Obklíčení u Kursku: Banderovce a západní žoldáky čeká buď zajetí, nebo smrt

Elitní jednotky chybějí Kyjevu na východní frontě. Rekruti nechtějí střílet. Vůdce prosadil invazi i proti generálům. Zelenský kráčí v Hitlerových stopách. – Václav Danda analyzuje zoufalou situaci banderovců, kteří kurským dobrodružstvím vstoupili do pasti, z níž vede cesta jen na hřbitov, nebo do zajetí, a tak opisují osud svých nacistických předchůdců z doby před osmdesáti lety.

Václav Danda
Václav Danda

Ukrajinci vpadli za pomoci Západu do Ruska. Mnoho lidí se ptá proč? Co to vlastně Kyjevskému režimu přinese?

V Moskvě se někteří experti dívají na kyjevské dobrodružství paradoxně pozitivně, neboť by to mohlo urychlit porážku Zelenského. Při podrobnějším zkoumání průběhu celé “kurské operace” vyjde totiž najevo, že z pohledu Ukrajinců jde o riskantní pokus hraničící s šílenstvím.

V obklíčení

Je dobré si připomenout slova čečenského velitele specnazu Achmata Apty Alaudinova z počátku Speciální vojenské operace. Jistým problémem podle něho byly ukrajinské zálohy, tisíce prvotřídních vojáků, kteří bránili přístup ke Kyjevu. Tím, že s nimi teď režim vpadl do Ruska, nabídl likvidaci jejich zbytků ruským vojákům na stříbrném podnosu. I touto optikou lze nahlížet šílené dobrodružství do kouta zahnaného Zelenského, který se spolu se Západem rozhodl uskutečnit sebevražednou operaci v Kurské oblasti.

Dnes už víme, že šlo opravdu o osobní politické rozhodnutí Zelenského, protože hlavní velitel Oleksandr Syrskij byl spolu s důstojnickým sborem proti. Zelenský si to přesto prosadil. Značně to připomíná Hitlerovo jednání, který v jisté chvíli propadl iluzi o své vojenské genialitě a v ruském tažení prosazoval nesmyslné vojenské operace i proti vůli svých generálů. Zelenský neomylně kráčí ve stopách svého vzoru, a je proto pravděpodobné, že podobný bude i jeho konec.

Podívejme se na mapu. Podle amerických vojenských expertů, například podle bývalého příslušníka americké námořní pěchoty a zpravodajského důstojníka Scotta Rittera, se Ukrajinci probojovali do hloubky ruského území v průměru asi dvanácti kilometrů. Tam je Rusové nechali proniknout, a zastavili je. Tím se ocitli v “pytli”, který je nyní ze tří stran obklopen ruskými jednotkami.

Zajetí, nebo smrt

Rusové nasadili speciální techniku na dálkové zaminování území. Kompletně tím uzavřeli čtvrtou stranu, kterou by mohli invazní jednotky dopravovat zásoby, doplňovat lidi a techniku, odvážet raněné a mrtvé atd. Tato cesta je nyní neprůchodná, protože dálkovým zaminováním ze tří stran byl dotvořen celý kotel

Dnes jsou kyjevské jednotky sevřeny v totálním obklíčení, ze kterého nelze ustoupit. Ukrajinští vojáci a zahraniční žoldnéři mají fakticky už jen dvě možnosti: Buď se postupně vzdají, nebo zemřou.

Podle ruského ministerstva obrany ztratili Ukrajinci v Kurské oblasti od 6. do 25. srpna přes 5800 vojáků a likvidace ostatních systematicky pokračuje. Podle střízlivých odhadů nasadil Kyjev do operace na ruském území dvě divize (20 – 40 tisíc vojáků). Za necelé tři týdny ztratily v Kurské oblasti 72 tanků, 31 BVP, 58 OT, 383 obrněných aut, 177 aut a 37 děl. Ruské armádě se také podařilo zničit 5 komplexů protivzdušné obrany, 11 raketometů (včetně 3 Himars, 1 MLRS), 9 stanic REB (stanice radio-elektronického boje), radar protibateriového boje, radar PVO a 5 kusů ženijní techniky.

Na výhodní frontě se potácejí rekruti

Tyto elitní jednotky se západním vybavením a zbraněmi teď pochopitelně chybějí Kyjevu v Doněcké oblasti, kde Rusové postupují krok za krokem při osvobozování území v celé délce fronty. Jenže je tu další obří problém: Neochota nově zmobilizovaných ukrajinských vojáků bojovat. To se projevuje zejména u Pokrovsku, kde jsou nasazeny jednotky z čerstvě mobilizovaných odvedenců. Ti podle velitelů opouštějí své pozice při prvních dopadech ruských granátů.

Velitelé kritizují zejména slabou přípravu přicházejících posil a stěžují si, že některým rekrutům se vůbec nechce ani vystřelit. Podle Německé televize N-TV se situace dramaticky zhoršila právě po zahájení operace v Kurské oblasti, kam byly nasazeny nejzkušenější jednotky, jež teď na východní frontě chybějí.

Jak poznamenává N-TV, zatímco Kyjev bojuje beznadějný boj v Kurské oblasti, ukrajinské síly na východní frontě rychle ztrácejí půdu pod nohama. Příčinou je absolutně nedostatečný výcvik rekrutů, jakož i jasná převaha ruské armády ve vzduchu a v množství munice.

Velitelé ukrajinských formací obviňují z územních ztrát v oblasti Pokrovska vojáky, kteří nedávno dorazili na frontovou linii. Jak uvádí německý televizní kanál, toto město je nejdůležitější logistický uzel pro zásobování ukrajinských ozbrojenců v doněckém směru a jeho ztráta bude znamenat konec ukrajinské obrany a úplnou ruskou kontrolu nad Doněckou oblastí.

Banderovci ve vůdcových stopách

Podle německé televize v květnu letošního roku ukrajinská vláda přijala kontroverzní zákon o mobilizaci dalších občanů. Od té doby jsou každý měsíc povolány k vojenské službě desetitisíce Ukrajinců ve vojenském věku.

Největší poptávka je samozřejmě po pěšácích. Jenže výcvik, vybavení a financování takového počtu rekrutů s sebou přináší téměř neřešitelné logistické obtíže. Postup kyjevského režimu u Kursku se zastavil, a boje na východě Ukrajiny se naopak zintenzivnily.

Všechno to připomíná stav německých nacistických jednotek ke konci Druhé světové války. I tehdy neměli Němci sílu vzdorovat ruské armádě a podnikali zoufalé kroky k zalátání děr, při porážce, která se neodvratně blížila. Dnes Zelenský – v Hitlerových stopách – chce spoléhat na “zázračné zbraně”, které pomohou obrátit průběh války.

Historie se opakuje.

*

Václav Danda, zdroj.

4.5 15 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 21 dny

Scott Ritter – před hodinou na Youtube – prohlásil, že boje u Kurska se dostaly ny vyšší šokující úroveň – bylo zabito za včerejšek 2425 ukrajinských agresorů ! Tím potvrdil slova Aluadinova o velkém počtu zabitých agresorů, kde neuváděl počet zabitých agresorů.

toto
toto
před 20 dny
Odpověď uživateli  standa

Nevím, kde p. Scott Ritter vzal uvedené číslo, ale ruské zdroje jsou asi na pětině nebo i na výrazně menších číslech. Po 3 týdnech se celkový počet vyřazených ukrajinských vojáků pohybuje někde mírně přes 7000.

Tenzulice
Tenzulice
před 21 dny

Jestli Kyjev násilím mobilizuje Ukrajince ruského původu, tak se vůbec nedivím, že nechtějí střílet na své bratry.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 21 dny

Ono to tak snadné asi nebude, neb Ukrajinci mohou využít ruské občany na okupovaných územích jako rukojmí. Všichni neutekli. Nebo budou obětováni? Rozhodně přeji Rusům brzké zahnání Ukrajinců z jejich území. Úž mlčím.🤐

toto
toto
před 21 dny

Nevím, odkud čerpá autor své informace, ale zatím k nějakému zásadnímu obklíčení ukrajinských jednotek u Kurska nedochází. Podle ruských zdrojů z dnešního rána naopak v některých směrech Ukrajinci mírně postupují. Je sice pravděpodobné, že časem se situace změní v prospěch obránců ruského pohraničí, ale nejspíš to bude nějakou dobu trvat a nic nenasvědčuje tomu, že by… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 21 dny
Odpověď uživateli  toto

Myslím, že přehnaný optimizmus a unáhlené předpovědi Rusku velmi škodí…

Vopice
Vopice
před 21 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Můžete prosím rozvést, jak Rusku škodí nějaké informace? Myslíte tím, že ruský generální štáb se řídí nějakými články na internetu? Jako že po přečtení tohoto článku dojdou k přesvědčení, že je v Kursku vyhráno? Docela by mě to zajímalo…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 21 dny
Odpověď uživateli  Vopice

Myslím, že to poškozuje mnohé veřejné mínění nejen u nás ale i v Rusku. Nezlobte se ale když Rusové šli m.j. na Ukrajinu ochránit Ruskou menšinu a nejsou schopni ubránit vlastní obyvatele? A nakonec útok Ukrajinců vydávat div ne jako vítězství Rusů ? Co ti mrtví občané na ruském území? Psal jsem tu co si… Číst vice »

oldo
oldo
před 21 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Překvapivý a soustředěný útok na dlouhé hranici nelze nijak ovlivnit ani na čáře zastavit. Zkuste žvanit o něčem, čemu rozumíte.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny
Odpověď uživateli  oldo

On se ten útok s takovým počtem vojáků musí někde soustředit a připravit. Co dělali ruští rozvědčíci, tajné služby, a samotní ruští obyvatelé na ukrajinském území, ze si toho nevšimli? Promiňte mi ten výraz, ale myslím si , že tentokrát žvaníte vy. Nerad taková slova používám…Hezký den

vaclav
vaclav
před 20 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Vrchní velitel \kutnáhora promluvil – asi po poradě s PePou

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Promiňte rád bych na tento váš ,,podnětný” diskusní názor stejným způsobem reagoval ale nechci nikoho urážet. Kdyby jste raději rozumně vyvrátil mé argumenty než tu psal hlouposti…

Vopice
Vopice
před 21 dny
Odpověď uživateli  toto

V článku jsem se nedočetl o tom, že by “ invazní jednotky byly zatlačovány zpět na Ukrajinu”. Jisté je, že dochází k likvidaci nejlepších ukrajinských jednotek. A to je prostě fakt. Mezitím na Donbase jsou ukrajinské zákopy prázdné.

toto
toto
před 20 dny
Odpověď uživateli  Vopice

Pokud někdo napíše: “Dnes jsou kyjevské jednotky sevřeny v totálním obklíčení…”, vychází mi z toho závěr, že bitva je víceméně u konce. Jenže realita je někde jinde. Ukrajinci i nadále dodávají vojáky i techniku do údajného totálního obklíčení a postupují, byť za cenu obrovských ztrát. Souhlasím s tím, že jsou u Kurska likvidovány nejlepší ukrajinské jednotky, ale ani… Číst vice »

standa
standa
před 21 dny
Odpověď uživateli  toto

Řada lidi neví v čem tkví tzv. obsazování území v oblasti Kurska. Především je to PR marketing, hloubka obsazení je kolem 12-15 km, plocha stručně řečeno je cca 33*33 km, ale to už není pravda, pokračuje fotografováním u tabulí se jménem a rychle pryč, proto využívají mobilitu, někoho znásilní, někoho zastřelí, něco zdemolují, ale nemají na… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 21 dny
Odpověď uživateli  standa

Ony se tak nějak hlavně přehlížejí zejména civilní oběti Rusů. Máte pravdu v tom, že vše má svůj čas. Jinde píšu, že vezmou li si Ukrajinci ruské civilisty jako rukojmí, projdou domů v pohodě. Doufejme, že je za hranicemi ve zdraví pustí zpět. Oni jsou schopni všeho. Nahlédněte do mapy kam až… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 21 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

…činí i s potvrzením Rusů 900 – 1000 km2, což je je velikosti našeho středně velikého okresu…

vaclav
vaclav
před 20 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No kdyby Rusové postupovali dle vašeho debilního názoru a vojenské zdatnosti, tak by už po dvou měsících počátku boje vybombardovali a zničili celou UK i s Kyjevem. Jenže Rusové nejsou US zrůdy-

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny
Odpověď uživateli  vaclav

No to nejsou. Raději budou obětovat desetitisíce svých vojáků a svých civilistů za pár metrů ,, osvobozeného ” území. Oni ti Rusové jsou tak dobrosrdeční, že dokonce pustí Ukrajince vraždit své obyvatele na své území. No prostě si nevšimli, že kousek za hranicemi se něco chystá. To se i vyspělé zemi zřejmě… Číst vice »

toto
toto
před 20 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Nevím, co je na názorech p. Kutnohorského debilní. Možná byste mohl tento svůj inteligentní názor podložit fakty.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny
Odpověď uživateli  toto

Rád příjmu rozumnou a podnětnou oponenturu. Ale bohužel, jen povrchní odsudky a skrývání se za červenými číslíčky. Oni mají svou pravdu a konec duskusí. Co mi to jen připomíná?

vaclav
vaclav
před 20 dny
Odpověď uživateli  toto

Dočkej času, jako husa klasu. My tady také čekáme, že vláda sama odstoupí . Neodstoupí – to je jen zbožné přání. A Bůh pomůže jen tomu, kdo se snaží.