Jsem vděčen Otakaru Foltýnovi za jeho vyjádření o názorových oponentech – že jsou svině

Při orientaci ve světě jsme při identifikaci objektů a rozhodování odkázáni na neúplně informace, omezenou zkušenost a nespolehlivou paměť. Proto bychom měli být vděční každému, kdo nám usnadní „diagnostiku“.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Jeden prostý výrok, a hned vím téměř s jistotou, že ho pronesl sebevědomý hulvát, netolerantní, velmi konformní s formální autoritou, úsudkově závislý, atd. Kolik práce by dalo toto zjistit, kdyby maskoval svoje vlastnosti uhlazeným a vstřícným vystupováním.

Současně si dále zpřesňujme představu o osobách, které Otakara Foltýna do funkce nominovaly. Tak mnoho informací lze dovodit z jednoho prostého výroku!

Nebýt například veřejného vystupování paní Danuše Nerudové, mohli jsme se zásadně mýlit ovlivněni jejími tituly a zastávanou funkcí, i když z Brna známe více pozoruhodných bývalých rektorů.

Svoboda vyjadřování (nejen verbálního) je tedy pro naši orientaci v sociálním prostředí nanejvýš blahodárná.

Pamatuji doby, kdy tetování měli téměř výhradně kriminální recidivisté, prostitutky a vůbec osoby s nejnižším společenským statutem. To se značně zlepšilo a dnes můžeme z tetováží „číst“ dříve téměř nedostupné informace o jejich nositelích.

Doba vyžadující dodržování přísných norem a tedy vynucenou konformitou překáží identifikaci vlastností jiných osob. Za minulého režimu jsme se o jiných dozvídali velmi málo podobně jako za budoucího režimu, pokud se těch darebáků ve vládě nezbavíme.

Proto nám „velká listopadová“ přinesla mnohá překvapení. Lidé přestali používat ochranné zbarvení jako chameleóni. Například jeden můj kolega v zaměstnání prohlásil, že doufá, že jeho děti až budou dospělé, už nebudou umět česky. Kandidaturu (CSc.) získal za pobytu v SSSR a oba jeho rodiče byli členy normalizované KSČ. Myslím, že je dost zklamán, protože jeho děti stále ještě česky umějí.

Jan Schneider (ZDE) polemizuje s Viliamem Buchertem tvrdícím (ZDE), že v zájmu demokracie, k níž patří svoboda slova, nemají být omezovány ani urážky, nechutnosti či lži. Hranicí přípustnosti mají být výzvy k násilí. S tím Jan Schneider souhlasí, ale domnívá se, že nikdo nemá právo lhát a někoho urážet. Kloním se k názoru Viliama Bucherta, kterého osobně neznám, a nesouhlasím s přítelem Janem Schneiderem. Kdo a podle čeho rozhodne, co je lež, a co urážka?

Svoboda je velká vymoženost také proto, že nám usnadňuje orientaci ve společnosti. Například Petr Fiala je opakovaně usvědčený lhář a víme tedy o něm něco důležitého. Vnímat nějaké tvrzení jako urážku je čistě subjektivní. Velmi mnozí nemají naději, že mě urazí, protože jejich názor nemá pro mne váhu. Je to jistě zklamání pro pisatele anonymních komentářů.

A šel bych ve své podpoře svobody slova ještě dál než Buchert. Nevadí mi ani výzvy k násilí, pokud je pronášejí osoby, jejichž výzvy nelze brát vážně nebo z jiných důvodů nejsou způsobilé vyvolat jejich výzvami vážné riziko újmy osoby či skupiny osob, jimž je vyhrožováno. Komentář veřejnosti neznámé osoby nebo dokonce lajkování komentáře nestojí podle mne za povšimnutí. Něco úplně jiného je vyjadřování vlivných osob nebo pracovníků velkých médií. Eurounijní „boj proti nenávistným projevům“pokládám za velmi nebezpečný.

Hlavní problém je dvojí metr. Veřejnosti jinak zcela neznámý občan dostane za hloupý komentář pět let „natvrdo“, ale vládní zmocněnec se cítí zcela bezpečně, když veřejně vyhrožuje „vykopáním příkopů“ proti osobám s jiným názorem. Samozřejmě chápeme, že tím míní omezení jejich demokratických občanských práv. Meze svobody vyjadřování určené paragrafy definující opravdové ohrožení oprávněných zájmů jiných osob zcela postačí.

Nepřipusťme schválení vágně formulovaných paragrafů jako biče na svobodu vyjadřování. Zemští škůdci, kteří dnes sedí ve vládě, a nejenom tam, vědí, že svobodná výměna názorů ohrožuje jejich postavení. Nechtějí se zodpovídat ze svých činů.

Přicházející totalitě se musíme bránit, aby se nám tu nezabydlela. Nemuseli bychom se dožít příležitosti k jejímu svržení.

*

MUDr. Ivan David, CSc.

4.4 18 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vopice
Vopice
před 18 dny

Dobře řečeno. Jsem rád, že můj hlas ve volbách do EP nepropadl. Mimochodem, doporučoval bych po přihlášení nezobrazovat WordPress lištu… Například plugin Admin Bar & Dashboard Control.

Naposledy upraveno před 18 dny uživatelem Vopice
cablik
cablik
před 20 dny

Energie budou zdražovat, to je samotný princip Green Dealu
https://pravyprostor.net/energie-budou-zdrazovat-to-je-samotny-princip-green-dealu/

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny

Super! Jen nevím co je vede k tomu takto rozdělovat společnost, když Fiala žvanil před volbami o spojování. Dnes by bylo odsouzeno za vyzývání k násilí, odhaduji 90% našich občanů. Takové množství se nedá jen tak pozavírat. Ti primitivové si už kolem sebe začali ten příkop kopat. Snad bude dostatečně hluboký a široký, aby… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 20 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Vsichni ti,co zvani o spojovani,hned dalsi vetou lidi necim urazi…Neni to nejbystrejsi cast obyvatelstva

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 20 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Důvodů k rozdělování společnosti padlo od dob jiné gumy, zvané Velký Prcátor alias Topolánek, spousta. Vše se hodilo, zvláště když se s tím začalo např. při “komentování” volebních průzkumů. Však to známe z televize, té veřejnoprávní: ODS by volili voliči z velkých měst, tzv. s vyšším vzděláním, majetní, úspěšní… Automaticky byli všichni, nevyhovující těmto kritériím, nýmandi, nuly, tupci,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 20 dny uživatelem Haskuv Duch
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 20 dny

Kolega byl silne nevyzrala osobnost..Stydet se za to,kde se narodil?Jako kdyby to ovlivnovalo to kym jste..To ovlivnuje blizsi rodina,takze se nejspis stydel za ni…Co ale s tim maji Cechy?

cablik
cablik
před 20 dny

Jen ať si ta guma mektá naštve tím daleko více lidí není třeba na síti na něho nadávat. Havloidi se znemožní sami jejich výroky a tohohle pána si budou lidé pamatovat.

Jarda
Jarda
před 20 dny
Odpověď uživateli  cablik

Snad tomu lidi uvěří tohohle pána si budou lidé pamatovat.
Já jsem realista a po letošních volbách do EP jsem zvědav zda se velké množství voličů nechá oblbnout a zvolí takové hajzly- tupou danuši,fousaté prase,agenta CIA farského,zdechlinu lidoveckou a ods vrecionku-uvidíme po 21.9.2024.

Jarda
Jarda
před 20 dny

Skutečnost je taková,že Foltýn je obyčejný retardovaný pacholek sloužící hajzlům jako fiala,pávek a spol. Takovými hajzly netřeba ztrácet drahocenný čas,tyto hajzle je nutno ignorovat,protože odstranit je může až nová vládní garnitura po volbách v roce 2025,do té doby je nutno,aby se našla sjednocující síla,která tyto pacholky unijních hajzlů pošle do hajzlu zapomnění. Pravdou… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 20 dny
Odpověď uživateli  Jarda

No jo, ale co s těmi spokojenými korespondenčními voliči?! Nepochybuji, že jich bude 99,9 %. Jak tomu bylo ve 2020 v USA.

mikkesh
mikkesh
před 20 dny

No pane doktore, smekám. Napsal jste to skvěle. Už jsem chtěl smolit odpověď zdola diskutujícímu “Anonym” k článku pana Schneidera – Svinská svoboda. Nemusím, napsal jste to lépe.

kolokol
kolokol
před 20 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

A hlavně ta odborná psychologická charakteristika Foltýna je skvělá. Až i úsměv vyloudí. A to je co říct, při pohledu na takovou gumu…

Naposledy upraveno před 20 dny uživatelem kolokol
shakalaha
shakalaha
před 20 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

anonym? ten je trochu pomalejsi!😎😆😀😄😊