Jiří Paroubek: Hrozí nám peklo na zemi?

Myslím si, že nás čeká přelom. Pokud nastane, půjde nám o život, minimálně se musíme připravit na nebývalý hospodářský a společenský úpadek. Tím přelomem jsou prezidentské volby v USA. Náš postoj ke kandidátům není podstatný, protože výsledek neovlivníme. Musíme se připravovat na následky.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Vnitřně mocensky konsolidované, ekonomicky prosperující a klidné Spojené státy jsou naším národním zájmem. Všechny dnešní indicie však signalizují postupný úpadek našeho nejdůležitějšího spojence. Podporování válečných konfliktů, hrozící mocenská konfrontace s Čínou, raketový růst dluhu USA, nekontrolovaná migrace s nezvládnutou sociální politikou změnila už i luxusní bulváry amerických velkoměst ve slumy. To nejsou znaky celoplanetární autority a společenského vzoru, kterou USA chtěly být.

Pro Evropu a ještě více pro nás je klíčový další vývoj konfliktu na Ukrajině. Bude nový americký prezident tlumit vášně a hledat pragmatické řešení, nebo dá zelenou směřující ke globalizaci konfliktu? D. Trump a jeho kandidát na viceprezidenta dávají najevo, že eskalace konfliktu a tedy jeho prodražování za peníze USA není v jejich zájmu. K. Harrisová s největší pravděpodobností bude znamenat pravý opak.

Sice slibuje dobré věci, jako třeba snížení cen léků a potravin, dostupné bydlení, což jí jistě přinese velké sympatie mnoha Američanů. Na druhou stranu z jejích postojů musíme počítat s růstem konfrontace vůči Rusku. Mám obavu, že po volbách svým voličům sdělí, že na plnění slibů musí počkat do doby, až USA porazí ruskou diktaturu.

Dodají další peníze a zbraně, schválí jejich použití i kdekoli na území agresora a od východoevropských zemí budou očekávat, že především ony dodají na Ukrajinu živou sílu. Zastřený konflikt Západu s Ruskou federací na ukrajinském území se změní v otevřenou globální válku.

Nelze očekávat, že naše současná politická reprezentace tomu bude klást jakýkoli odpor. Pravděpodobnější je bezvýhradná až fanatická podpora, která v mnohém předčí vlastní americké úmysly. Naše vlády v minulosti taky víc kolektivizovaly, znárodňovaly, zavíraly a popravovaly spoluobčany i vlastní kamarády, nežli jim uložil příkaz Moskvy.

Důsledky budou minimálně pro jednu až dvě generace zničující, ať konflikt dopadne jakkoli. Nechci být paranoidní a už vůbec ne konspirativní, ale vše působí, jakoby se dominující původní obyvatelstvo východní Evropy mělo vybít mezi sebou, čímž bude vytvořen prostor k tvorbě multietnické a multikulturní směsky, která již dnes komplikuje život v mnoha větších městech Evropy a USA.

Máme šanci proti tomu něco dělat? Minimálně v krajských volbách volit strany a uskupení, která požadují urychlené mírové řešení konfliktu na Ukrajině. Svět nezměníme, můžeme alespoň zkusit ochránit nás samotné.

*

Jiří Paroubek, 
Předseda vlády ČR v letech 2005-2006. V období 2004-2005 ministrem pro místní rozvoj. Po oba roky kdy byl premiérem dosahoval stát hospodářský růst (HDP) cca 7 % a schodek státního rozpočtu byl plně pod kontrolou, zejména vytvářením vysokých rozpočtových rezerv. Předseda ČSSD v letech 2005-2010, kdy tato strana dosáhla nejlepších volebních výsledků ve své historii a stala se nejsilnější českou politickou stranou. V letech 2006-2013 členem Poslanecké sněmovny. V letech 1990-2005 členem pražského zastupitelstva. v období 1998-2004 náměstkem primátora pro finance. Předseda Společnosti W. Brandta a B. Kreiskeho od roku 1993 až dosud. Vydavatel časopisu Trend v letech 1993-2010. Předseda redakční rady serveru Vaše věc od roku 2010 dosud. Předseda strany LEV 21 – národních socialistů v letech 2011-2014. V roce 2024 byl zvolen předsedou strany Česká suverenita – sociální demokracie.

Zdroj: Vaše Věc

Na snímku předseda české vlády a beněnský profesor politologie Petr Fiala dobře se bavící ve společnosti zfašizovaného hulváta z Řeporyj Novotného, který  např. vlasovce – součást německé nacistické válečné mašinérie – adoruje jako osvoboditele.

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 24 dny

Autor článku má zřejmě bohužel ve všem pravdu.Ovšem já bych z celého příspěvku nejvíc ocenil tu fotografii-to je špička.Napadla mě parafráze z doby minulé-pamatujete(někteří)? PS-VB: Pitomec stojí vedle blbce! Trochu se ale omlouvám bývalým příslušníkům -taková hovada jako tito to zas nebyli.

vaclav
vaclav
před 24 dny

No musím se vyjádřit- peklo jsi způsobil TY když jsi předal otěže Sobotkovi a stejně Jako Babiš jsi utekl z funkce. Ty jsi podrazil ČSSD a stejně tak BABIŠ podrazil presidenta Zemana.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 24 dny

Po dlouhé době opět jednou nějaký celostnější pohled (a opět jen od Paroubka). Jeden ze stovky nejvlivnějších intelektuálů světa J.Attali https://cs.wikipedia.org/wiki/Jacques_Attali svého času vydal prognózu (kdo chce, tak predikci), že Spojené státy skončí do roku 2035, což bude i konec vleklé finanční a ekonomické krize, která vyvrcholí v 2025 a stane se tak uprostřed klimatické… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 24 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

trefně to popsal komentář několika slovy: “Jenže zděšení ani odsouzení džihádistu nezastaví. Ani toho příštího. A že jich ještě bude…” https://cnn.iprima.cz/zapadni-evropa-je-jak-kabul-stat-proti-utocnikovi-s-nozem-neni-nikdy-legrace-rika-instruktor-445850 Attali dále popsal, že to bude konec hyperimpéria, po kterém nastoupí hyperkonflikt a jeho výsledkem bude vznik hyperdemokracie. Slova Paroubka z úvodu o budoucnosti USA jsou utopíí – více než 50 let se pracuje… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 24 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Paozorovatelko tvé komentáře jak sama sobě odpovídáš jsou opravdu Kůl. a vlastě se to tak nějak rozšířilo, že občas jsi jediná z dvaceti komentátorů.

vaclav
vaclav
před 24 dny

Paroubku, kdysi jsem si vás vážil- dnes jste normální blbec

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 24 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Proč panu Paroubkovi nadáváte? Napište konkrétně, proč si to o panu Paroubkovi myslíte. Když to nenapíšete do dnenšího večera, bude ta vaše sposťárna smazána.

vaclav
vaclav
před 24 dny
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

No to si opravdu polepšíte, když mne smáznete. Díky. Jinak Byl jsem velkým fandou pana Paroubka. Ale všechny jeho poslední články stojí za dvě věci.A jenom opravdu ti co mají silný žaludek to mohou zkousnout.

heriot
heriot
před 24 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Já například vaclave to zkousnu klidně, a to mě občas pálí žáha,  takže žaludek nic moc…
Tento článek považuji ve velmi dobrý a Paroubka za politika, u kterého je škoda, že se mu nedaří se do velké politiky vrátit.

vaclav
vaclav
před 24 dny
Odpověď uživateli  heriot

No potěš bůh!!!

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 24 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Jak můžete vidět výše, já článek pana Paroubka chválím, dokonce jej považuji za vzácně výjimečný. I já si tedy ráda přečtu, proč pro Vás je to blbec.

tomaskova
tomaskova
před 24 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Jako ne právě chytrý člověk působíte spíše vy. Zanadával jste si, ale p. Dvořákovi jste neodpověděl.

vaclav
vaclav
před 24 dny
Odpověď uživateli  tomaskova

No na Vaši odpověď jsem už delší dobu čekal

vaclav
vaclav
před 24 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Díky za ty minusi Opravu jste tak přesvědčeni o kvalitách pana Paroubka. No jak utekl z voleb. No asi máte krátkou paměť

Prodost
Prodost
před 24 dny

Pan Paroubek říká srozumitelně, že jak poručí Washington, tak se bude chovat Brusel. A jak poručí Brusel, tak si v Praze lokajsky kecnou na prdel. Všimněte si prosím, že ať do volební urny hodíte cokoliv, vždy platí shora popsané!

vaclav
vaclav
před 24 dny
Odpověď uživateli  Prodost

No co bude dělat Brusel to je celkem rozumnému člověku známo na to nepotřebuji bývalého předsedu vlády a sukničkáře , kterého pronásledovala jeho tisková mluvčí, která se s ním soudí snad ještě dnes.

standa
standa
před 24 dny

Bohužel má Paroubek pravdu !

vaclav
vaclav
před 24 dny
Odpověď uživateli  standa

Pravda je ošemetná věc. FIALENKO a jeho skvadra asi také mají to svoji pravdu!!!!!