Masakr ve škole v Gaze

Dáte nezvladatelnému dítěti sirky, pošlete ho hrát si do stohu, posíláte mu tam benzín, a pak jste „zděšeni“, že hoří nejen ten stoh.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Tohle je ještě příliš neškodná alegorie, bohužel.

Šéfdiplomat EU „zděšen“ izraelským náletem na školu – to jsou titulky v různých periodicích

Pro tyto masakry neexistuje „žádné ospravedlnění“, prohlásil vysoký představitel EU pro zahraniční věci

Izraelský nálet na školu v Gaze nelze ospravedlnit, prohlásil v sobotu diplomat EU Josep Borrell. Útok izraelských „obranných“ sil (IDF) dříve během dne údajně zabil asi 100 lidí.

Borrell řekl, že byl „zděšen fotografiemi“ z místa činu. Škola Tabeen v centru města Gaza byla využívána k úkrytu vysídlených lidí. Mezi oběťmi jsou ženy a děti, uvedly místní úřady a dodaly, že počet obětí se může zvýšit, protože některé lidi se ještě nepodařilo vytáhnout z trosek.

Podle odhadů médií se ve škole mohlo skrývat až 6000 lidí, když ji zasáhly tři izraelské rakety. Jeruzalém tvrdil, že se zaměřuje na „řídicí středisko Hamásu“ v zařízení. Palestinská militantní skupina sídlící v Gaze popřela, že by ve škole měla základnu.

„V posledních týdnech bylo cílem útoku nejméně 10 škol. Pro tyto masakry neexistuje žádné ospravedlnění,“ napsal Borrell na X (dříve Twitter). Pokračoval tím, že EU je „zděšena hrozným celkovým počtem obětí“ v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

Nepřátelské akce si podle ministerstva zdravotnictví Gazy vyžádaly životy přibližně 39 8000 Palestinců. Borrell ve svém příspěvku uvedl číslo 40 000.

Několik národů, včetně Kataru, Egypta a USA, se snažilo zprostředkovat příměří mezi válčícími stranami. Ve čtvrtek Bílý dům zveřejnil společné prohlášení Washingtonu, Dauhá a Káhiry, v němž vyzývá obě strany, aby uzavřely příměří a vyměnily rukojmí držené Hamásem za palestinské vězně v izraelské vazbě. Ovšem, jak ukázal atentát na představitele Hamásu Ismaila Haníju v Teheránu, kdo vyjednává příměří, je určen k odstřelu.

Návrh příměří byl odmítnut izraelským ministrem financí Bezalelem Smotričem, který jej označil za „kapitulaci“ a „nebezpečnou past“. Jeho slova vyvolala ve Washingtonu pobouření. Kupodivu větší, než když si Smotrič nedávno postěžoval, že Západ mu nechce dovolit vyhladovět 2 miliony lidí v Gaze. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost pro komunikaci John Kirby řekl, že administrativa prezidenta Joea Bidena „nedovolí extremistům, aby vychýlili události z kurzu“.

Borrell také v sobotu kritizoval Smotriče a odsoudil odpor ministra financí k dohodě. “Příměří je jediný způsob, jak zastavit zabíjení civilistů a zajistit propuštění rukojmích,” řekl.

Jenže bez Belzebuba Smotriče by se Netanjahu neudržel u moci. A Západ přece vždy bude podporovat právo Izraele na obranu a USA ho i nadále budou chránit vojensky a všichni, včetně zemí EU, mu nadále budou dodávat zbraně a občas hodlají zřejmě i být „zděšení“, když počet obětí převýší obvyklé denní skóre.

3.5 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 1 měsícem

Naše území také kdysi obývaly germánské kmeny, takže se máme na co těšit, skončíme jako Horní Lužice.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

U nich to omluvime…Nejsou lide jako lide a ta ” lidska prava” jsou take jen pro nekoho ( vetsinou se tedy tykaji spis davne minulosti,aby se to moc nepletlo)

spartak
spartak
před 1 měsícem

Izrael zabírá území které mu nepatří a chce donutit tamní obyvatelé k odchodu. Stejná písnička jako nacisty Adolfa. USA jsou garanty Izraele ,že může tento “stát” existovat ,je tedy i zločincem a vrahem v Gaze.

standa
standa
před 1 měsícem

Izraelci jsou neo-SS ! Vyhlazují Palestince. S Gazou jednají jako s koncentračním táborem pod velním SS-oddílů ! Je to hnus. Mají na všechno výmluvu – střílíme na Hamás a ne na civilisty ! Ti Palestinci mají tisíce velitelů ? Mohli by nám, Izraelci ukázat jak dětí velí dospělým můžům – když všechny zabité… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Oni neví, co dělat. Dostali se do slepé uličky.