LUBOMÍR VYLÍČIL: PAST SE UZAVÍRÁ 

Většina českého mainstreamu sice ještě stále „drží lajnu” a nepřestává nás zásobovat články o úžasných ukrajinských úspěších v Kurské oblasti, o vzdávajících se Rusech, o obsazených městech a vesnicích a o poníženém Putinovi, ale už se začínají objevovat i realistické hlasy.

Lubomír Vylíčil
Lubomír Vylíčil

Tu a tam proniká například varování amerického politologa a profesora na Chicagské univerzitě Johna Mearsheimera, podle kterého je Kurské dobrodružství „velkou strategickou chybou, která urychlí Ukrajinskou porážku”. A mezitím na hranici mezi Kurskou oblastí a Ukrajinou…. nasadili Rusové „Земледелие”

Ruské ministerstvo obrany v pátek informovalo, že skupina “Sever” použila systém vzdáleného minování ” Земледелие “ v oblasti Sumy a uzavřela průchody do pohraničních oblastí Kurské oblasti. Vrátka pasti se tak uzavírají. Ukrajinští vojáci nemohou přes dálkově položená, hustá minová pole ustoupit na své území a režim jim nemůže poslat posily. Od pátku už tak začal čas definitivně pracovat proti Zelenskému.

Co to vlastně je, ten systém „Земледелие”? Jeho vozidla připomínají salvové raketomety Grad a Tornado-G MLRS. Používá také v podstatě stejnou munici ráže 122 mm. Ovšem místo výbušné hlavice nesou jeho rakety kontejner s minami. Bojové vozidlo má dva bloky po 25 raketách, je vybaveno satelitním navigačním systémem, počítačem a meteostanicí, která umožňuje provádět úpravy a zohledňovat vliv počasí na let raket. Celkem je schopno „zasít” až 7000 min (25 kusů je v jednom kontejneru) a to na vzdálenost až 15 km. Je tak možné bleskově přehradit cesty, průseky a brody houfem min, nebo přehradnou linií, případně vytvářet šachovnicové vzory… vše jde snadno naprogramovat. Základní minou je POM-3 Medallion. A to je v tomhle oboru něco extra speciálního. Jde o trubkovitou minu o délce asi 20 cm s třemi stabilizátory. Po dopadu na zem se vztyčí a do země se zavrtá kolík seismického senzoru. Elektronika miny pomocí něj zaznamenává i sebenepatrnější záchvěvy. Je schopna odlišit chůzi zvířete od člověka a dost přesně určit vzdálenost nepřátelského bojovníka. Jakmile se oběť přiblíží, elektronický systém aktivuje výmetnou nálož a ta z trubky vystřelí vlastní výbušnou minu, která následně vybuchuje ve výšce 1 – 1,5 metru. Střepiny poté usmrtí vše živé v okolí 8–12 m od místa výbuchu.

Nepřátelského bojovníka nic nevaruje. Žádná „tykadla”, žádné nástražné dráty… jen tu jen malá, maskovaná trubka, skrytá ve vysoké trávě. A poblíž hejno dalších. Na těch cca 10 metrů, tedy na vzdálenost, při které se aktivuje, ji člověk prakticky nemůže spatřit. A ještě jednu zajímavou vlastnost má tohle „zemědělství”. Dá se předem nastavit čas autodestrukce. Tedy ještě před výstřelem první rakety naprogramujeme, kolik dní a hodin bude minové pole plně funkční. Pak se samo zničí a umožní tak ruským jednotkám projít. V současné době se dokončuje varianta s elektronickým klíčem pro rozpoznávání cizího a vlastního vojáka. Takže „domácí” s jakousi „fleškou” v kapse nerušeně projde, zatímco cizího dostane hned první mina z kraje pole.

Co může použití tohohle „zemědělství” způsobit ukrajinským vojskům? Nebude prakticky možný průchod tam, ani zpět přes čáru (zhruba) původní státní hranice. Nepůjde zásobovat bojující vojska. Nepůjde odsunovat raněné. Nepůjde poslat pomoc, techniku, posily. Přesněji řečeno, každý pokus o zásobování, nebo rotaci jednotek si vyžádá velice krutou daň. Pak už bude vše jen otázkou času. Ostatně, možná si vzpomenete, že podobné taktiky použil generál Mordvičev u Avdijivky a Mariupolu. Tam byly také, za pomoci stejného systému, odříznuty ukrajinské zásobovací a záložní jednotky od přístupu na bojiště a zranění vojáci, odděleni od cesty zpět. Jak to dopadlo, je dostatečně známo.

Takže se můžeme pohodlně usadit a začít sledovat, jak dlouho si bude Zelenský ještě užívat svého „útoku v Ardenách” a kdy začne se pozvolna měnit tón našeho oficiálního zpravodajství. Past se uzavírá.

*

Lubomír Vylíčil, Pravý Prostor

3.8 17 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
27 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 30 dny

Podle posledních zpráv uznávaného webu Vojennaja chronika (píše tam Rybar) Ukrajinci soustředili do Sudžy tři plnohodnotné brigády. Tedy cca 12 – 15 tis. mužů, zřejmě těch nejlepších a vybavených západní technikou. Na ukrajinské frontě (směr Pokrovsk) pak vyklízejí vesnici za vesnicí bez boje. To by nedávalo smysl. Musí vědět, že je… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 30 dny
Odpověď uživateli  danny

Tak jestli Rusové nebudou schopni zničit 12-15000 vojáků, tak si nezaslouží samostatnost a mohou se začít učit ukrajinsky. Zelenskyj bude pochodovat až do Moskvy a ani generál Zima ho nezadrží.

Karel2002
Karel2002
před 30 dny

Zajímavou myšlenkou z porady Petra Hájka je použití jaderné bomby u Kurska, která by ty invazní jednotky jednoduše smázla. Nejednalo by se o porušení mezinárodního práva, protože by Rusové použili tuto zbraň na vlastním území.

Jan Kopecky
Jan Kopecky
před 30 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Hmmm, to je myšlenka hodná magora.

Karel2002
Karel2002
před 30 dny
Odpověď uživateli  Jan Kopecky

Ale s použitím jaderných bomb se počítá, kdyby do Ruska najednou ze všech stran vpadli Poláci, Litevci, Estonci, Lotyši, Finové a Švédové. A z jihu třeba Arméni a Gruzíni. Může nastat situace, kdy už nezbyde žádná jiná možnost.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 30 dny

Past se uzavírá. To vede člověka k domnění, že Rusové o celé akci Ukrajinců věděli a mazaně jim připravili past. Sice to odneslo pár ruských civilistů ale úspěch zaručen…

Praded
Praded
před 1 měsícem

Už je to tady, už je to tady, už je to tady, okupovaná okrajina může vstoupit do nato, rozhodl krasavec péťa na hradě. Takže chciválci, budete mít šanci absolvovat new afganistan.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

“Past se uzavírá” – Oleg Carev (připomínám, že je to Ukrajinec z Dněpropetrovska, který v 2014 kandidoval na ukrajinského prezidenta a že ho sleduji především proto, že na Ukrajině žije) dal rozhovor velmi sledovanému ruskému blogerovi, učiteli z Moskvy. Zelenskému v Kursku dává životnost do listopadu s tím, že totálně pokazil pozici Ukrajiny k vyjednávání a že všechno… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

V odkazu https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-nerostne-poklady-ukrajiny-mizi-ruske-drancovani-ji-pripravilo-o-biliony-211787 je zcela vedlejší tón, jakým je napsán (v Česku nic překvapivého), důležité jsou informace, které přinesl=potvrzují to, o čem hovoří Carev. A potvrzují slova Careva nejen v tom, že Ukrajina bude bez uhlí, ale i v tom, že po skončení konfliktu nebude pro Západ zajímavá – ukrajinské nerostné zdroje jemu “pane” říkat nebudou. Dále… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 30 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Někde jsem četl, že po obsazení Torecka a okolních sídel přijde Ukrajina o poslední ložiska koksovatelného černého uhlí. Jistě víte, co to značí. Konec hutnictví na Ukrajině. Než se tam podaří nějak dopravit takové uhlí z Austrálie a pod., bude po všem. Troufnu si prognózovat, že pšonci se do nějakých obsáhlých dodávek nepohrnou. Návratnost nejistá, i když… Číst vice »

Naposledy upraveno před 30 dny uživatelem Haskuv Duch
danny
danny
před 1 měsícem

Ukrajinci zničili poslední most v Gluškovském okrese. Naše média to vydávají za ohromný úspěch. Ale prakticky to znamená, že Ukrajincům došel dech a nemohou postupovat. Protože ho (a další dva) zničili jaksi před sebou. Snaží se zabránit Rusům v postupu. Snad jsou na cestě ženijní jednotky. Jde totiž o čas. Ukrajinci násilím odvážení občany do… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem

Článek jsem četl už na jiném serveru. Padla tam zajímavá otázka, kterou zkusím naznačit. Není ten systém trochu moc přesofistikovaný? Takový spíš – západně kolektivní než ruský? Potom by mě zajímala výrobní cena jedné takové miny a jejího nosiče a cena jedné rakety – dopravníku. No a další se nabízí – co taková… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Haskuv Duch
maxim
maxim
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Při ústupu utíkají vojáci, maximálně v lehkých vozidlech, transportéry a tanky nechají na místě, protože ty jsou loveny přednostně, útěk po silnicích je také pod dohledem lovců ..
Proto pro zahrazení jsou potřeba jenom pěchotní miny …

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 30 dny
Odpověď uživateli  maxim

To se zdá akceptovatelné. Použití v případě ústupu, odsunu útočníků. I když oni, a teď si rejpnu do našich skvělých zámořských spojenců, jsou tak nějak zvyklí při odsunu spíš na vrtulníky… 😉 Během přísunu posil, munice, PHM atd. na bojiště je to ovšem jinak. Všechno se veze, vojcli jsou nadržení, jak to těm moskalům… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

No a jsme u toho. Ano, píše se o úspěchu Ukrajinců, věci se přikrašlují. Druhá strana zase průnik Ukrajinců bagatelizuje, jako když se vlastně nic nestalo, s tím si hravě poradíme, proč se vzrušovat. Těch pár mrtvých civilistů, až mi připadá, že vlastně útok Ukrajinců byl skoro úspěchem Rusů. Propaganda je oboustranná a mnohdy hodně… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

To se nedá rozporovat.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

A ruzni “Zelensti” si sedi ve vilach u kavicky…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Vidim to tak,ze vsechno prodat,cely stat nekonecne zadluzit a zabit spousty lidi by zvladl kazdy kreten,takze vazne se necitim povina mit k nekomu takovemu respekt

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

…a že jich je. U nás i za tou louží. Ale musím uznat, že na hledání užitečných idiotů jsou ti z poza oceánu velmi dobří. Škoda, že už je od Vietnamu nikdo v pořádné vojně neuvidí. Jó takhle honit pasáčky koz, zastřílet si na svatebčany, pohřební průvod, honit drbany v sandálech dokud jim neuštvou velblouda …… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Tak jestli většina českých médií informuje o tom, že Ukrajinci postupují kurskou oblastí jako nůž máslem a většina Rusů se je jim vzdává, tak to asi bude pravda. Proč by drtivá většina českých médií lhala? Zelenskyj je velký vojevůdce. Z Kurska to má do Moskvy už jen kousek.

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Hustý ! Jen, aby si Zelenskyj nepoplet slavnostní uniformu s bílým rubášem.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Stando ten rubáš měl mít navlečen několik hodin po útoku Rusů. A zamezilo se mnoha nepříjemnostem a hodně velkým ztrátách na životech za dva roky…

vaclav
vaclav
před 30 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Určitě by nastoupil jiný blbec.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 30 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Chytit Zelenského by znamenalo dobýt Kyjev. Asi by někde (u nás?) vznikla exilová vláda, která by měla omezené možnosti…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Drtiva vetsina ceskych medii “vi” jen to,co prebere od nekoho jineho…Kolik maji vlastnich zahranicnich zpravodaju?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Ale jinak vtipne komentare

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

To je opravdu velice nepříjemná záležitost, a nejen pro banderovce. Co chudák politolog, či analytik Vlastík Bříza? Ten nedávno vymyslel novou vojenskou strategii, či termín – utíkají, ale vyhrávají. Tolik práce mu to dalo a, a teď sice vyhrávají, ale nemají kam utíkat. No nic, třeba klučina přijde do televize zase s jinou peckou.