Opravdu se všichni pomátli?

Politika je místem, kde má strach nadvládu nad rozumem. Otázkou zůstává, co jej vše způsobuje. Zároveň je třeba se ptát i na to, nakolik morální lidé v ní se pohybující jsou a v jaké míře je kazí peníze i pocit moci.

Jindřich Kulhavý
Jindřich Kulhavý

Pár posledních měsíců vyzdvihujeme některé možné příští politiky vzešlé z těch, které považujeme za jedince ještě při smyslech. Je třeba předeslat, že většina inteligentních a pracovitých lidí se této sféře vyhýbá. Skuteční odborníci ve svých oborech mají většinou nadšení pro poslání být výjimečnými bez potřeby pranýřování, kterého by se jim mohlo dostat. Stručně řečeno, vstupem do politiky si malujete na každou část svého těla terč, do jehož středu se bude po celou dobu Vaší politické kariéry snažit kde kdo trefit. Od konkurence až po kolegy a novináře. A čím větší máte máslo na hlavě, byť jste na něj třeba po letech i zapomněli, tím snadněji z důvodu strachu budete ovladatelní. Pokud tedy za sebou máte nějakou ne zrovna zářivou historii, do politiky nevstupujte. Semele Vás to. Zvláště, když není žádný problém někoho zkompromitovat i bez jakýchkoliv příčin.

Na vrcholnou politiku musíte mít hroší kůži. Jako třeba Fiala či Rakušan. Nebo musíte být slizký had typu Niedermayer či Zdechovský, hloupý jako Nerudová, Pekarová Adamová, Němcová, Černochová či Kolaja, drzý jako Novotný, Jurečka nebo Halík, agresivní dle vzoru Foltýn, případně být mimo, viz Bartoš, Dominik Hašek a většina Pirátů. Přesto se do ní snaží dostat mnozí další, protože představa snadného výdělku prostě táhne. Abyste se uchytili, musíte splňovat určité podmínky, vyhnout se excesům a nebýt si příliš jistý tím, že Vás nedostanou. Protože to je zásadní problém. Pokud nebudete fungovat v jistých mantinelech, jste dopředu odepsaní. Abychom to podložili fakty, pak si vezměte takového Orbána. Kalí vodu, jde proti většině, rve se, ale přesto v covidové době držel ,,basu“ s ostatními. Mohl remcat, ale jen v určitých mezích. Jen ti úplně nahoře na pomyslné pyramidě, myslíme viditelnou její část, si určují pravidla sami. A žijí mimo tresty a právo.

Blíží se volby so Senátu a opět se budou objevovat nové tváře. Respektive tací, které už známe, jen zatím do politiky moc nepronikli. A už teď je to mele. Zkusil si to Filip Turek a zatím to ustál. Markéta Šichtařová, kterou jako ekonomku vcelku vnímáme pozitivně, si naběhla více. Spory s manželem, praní špinavého prádla, její názor na ukrajinskou krizi znamenající dalšího nenávistí k Rusku zahlceného tvora. Těch je stále plno a v podstatě zatím nikdo z nastupující garnitury nemá odvahu říct, že drží palce Rusům. Ten strach je dopředu tak velký, že tu máme samé protirusky vystupující. Celkem se u nás Šichtařové fandilo, teď ji lze považovat za dalšího mimoně patřícího k schizofrenním ignorantům historie rusko-ukrajinského sporu. Jako je třeba Mádl, atombába či třeba Novotný z Řeporyjí. Najednou je rozumně hovořící Šichtařová i s celými Svobodnými nicotným prvkem předvolebních snah. Strach zvítězil nad rozumem, inteligencí i vnímáním reality.

V mládí jsem Rusy ze Sovětského svazu opravdu neměl rád. Táta poslouchal Hlas Ameriky, nesnášel komunisty a já pak málem neodmaturoval, na VŠ mne z politických důvodů nevzali. Vojnu jsem úspěšně švejkovatěl a rok 1989 jsem naivně bral jako výhru a nový začátek. Devadesátky prožil naplno a oči začal otvírat při bombardování Srbska a po zjištění, že nám z České republiky nic nepatří. Důvěra v USA zmizela hned po 11. září a od té doby hodně přemýšlím nad každou událostí, než ji posoudím. Platilo to pro covid a celý podvod kolem něj, o amerických prezidentských volbách i o dění na Ukrajině. Denně potkávám plno ukrajinských dělníků, ptám se jich na názory a světe div se, Zelenského považují v absolutní většině za grázla. S Rusy nemají zásadní problém.

Proč to vše píšu? Svět se vyvíjí. Dění v něm jasně ukazuje na zvrhlost liberalismu, nezadržitelnou touhu po moci či majetku ve všech horních patrech. Lidé jsou vybízení k zapomnění na historii. Jako by fašismus neexistoval, rudoarmějci ho nezašlapali do země, aby se začal zpět vracet opět namířený proti jejich potomkům. Sověti ve 2.světové válce zachránili Evropu a možná i svět. S pomocí Američanů, ale ti měli zpočátku máslo na hlavě. A po válce opět. Evropa byla přerozdělena nejdříve právě po 2.světové válce, aby se kolem roku 1989 opět přeskupila. Ruská federace vzniklá na základech rozpadlého Sovětského svazu zprvu tápala pod vedením alkoholika Jelcina, aby se poté díky autoritě Vladimíra Putina zvedla z popelu. A právě ten vývoj mne naučil vnímat vše z více stran. Sice mne to stálo pár starých přátel stále volících ODS a chrochtajících v zasmrádlé EU, ale i vztahy se mění a nemá cenu brečet.

Co z toho vyplývá? Válku na Ukrajině vnímám tak, že si uvědomuji důvody k jejímu vzniku a ano, budu rád, až skončí, ovšem s nadějí, že to budou Rusové, kdo bude určovat podmínky míru. Hrdý národ zpívající svou relativně novou hymnu připomíná skálu v rozbouřeném moři.  Má-li někdo opačný názor, vnímám to a je pro mne těžko vstřebatelný, byť s ním mohu diskutovat. Nesnáším setrvávání v EU a jen těžko mohu podpořit někoho, kdo to má obráceně. LGBT považují za provokaci stejně, jako bývalého komunistu na Pražském hradu. Obhájce Green Dealu beru jako uprchlé z Bohnic, stejně tak ty hlásící se k liberalismu. Podobné to mám s vítači migrantů. Zbývá mi zeptat se, koho pro mne vhodného politická scéna nabízí? Strany Pětikoalice a ANO jsou na druhém liberálním břehu, euroskeptici se moc nevyjadřují, u většiny ostatních je to vždy jakási střední cesta.

Lidí, kterých si z éteru vážím, i když občas s výhradami, moc není. Petr Robejšek, profesorka Švihlíková, analytik Koller, několik odvážných umělců, názorově blízký Filip Turek (zde s určitými výhradami), profesor Staněk a pár dalších. Což výběr kandidátů na Senát dost míjí. Možná mne za tento názor odsoudíte, nicméně nemám strach ho říct. Do žádné politiky už nechci. Ale ten, kdo hovoří o Rusech na Ukrajině jako o agresivním útoku na suverénní stát, je prostě ignorantem neschopným být mnou volen.

*

Jindřich Kulhavý, iNadhled

5 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
32 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 18 dny

Hlavně politiky dnes kurví naprostá beztrestnost. Nebo snad víte o pojištění proti špatnému rozhodnutí? A škodám zaviněnými těmito rozhodnutími? No rád bych viděl tu pojišťovnu sazbu pojištění.

Vopice
Vopice
před 20 dny

Šichtařová se pěkně odkopala. Je vidět, že má v kebuli pěkný guláš, nebo je to odporný oportunista.

shakalaha
shakalaha
před 20 dny

sudruzi 3 ruzne poznamky z meho nitra: 1.zakon zarucuje ofcanovi tejto zeme pravo svobodneho projevu, ale nezarucuje svobodu po projevu! 2. sledujete US open tennis? tak jiste jste si vsimli uboru 🌈ball boys/girls a origo osusek v LGBTQI barvach🌈? 3. v 89/90 kdyz jsem prijel do republiky tak mi jedna vlastenka rekla:”ty sis uzival kapitalismu a my jsme… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny

Existovala Národnėsociální demokratická dělnická strana (NSDAP). No nevstup do ní, když má tak přitažlivý název. To je jak s tou demokracií. No nepřijmi ji, ale když pak zjistiš, že je ten název jen ,,zakrývací manévr “….

Jarda
Jarda
před 20 dny

Měli bychom si uvědomit: 1.hajzlové z 5kolky vládnou díky hajzlovi rychetskému,který upravil zákon tak, aby tito hajzlové mohli mohli být zvoleni a vládnout 2.Hajzlové 5kolky byli zvoleni zblblými tupci 3.Pokud by vyhrál babiš nadpoloviční většinou on by pokračoval ve svých prasárnách za kovidu a stáhl by ocas stejně jako když měl možnost odvolat… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 20 dny
Odpověď uživateli  Jarda

Ano, je to tak, máte pravdu. A k otázce v perexu článku, zda či nakolik politiky kazí peníze, či pocit moci, ve stručnosti toto: Peníze nikoho nekazí, pouze odhalují co je kdo zač. To, spolu s pocitem moci, mnohdy velmi zřetelným, ukazuje spolehlivě na psychopaty, jimiž se politická scéna na jakékoliv úrovni jen hemží. To také… Číst vice »

Jarda
Jarda
před 20 dny
Odpověď uživateli  Prodost

Díky za reakci ASPEN Institute je prorostlý všemi stranami a hnutími o prestituch nemluvě oni ti nadnárodní hajzlové vědí na národ,který není alespoň většinově sjednocen.
Smutné je noéto situaci to,že většina lidí neví o existenci ASPENu vůbec nic a prestituti to sami na sebe neprozradí kdo je vlastně řídí.

shakalaha
shakalaha
před 20 dny
Odpověď uživateli  Jarda

jo a Aspen inst. president a ceo je daniel r. portefield! jak jinak nez “under jewish leadership and control”!😎

Anonym
Anonym
před 20 dny
Odpověď uživateli  Prodost

Prosím specifikuje to vyjádření o opozici. (poslední řádky) Mám tomu rozumět tak, že se domníváte, že veškerá opozice je dohodnutá s koalicí tj. buď se bojí, nebo je uplacená a plní její zadání. Nebo zadání nějakých vyšších sil. Ano? Tak jste to myslel? Rozumím-li tomu špatně, tak mi to objasněte. Konec konců jsme tu… Číst vice »

shakalaha
shakalaha
před 20 dny
Odpověď uživateli  Anonym

ty furt jenom hledas aby ti nekdo neco vysvetlil! najdi a si sam mas toho plny net kdo a co je zac aspen institut kdo to financuje krome carnegiho a rockerfellera ap!
onehdy si me zadal o objasneni zaznamu havla a vaculika ve slozkach stb ze?
vzpominas anonyme? have a nice weekend a hledej si sam info😎😊😄😆😎

Anonym
Anonym
před 19 dny
Odpověď uživateli  shakalaha

Jestli je něčeho plný net, neznamená to přeci, že se jedná fakta. Mají-li být věrohodná, musí být ozdrojovaná. A tady na NR se scházíme v diskuzi seriózní, ne? Na mlácení prázdné slámy lze využít jiné servery. Tak to zaprvé a za druhé můj dotaz byl směrován jiné osobě než vám pane shakalaha. Tak… Číst vice »

shakalaha
shakalaha
před 20 dny
Odpověď uživateli  Jarda

ale nez 5tisracka tak radeji andrej jinak nikdo jiny nema sanci zvitezit! ledaze by se spojily vsechny mensi strany jako prisaha trikolora kscm zeleni cssd ap.,k nim okinawa a pak mozna! je treba kontaktovat rypaka rychtare rychetskeho ze by snad on neco “nevynalezl”😆😀😊

vaclav
vaclav
před 20 dny
Odpověď uživateli  shakalaha

Už to tvoje Okinava hovři za vše

vaclav
vaclav
před 20 dny
Odpověď uživateli  Jarda

Jenom bych poznamenal – Babiš zradil Zemana- ten dal jasně najevo, že uzná tu stranu která mněla většinu.

vaclav
vaclav
před 18 dny
Odpověď uživateli  Jarda

No a president M. Zeman nu prodloužil dobu jeho pobytu na ÚS!!!!!

cablik
cablik
před 20 dny

Na prahu války: Zbrojaři se topí ve zlatě. Goebbelsovská propaganda. Zase je tu antirusismus. Liberálně – nacistická ideologie a kulturní fronta. Foltýn kráčí v Heydrichových stopách. Sejdeme se v neděli na Václaváku?

cablik
cablik
před 20 dny
Odpověď uživateli  cablik

Z toho důvodu vás zveme k účasti na mírové demonstraci při příležitosti 85. výročí zahájení 2. světové války v Evropě, kterou naše iniciativa Ne základnám chystá uspořádat v neděli 1. září 2024 od 16:00 hodin v Praze na Václavském náměstí.

skeptik
skeptik
před 20 dny
Odpověď uživateli  cablik

Správně by se za zahájení 2. světové měl považovat 22.červen 1941, kdy spojenci Hitlera spolu napadly SSSR.

vaclav
vaclav
před 18 dny
Odpověď uživateli  cablik

Dříve byly prvomájové průvody a tribuny. Dnes demonstrace. Jděte s tím………

Jana
Jana
před 20 dny

Popsal jste situaci naprosto přesně a upřímně. Zrajete jako víno. Většina lidí také nemá výběr, proto k volbám do senátu nechodí, a k tomu si ještě myslí, že tato instituce je naprosto zbytečná. Proto jsou potom hrstkou věrných zvoleny pijavice, jež se ani neobtěžují chodit “do práce” nebo být aspoň občas ve své kanceláři.… Číst vice »

maxim
maxim
před 20 dny

Všichni pomatení si to pomatení sami způsobili, že se svými osudovými rozhodnutími vydali na špatnou cestu … Tak to v životě chodí …, každý člověk si vytváří pouze sám svůj osud, když se rozhoduje v souladu se svým životním úkolem a evolucí, nemá problémy .., když uvedené nechápe a  rozhoduje se a jedná v rozporu… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 20 dny
Odpověď uživateli  maxim

Rozhodovat se můžeš, Ale musíš v každém případě platit.(tedy mimo těch vyvolených) ti berou a ne platí.

Anonym
Anonym
před 19 dny
Odpověď uživateli  maxim

Myslím, že člověk jako takový, je ve své velké většině snadno manipulovatelný ale není úplně jisté, že “kolektivistický socialismus” nezvládl. Domnívám se, že velká většina obyvatel socialistického bloku netoužila před pětatřiceti lety po budování kapitalismu. Jednalo se o první barevné revoluce a při těch jsou občané, jak známo, zmanipulování a jejich představy o životě za železnou… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny

Nikdo by se neměl odsuzovat za názor. Je li mylný a autorovi se jeho argumenty vyvrátí jinými argumenty, rozumný člověk to přijme a své mínění změní. Ale jen člověka paušálně odsuzovat bez pádných důkazů je zbabělé a tak trochu foltýnovské. Nechť ti co mi budou za můj příspěvek dávat červeň si sáhnou do… Číst vice »

cablik
cablik
před 20 dny

Mně by zajímalo pane autore jestli by jste radši teď nebyl v socialismu než v korporátním fašismu maskovaným liberální „demokracii”. Svět se naštěstí mění a doufám že náckové budou zase poraženi.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny
Odpověď uživateli  cablik

Kdo by nechtěl být sociálně, ekonomicky, bezplatně zdravotně, bezpečnostně… zajištěn, s možností laciného bydlení!?Byli tací, co se jim to nelíbilo a nebrali to za to pro člověka nejdůležitější. Hlavní pro ně byla demokracie a svoboda. Ni a tu na úkor opuštění těch jistot máme. A díky nim jsme tam kde jsme. A ještě k tomu fašistická demokracie.… Číst vice »

cablik
cablik
před 20 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pane kolego měla by být trestní odpovědnost politiků a co by si lidé odsouhlasili v referendu to by mělo být. Nikdo by neměl být stíhán za jiný názor.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny
Odpověď uživateli  cablik

Já myslím, že trestní zodpovědnost za napáchané zločiny a vlastizradu při podpoře fašistické Ukrajiny ,, naší ” vládou by měla být i tak. Tohle přece nelze ponechat bez potrestání! Buď soudní cestou nebo to může být i jinak a to bych asi nechtěl. Ale když by nebylo zbytí….

vaclav
vaclav
před 20 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ta UK je už i dne okrajová záležitost. CABLÍK se ptal úplně na něco jiného. Ale to ty ve své zatrpklosti k minulému režimu nemůžeš pochopit, natož vstřebat.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 19 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Ježíš, to je kravina! Čtěte pozorně!!!

vaclav
vaclav
před 20 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Stejně bys to nepochopil!