Jak vidí zničení svých raketometů Patriot američtí novináři?

Americký vojenský časopis Military Watch Magazine (MWM) napsal, že na Ukrajině byly kompletně zničeny americké raketové baterie Patriot a radiolokační stanice AN/MPQ-65, přičemž autoři popisují okolnosti neutralizace této techniky.

Vladimír Mikunda
Vladimír Mikunda

V neděli 11. srpna přicházely zprávy, že ruské ozbrojené síly úspěšně zaútočily proti třem protiletadlovým raketovým bateriím (PLRK) a radiolokační stanici AN/MPQ-65 na Ukrajině.
Kam byl útok veden i prostředky útoku, zůstávají tajemstvím. Na rozdíl od řady předchozích oznámení o zničení systémů Patriot, na veřejnosti se tentokrát nezjevilo ani jedno video, které by tento fakt potvrdilo. Nezaměnitelný zůstává však fakt, že pro ruské ozbrojené síly jsou raketové komplexy Patriot prioritou již od poloviny roku 2023, poté, co se první systémy objevily v květnu ve výzbroji Ukrajiny.

Patrioty dodaly Ukrajině Německo, Nizozemsko a Spojené státy, očekávají se další dodávky ze Španělska a USA. Složitost a potřeba let na výcvik s touto technikou přivedly analytiky k závěru, že dodavatelé ze západních států budou, pravděpodobně, hrát rozhodující roli při jejich používání. Dodávku Patriotů na Ukrajinu ovlivnilo i vyčerpání PVO sovětské výroby S-300 a Buk ve všech východoevropských zemích. Analytici, kteří píší pro Forbes, poznamenali, že zničení systémů PVO umožnilo nanést údery na odhalené ukrajinské síly téměř beztrestně. No a od té doby začaly být zveřejňovány i snímky úspěšných útoků Iskanderů proti systémům Patriot. V závěru MWM zveřejňuje zásadní informaci. Že ztráta systémů Patriot se nijak nedotýká vyčerpání vlastního armádního arzenálu USA!

Závod o nejúspěšnějšího likvidátora

V Kurské oblasti probíhá neformální závod v množství zničené nepřátelské techniky. Jistý autor v ruských novinách napsal, že zničené techniky je už tolik, že Ukrajinci se nebudou mít na čem vrátit domů. A proto budou muset v ruské oblasti zůstat. Navždy! Síť military.pravda.ru napsala, že (ne)prezident Ukrajiny V. Zelenský přímo prosí hlavního velitele Oleksandra Syrského, aby našel lidi k doplnění invazních sil. „Podívejte se na to, prosím… Chápu, že to není jednoduché, ale snad se tam bude dát ještě něčím posílit naše vojska v těch směrech. Věnujte tomu pozornost,” prosí bývalý komik. Vyplývá z toho, že ztráty ukrajinských sil na ruském území jsou kolosální, naprosto neúměrné vydaným úkolům a také nezveřejněným cílům.

OZKB asi podporuje Ukrajinu!

Proč? Protože ignoruje ukrajinský útok do Kurské oblasti RF. No a “v tomto smyslu asi podporuje Ukrajinu,” řekla poslankyně Státní Dumy RF Světlana Žurova. Členské státy Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OZKB) ignorují útok Ozbrojených sil Ukrajiny v Kurské oblasti, ačkoli podle smluvního principu útok na jednoho člena je útokem na všechny. Ani jen ochotu pomoci Rusku členské státy OZKB neprojevily. První náměstkyně Státní Dumy RF pro mezinárodní otázky Světlana Žurova na adresu ostatních členů OZKB zdůraznila, že “je toho víc, na co nereagují”.

„Zdá se, že v jistém smyslu podporují Ukrajinu a tečka. Jiný závěr zde nevidím,“ řekla.

USA budou muset přiznat sílu Ruska!

Washington bude muset přiznat silné postavení Ruska ve světě bez ohledu na to, jak dopadnou jeho listopadové prezidentské volby, vyjádřil v rozhovoru s RIA Novosti předseda Asociace politologů Tádžikistánu Sajfullo Safarov.

“Nejdůležitější (což se může udát v americké zahraniční politice po listopadu 2024) je, že USA nakonec pochopí, že Rusko nelze porazit, že má silné postavení ve světě a Amerika už bude muset přiznat sílu Ruska,” řekl.

Na Západě zaznělo poplašné prohlášení

„Ukrajinci musí posilovat svá vojska k Kurské oblasti a odebírat všechny zálohy z jiných směrů. OSU nastupují do boje padají „do černé díry“ u Kurska, protože jejich ztráty jsou obrovské,“ prohlašuje britský expert Alexander Merciouris ve svém blogu na YouTube. Merciourist také tvrdí, že kyjevské vedení je doslova posedlé nápadem o bojové činnosti na tomto frontovém úseku, přičemž (ne)prezident Ukrajiny Vladimir Zelenský a jeho parta si nevšímají, že OSU je v Donbasu velmi poráženo a ztrácí kontrolu nad situací. Ruské ministerstvo obrany uvádí, že jen za jeden den, 16. srpna 2024, OSU na Kurském směru ztratilo 2860 vojáků a 41 tanků.

*

Vladimír Mikunda, Armádny Magazín Sk

4 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 29 dny

Hiuntustan Times či Times of India nějaká videa se zničením více Patriotů uveřejnila. Rusko si to drony na místě kontroluje.