První F-16 vyrobené v USA dorazily na Ukrajinu – uvedl Bloomberg

První várka amerických stíhaček F-16 dorazila na Ukrajinu, informovala ve středu agentura Bloomberg.

Počet válečných letadel je „malý“, řekly zdroje pod podmínkou anonymity. Kyjev se zatím k nahlášené dodávce nevyjádřil.

Původ letounu zatím není jasný. Skupina států NATO, včetně Dánska, Nizozemska, Belgie, Kanady, Lucemburska, Norska, Polska, Portugalska, Rumunska a Švédska, loni vytvořila takzvanou ‚koalici F-16‘. Později se připojily Řecko, USA, Bulharsko a Francie.

Zatímco některé země, včetně Nizozemska a Dánska, se zavázaly poskytnout Kyjevu 24 a 19 letadel z vlastních zásob, jiné se zavázaly k výcviku ukrajinských pilotů.

Norsko také nedávno prohlásilo, že Kyjevu daruje šest stíhaček.

Podle zdrojů citovaných agenturou Bloomberg byl termín dodání stanovený na konec tohoto měsíce „dodržen“. Začátkem července odcházející nizozemská vláda uvedla, že všechny přípravy na dodávku F-16 byly dokončeny a převod se uskuteční „brzy“.

Není jasné, zda ukrajinští piloti vycvičení k ovládání letadel kyjevskými západními podporovateli mohou okamžitě použít válečná letadla, poznamenal Bloomberg.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Diana Davityanová odmítla záležitost komentovat, když ji zpravodajský kanál kontaktoval.

Moskva opakovaně prohlásila, že F-16, stejně jako ostatní západní zbraně poskytnuté Kyjevu, nezmění výsledek konfliktu. Ruská armáda zničí letadla, jako to udělala s jiným ukrajinským hardwarem, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov začátkem tohoto roku.

Minulý týden vrchní velitel kyjevské armády, generálplukovník Aleksandr Syrskij, pro The Guardian připustil, že ukrajinská armáda bude muset omezit používání F-16, aby se vyhnula jejich sestřelení ruskými silami. Moskva má „nadřazené letectví“ a „velmi silnou“ protivzdušnou obranu, řekl tehdy generál a dodal, že letouny vyrobené v USA budou muset zůstat desítky kilometrů od frontových linií, aby se vyhnuly vážnému riziku.

Soukromá ruská společnost dříve nabídla odměnu 15 milionů rublů (170 000 dolarů) za zničení prvního F-16 v konfliktu.

Rusko při několika příležitostech varovalo, že stále rostoucí míra podpory, kterou západní státy poskytují Kyjevu, jen prodlouží konflikt a lidské utrpení. Pokračující dodávky stále těžších zbraní na Ukrajinu také dělají ze západních podporovatelů Kyjeva de facto účastníky konfliktu. Nejvyšší představitelé v Moskvě, včetně prezidenta Vladimira Putina, hovořili o ukrajinské krizi jako o zástupné válce vedené Washingtonem a jeho spojenci v NATO proti Rusku.

rt, První Zprávy

4 5 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

F-16 jsou nejlepší letadla na světě. Zdá se, že válka je rozhodnutá.

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

No jasně, už se Fiala chystá na gratulaci, to bude slávy, pan starosta gratuloval, bučely krávy.

cablik
cablik
před 1 měsícem

Jo to není žádná výhra zastaralé letadla oni vzlétnou ale zpátky se nic nevrátí. Rusové vlastní nejlepší PVO na světě a mají další vychytávky.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

V této souvislosti mi nejde na rozum, proč NASA s letadly F35 nepomáhá banderovcům nad Ukrajinou. Vždyť přeci nejsou vidět. A když nejsou vidět (radarem) nejdou ani sestřelit. Nebo, že by se náš přítel z nejvěrnějších pokoušl skrze nemocnou Janičku okrást? Snad to nemyslel tak, že zaplatíme a éra neuvidíme?

standa
standa
před 1 měsícem

Tak jsem zvědavej, zda jako první získá miliony rublů (160 000 dolarů) za sestřel F-16 pilot nebo PVO a nebo to bude prostý voják s Iglou na rameni.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Každopádně splaskne jedna velká propagandistická bublina. V ČR bude velké vymlčeno…
Jako se slavným Patriotem, jako s bradlama, jako a Abrahámkem a s leoprdíkem…