisk.

– Německá generální prokuratura vydala tento týden zatykač na Ukrajince podezřelého z bombového útoku. Představitelé německé vlády zároveň ujišťují, že vztahy s Ukrajinou tím nebudou nijak ovlivněny. To znamená, že ji budou i nadále podporovat. A pokud tomu tak skutečně je, proč tedy celá ta historka s Ukrajincem? Nebylo by jednodušší – jak už se stalo tradicí – obvinit ze všeho ruské hackery?

– No, především by to bylo hloupé. Zvláště, když Rusko neustále požadovalo, aby se mohlo účastnit vyšetřování, aby mu byly poskytnuty nějaké důkazy a výsledky. A tak nám nějaké výsledky poskytli. Už dlouho se říkalo, že to byli Ukrajinci.

V poslední době se totiž celý náš konflikt se Západem, dokonce i ukrajinská krize, přesouvá stále více do informačního prostoru. Co se děje na bojišti, je každému jasné. A dokonce se začínají uzavírat sázky na to, kdy to skončí. A nejsme to my, kdo s tím začíná, ale Západ začíná uzavírat sázky. Na tři, čtyři, pět, šest měsíců, víc ne.

Takže už se nedíváme na bojiště. Nedíváme se ani na ekonomický stav. Západ uznal, že sankce selhaly. Vše se přesouvá do informačního prostoru. A je třeba si uvědomit, že na Západě existují různé vlivové skupiny. Jedni chtějí obnovit vztahy s Ruskem, druzí chtějí pokračovat v konfrontaci na vzestupné úrovni. Jejich zájmy se vzájemně střetávají.

Pokud dojde k nějaké události, která je více či méně nápadná, nemohu říct předem, co bude. Vydání zatykače na někoho, kdo nebyl zatčen, tak to je určitě příliš nápadná událost. A k tomu ještě na atentátníka z Nord Streamu, tak to už je solidní. Ještě by se to mělo alespoň na den nebo dva dostat na titulní stránky novin. Když se taková pozoruhodná událost stane, dotýká se to zájmů všech vlivových skupin na Západě. A těch je v každé zemi mnoho.

Jejich zájmy se částečně shodují i neshodují. A proto má každá událost, každá informační příležitost velké množství vlivů najednou. Proto se hned objevuje spousta komentářů, článků atd. o tom, co to znamená. Čili – nediskutuje se o samotné skutečnosti, ale celému světu se vnucuje vlastní pojetí toho, co se děje. Protože pokud jste indoktrinováni odpovídajícím pojetím toho, co se děje, začnete v rámci tohoto paradigmatu jednat. A pak můžete být přivedeni k potřebnému výsledku.

Západ velmi dobře chápe to, co mnozí naši občané ještě nechápou. Nejsou totiž zvyklí na to, že nemají jen soubor svobod, ale že skutečně ovlivňují politiku svého státu. Stále se jim zdá, že politika je někde tam venku a oni se jen dozvídají jakási žhavá fakta o nějakých pravdoláskařích. Ve skutečnosti má masová informovanost velký vliv na veřejnou politiku.

Viděli jsme, jak se zejména ve spojení se speciální vojenskou operací a s napětím ve společnosti dramaticky zvýšila rychlost reakce státu. Dokonce i v některých zdánlivě malicherných otázkách, které najednou začaly znepokojovat společnost. Státní duma se jimi okamžitě začala zabývat, přijímala zákony a konzultovala je s příslušnými ministerstvy. To je jen ukázka toho, že politici cítí svou závislost na veřejném mínění.

Na Západě to chápou velmi dobře, takže se nesnaží, jak si někteří lidé u nás opět myslí, přinést pytel peněz a koupit si politiky. Na to by potřebovali mnoho pytlů. Kromě toho – politici v Rusku jsou docela bohatí. Je tedy těžké koupit si je. Chtělo by to opravdu hodně peněz.

Ale ovlivnit masy, to je možné docela dobře. Lze vytvořit určitou náladu, určité chápání situace. A o to se teď Západ snaží, protože masy začaly tlačit na vlády. Právě tlak mas nutí řadu vlád na Západě, aby stáhly svou podporu Izraeli. A nejedná se jen o odmítnutí podpory Izraeli, ale o změnu na podporu Palestinců, o přechod na konfrontaci s Izraelem.

Musí počítat s tím, že v evropských společnostech a v americké společnosti roste vlna antisemitismu. Chápou dlouhodobé trendy, zohledňují tento trend i ve svých volebních plánech, a to nejen na rok či dva, ale i do budoucna. Sami se začínají do tohoto trendu integrovat.

Naši politici jsou závislí na podpoře mas naprosto stejně. Protože, pokud jste gubernátorem a chcete, aby vaše kariéra nabírala obrátky, nebo alespoň pokračovala, musí být ve vašem kraji všechno v pořádku, lidé musí být s vámi spokojeni. To znamená, že musíte mít s nimi přímou zpětnou vazbu, abyste mohli rychle reagovat na jejich požadavky nebo lidem vysvětlit, proč to nemůžete udělat teď, ale bude to později, a tak dále. Lidé musí mít pocit, že s nimi prožíváte stejné problémy.

Proto i v naší politice hraje tato masová podpora významnou roli. V tomto ohledu získává každá událost mnoho interpretací. Protože i u nás máme skupiny, které bojují o moc, o autoritu, o nějakou perspektivu. Existují skupiny s různými vizemi, v rámci toho, jak by se země měla vyvíjet. Někteří se domnívají, že bychom měli obnovit hranice Sovětského svazu, ba co víc, ruského impéria spolu s Aljaškou.

Někteří lidé si naopak myslí, že by se nemělo dělat vůbec nic. Že i to, co jsme připojili, bylo zbytečné. Podle nich není třeba dělat vůbec nic, uzavřít se ve svých hranicích, užívat si klidu a života. Různí lidé mají tedy různé postoje. A znovu opakuji, že to neznamená, že někdo je pro Rusko a někdo proti Rusku. Každý má svou argumentaci. Tato argumentace není v žádném případě bezvýznamná a je třeba jí také naslouchat, neboť každý se snaží sdělit svůj postoj.

V politice hraje ještě významnější roli. Podobně je tomu i v případě události, o níž jsme se zmínili, události se zatykačem. Německá prokuratura pracuje. Je jasné, že vědí stejně dobře jako my, že to byli Američané, kteří zorganizovali vyřazení Nord Streams. Je jim rovněž jasné, že nikdy nebudou mít důkaz, že to Američané udělali. Biden určitě nenapsal papír s příkazem vyhodit do povětří Nord Streamy, s daty tehdy a tehdy, určený pro takové a onaké osoby, na němž by vlastní podpis ověřil razítkem.

Vše proběhlo v přísném utajení. Všechny rozkazy byly vydávány ústně, tedy s největší pravděpodobností to ani nebyly rozkazy, ale náznaky, přitakání. A teď máme konečně konkrétní osobu. Je to konkrétní osoba na dosah. Vydávají na něj zatykač.

Proč se to dostává do médií? To je otázka. Že by to snad udělalo samo německé zastupitelství?  Nebo to dělají němečtí politici, kteří nemají zájem na tom, aby ten člověk byl skutečně zadržen a vypovídal, protože toho moc neřekne. Neví se, kam a ke komu to povede. Ale o tom, že byl vydán zatykač, se informuje mnohem dříve, než se to dostane do rukou německé justice.

Možná ho zítra najdou nebo ho ukážou v poutech a řeknou, že byl zatčen. Takoví lidé, kteří něco provedli, zpravidla nemohou říct nic jiného než to, co provedli. Jeden můj známý mi kdysi v době mého mládí řekl. Proč si najímat profesionálního zabijáka, který o vás řekne každému všechno? Dejte vandrákovi láhev vodky, a on umlátí na smetišti baseballovou pálkou kohokoli. A ráno si ani nebude pamatovat, co udělal, kdy to udělal a s kým mluvil. To už má vyšší úroveň. V tomto případě se vlastně jedná o vandráka s flaškou vodky. Dostal prachy a bylo mu řečeno, co má udělat.

– Podle německé generální prokuratury je však tento bezdomovec občanem Ukrajiny. A pokud se úřady orientují na podporu společnosti a formují veřejné mínění, jak to koresponduje s tím, že na jedné straně je na něj vydán zatykač, na druhé straně říkají, že nebudeme méně podporovat Ukrajinu. Jak by tedy na to všechno měla německá společnost reagovat?

– Po zahájení speciální vojenské operace odešlo do zahraničí mnoho ruských občanů, většinou ze svobodných povolání. Někteří z nich tam pracují a čekají, až to všechno skončí, aby se mohli vrátit a v klidu cestovat mezi Moskvou a Paříží. Někteří házejí na Rusko špínu, a těch  je asi víc. Možná jich ani není víc, ale ozývají se hlasitěji.

Znamená to snad, že by v Rusku měl stát zakázat svobodná povolání nebo uvěznit všechny občany svobodných povolání? Pravděpodobně ne. Stejně tak si Němci řeknou, no ano, je to ukrajinský občan, naštval se na Rusko a vyhodil do povětří Nord Streamy. Kde je důkaz, že to byla Ukrajina? Nebyl zadržen, nevypovídal. A nebyl souzen. Takže je stále podezřelý, dokonce  není ani obžalovaný.

Možná ho najal někdo jiný. Možná ho najali Mexičané nebo kolumbijská drogová mafie. Kolumbijská narkomafie najímá kolumbijské občany a posílá je bojovat na Ukrajinu.

Můžeme se tedy zeptat kolumbijské vlády, proč je vaše drogová mafie tak odporná? Jak je možné, že si v zemi dělá, co chce. A oni řeknou, ano, máme silnou drogovou mafii, máme spoustu drog, Američané je kupují, nemůžeme s tím nic dělat, neumíme si s tím poradit. A budou říkat pravdu, protože kolumbijská drogová mafie se nezrodila dnes. Jaké požadavky vůči Kolumbii můžeme tedy vznést?

Ano, teoreticky na svém území nesete odpovědnost za všechny žoldáky, kteří bojují na Ukrajině.

Když však definujeme nároky, snažíme se je také zdůvodnit. To znamená, že se snažíme dosáhnout nějakého výsledku, nejen se s někým pohádat. Podezřelého je třeba chytit, vyslechnout a pochopit, kdo to je, kdo si to objednal. Mohli by říct: „Mohli si ho najmout Rusové. Kvůli provokaci. Jen aby to hodili na chudáka Ukrajince.“

Cožpak nevíte, že je nemálo případů, kdy jsme ukázali na ukrajinské občany, dokonce s doklady a ve vojenských uniformách, kteří spáchali trestné činy, a Ukrajinci hned vykřikovali, že jsme si je za tímto účelem najali, že je to jenom divadélko?

Myslíte, že budou trestat zločiny svých vojáků? Nebudou. Nikdy nebudou. A stejné je to i v tomto případě. To, že je ukrajinským občanem, nemá na postoj Němců k situaci na Ukrajině žádný vliv. Jsou unaveni ekonomickými problémy. A chtějí se vrátit do stavu před rokem 22. Ti nejchytřejší si uvědomují, že to už stejně není možné.

Zbytek tlačí na vládu, ale jak tlačí? Aby to bylo jako dřív. Je nám jedno, jak to uděláte. – Abychom to mohli udělat tak, jak to bylo, musíme porazit Rusko. Rozumíte? Rozumíme. Lidé ale říkají, ať to uděláme rychleji. Potom musíte podporovat Ukrajinu víc. Takové postoje prozatím v Evropě sdílí více než 50 % evropské populace. V některých státech je to méně, ale  zpravidla to bývá i více. Jinými slovy, v každém státě je zatím více lidí proti Rusku než pro Rusko.

A politici si tento postoj společnosti osvojují. Proto říkají: ano, budeme Ukrajinu podporovat i nadále. A snaží se tento postoj dále formovat. Říkají, teď obsadí Ukrajinu, pak Polsko, pak Německo a nakonec vstoupí do Paříže. Proto je naléhavě nutné zastavit je tam, na Ukrajině. Vzpomínáte si, jak jsme vám říkali?  Že je lepší bojovat pod Kyjevem nebo na Donbase než pod Moskvou nebo na Volze?  Že je lepší bojovat proti světovému zlu na Ukrajině, spolu s Američany, než v Rusku.

Podle mého názoru se Evropané také domnívají, že je lepší bojovat s Rusy na Ukrajině. Proč bychom měli bojovat s Rusy přímo tady v Evropě? Dělejme to na Ukrajině, my budeme jenom posílat peníze. Za peníze se nakoupí tanky, pošlou se na Ukrajinu a Ukrajinci ať v těch tancích zahynou. Přece nebudeme v těch tancích umírat my, němečtí buršáci. Proč bychom to dělali? Dáme vám víc peněz. A vidíte, zatím to funguje.

Němcům se říká to, co velmi dobře chápou i ti nejhloupější v každém státě, ať už se to říká v jakémkoli jazyce, hele, je vám hůř kvůli konfrontaci s Ruskem? Samozřejmě, je vám hůř. A co když Rusko vyhraje? Bude požadovat reparace. Přijdou a seberou nám továrny. Budete na tom ještě hůř. Proto musíme Rusko porazit. To je snad každému jasné. Chcete na frontu? Nechcete. Tak plaťte peníze Ukrajincům, aby bojovali za vás.

Logika je tedy velmi jednoduchá. Myšlení buršáků se musí zcela změnit, aby si už jednou řekli, no, už je to fakt špatné, radši se Rusku vzdejme. Ať si přijdou třeba do Paříže, nebo i do Lisabonu. Ale ať už je aspoň nějaká stabilita. Taková, jaká přichází na konci občanské války – je jedno, kdo byl kdo, rudý, bílý, zelený, šedo- hnědo- karmínový. Hlavně aby tam někdo byl, aby se moc neustále neměnila. Do tohoto bodu však Evropa ještě nedospěla. Dokonce ani Ukrajina ještě nedospěla k tomuto bodu. I na Ukrajině si všichni přejí mír, ale většina chce vítězství.

*

Rostislav Iščenko – rozhovor s redaktory: Taťánou Čugajenkovou a Denisem Rudomjotovem, UKRAJINA.ru (13:39 17.08.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

 

3.9 20 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
36 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Za pár dnů do nás média budou hustit srpen 1968, o 5. lednu 1968 však nikdy ani ťuk. Tak připomínám, že hlavním strůjcem Pražského jara byl učitel Gorbačova český Z.Mlynář. Je paradoxem, že Mlynářovu roli nejlépe popsal takový havlista, jakým je Pithart, cituji: „Věděl jsem, že Mlynář je vždy dobře informován. Volal… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-pokr- Mlynář měl být toho 5. ledna před jmenováním Dubčeka velmi nervózní, protože velmi očekával nějaký telefonát. Dnes je zjevné, že to byl telefonát z Británie o tom, že Brežněv Británii podepsal kapitulaci SSSR: Dohoda mezi vládou Svazu sovětských socialistických republik a vládou Spojeného království Velké Británie o vypořádání vzájemných finančních a majetkových nároků Londýn,… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Oprava: Mlynář odjel do Rakouska (Což ale je téměř totéž, jako Švýcarsko).

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Pozorovatelko, Pithart také v 90. letech doporučoval bombardování Srbska, protože věděl, že Srbové jsou daleko nejzlejšími obyvateli Balkánu. Řekl mu to jeho tatínek, který tam pracoval. To samé řekl paní Albrightové zase její tatínek pan Korbel. V lednu 1968 nebylo tak těžké předpovědět invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Všichni si přece pamatovali… Číst vice »

Jarda
Jarda
před 1 měsícem

Já osobně věřím,že se válečnými hajzly vypořádají tak jako s Hitlerem a Napoleonem a bude chvíli pokoj od fašistickým hajzlů.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Nevím, jak až buršáci chtějí bojovat s Ruskem, ale vím, že obyčejní lidi tam Ukrajina až tak nezajímá a tolik se nepropirá jako u nás. Z prvních stránek už dávno zmizela. Oni tam mají sami velké vnitropolitické starosti s přibývají potížemi s imigranty, kteří si začínají diktovat. To je hlavní problém v Německu. A co vím velice dobře… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

I ti, co z jakéhokoliv důvodu odešli z Ruska mají kanály, jak se tam udržet. Jenže už to není tak jednoduché. O tom, kdo tam bude nebo nebude rozhodují Rusové. Namistrovaný KoZa přehlédl skutečnost, že Rusko už není CCCP. Také přestaly idiotské komentáře, jak Rusové zoufale volají po západním zboží. Chybějící produkty běžné potřeby… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem danny
standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Je vidět dobrá informovanost. Švýcarsko udělalo studii-rešerši kolik západních firem zůstalo v Rusku a vyšlo jim číslo 85% ! Chytří obchodníci ví, že Rusko je mostem k dalším obchodům v klubu BRICKS a to budou pro ně velké obchody, když jim Rusko pomůže ke kšeftům. Jinak je pravda o firmách, které chtěly odejít – můžeš, ale… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ním, pane kolego budou někteří lidé dávat mínusy aniž by naše příspěvky četli. Prostě už ze zásady!

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Člověk není neomylný a rád by slyšel věcnou kritiku, třeba i to že nemám pravdu. Nepíšu sem kvůli zeleným číslům. To červené číslo mi signalizuje jen: kecáš. A to je do diskuse málo. No a  teď ještě než něco napíšu mi tam už bliká…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Pamatuji si,jak si soudci mezinarodniho trestniho tribunalu dovololili resit zlociny USA mam dojem,ze v Iraku ( nebo Afganistanu).Skoncili tak,ze jim bylo vyhrozovano osobnimi sankcemi ( chteli je pripravit o majetek a svobodu)…Brzi se stahli….To je ten ” Svet zalozeny na pravidlech”…Neni tedy divu,ze lidem,kteri byli vychovani alespon v nejake moralce, se to prici

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Hned druhý den. Napřed Trump (právě prezidentoval) oznámil, že se USA nebudou jeho rozhodnutím řídit. A Kongres varoval, že vyhlásí sankce jak na soud jako instituci, tak osobně na každého soudce a jeho rodinné příslušníky. Ihned se omluvili, že to tak nemysleli. Ten “soud” si založily Američané k tomu, aby mohli soudit své… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

K tomu dodám jediné. Rusko udělalo jednu kolosální chybu, které bude do smrti litovat. Stáhlo své vojáky z Německa, kde bylo na základě poválečných mírových dohod. Vždyť Američani jsou tam vedeni taky jako okupanti. Přítomnost Rusů by tam nebyla vůbec na škodu a hlavně by Němcům připomínala jak od nich dostali na… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Angličani? Ti tam nejsou, ale za odměnu maj v Anglii Američany, to si tám méděj, že je někdo ochraňuje proti Rusům. Nakonec stejně jako je maj v Itálii, A u nás je nemáme? Aspoň nějaké ty “instruktory”?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

No samozřejmě, že tu jsou! A nejen instruktory. A taky jejich české spolupracovníky…

Jana
Jana
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

Ale máme. Hradní pán chodí se sluchátkem v uchu stejně jako Porošenko. S Porošenkem to došlo tak daleko, že ho nosil i na záchod. Bez amerického poradce by se náš hradní manekýn ve flanelce neobešel. Potíže mu dělá každé samostatné slovo a práce pro blaho národa ho evidentně vyčerpává.

SunTzu
SunTzu
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Rusko to nebylo, byl to ten zmrd Gorbačov (1990). Britská armáda a letectvo se ze základen v Německu stáhla v letech 2010 – 2019 (Osnabrück, Bielefeld, Mönchengladbach), něco zůstává v Paderborn.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  SunTzu

Dík za informaci.

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  SunTzu

Američané, Francouzi a Angliočané mají v Německu neustále své kontingent, sice menší než americké, ale jsou tam. Nejzajímavější je na tom, že celé německé podzemí, co vybudoval Hitler a později rozšířili Američané, patří je Američanům. Němci prostě musí mít povolení od američanů a jejich smlouva USA-Německo je na 150 let uzavřená pro Němce, Ani… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak trochu se mi zdá, že už mi tu dávají někteří červená číslíčka jen ze setrvačnosti. Prostě jsem už u nich zaškatulkován a nic pozitivního ze mě nevyleze… no hlavně bezvýhradně zaslepeně proruského tedy fakt určitě ne…

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Prosím tě, co zase řešíš? Dělat ze sebe uraženého bolestína, to je snad trochu pod úroveň, ne?
My se tu můžeme klidně zhádat, proč ne, ale s ublíženým a zneuznaným géniem se špatně diskutuje o čemkoliv.
Sám sebe degraduješ… Co s tebou?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Tobě tu za tvé názory ještě nikdo sprostě nenadával. Myslím, že se tu degradují jiní, ti s tím jedině správným názorem. Ještě ani jednou(!) se mnou nikdo nediskutoval nebo na faktech nevyvracel mé myšlenky a názory. Zbabělci u mě jsou ti, co se schovávají za ta červená číslíčka. A to vseobecné seš to samé… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Osobně jsem vás taky přecenil. Ale mě je to vcelku lito. Čharakter člověka se pozná za dýl. Považoval jsem vás za solidního diskutéra, který nebazíruje na prkotinách. Na rozdíl od vás já vím co s vámi. Promiň, to tykání mi tu nějak nejde.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Snaha urazit, zesměšnit, ponížit člověka, který nejde s námi…

Jana
Jana
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Rusko chybu neudělalo, udělal ji konkrétní člověk, některými lidmi v ČR stále zbožňovaný a oslavovaný Gorby. Nikdy se neměl dostat do čela státu – velmoci, byl to slaboch, provinční politruk, kariérista, ovlivňovaný především svou chamtivou ženou Raisou. V roce 2012 se v podvečer vylidňovaly v RF ulice, protože lidé sledovali seriál o pádu SSSR. Pokud by… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Jana

Jano takovéhle rozhodnutí jen na jednom člověku nestojí. To musel schválit nejvyšší sovět nebo co tenkrát měli. Osobně jsem v Gorbačovovi viděl závan čerstvého větru, než jsem zjistil, že vane ze západu …

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zásadně neznámkuji červeně. Gorbačov byl plně v rukách své Raisi, která byla příslušnicí jisté vlivné sekty. Takže spíše zápach.

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Jana

Tzv. Gorby – trockista ze spolku trockistů, kteří si dávno, začalo to Chruščovem a spol. – taky trockisté, uzrpovali moc. Infiltrovali se do veškerých mocenských funkcí a ničili vše co vybudoval Stalkin. Ostatně se Gorby sám přiznal k usilovné práci proti SSSR. Všechno se jim nepodařilo za 40 let zničit co vybudoval Stalin… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Jeho duch stále žije a nic to nezmění. Když chcete odplevelit zahrádku, nemůžete plakat nad každým parazitem.

shoty
shoty
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kolosálna chyba?
Alebo prehratá studená vojna…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  shoty

I tak možno…

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

To nebyla chyba Ruska, ale vnitřních zrádců jako Gorbačov a spol. Oni, trockisti, dřeli desítky let na zborcení SSSR, ale všechno se jim zbořit nepodařilo. Stalin udělal obrovský kus práce pro Rusko a Putin taktéž. Ono udělat ze zaostalého carského zemědělského Ruska vzkvetající zemi, sankce dopomohly k rozkvětu země (Rusko začalo spoléhat na… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Churchill: Stalin přivedl Rusko od dřevěného rádla k atomové bombě!

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Řeknu to trochu hrubě – Stalin vypustil na mužiky a báryšni profesory a studenty, aby je v zdělali a to se mu povedlo neuvěřitelným způsobem. Podívejte se třeba jen na zkratku “Děd Morozov” o ruském géniovi, který v  87 letech šel do války a jako sniper zlikvidoval cca 100 fašistů ! V 87 letech – o tomto fenoménu… Číst vice »

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Válku přežil.