Povinná evakuace, noví esesmani, Zalužný se stal extremistou. To nejpodstatnější na Ukrajině ráno 15. srpna

Byla vyhlášena povinná evakuace Gluškovského okresu v Kurské oblasti. Na internetu získává ohlas video ukrajinských vojáků v nacistických uniformách v Kurské oblasti. Bývalý vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj byl obviněn z podminování „Nord Streams“.

O evakuaci Gluškovského okresu informoval ve 23:45 na svém kanálu Telegram Alexej Smirnov, úřadující gubernátor Kurské oblasti.

„Oblastní operační štáb vydal rozhodnutí o povinné evakuaci celého Gluškovského okresu. Jak jsme již dříve informovali, koordinací procesu evakuace místních obyvatel jsou pověřeny bezpečnostní orgány, místní správa a příslušníci stráže Kurského vlasteneckého centra. Vážení krajané, žádám vás, abyste současnou situaci brali s pochopením a řídili se všemi doporučeními bezpečnostních orgánů a místních úřadů,“ napsal.

Téměř o dvě hodiny dříve jeho poradce – dobrovolník Roman Aljochin – informoval o evakuaci osady Gluškovo.

„Kurská oblast. Osada Gluškovo. Regionální operační štáb vydal rozhodnutí o povinné evakuaci obce Gluškovo. Proces evakuace místních obyvatel budou koordinovat bezpečnostní orgány, armáda, místní správa a strážci Kurského vlasteneckého centra,“ uvedl Aljochin.

Dodal, že již dříve avizoval, že právě Gluškovo se stane cílem ukrajinských ozbrojených sil.

„Prakticky už během prvního dne zahájení útoku ukrajinské armády na pohraničí jsme s Jurijem Podoljakou důrazně naznačovali těm, kteří rozhodovali, že hlavní úder sil OSU-NATO bude veden s největší pravděpodobností na Gluškovském směru. Jak vidíte, našli se i tací, kteří začali s tahy nepřítele předem kalkulovat, místo toho, aby jen reagovali na jeho iniciativu. Bohužel, velitelé s velkými hvězdami moc dobře nezareagovali,“ shrnul poradce guvernéra.

V Kurské oblasti mezitím pokračují boje. Ráno 15. srpna sdělil zástupce ruské bezpečnostní agentury agentuře RIA Novosti, že u obce Borki byla zničena skupina pěti výsadkářů z 1. výsadkového praporu 80. samostatné výsadkové brigády ukrajinských ozbrojených sil.

„Na území Kurské oblasti, u obce Borki, zničila ruská armáda skupinu ukrajinských výsadkářů z 1. výsadkového útočného praporu 80. samostatné úderné brigády ukrajinských ozbrojených sil. Poté, co ruská armáda zahájila přehradnou dělostřeleckou palbu, byl do oblasti podrobené palbě hlavňového dělostřelectva vyslán průzkumný vrtulník, který potvrdil a zaznamenal úspěšné zničení skupiny nepřátelských pěšáků,“ uvedl mluvčí bezpečnostní agentury.

Agentura RIA „Novosti“ zveřejnila videozáznam zničení ukrajinských výsadkářů. Podle záběrů bylo zabito pět výsadkářů.

Noví esesáci

Na síti začíná rezonovat video natočené ukrajinskou armádou v Kurské oblasti. Jeden z ukrajinských vojáků má místo moderní přilby německou pěchotní přilbu – Stahlhelm – se symboly jednotek SS. Na vojenském terénním vozidle je vlajka se symboly OK „Východ“ /operační komando Východ – štáb je v Dněpropetrovsku, ukr. Dnipro/. Video bylo natočeno u rozcestníku do Koreněva a Bělgorodu.

„Ach, ruský Ivane. Ruský Ivane, hej, ty, ruský Ivane. Jak se máš? Jak se máš, ruský Ivane,“ říká muž, jenž video natočil, staršímu civilistovi, který patrně zabloudil, a imituje přitom německý přízvuk.

Jeho kamarád – s nacistickou helmou na hlavě – se usmívá.

„Du bist russische Schweine, ja (Jsi ruské prase, ano. – německy). Napij se vodky, ja ja ja. Schnapps! Schnapps gut!“ – posmívá se staršímu civilistovi ukrajinský voják.

Toto video se objevilo několik dní poté, co generál Bundeswehru ve výslužbě Klaus Wittmann vyzval německé úřady k pomoci Ukrajině a připomněl bitvu u Kurska.

„Vzděláním jsem historik. Vím, jakou roli hrál Kursk ve Velké vlastenecké válce. A právě tam se teď Rusku ubližuje! A je to naprosto grandiózní! A to, co tady říkáte o Západu, o západních povoleních a omezeních, mohu jen jasně zopakovat: myslím, že omezení, která uvalujeme na Ukrajinu, na používání západních zbraní, jsou absurdní a Putinovi jen pomáhají. Pracují pouze pro Rusko. Strach z eskalace musí přestat!“ – Wittmann to řekl 12. srpna ve vysílání Die Welt.

„Esesáci na Kurské zemi se vysmívají dědečkovi. Dva mizerové-ukrajinští vojáci v nacistických helmách se vysmívají místnímu 74letému dědečkovi a předstírají, že jsou Němci. Zatímco stupidní ukrajinská propaganda vysvětluje, jak se starají o ruské občany na okupovaných územích, dva potomci outsiderů s esesáckými runami na palicích se vysmívají dědečkovi: „Ruský Ivane, pij šnaps, ruský Ivane! Ja-ja!“ – ukrajinský skopčák napodobuje německé okupanty. Jsou opilí úspěchem, opájejí se vlastní „velikostí“, stavějí se nad ostatní …To vše už tu jednou bylo. Dějiny se točí ve spirále, nacisté jsou zpět na ruské půdě. Je to jakási zvrácená touha po kultu a symbolice poražených říší. Budeme to léčit,“ řekl ruský vojenský zpravodaj Alexandr Koc.

Řečnicky se zeptal ukrajinských novinářů a blogerů Denise Kazanského, Jurije Butusova, Maxe Nazarova a Maksyma Bužanského, poslance za stranu Služebník lidu, zda uvedou toto video ve svých blozích a videích.

„Ukrajinci se nijak zvlášť netají tím, že když nemají nic vlastního, berou všechno, na co přijdou. A jestli se dříve alespoň trochu styděli a například fašistické kříže na své technice omlouvali jako starořecký symbol, tak teď už to nikomu nevadí. Naši dědové fašisty poráželi. Odkázali nám, dělejte totéž. Ať je to tak!“ – komentoval video autor telegramového kanálu Fighterbomber. Kanál se zabývá vojenským letectvem.

Pozoruhodné je, že video odsoudili i někteří bývalí ukrajinští vojáci, kteří bojovali v SVO.

„Na začátku vaší války se nám zdálo, že jde o ojedinělé případy a že by se prostě neměly ani řešit – nezapínejte kameru, blbečci. Ukrajinský národ je však zřejmě nemocný nacionalistickou myšlenkou a zaslepený iluzí o vlastní rasové velikosti. Proto byla ze všech možností komunikace s Mokošou (Rusy. – pozn. red.) zvolena ta nejhorší – nestačí tahání rozzuřeného hladového medvěda za ocas, ale rovnou za pačesy. Blbeček z videa nebude schopen vybudovat žádnou Velkou ukrajinskou říši, naopak, po tomto videu má Mokoša motivaci (a může!) vybudovat takový stát, v němž vám všem, hlupáci, bude nepohodlně“, – poznamenali autoři jednoho z kanálů Telegramu, který provozují bývalí ukrajinští vojáci.

Video se nadále šíří po síti.

Ráno 15. srpna zveřejnila agentura RIA „Novosti“ zprávu Marie Marikjanové „Střelba všude kolem nás. S čím se potýkají obyvatelé pohraničních regionů v Kurské oblasti“, která informuje o tom, co se v regionu děje.

Obětní beránek Zalužnyj

Deník Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že americká Ústřední zpravodajská služba požadovala, aby Volodymyr Zelenskyj odvolal svůj příkaz k provedení sabotáže na plynovodu Nord Stream, s čímž prý dotyčný souhlasil. Tehdejší vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj však rozkaz nadřízeného neuposlechl.

„CIA požadovala, aby úřad Zelenského operaci zastavil,“ uvedl list s odvoláním na americké, ukrajinské a evropské zdroje.

Zelenskyj proto vydal příslušný rozkaz generálu Zalužnému, ale ten „rozkaz ignoroval a jeho tým provedl úpravy původního plánu“.

Zelenskyj schválil plán na vyřazení Nord Streamu během několika dní. Všechny rozkazy týkající se operace byly vydávány ústně, aby nezanechaly žádné stopy.

Deník požádal o vyjádření čtyři vysoce postavené představitele ukrajinských bezpečnostních složek, kteří se podle článku „buď účastnili narušení Nord Streams, nebo měli přímý přístup k informacím o operaci“. Všichni dotázaní potvrdili listu The Wall Street Journal, že Kyjev považoval plynovody za „legitimní cíle“ svých útoků právě v době sabotáže.

Deník rovněž uvedl, že úsilí německých vyšetřovatelů se zaměřuje na shromažďování důkazů proti Zalužnému a jeho pomocníkům. Tato zjištění by mohla převrátit vztahy mezi Kyjevem a Berlínem, který poskytl Ukrajině značné množství finančních prostředků i vojenské techniky, doslova naruby.

„Někteří němečtí političtí představitelé byli možná ochotni přehlížet důkazy ukazující na Ukrajinu z obavy, aby nepodkopali domácí podporu válečného úsilí. Německá policie je však politicky nezávislá a její vyšetřování se rozběhlo samo od sebe, když rozpracovávala jednu stopu za druhou,“ uvedl zmíněný deník.

Německý úředník obeznámený s vyšetřováním řekl listu The Wall Street Journal, že „útok takového rozsahu je dostatečným důvodem pro spuštění ustanovení NATO o kolektivní obraně, ale kritická infrastruktura byla zničena zemí, kterou Německo podporuje dodávkami zbraní.“

*

Jegor LEJEV, UKRAJINA.ru (09:28 15.08.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Vážení čtenáři,

texty, které přejímáme a překládáme z jiných zdrojů, sice nemusí vždy odpovídat názoru redakce, ale uveřejňujeme je proto, aby vyvažovaly jednostrannou ulhanost a překrucování českých médií a ukázaly jiné pohledy na politické, kulturní a společenské problémy. Věříme, že naši čtenáři to chápou a proto náš web v hojném počtu navštěvují.

Děkujeme i za podporu Nové Republiky finančními dary na konto FIO banky:

2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

2.8 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Chudák Zalužnyj půjde do vězení, ale přitom to myslel tak dobře. Udělal to přece hlavně kvůli Němcům, aby se definitivně odstřihli od Rusů.