Kdyby Piráti neměli Putina, museli by si ho vytvořit…

Jiří Vyvadil
Jiří Vyvadil

Minulé volby vyhrála, jak známo pětikoalice, a její součástí je i pikantní strana Pirátů. Její předseda a ministr pro místní rozvoj momentálně uspokojivě zcela rozvrátil systém nově vytvořeného digitalizovaného stavebního řízení hned v zárodku. Ale zdá se, že to premiérovi Fialovi zjevně nevadí a Piráti dál mohou úspěšně budovat svou pozici jakési zajímavé vnitřní alternativy současné vlády a procenta zjevně mají.

Že celá vládní koalice směřuje boj na válku na Ukrajině a proti šéfovi Ruska Vladimíra Putina se rozumí samo sebou. Dělá to konec konců celý západní tábor a tak už to v lítém politickém souboji bývá.

Biden svého času zahájil svou válku proti Putinovi a věnoval tomu mnoho energie. Ovšem nevím, jak dalece neznevážil tuto svou aktivitu svou nejrozsáhlejší výměnou vězňů Západu a Ruska v histoii, která ve stejnou dobu, kdy slovně Putina zatracoval a volal po jeho likvidaci intenzivně pracovala na tom, aby dohoda byla úspěšná ještě před koncem funkčního období Joa Bidena.

Vtipné.

V české kotlině snad nejvíce protiputinovsky krvelační jsou Piráti . A dokonce to vypadá, že totální nedostatek jiných výsledků práce se snaží co nejvíce kompenzovat.

Dnes, když se v médiích ukázaly detaily jednání mezi ruským a americkým týmem o výměně vězňů, je zřejmé, že vězeň Alexej Navalný byl esem na obou stranách pro uskutečnění výměny a že jeho smrt nadlouho maří možnosti úspěchu transakce.

To ovšem svého času nijak nebránilo zjevně největšímu pitomci mezi českými ministry zahraničních věcí od roku 1992 Lipavskému, aby kategoricky netvrdil, že ho Vladimír Putin a jeho tým nechal zavraždit.

Že téměř trapně předvolává kvůli každé malichernosti ruského velvyslance do Černína je známo a obrovským mediálním plusem tohoto postupu je, že v médiích je jen důvod nespokojenosti české strany s představou, že byl velvyslanec téměř bičován, ale jestli mu náhodou velvyslanec neodpověděl, že na něho kašle se nikdo nedozví.

O vyšší level protiruské a protiputinovské úrovně diskuze se v poslední době prosadila pirátská europoslankyně.

V očích pětikoalice a Pirátů zvláště získává cenné body a opozice ví, že je to totální blbec a chtělo by to tuto vládu vyměnit…

Ta tím spíše ví, že může plácat cokoliv a nebojí se ponořit do žumpovního stylu.

Nadávno označila kolegu europoslance za koalici Stačilo za ruskou špínu a tvrdila, že diskuze ohledně účasti potencionálně mužských účastníků v ženském boxu byly sponzorované Ruskem. Navazovala tím na komentáře, ohledně italské sportovkyně Angely Cariniové s alžírskou boxerkou Imán Chalífovou, která se na olympiádu dostala v ženské kategorii i přes předchozí diskvalifikaci od mezinárodní boxerské asociace, dostává nový “politický” rozměr.

Zatímco osobnosti sportovního světa, ale i politici komentovali průběh utkání zastáním se Italky Cariniové, měla naše protiputinovská bojovnice jasno. Je v tom ruka Putina…

Když člověk zaznamenával nenávistné komentáře například Joa Bidena ve vztahu k Vladimíru Putinovi nemůže si nepovšimnout, že se takových nízkých poznámek se naopak  nikdy za celou dobu ukrajinské krize nedopustil vůči jejich autorům. Zásadně nekomentuje jednotlivé politické soupeře či partnery. Vůbec to vypadá, že ignoruje jednotlivé západní politiky. Nepředpokládá zřejmě, že by v dohledné době s kterýmkoliv z nich potřeboval komunikovat. A dělá dobře.

Rusko se za se za poslední dva roky vojensky i ekonomicky upevnilo a Putin zřejmě vychází z toho, že rozhodně nepotřebuje se s kýmkoliv ze západních představitelů o čemkoliv dohadovat. Jeho zkušenost vůči celému Západu je zásadně záporná (výjimkou Viktora Orbána či Roberta Fica) a místo třetí světové velmoce a 1. geopolitické velmoce v Evropě rozhodně není závislé je objektivně znovu nabyté a nezáleží, co si myslí či nemyslí Západ. Je to  nepodstatné.

Někdo má noblesu a někdo nemá.

Názory jsou od toho, aby se lišily. Jsou i hlasy jiných.

Rád připomínám názor čtyřhvězdičkového generála americké armády Wesleyho  Clarka a tak trochu jestřába a vrchního velitele spojeneckých vojsk v Kosovu a později i kandidáta na prezidenta za demokraty, který se vzdal a moudře ve prospěch Baracka Obamy ve svém rozhovoru pro americký portál The Hill dne 4. 5. 2021, kdy prohlásil  prohlásil natvrdo, že Vladimír Putin  je nejzkušenější světový politik.

Je to tak…

Vladimír Putin dosáhne svého. Kde zůstal jo Biden, Olaf Scholz či Emanuel Macron ? Politicky v podstatě ztroskotali.  Doba velkých západních politiků je ta tam.

A na bezvýznamných pirátských politicích, ale i o stupeň významnějších Fialy či Pavla fakt nezáleží.

Politické zemětřesení se blíží…

V klidu si na něj počkejme.

*

Jiří Vyvadil, Vaše Věc, na snímku ministr z božího dopuštění bakalář Lipavský uprostřed svých oblíbených banderovských neonacistů

4.5 23 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 1 měsícem

Pamatuji si rozhovor pana Vyvadila s jakousi připitomělou smetanou, jak seděl v křesle, nohu přes nohu, ona se ho snažila zatlačit a ptala se, no a co tedy bude na té Ukrajině?On s rozpaženýma rukama a s úsměvem říkal a co by bylo, válka, paní redaktorko, VÁLKA! Ona si to ,chudinka nedokázala vysvětlit, to víte, benzinka, bez čipů,… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

To nejen pyjáti ale všichni fašističtí liberální rádoby demokraté vše je jasné jak na tom Rusko je a co bude tak si na to počkáme. V téhle odporné době můžou vládnout i ti tragicky neschopni.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Politiku by měli dělat chytří, vzdělání a hlavně inteligentní lidé. Rozhodně některé vzdělané a až prechytralé politiky máme ale jinak úplně blbé a bez jakýchkoli zkušeností. Podívám se na to připitomělé tele Lipavského a není co řešit. Bartoš, husička Pekarová, Rakušan, krasavice inteligentní Nerudová… už od pohledu vidno, že s nimi není něco v pořádku. Chtějí… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

…a nebo se zase někomu část rozdá? Ukrajinské(evropské) válčiště je od USA poměrně daleko. A kdyby došlo k přímému ohroženi amerických obyvatel, jsem přesvědčen, že stáhnout ocas, zatím co ti naši politici národ do katastrofy přímo ženou. Je to dobytek!

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

“Její předseda a ministr pro místní rozvoj momentálně uspokojivě zcela rozvrátil systém nově vytvořeného digitalizovaného stavebního řízení hned v zárodku”. Budu teď mimo téma, ale ono to souvislost má: Bartoš dostal ultimátum, že do konce srpna má tu digitalizaci dát do pořádku. A mě hned napadlo jak to asi zvládne, když ode dneška… Číst vice »

oldo
oldo
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Pannou a Lvem myslíte ty promítnuté shluky naprosto nesouvisejících hvězd? Ještě, že Merkur necouvá do Lva po spirále, to by bylo jiné tóčo.