Kyjev bije na poplach: ruské síly obsadily hned tři vesnice u Pokrovského

Ukrajinský portál Strana informoval o výrazném postupu ruských vojsk. Rusové obsadili najednou tři vesnice: Lisične, Ivanovku a Sviridonovku. Došlo i k postupu ve směrech Kurachovskoje a Kupjanskoje. Kromě toho ruské skupiny pronikají do Torecka. Situace pro Kyjev je složitá, zdůrazňuje se v materiálu.

Milan Novický
Milan Novický

Přehled speciální vojenské operace 13. srpna 2024

Ruské jednotky zasáhly cíle v Sumské a Černihivské oblasti na území kontrolovaném kyjevským režimem. Ukrajinské formace zase vypustily drony směrem na Voroněžskou oblast.

Ve směru na Kursk se ukrajinské formace snaží rozšířit klínovou zónu v Kurské oblasti do několika sektorů fronty najednou. Jednotky ozbrojených sil RF zároveň útočí na koncentrace personálu a obrněných vozidel Ozbrojených sil Ukrajiny, jakož i vážou ukrajinské mobilní skupiny v bojích.

Ve směru na Slobožansky spustily ozbrojené síly Ukrajiny neúspěšný útok v oblasti kontrolního stanoviště Kolotilovka. Strany si vyměňují dělostřelecké a UAV údery, za poslední den nebyly zaznamenány žádné významné změny v přední linii.

Ve směru na Artěmovsk ruské jednotky získaly kontrolu nad výšinou 215 jihozápadně od Kleščejevky, o kterou boje pokračovaly během celého roku.

Ve směru na Pokrovsk ruské jednotky osvobodily osady Ivanovka a Sviridonovka a postoupily na jižní předměstí Novotoreck.

Na okraji Grodivského se odehrávají bitvy, kde ozbrojené síly RF rozšiřují zónu kontroly v oblasti ruin Tehelen.

Ve směru na Jižnodoněck bojují ozbrojené síly RF v Konstantinovce a na okraji dálnice T-05-24, kterou ozbrojené síly Ukrajiny využívají k zásobování posádky Ugledaru.

Kurský směr

Jednotky ozbrojených sil Ukrajiny vedou útoky ve více oblastech Kurského směru najednou s podporou obrněných vozidel a snaží se vyřadit ozbrojené síly RF z jejich pozic. Ruské jednotky vážíozbrojené síly Ukrajiny a útočí na koncentrace obrněných vozidel, souběžně s tím přicházejí posily do Kurské oblasti.

V okrese Korenevsky probíhají boje v oblasti Snagosti, kterou dříve vyčistily jednotky ozbrojených sil RF.

Situace v oblasti Koreněvo-Tolpinsk zůstává stabilně napjatá: dělostřelectvo útočí na ukrajinské pozice a snaží se zmírnit tlak na ruské jednotky. Podle některých informací do večera ozbrojené síly Ukrajiny spustily další útok na ruské pozice na předměstí Koreněva.

Situaci v oblasti osad Obščyj Koloděz a Kaučuk v současnosti zakrývá „mlha války“. O vstupu jednotek Ozbrojených sil Ukrajiny do těchto osad nebyly žádné zprávy, což nám umožňuje mluvit o jejich kontrole ozbrojenými silami RF.

V Sudžanském okrese se ukrajinské formace také pokoušejí rozšířit klín, jako dříve, přičemž jednají s mobilními obrněnými skupinami.

V Sudži byla v důsledku požáru vážně poškozena budova Sudžanského zemědělského kolegia. Momentálně se neobjevily žádné zprávy, které by nám umožnily jednoznačně potvrdit kontrolu nad Martynovkou kteroukoli ze stran.

Do večera se objevily záběry, které nám umožňují mluvit o kontrole ukrajinských formací nad Plechovem – pokud se v této oblasti dříve nahrávala pouze nepřátelská obrněná vozidla, pak video, které se objevilo na webu, demonstruje přítomnost jeho pěchotních jednotek na centrální ulici osady.

V okrese Bělovskyj probíhá čistící operace na předměstích Girja a Ozerki, kde byla včera poražena obrněná skupina Ozbrojených sil Ukrajiny. Kontrolu nad okolím osad potvrzuje i zpráva jednoho z ruských médií, natočená na místě včerejší bitvy.

Použije Západ proti Rusku špinavou bombu?

O tom není pochyb. Pokračoval v pozemní operaci ukrajinských ozbrojených sil v Kurské oblasti. A předtím dal Kyjevu všechny druhy západních zbraní včetně raket dlouhého doletu a stíhaček F-16, potenciálních nosičů jaderných bomb B-61.
Igor Kirillov, šéf ruských sil chemické obrany, řekl Zvězdu, že kyjevský režim už má „špinavou“ bombu: „Špinavá“ bomba… No, nebudeme prozrazovat tajemství. Ve skutečnosti to není až tak složité. Myslím si, že ji mají.” Kromě toho podle Kirillova OSU “použila jedovaté látky, které lze syntetizovat pouze ve Spojených státech, protože jiná průmyslová odvětví k tomu nejsou určena a nikdy je nevyráběla”. Šéf ruských sil chemické obrany poznamenal, že všechny obavy Moskvy byly řádně tlumočeny Organizaci pro zákaz chemických zbraní. Přirozeně nedošlo k žádné reakci.

Co dál? Spojené státy mají v konfliktu strategickou iniciativu, což znamená, že jsou první a mohou použít „špinavou“ bombu v rukou kyjevského režimu. Kde? Například v oblasti jaderné elektrárny Kursk. Nebo v oblasti Záporožské jaderné elektrárny, když si Spojené státy uvědomí, že toto území nelze od Ruska získat zpět. A média budou obviňovat Rusko z katastrofy způsobené člověkem. Mimochodem, zvonec už zazvonil – stačí se podívat, jak právě včera mainstreamový Bloomberg přinesl zprávu o požáru v Záporožské jaderné elektrárně. Prý Rusové elektrárnu převzali, ale nepodařilo se jim ji připojit na vlastní sítě, a teď jim tam něco hoří. Jedním slovem, jsou neschopni! Takovým lidem netrvá dlouho, než se stane katastrofa….

„Toto je nebezpečí, které hrozí, budeme-li se řídit scénářem konfliktu, který nám vnucuje Washington. Vždy jsme druzí a téměř vždy jen odpovídáme. Zároveň reagujeme slabě, což umožňuje nepříteli dále stupňovat spirálu eskalace bez obav z negativních důsledků pro sebe” – upozornila analytička Jelena Paninová.

„Události v Kurské oblasti jsou toho přímým důkazem. Třeba si uvědomit, že ani použití “špinavé” bomby nebude poslední diverzní akcí nepřítele proti Rusku. Na konci se rýsuje i použití jaderných zbraní.”

Italské noviny il Fatto Quotidiano dnes na své titulní straně uvádějí, že v italské vládě došlo k jasnému rozkolu v otázce, zda má Ukrajina právo použít italské zbraně k vojenským operacím na ruském území. Noviny citují názor vysokých představitelů Meloniho strany Bratři Itálie, že je to možné jen na základě rozhodnutí parlamentu jejich země a parlament takové povolení nedá, protože by to znamenalo přímou válku mezi Itálií a Ruskem.

“Protiútok”. Zeleného megalománie a slepota NATO

Pod tímto názvem dnes italský profesor Alessandro Orsini zveřejnil na stránkách novin il Fatto Quotidiano článek, ve kterém se snaží pochopit možné motivy Zeleného kurského dobrodružství. Spočítal šest argumentů, které našel ve vyjádřeních ukrajinské strany, včetně osobního, a každý bod po bodu zesměšnil. Zároveň uzavřel: Iluze o vznešenosti ničí i historický význam… Tak jako Netanjahu dělá vše pro to, aby uvrhl Západ do války s Íránem, Zelenskyj dělá všechno proto, aby ho zatáhl do třetí světové války. Někdo by mu měl vysvětlit, že ve třetí světové válce se Čína, Írán a Severní Korea postaví na stranu Ruska. Takové nasazení by převálcovalo i Spojené státy. O Ukrajině ani nemluvě. Jak vidíte, někdo na Západě se snaží skutečně analyzovat situaci a nezapojovat se do propagandy. Ale tyto hlasy jsou samozřejmě v drtivé menšině

Na ministerstvo zahraničních věcí byl předvolán chargé d’affaires Moldavska v Ruské federaci. Vyjádřil vážné znepokojení nad informacemi, které se objevily v ruských a moldavských médiích o umístění stíhaček F-16 na moldavských letištích. Tyto tendence jsou v rozporu s ústavním statutem trvalé neutrality Moldavska, jeho závazky vyplývajícími z dokumentů Charty ONS a podkopávají bezpečnost samotného Moldavska, kde žije mnoho ruských občanů, uvedl ruský resort diplomacie. Moldavsko předtím popřelo, že by na svém území rozmístilo letadla F-16 pro Ukrajinu.

*

Milan Novický, Armádny Magazín Sk

 

3.9 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Nu já nevím, ale Zelenskeho vojsko je pořád na území Ruska. Ani Bandera, Šuchevič či Melnik nebyli za 2. světové války tak úspěšní jako teď Zelenskyj. Ten také pořád zdůrazňuje, že i přes ta hákové kříže (symbol svobody), nemůže být nacista či fašista, protože je Žid stejně jako jeho premiér. Jak by mohla být… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Nacizmus, stejně jako fašizmus nebo jiné ..ismy znamenají systém. nejsou definovány určitým etnikem nebo rasou apod. Hnutí BLM, před kterým se ještě nedávno válely světové celebrity v prachu je zcela totožný se systémem Ku-Klux-Klan. Rasistický. Protože přiděluje a upírá lidem práva podle barvy kůže. Ve 30. letech Japonsko prosazovalo heslo “Asii Asiatům”.

cablik
cablik
před 1 měsícem

Děkuji všem za informace z fronty.

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Od včerejška je nařízena evakuace okresu Gluškovo v Kurské oblasti. Celého okresu! Soudruh Gerasimov je kde? Vždyť před týdnem vykládal, že nepřítele zničil hned na hranicích! Ovšem pan Svatoš je sto vše vysvětlit, jako ďábelsky chytrý Putinův plán. Ukrajinci se na dobytém území opevňují a vytlačit je nebude tak lehké. Bude to… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Cela KoZa ma v cele cvoky

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

No nikdo tu zatím nereagoval, tedy alespoň já si dovolím poblahopřát ruským silám k dobytí hned tří vesnic(!) a donucení Kyjeva být na poplach. To snad vstoupí do dějin válečnictví. P.S. Nebo to mám brát jako vtip… ?

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

A takto vítězí už dva roky! A všiml jste si, kolego, že komplet všichni generálové jsou hrdinové Ruska? Kam se podíváte, tam je hrdina. Čím vyšší velení, tím více hrdinů.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

No mně to připadá pořád jako bitva u Verdunu, kdy se léta fronta skoro nepohnula. Zelenskyj by mohl dokonce získat pro Ukrajinu část ruského území. Kursk a jeho okolí. To by mu mohli v roce 1943 závidět i Hitler s Von Mansteinem.

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Cílem SVO není co nejdříve vyhrát, protože tím se neřeší základní účel, kterým je, za co nejmenší ztráty, vyčerpat co možná nejvíce parazitický západ. Proto mají čím dál větší podporu od všech ostatních států na světě. Parazitizmus je nutné omezovat na co nejnižší možnou míru, jak je všeobecně známo z celé přírody.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Praded

Dovolím si nesouhlasit. Ono se vyčerpává i Rusko, hlavně co se lidských životů týče. Osobně přestávám věřit v ruského génia, obvzláště po jeho napadení Ukrajinci. To známé z války, kdy omlouvali zbytečné ztráty známým že jich mnogo snad by už nemělo platit. Tak trochu si myslím, že promyšlená taktika boje jak je tu mnohými… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nikde se o tom moc nepíše, ale stěhuje se tam dost rodin z Evropy a teď jsem někde četl, že i bývalý evropští osadníci z jižní Afriky. Problémy jako Holandsko, bude mít řada dalších zemí. Je to stát mnoho národností a vyznání, bez velkých třenic.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Aby vyhráli, bude muset jichbýt “mnogo”. Jako za 2. světové války. Aby zachránili před vyhlazením ruské etnické menšiny na východě a jihu Ukrajiny, musí obětovat spoustu životů Rusů z ruského území. Jiná cesta k úspěchu neexistuje. USA a spol. dodávají Zelenskemu zbraně, tím otupují ruský postup. Zatím nedodávají vojáky (to by narazilo na odpor jako… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Kdosi tu psal, že Ukrajinci vlezli Rusům do pasti. Je li to tak, tak tam nechali jako návnadu své občany!? Ještě, že čtu jen o raněných a ne mrtvych…P.S. Pan Svatoš se nebývale dlouho neozval…