Jaroslav Štefec:Jak užitečných může být pouhých 100 kg trhaviny

Nevím, kolik prostředků bylo utraceno v souvislosti s přípravou likvidace pětisetlibrové (cca 227 kg) letecké pumy, obsahující necelých 100 kg trhaviny a zpožďovač v Litvínovské chemičce.

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Jako (byť bývalý) majitel pyrotechnického průkazu jsem si podle dostupných informací jist, že pyrotechnici odvedli dobrou práci, za kterou je třeba jim poděkovat. Nechtěli nic riskovat a důkladně se připravili, píše ba facebooku Jaroslav Štefec.

Štefec: Přípravy na úspěšný „preventivní puč“ jsou již v ČR ve finále

 
Puma byla odpálena, a … nic se nestalo. Obří výbuch ve stylu izraelských nebo ruských řízených pum, dopadajících na cíle v Gaze nebo na Ukrajině, bortící se komíny, budovy a létající kusy betonu který senzacechtiví, v hojném počtu se dostavivší nadšenci očekávali, se nekonal. Nebylo třeba ani připravených sanitek, ani míst v aktivovaných nemocnicích, nebo dokonce služeb majitelů pohřebních ústavů. Pan starosta si užil svých pár minut slávy, a bylo hotovo.

Pokud by byly příprava a provedení pyrotechnické operace ponechány v rukách odborníků, všechno by zřejmě proběhlo v klidu. Senzacechtivá média jak z nálezu, tak z přípravy celé akce a konečného odpálení pumy ovšem udělala show, která podle mého názoru vyvolala dodatečné náklady, mnohonásobně převyšující ty nezbytné. A prodávala nám svůj pohled na věc ve stylu reportáže z válečné zóny. Což litvínovská chemička při vší úctě není.

I přesto, že exploze pumy díky kvalitní pyrotechnické přípravě nejenže nikoho nezabila, ale nezbořila dokonce ani zeď k demolici určené budovy, vedle níž ležela, byl její nález ternem nejen pro média, ale především pro českou tzv. „vládu“. Pod její „kouřovou clonou“ se několik dnů úspěšně skrýval jak debakl digitalizace stavebních řízení „po pirátsku“, tak připravovaná novela zákona o vojenské policii, novelizace zákona o zbraních, o nových kompetencích pracovníků finančních úřadů, hroutící se ukrajinská obrana v Bělgorodské oblasti, a dokonce i dnešní obří demonstrace zemědělců a stávky v sousedním Německu.

Jak užitečných může být pouhých 100 kg trhaviny v 80 let staré letecké pumě, když se správně propagandisticky a mediálně uchopí!

 
pkl. v. v. Ing. Jaroslav Štefec, fb,

4.5 15 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 19 dny

Všechno se dá použít na odvracení pozornosti kdyby tu bombu likvidovali profesionálové tak by to ani nestálo za řeč.

shakalaha
shakalaha
před 19 dny
Odpověď uživateli  cablik

lidi zblibli medii si brali nekteri volno na “zblunk explozi”! nechapu na bombe ten casovac 80 roku nic a nejednou hrozba vybuchu od Ase po Tatry😊😀😎