Mozaika ze střípků z kurského bojiště včera začala skládat zřetelný obraz stupňující se ruské převahy

Michael Svatoš
Michael Svatoš
Zelenskyj včera oznámil obsazení ruského městečka Sudža ukrajinskou brannou mocí a jeho propagandisté začali ihned jako na povel oslavovat velké vítězství – dobytí města o 15 000 ruských obyvatelích. Že městečko Sudža v lednu letošního roku obývalo pouhých 4941 obyvatel ukrajinské propagandisty očividně nezajímalo. (Zdroj počtu obyvatel Sudža si můžete v Excelu stáhnout zde ze stráněk ruského statistického úřadu. Údaj najdete na druhém listě souboru pod položkou 12979. Celý soubor je v ruštině a zahrnuje počty obyvatel všech ruských měst a obcí k 1. lednu letošního roku. Ze souboru vyplývá, že v celém okrese Sudža, ve všech jeho vesnicích i městečkách žilo na přelomu letošního roku 19 395 Rusů.) Město Sudža se podle všeho opravdu ocitlo v ukrajinských rukou, protože ho včera navštívila italská reportérka, a kyjevský vůdce oznámil, že do něj hodlá vyslat svého Gauleitra, aby ho jménem Ukrajiny spravoval. 

Italské video ze Sudži najdete zde, a je velmi poučné, co se při výpadu na Kursk vlastně odehrálo. V čase od 00.35 do 00.39 si povšimněte malého ruského polního bunkru z několika překrytých klád se střílnou – a pochopíte, že ruská armáda neměla před Sudžou takřka žádná významná obranná postavení. Přesto, jak video ukazuje, shořelo před tímto mini-bunkrem několik ukrajinských obrněných vozidel, a reportérka musela obraz rozmazat, aby západní občané nebyli šokováni cenou, kterou Ukrajinci zaplatili, za proražení tohoto směšného opevnění.

Při následující cestě do Sudži si všimněte krásných asfaltových cest i domů podél nich. Nikde žádné známky bojů. Na celé trase od hraničního bunkru do Sudži nebyla žádná minová pole, žádné zátarasy, a dokonce ani blockposty na křižovatkách. V samotném městě jsou patrná rozstřílená civilní auta, do kterých občané nakládali nejcennější majetek, a to se jim stalo osudným, protože už nestihli před Ukrajinci prchnout. Z videa je patrné, že jakmile se ukrajinské armádní auto s italskou reportérkou přiblíží k rozstříleným ruským civilním autům, reportáž končí, nebo se kamera odkloní.

Proč včera Kyjev tak hlasitě jásal nad dobytím Sudži, snadno pochopíte z malé zprávy, kterou včera vydala tzv. vojenská správa města Pokrovsk: “Ruská vojska se přiblížila na 10 km od města. Proto se okamžitě nařizuje evakuace všeho obyvatelstva.“. Pokrovsk (60 000 obyvatel) tvoří dvojměstí s Mirnohradem (46 000 obyvatel), který je už z poloviny evakuován. Jde o hlavní logistický uzel celé Doněcko-Luhanské skupiny armád Ukrajiny.  Čelní jednotky generála Mordvičeva už podle nočních ruských hlášení stojí 6 km před Mirnohradem. A 5 km před Pokrovskem. A včera při svém postupu obsadila další vesnici Орловку, a od zbytků Zelenského vojáků začala čistit vesnice Журавкy a Николаевкy. (Viz mapa dole)

Proč je Pokrovsk pro Ukrajinu tak důležitý? Je to poslední místo v moci Zelenského, kde se dobývá koksovatelné černé uhlí. Jakmile se přestane těžit, začne mít Ukrajina vážné problémy s produkcí ocele.  Pokrovsk je důležitý logistický uzel. Ale 90 km za ním leží Pavlograd, důležitý strojírenský uzel, a železniční křižovatka. Jakmile se k ní Rusové dostanou, (stávajícím tempem někdy v létě příštího roku), začnou problémy se zásobováním Charkova. Rusové dnes ráno tvrdili, že cílem skupiny generála Mordvičeva bude právě Pavlograd. Všichni se shodují, že Rusové se nenechali útokem na Kursk vykolejit, a že jejich generálové Mordvičev a Kuzovlev pokračují v útoku z Doněcka ke Dněpru neztenčeným tempem.

Pozor Николаевки jsou na mapě dvě. Jedna, obsazená Rusy dole s ikonou tanku, a druhá v držení Ukrajiny v levém horním rohu mapy. Východní předměstí Mirnohradu je na mapě v levém horním roku. Za východním předměstím Mirnohradu začíná Pokrovsk. Vlastní Mirnohrad je severovýchodně od Pokrovsku. Obě města jsou už v dostřelu ruské polní artilerie.

Podle Rusů vtrhlo do kurské oblasti 10 ukrajinských brigád a 2 samostatné bataliony. To může představovat sílu 30 až 50 tisíc válečníků.

Ukrajinci včera vypouštěli svá pověstná propagandistická videa, a v nich se chlubili, že malá diverzní skupina několika hrdinných Ukrajinců zajala na kurském bojišti úplně demoralizované Rusy, a ti jim bez boje vydali celou super pevnost. Podle tvrzení ukrajinských propagandistů jim tito demoralizovaní Rusové bez boje vydali celou podzemní pevnost, která dokonce měla podzemní komunikace, podzemní kasárna i lázeňský dům. Pomineme-li skutečnost, že Ukrajinci sice ukázali nějaké zajatce v nějaké stodole, ale nikoli jejich super pevnost, a skutečnost, že nejschopnější ukrajinská armádní jednotka je skupina operací PSYOPS, která vyrábí jen Deep-fake videa.

O ruské pěchotě je léta známo, že je nejtvrdší na světě, ale má dvě zvláštnosti. Jistou malou pravděpodobnost, že se rozprchne nebo vzdá, místo aby bojovala. A jistou stejně malou pravděpodobnost, že se při nepřátelském úderu promění v  “Šílené Ivany”, a bude bojovat, a neustoupí dokud bude aspoň jeden šílený Ivan na živu. A šílení Ivani se včera na kurském směru zcela určitě vyskytovali. Na tomto videu jednoho uvidíte. Ten se na terénní bugině přiřítil k ukrajinskému obrněnému vozidlu, sesedl z buginy, otevřel dveře do obrněného vozidla a mrštil do něj zapálený kanystr benzínu. Opravdu šílený Ivan. A měl štěstí. Sedl na Buginu a zmizel.

Ukrajinci včera vůbec neměli dobrý den. (Video.) Nejdřív jeden ruský dron snadno proměnil údajně nezničitelný britský tank Challenger v ohnivou výbušnou fakuli. A tím s konečnou platností dokázal světu, že všechny vychvalované západní tanky byly celá desetiletí přeceňovány, a na ruském bojišti totálně zklamaly.

Další nemilosrdný úder včera na Kurském bojišti zasadily ruské drony i US raketometu M-142 HIMARS, (video), který také proměnily v ohnivou výbušnou fakuli. Na doněckém bojišti zase ruské drony ničily poslední US Bradley, které ještě Ukrajině zbyly. (Videa.) Jestli US raketomet HIMARS vybuchl po ruském útoku v ohnivé fakuli, ruské raketomety Uragan, a obrněná vozidla KamazA3-6350, se ukázaly odolné vůči wolframovým šipkám, které vymršťují US střely GMLRS. Vozidla byla sice šipkami poničena, ale nezničena, a osádky přežily. (Všechna fota zde, jedno dole.)

Na rozdíl od ruské neobrněné kolony, která byla US kazetovými střelami na kurském směru nedávno zničena, podobná ruská kolona, ale s obrněnými kabinami včera útok u Kursku přežila. Ukazuje se tak, že každé nákladní vozidlo na dnešním bojišti potřebuje pancéřovanou kabinu.

**

Michael Svatoš, MaP 2067

3.2 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
38 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

Děkuji všem za informace z fronty.

standa
standa
před 1 měsícem

Jestli jsou tzv. upřeněné počty 30 000- 50 000 – tak to je už síla, ale už nyní chybí na frontě. Proti tomu nastupuje cca 100 000 armáda Rusů. Rozvinutí bude trvat, ale nepochybujte, že dojde k obklíčení, rozdělení a vyhlazení Ukrajinců. Zbaví se jich jako vředu. Pár týdnů, protože s takovou silou se musí počítat, ale… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Bělousov to vzal pevně do ruky. Sestavil speciální řídící skupinu, která bude koordinovat likvidaci ukrajinského vpádu. jsou tam vojáci i civilní správa. Poslouchal jsem ho. Kromě pokynů důrazně varoval, že nebude tolerovat jakékoliv lhaní! Ukrajinci plánují evakuovat ruské obyvatelstvo z obsazených území do Sumské oblasti. dobrovolně to jistě nebude. Už to organizují… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Ukrajinci oslavují dobytí Sudži o 4 tisících obyvatelích. Pan Svatoš tu oslavuje dobytí každé ukrajinské vesnice o třiceti lidech a postup Rusů o několik cm, míněno obrazně k velikosti Ukrajiny. Opravdu nemohu pochopit takové selhání Rusů, když si neohlídají hranici se státem, ve kterém se válčí, kde je možnost průniku profi diverzních skupin, ano,dokonce i partyzánů… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem

Situace není tak růžová, jak se nám pan Svatoš snaží předložit. Není zdaleka pod kontrolou. Ale je třeba říci, že se ruské vedené dalo do práce. putin jmenoval nového velitele operace pod Kurskem. Krizový štáb MO zasedl a Bělousov vydal vydal jasné pokyny. Z tváří účastníků bylo jasné, že situace je vážná.… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Že by tam ti Achmetovci byli přesunuti proto, aby utekli?

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

To je právě ten problém. Byli tam přesunuti proto, aby bojovali ale oni utekli. Je to dokázáno mnoha svědectvími obyvatel (ti jsou na ně dopáleni nejvíce “tancovali lezgiňku a stříleli do vzduchu, a když se přiblížil nepřítel, utekli”). Dále vojáky a pohraničníky, které nechali na holičkách a ostatně i zajatci z jejich řad. Jinak jednotka poskládaná… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Danny, škoda že ty Ruské weby odkud čerpáte jako třeba Toredo i jiné (pokud na ně chcete přispět, můžete přes účet ukrajinské Privat Bank) tak škoda, že neuvádí kam ti Čečenci utíkají. Do Čečenska by asi museli přes celou širou Rus. A tam by je přivítal Ramzan. Určitě si pamatujete jak čečenští… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

O webu Toredo nic nevím. Sleduji více webů. Určitě i ty, které nejsou Rusku nakloněny. Kdybych chtěl sledovat pouze ty “proruské” dopadl bych stejně jako fanatičtí vyznavači Novinek, ćt apod. A ti, co popisovali útěk Achmatovců nebyli jen nějací blogeři. Byly to záběry z terénu. Ale lidí, kteří museli uprchnout jen s tím co… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Dobrá, nestačilo. Zkuste mi prosím poslat odkaz na video kde Achmatovci utíkají. Nemusí to být zrovna z míst kam je osobně poslal Ramzan. Může být i dva roky staré. Zkusím přemýšlet. Přemýšlet i nad tím, kam by tak asi Achmatovci utekli. Děkuji.

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem mikkesh
danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Snad jste svéprávný člověk. Buďte tak laskav, a netrénujte mně tady! Běžte na YT. Je jich tam tolik, že si můžete vybrat jaký se vám líbí. Zejména svědectví rozzuřených obyvatel, které nechali Ukrajincům na pospas. Ale i ruských vojáků, kterým se podařilo ustoupit i těch Achmatovců, kteří se vzdali. O těch prohlásil Apti, že… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Danny, ještě než se pustíte do odpovědi, protože Vás považuji za slušného diskutéra a nerad bych, aby došlo k trapasu, dovolil jsem si vyhledat Váš odkaz na ruský Web – 42) Жители Курска плачут. Ахмат Сбежал. До АЭС осталось 10 километров. Идет эвакуация. – YouTube o tom jak Achmatovci utíkají. Problem je,… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Pozdě.

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Víte co je nejhorší? Když protivník nemusí lhát a stačí mu říkat pravdu. To, že to píšou ukrajinské zdroje ještě neznamená, že to není pravda! Musíte sledovat více stran a dělat právě to, co radíte mně – přemýšlet. Apti v to nešťastné úterý, kdy už bylo jasné, že je zle a v médiích se objevily… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Jen malá oprava. Gerasimov řekl, že banderovci byli zastaveni. Nikoliv zastaveni na hranicích. Nemlčí, okamžitě vyjel přímo na místo. To, že situace je pro obyvatele oněch okresů vážná nikdo z ruské, tím méně ukrajinské strany nepopíral. Jinak Standa zdola píše i o jiných webech. Tam jsou pro dokreslení spíše záběry, kolik utrpení stálo… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Pane Mikeši. nechápu, proč máte (a nejen vy) mánii vše přikrašlovat, omlouvat, odmítat i očividné důkazy a ty, které odmítnout nelze, tak je relativizovat (bůhví jak to bylo). Já jsem to celé viděl a slyšel! A protože umím rusky, tak vím přesně co gen. Gerasimov říkal. Říkal toto: Do Kurské oblasti se pokusilo proniknout asi… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Ale já nemám potřebu o které mluvíte. Jen uvádím, že Gerasimov neřekl, že zastavil banderovce na hranicích. Během mimořádného zasedání Rady bezpečnosti, které Putin uspořádal 7. srpna na pozadí úspěšného postupu ozbrojených sil Ukrajiny v Kurské oblasti, Gerasimov prezidentovi slíbil, že ukrajinská armáda bude vržena zpět mimo Rusko. Stenografický záznam – “Generál uvedl,… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

To je právě ta vaše potíž. Když neumíte rusky, musíte přebírat zprávy od jiných. Já viděl a slyšel Gerasimova celého a nejen ty části, které vybíráte. Hlavní v čem lhal nebyl ani tak počet vojáků, ale v tom, že odpor ruských sil byl organizovaný a podpořený letectvem, raketami a dělostřelectvem. A že situace je pod kontrolou. Apti,… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Stenografický záznam je stenografický záznam. S tím holt nic nenaděláme. Opakuji ještě jednou, 6. srpna na inkriminovaném místě Kadirovci, chceteli Achmetovci nebyli. Možná jste tím utíkáním myslel, že Achmetovci utíkali pomoct ruským pohraničníkům., protože jak jistě víte armáda tam nebyla. Ale na pomoc přiběhli někdy okolo 9.srpna. Nemohu si pomoci. Jinak motáte… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem mikkesh
danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Utíkat utíkali. O tom není pochyb. Akorát že špatným směrem. Od nepřítele. S tím nic nenaděláte Mikeši. To je zdokumentované. Stenografický záznam je pouze záznam. Já to viděl naživo. A se mnou milióny Rusů. Proto je teď na ruských webech tak živo. A na posledním zasedání bezpečnostní rady (dneska) Gerasimov nebyl. Ani na poradě… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

S Vámi je ale kříž. Naživo jsem Vám to právě poslal. A to že Kadirovci tam na banderovce dopředu čekali, aby pak před nimi mohli utíkat …? Tak o takových ptákovinách se dočtete tak akorát v odpovědích, za prošlou tatranu najatých studentíků na Seznamu, nebo Aktuálně. (A s vámi miliony Rusů) To nám sem prosím… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Achmatovci utekli před nepřítelem. Kdyby neutekli, tak by Ukrajince zastavili nebo padli! Ale oni zůstali všichni. Nechali čerstvé odvedence, pohraničníky a gardisty s lehkými zbraněmi napospas ukrajinským veteránům. Stovky jich padly a další stovky padly do zajetí, včetně některých Achmetovců. Proto Ukrajinci prošli liniemi jako nůž máslem. Toto jsou doložená fakta očitých svědků.… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem danny
mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Takže studente, vážně. Od toho, že sem lepíte Ukrajinské weby, skryté za Ruské (Toredo) jste po důkazu utekl. Odkaz na to kde utíkají Achmetovci, jste také nedal. To že v jedné větě napíšete jak Ukrajinci prochází jako nůž máslem, protože tam nikdo nebyl a v druhé jak utíkali Achmetovci, odtud kde nebyli, svědčí, že… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Když já jsem studoval, tak jste ještě tahal dřevěného kačera okolo kostela. Dnešním studentům je celá Ukrajina i Česko ukradené. Je zajímá max. aby nemuseli rukovat. Ale koukněte na tento uznávaný web. Je to z dneška. 17.08.2024 Срочно! Курская область: В Глушковском районе ТЯЖЕЛАЯ обстановка – отрезать могут до 40 сел! Карта… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

No to už je lepší. Ještě Vám studente chybí podívat se kde je Karyž (5km od hranic UA) a možná Vám docvakne, že už je Rus tlačí zpět. I když u velících dětí z West Pointu je možné i to, že si odpálí most, aby nemohli domů. Jinak to, že vpád banderovců do Ruska jako… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Ale jistě, že je vytlačí. O tom nepochybovali ani oni sami. Jde o to, kdy je vytlačí a za jakou cenu pro Rusko. Jinak na ukrajinských webech se hovoří o Kurské lidové republice, Bělgorodské lidové republice, obě jako území Ukrajiny. Ruská armáda je prý okupační. Podle nácků z Kyjeva patří Ukrajině ještě celá Kubáň. Minimálně.… Číst vice »

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Podléháš ukrajinským webům. Podívej se na weby Indie nebo Malajsie či na News-front.su, ať to máš pestřejší..

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Sleduji ruské i ukrajinské weby. To dnes bohatě stačí. A nepodléhám ani jedněm.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Ukrajinskými se nezdržujte. To vám přežvejkaj v ČT.

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Hm, “záběry z terénu lidí, kteří museli uprchnout jen s tím co měli na sob unesli v rukou”… No, hlavně když unesli ještě mobil, stihli natáčet achmatovce jak prchají a promptně to dávat na web… Kdo chce ať takovým zprávám od Vás věří.. Takové nositelé zpráv charakterizuje Andrej Martjanov na svém blogu : “Mnozí… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  heriot

Á pan heriot. Už jsem si říkal kde jste. Já se dívám na osvědčená média. Koukněte se Solovjova, Vojennuju chroniku, ka, píše Rybar, Juru Podoljaku. i tě, to posílá ukrajinská GRU?

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Tak jistě ,stále šermujete Rybarem Solověvem, Vesti a vším možným, ale to neznamená, že skutečný původ Vašich zpráv je jinde…

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  heriot

Je zcela jednoduché si to ověřit. Koukněte se na ty mnou uváděné zdroje a porovnejte o s tím co píšu. A hned budete mít jasno. Každý to může udělat. Leda byste obvinil tato média z toho že je řídí ukrajinská GRU. Ale jak říkám, to byste musel umět rusky. Ale třeba Vesti mají články. Nechte… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Nevím, proč si myslíte, že vaše slavné zdroje sledujete jen Vy sám a jen vy sám tak slavně jim rozumíte. A zdrojů je mnoho, každý má své portfolio, kterým důvěřuje. A nejenom ruské samozřejmě. Možná tady chcete hrát něco jako “Prší” se zdroji, nebo, co ? Stejně tak se s Vámi nehodlám poměřovat se… Číst vice »

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  heriot

Ano, ruských zdrojů je spousty, rozhovory s bývalými generály, s politiky, komentátory, takových Svatošů tam mají desítky, názory jsou různé, diskutuje se. Jen tady na NR je jako vždy nutný jednotný pohled.

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Není třeba panikařit. Že je Rusko vybije, je jasné. Achmetovci se přesunuli, dostali rozkaz, aby nebyli obklíčeni. Bojovali v hoších podmínkách a úspěšně a že Ukrajincům zatopí, tak o tom nepochybujte..

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Oni se přesunuli bez rozkazu! Utekli a nechali na pospas ukrajinským veteránům čerstvé odvedence. o už nezpochybňuje ani Api.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Stále jsme tu utvrzováni o genialitě (Svatoš) Rusů. A nikdo neokecá že tentokrát selhali. Já to beru jako jejich ostudu, když nedokázali zadržet Ukrajince přímo na hranicích. A to ostatní o čem se tu dohadujete je druhořadé. Hlavní pro Rusy je teď hrubku napravit a rychle(!) vše vyřešit. Jen dodám že 1.000 km2 je průměrná… Číst vice »