Někteří politici a novináři mají problém se svobodnými volbami a jejich výsledky Aneb „voliči jsou příliš hloupí na to, aby mohli svobodně volit“.

Satirik a bavič Harald Schmidt nedávno na scéně talk show odhalil celou bídu německé agitace proti AfD a zásadní společenský problém, který za ní stojí. Námitky proti tomu byly slabé. Ale replika ve „Frankfurter Rundschau“ činí drama naprosto jasným.

Ano, u nás neznáme Haralda Schmidta, ale máme jiné kandidáty na obalení mediálním dehtem
a peřím. Máme i dostatek hloupých novinářů a redaktorů tzv. kvalitu určujících médií, kteří nedostatek argumentů a protiargumentů vyvažují malováním a nasazováním kacířských čepic na nepohodlné hlavy. Berte tedy tento článek jako podobenství: Tom J. Wellbrock, novinář, mluvčí, podcaster, moderátor a spolueditor blogu neulandrebellen zaznamenal, co se stane, když někdo veřejně řekne, že výsledky svobodných voleb se mají respektovat. Předkládám v plném znění:

„Harald Schmidt je odolný proti bolesti. Tento muž toho zažil tolik, že ho shitstormy ani jiné formy útoků už nemohou vyvést z míry. Tak to jednoduše je a nebylo by to nijak zvlášť pozoruhodné pro toho, kdo sledoval celoživotní práci tohoto muže. Pozoruhodný je každopádně fakt, že stačí docela jednoduchá věta, aby se proti němu obrátila mediální lůza. Na otázku moderátora Deutschlandfunk, jak se má jednat se stranami jako AfD nebo BSW (Aliance sahry Wagenknecht), Schmidt odpověděl:

‚Toto jsou výsledky svobodných voleb, svobodných, rovných a tajných voleb. Pokud to takhle nechci, musím buď zrušit volby, nebo určit výsledky předem. Na obojí existují modely, ale tenhle povyk… nedokážu to pochopit.‘

V podstatě je tím řečeno vše: V Německu jsou svobodné a tajné volby, AfD a BSW jsou volené strany, konec. Ale ve woke zemi za válečného štvaní to tak nefunguje. Takže následoval shitstorm. Argumentačně lehká váha, Moritz Post z Frankfurter Rundschau, se obzvláště vyznamenal:

‚Odejdi do důchodu, kámo!‘

Tímto postem hned na začátku svého matoucího textu dává najevo, že by rád viděl Schmidta v důchodu. A pak ho obviňuje:

‚Místo toho si tento důchodce zvykl přitahovat pozornost kontroverzními vystoupeními s pravicovými populisty nebo sexistickými výroky na adresu renomovaných politologů.‘

To není umění, to může zmizet. O jaké sexistické výroky jde, se neznalý čtenář nedozví, ale kontroverzní výstupy, to je pár fotek s Hansem Georgem Maaßenem (odpadlíkem od CDU) a Matthiasem Matussekem, ‚kontroverzním novinářem‘. Obvyklá obvinění na téma – vídá se se špatnými lidmi. Mimochodem, pokud je neznáte, udělejte si průzkum, dodám jen toto: autor tohoto textu seděl vedle Matusseka v letadle na pár hodin a přežil.

Čtete dál a doufáte v argument, to by měla být pointa takového článku. Takže by mělo přijít něco s volbami a demokracií. Ale nic tam není, při dobré vůli se pokusíte – ale nakonec neúspěšně – pochopit následující výlev jako pokus o argument:

‚Je pravda, že Schmidt prodává svůj postoj stylem, který je údajně prodchnutý genialitou a moudrostí stáří. Ale při bližším zkoumání je snadné rozpoznat tuto fasádu, co to je: postoj 12-ti letého darebáka, který nedělá úkoly, neposlouchá učitele ve škole, není tedy nijak dobře informován o důležitých věcech v životě, ale chce být vůdcem na hřišti, což dokáže pouze prostřednictvím svého jazyka, který ještě je schopen ovládat.‘

No, můžeš nálepkovat a urážet. Ale mělo by tam být alespoň něco podstatného. Možná něco společného s volbami a demokracií, nebo něco podobného. Dobře, možná dále v textu.

Post se pomalu rozjíždí a rozebírá výše zmíněný Schmidtův výrok. Za prvé předpokládá, že bavič si myslí, že voliči jsou příliš hloupí na to, aby hlasovali správně. Ale to byste měli ignorovat, pravděpodobně je to jen v Moritzově hlavě. Pak ale dosahuje špičkové formy. Schmidt má arogantní a šovinistický postoj, vše zkracuje a podává intelektuálně nekomplexně, novináři z Frankfurter Rundschau není jasné, zda ten člověk vůbec slyší to, co říká, natož aby tomu rozuměl.

Ne, to samozřejmě stále není argument, ale spíše neohrabané žvásty v kombinaci se snahou, aby to celé působilo nějak intelektuálně a hluboce. Ale teď přichází další argument, pokusme se mu porozumět alespoň takto:

‚Musíme pochopit, co jsou volby pro pravicového extrémistu. Už není třeba se ohlížet do posledních let Výmarské republiky. V posledních letech dala AfD prostřednictvím politických iniciativ velmi jasně najevo, co má strana v úmyslu: zrušit struktury podporující demokracii a nastolit neliberální společnost.‘

Co to čteme? Když odkazujeme na citát Schmidta, musíme se držet klíčových slov volby a demokracie, protože o tom satirik mluvil. A konečně zjišťujeme, co nám chce Post sdělit: volby by měly být zrušeny, nebo alespoň změněny tak, že některé strany se už nesmějí volit. Musíme tedy v podstatě zrušit prosazování demokracie a vybudovat neliberální společnost, abychom tomu zabránili. Možná se autor tohoto textu mýlí, ale je těžké příspěvek pochopit nějak jinak.

Na konci článku nám Post předkládá vrchol absurdity, vrchol hlouposti, vrchol šílenství, když píše:

‚Demokracie, jak ji máme v Německu, má také ústřední úkol chránit menšiny a zachovat pluralitu společnosti. S AfD ve vládě by demokracie již tento úkol neplnila a stala by se nefunkční. I kdyby to občané stvrdili ve volbách. Potřebujeme tedy pluralitní demokracii víc než kdy jindy, ale to, co určitě nepotřebujeme, je Harald Schmidt.‘

Počkejte chvíli! Chránit menšiny? Proti většině? Musí to tak být, protože Post má pravdu: Alespoň ve východoněmeckých spolkových zemích jsou dnes zavedené strany jako Zelení, SPD a FDP jen ubohými menšinami. Chce je Post chránit? A pokud ano, jak přesně? Přes vynucené křížky na hlasovacích lístcích? Pak by byl blízko tomu, co měl na mysli Schmidt, když řekl, že existují „dva modely‘.

Ne, redaktor musí myslet něco jiného, přeci jen chce zachránit pluralitu. Ale nezahrnuje to i širokou politickou nabídku, tedy strany, které zastupují různé pozice? Jinak to už není pluralitní, že?

Matthias Post chce zrušit volby v současné podobě, k jinému závěru prostě nedojdete. Lidé by tedy měli mít i nadále možnost umístit svůj křížek, jen ne na špatné místo. Aktuálně se ale ukazuje, že řada voličů prostě nechce vyhovět požadavkům Posta. A opakuje se zde to, co již bylo napsáno výše, ale ne jako narážka proti Haraldu Schmidtovi, protože jestli tu někdo považuje voliče za příliš hloupé na to, aby hlasovali správně, je to Moritz Post a nikdo jiný,“ píše v závěru své stati Tom J. Wellbrock.

Zdroj: Facebook europoslance MUDr. Ivana Davida, předklady Jana Kunšteková, na snímku místopředseda německé AfD českého původu Petr Bystroň

3.2 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 1 měsícem

Nicméně ale ten Hans Georg Massen je taky pěkný ptáček.A protože je současně ve při se svými bývalými kolegy z CDU, tak se teď jinak prezentuje. Dokud byl v úřadu (Prezident ochrany ústavy) tak byl jiný. Prohlásil, že Snowden může být agentem ruské tajné služby a tedy zrádce (což dokonce ani US tajné službu… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Proč tu AfD nezakáží, když je proputinovská a tudíž hitlerovská? Pokud AfD zakáží, budou si moci demokratické strany tzn. SPD, Zelení, CSU-CDU zmocnit jejich mandátů.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Tupi zato arogantni

cablik
cablik
před 1 měsícem

Totalitní zmetci se odkopávají my nemáme právo volit s tím se může jít vycpat a s jeho menšinami také. Čím dřív kopnou lidé totalitní liberální zelené nacisty do (__!__) tím lépe.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Už jen to počáteční slovo názvu strany. Alternativa !!! Co to proboha je? Copak to patří do našich hodnot? Ty se snad vyznávají bez jakékoliv alternativy! Nebylo by špatné, kdyby dali hlavy dohromady třeba zupák Foltýn, porňousek Janda, Politický gynekolog Romancev, Džamila, vachmajstr Koudelka, trubovitej Mitrofanov, belzebub Halík, nešťastník Cemper…… Číst vice »