Orbánův projev o stavu světa: EU naléhavě potřebuje „strategickou autonomii“

To píše Boris Kálnoky pro švýcarskou Weltwoche. Vybírá nejdůležitější myšlenky z každoročního projevu Viktora Orbána v Baile Tusnad (maď. Tusnádfürdő) v Transylvánii. Podle Kálnokyho byl letošní projev druhý nejdůležitější projev, který kdy pronesl.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Nejdůležitější byl jeho úplně první politický projev v roce 1989, ještě jako studentský vůdce, kdy vyzval ke stažení sovětských vojsk a realizaci národních vizí z dob maďarských válek za svobodu proti Habsburkům. Ze dne na den ho to katapultovalo na scénu velké politiky, včetně mezinárodní. Každý, kdo ho viděl, chápal, že tento mladý muž sehraje v budoucnu pro Maďarsko velkou roli. Orbán se tehdy jevil jako liberál, ale tento projev mohl slovo od slova opakovat i ve svém současném sebeobrazu konzervativce.

To, co řekl letos, bylo důležité, protože představil kompletní analýzu stavu světa, nastínil předvídatelný vývoj do roku 2050, určil místo Maďarska v tom všem a oznámil „velkou strategii“, kterou může Maďarsko uprostřed epochálních změn v našem světě použít. Čas by měl maximalizovat jeho šance na úspěch v tomto novém světovém řádu – protože tyto změny jsou také příležitostí.

Každý, kdo si prostuduje tento projev, může přesně vidět, o co Maďarsko usiluje v příštích několika letech. Díky tomu je text důležitý pro Maďarsko, ale i mezinárodně: Orbán je jedním z mála politiků, kteří jsou schopni veřejně a obecně srozumitelně předkládat komplexní, na budoucnost a akci orientované analýzy, které jinak jen málo odborníků produkuje v těžko srozumitelném jazyce. Taková Orbánova analýza není nikdy osamělým esejem, ale spíše obsahuje analytický potenciál celé jeho vlády a také příspěvky amerických a západoevropských poradců a expertů.

Co tedy řekl Orbán? Přiznal, že podcenil tempo a rozsah strukturálních změn ve světě. Válka na Ukrajině urychlila všechny transformační procesy a zviditelnila brutální pravdu: jak vypadá poměr sil ve světě a co to znamená pro budoucnost.

Západ se rozloučil s národním státem, řekl – na rozdíl od východo-středoevropských zemí, pro které je politika smysluplná pouze v tomto rámci. Pouze národní stát nabízí hodnoty, které umožňují společné jednání na základě společenské morálky. Tento odklon od národního státu, jeho kultury a hodnot ze strany západních zemí je nezvratný. Touto cestou se však východ Evropy nevydá.

Německo-francouzská osa jako centrum evropské politiky, řekl Orbán, je mrtvá. Centrum moci v Evropě se přesunulo do aliance Anglie, Polska, pobaltských států a Ukrajiny. Odvážná teze, ale koherentní: Hnacím motorem evropské politiky jsou v současnosti dva státy, které nejsou její součástí (Velká Británie a Ukrajina) a středovýchodní evropská regionální velmoc Polsko.

Síla této nové osy podle Orbána vyplývá z role USA: Polsko se vzdalo dřívější spolupráce v rámci středoevropské visegrádské skupiny, aby se stalo centrem americké přítomnosti v Evropě a zničilo tak německo -francouzskou osu. Stále možná existuje německo-francouzská spolupráce, ale ta se stala irelevantní.

EU kapitulovala před tímto masivním americkým vlivem a stala se pouhým zesilovačem zahraniční politiky USA, jak ji prosazují demokraté. EU přestala formulovat nebo zastupovat své vlastní zahraničně politické zájmy.

To povede k problémům, protože za prezidenta Trumpa (Orbán je toho názoru, že Trump volby vyhraje) by USA udělaly dvě věci, které by EU velmi poškodily: Trump by přestal financovat válku a EU by zůstala s tímto úkolem sama. Ta však nemá dostatek peněz na to, aby mohla válku sama nadále financovat, ani na obnovu Ukrajiny po válce. Z tohoto důvodu Ukrajina nezíská členství v EU (ani v NATO).

Nakonec bude odsouzena zůstat nárazníkovým státem mezi Ruskem a NATO/EU. Polská strategie vsadit vše na americkou kartu nakonec selže a Varšava bude nucena vrátit se k visegrádské spolupráci. Její podstata bude spočívat v přijetí silného Německa na Západě a uznání silného Ruska na Východě – Visegrádská skupina je řešením tohoto dilematu geografické polohy mezi dvěma mocenskými faktory. Polským řešením v současné době však je pokusit se neakceptovat sílu Německa, ale omezit ji vybudováním silné armády, silné ekonomiky a zvláštního vztahu s USA.

Americká politika bude podle Orbána rovněž usilovat o přilákání evropského finančního a ekonomického potenciálu do Ameriky. Již nyní lze pozorovat, že velké evropské firmy raději investují v USA – mimo jiné se totiž EU „střelila do nohy“ svou sankční politikou a poškodila konkurenceschopnost Evropy.

Ze všech těchto důvodů potřebuje EU podle Orbána „strategickou autonomii“, aby mohla prosazovat své zájmy proti USA.

Do roku 2050 Orbán předpovídá globální otřes, jaký Západ nezažil 500 let. Protože v posledních 500 letech byly všechny výzvy – jako například světové války – konflikty uvnitř samotného západního světa. Ale nyní se globální centrum moci přesouvá do Asie: Číny, Indie, Pákistánu, Indonésie. Bude tam více peněz než kdekoli jinde na světě, více inovací, více technologií a tyto země doženou Západ i vojensky. Maďarsko si musí položit otázku, zda to představuje hrozbu nebo příležitost.

Pokud existuje hrozba, pak se Maďarsko musí připojit k novému západnímu trendu formování nového bloku. Orbán tento vývoj – vzestup Asie – nevidí jako nebezpečí, ale jako příležitost. Odpověď proto musí spočívat v otevření se těmto zemím při zachování členství v EU – za předpokladu, že pro takové otevření existují podmínky.

Z USA pravděpodobně nepřijde žádná nabídka, která by byla „výhodnější než setrvání v EU,“ řekl. Z Číny přišla nabídka, kterou Maďarsko hodlá využít: „vzájemná modernizace našich zemí“ s pokračováním členství v EU. Čína je připravena investovat v Maďarsku velké sumy a nabídnout maďarským společnostem přístup na čínský trh. V EU bude nutné bojovat v Bruselu o volnost pro speciální maďarskou cestu.

V samotném Maďarsku je potřeba posílit ekonomiku, zejména mezinárodní konkurenceschopnost malých a středních firem. A demografii, protože pokud se porodní krizi nepodaří překonat, všechno ostatní nedává smysl. Daňové úlevy pro rodiny by se musely od roku 2025 zdvojnásobit a státní dluh by se zároveň musel snížit na polovinu. Chtějí také cíleně přilákat imigraci ze západní Evropy – lidi, kteří odmítají postnárodní směřování svých zemí a chtějí zkusit štěstí v Maďarsku.

To byly Orbánovy nejdůležitější myšlenky. Člověk sleduje jeho výklad s trochou závisti – protože v západních zemích buď nejsou politici, kteří přemýšlejí ve strategických dimenzích, nebo alespoň žádní, kteří svou strategii tak transparentně veřejně vysvětlují.

Proč to dělá? “Protože lidé podporují plány pouze tehdy, když jim rozumí a vidí, že jsou pro ně dobré.”

*

MUDr. Ivan David, CSc., autorův FB 31.7.2024

Související: https://skrytapravda.cz/z-ekonomiky/2016-dezinformace-jako-byznys-nejvlivnejsi-idnes-vydelavaji-i-statisice-mesicne-diky-priznivcum

4.1 19 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jarda
Jarda
před 1 měsícem

Vážení voliči začněme v letošních volbách senátních a těch druhých tuším krajských 2024 a nevolme žádného hajzla 5kolky a také nevolme ANO,jinak skončíme jako nesvéprávní občané.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

To uz potrebuje davno..Vsechen bordel prisel diky nesvepravnosti naseho vedeni…Vzdyt do posledni chvile netusi,kam se otocit..

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Uz kdysi jsem psala,ze nedokazeme vyuzit nasi polohu primo v srdci Evropy..Mohli jsme byt uspesnou ” krizovatkou” nebo spojnici chcete- li…Jenze to lide ( nami placeni politici),kteri ani netusi,co je naplni jejich prace ,tezko pochopopi

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Vzdycky mne ” pobavilo”, ze davali duraz na nami voleni..i to je cast manipulace,protoze mnohem podstatnejsi je…nami placeni

spartak
spartak
před 1 měsícem

Premiér Orbán je také divně poskládaný demokrat ,alespoň souzní s národem a i když Rusko nemusí ,tak chápe ,že bez surovin se nedá tvořit. Naše vláda se vybarvila do hnědočerné fašistické strakatice jak mundůr olympioniků ,když hostí Azov.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Mám o Orbána strach, aby nebyl v pořadí atentátů ten “třetí v řadě” (po Ficovi a Trumpovi). Pekarová-Adamová řekla, že Orbán bude odstraněn jako bude odstraněna Konečná.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Projev v Transylvánii – dříve Sedmihradsko: “kolébka maďarských dějin”. Od roku 1003 cca 500 let patřilo Sedmihradsko Maďarsku, pak spadlo pod vliv Habsburků jakožto hráz proti Osmanům, na konci 19. st.opět připadlo Uhersku a Maďaři okamžitě začali s pomaďaršťováním tamního obyvatelstva.To ukončila 1.SV, kdy se Rakousko-Uhersko rozpadlo a Trianonskou smlouvou z Maďarska zbylo jen to, co… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Maďarsko světu nikdy neodpustilo Trianonskou smlouvu a Orbán to dosud potvrzuje slovy, že “Maďarsko je jedinou zemí, která sousedí sama se sebou”. Projevy z Transylvánie to potvrzuje naplno – on se tam cítí doma. A nemyslím, že Rusku odpustil, že po 2.SV Transylvánii zpět nezískalo – proto Rusko mezi příštími dominantními zeměmi světa nezmiňuje… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

PS: Všechny turkické národy jsou národy muslimské – a nemůžu jinak, než opětovně vložit odkaz na tento svůj článek z 2017
https://aeronet.news/nemecko-at-se-uci-turecky-je-nejvyssi-cas-vychodni-evropa-a-zeme-v4-treti-pokus-o-evropsky-chalifat-belorusko-a-kazachstan-jako-kyjevska-banda-valerij-pjakin-a-projekt-astana-video/
za kterým si stojím s tím, že už tehdy Orbán věděl, co dělá
comment image

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Že Orbán právě otevřel dveře Rusku a Bělorusku a EU z toho zuří, to je taky pěkné https://denikn.cz/1485310/madarsko-otevrelo-dvere-rusum-a-belorusum-nepodlehaji-kontrole-a-mohou-prijet-s-rodinou/ mezi řádky v tom ale ještě je taková věc, že stejně, jako se Orbán zúčastnil summitu turkických národů, tak se kdysi Lukašenko zúčastnil summitu muslimských národů -Rusko žaslo “Bělorusko do OIC, aneb Proč Lukašenko odjel do… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Jednání Ruska s Indonésií v Kremlu 31.7. -m.j.: “Pokud jde o cestovní ruch, věříme, že «Aeroflot» může provádět přímé lety na Bali. Vítáme také skutečnost, že pokud jde o nás, Rusko podporuje plány na otevření generálního konzulátu na Bali. http://kremlin.ru/events/president/news/74678#sel=29:1:ykp,29:35:vhh Bali je ostrov v Indonésií – a nemůže se stát, že Rusko si tam otevře nejen… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
Primak
Primak
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Není těch dohadů nějak moc? Radši to nechme koňovi, jak se říká. V tomto případě Gosudarovi, ten je k tomu lépe zaveden. Že Báťuška si vyjel v r. 2017 do Istanbulu. Z toho se jistě nemusej dělat unáhlené závěry. V roce 2017? To je při dnešním turmoilu světa něco, jako by to bylo v minulém století. Čo… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

“ V roce 2017? To je při dnešním turmoilu světa něco, jako by to bylo v minulém století.” Žába se vaří pomalu a procesy běží stylem, jako by Vám někdo každý měsíc přehrál jeden tón např. melodie “kočka leze dírou…” – rozpoznáte v tom, jaká melodie se hraje? Proto informace dělím na zprávy a “Z”právy. Pokud jde… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Nerozumím té logice: Rusko pozastavilo přijetí Indonésie do BRICSu, ale přijalo jejich delegaci. A otevřelo konzulát na Bali a Putin si láme hlavu s Lombockým průlivem. A do toho Orbán kope za Indonésii – a taky za globalisty. A tomu všemu se směje Putin nad hlupáctvím nejen EU, ale i Orbána, Lukašenka a Erdogana. Ještě bych k tomu dodal:… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Primak
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

Listopad 2023: “Prezidenti Indonesie a USA potvrzují novou dohodu o obranné spolupráci” https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/Indo-Pacific/U.S.-and-Indonesia-upgrade-ties-with-eye-on-critical-minerals-pact https://time.com/6334800/biden-widodo-indo-pacific-security-apec/ V březnu 2020 Trumpova administrativa tlačila na Indonésii, aby upustila od nákupu ruských Suchoj -35, Indonesie má místo toho předjednaný nákup 48ks amerických F-16.  Pod ruským předsednictvím byla zastavena další expanze BRICS, neboť ne všichni zájemci o členství jsou dostatečně… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

Orbán buduje nové Rakousko-Uhersko, nově ale jako Maďarsko!-rakouskou říši, přesněji Intermárium, které má být větší než R-U a hlavně má mít přístup k mořím. Roztržka mezi Polskem a Maďarskem do toho zapadá – jak správně řekl Orbán “Polsko je pořád proamerické” a to neladí s plánem Globalistů, kterým Orbán slouží. Do toho také zapadá odstavení… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
cablik
cablik
před 1 měsícem

Jo to je prostě skvělý politik pro Maďarsko a dělá vše pro svoji zem. Zatímco Český US poskoci by nás chtěli nacpat islámu stejně jako skopčáci Němce. Zatím není pro nás nic ztraceno je by se opozice měla spojit.

standa
standa
před 1 měsícem

Pravdivá analýza promyšlených kroků Orbána. Jestli na pravdivé analýzy a závěry najdou Češi koule, které ztratili cestou na Západ, není všem dnům Česka konec ! Je třeba vyhrát volby velkým rozdílem ! Nikdo by neměl zůstat stranou – jedná se o život všem i těm nevoličům, kteří dávají šanci zlu svým nevolením !!!… Číst vice »

riha
riha
před 1 měsícem

Ano, to má logiku. Nedosažitelný cíl pro “naši” v současnosti panující Koalici Spolu inteligentních, nadaných, dobrodějných lidumilů. Maďarsku je, zdá se, co závidět. Mají budoucnost!

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  riha

Nemají budoucnost, stejně jako my a Slováci. Nebo by jakás takás budoucnost byla, kdybychom se dokázali nějakým způsobem spojit. Třeba na platformě minulé monarchie. Polák je jako vždy v historii marnej a Helmut tentokrát ztracenej. Jenže. Jenže stádovití nevzdělanci z Prahy zase dokážou volit Quislinga Fialu, primitiva Stanjuru a vykuleného hochštaplera Rakušana. Pravda je, že… Číst vice »

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Pokud Orbán zůstane u moci, má prostě šanci na budoucnost. My, pokud najdeme ty koule co nemáme, bychom získali neutralitou jakouž takou šanci na budoucnost při zdi. V r. 2021 bylo předpovězeno, že Orwellův svět 1984 bude tvořen v r. 2024 – už je to tady ! Pokud chceme zůstat v Orwellově světě, tak musíme… Číst vice »