Jak je to s tím klimatem?

Jindřich Kulhavý
Jindřich Kulhavý

Pár letních dnů, kdy teploty vyšplhaly místy nad třicítku, bude opět zneužito k utvrzování v tom, jak se planeta přehřívá. A dokola bude omílána mantra o škodlivosti CO2, přičemž když se zeptáte všech těch mediálních a politických odborníků přes počasí na skutečný objem CO2 v ovzduší, nebudou Vám schopni odpovědět.

Jen pro Vaši informaci je to 0,3 % celkového objemu. Tedy naprosto zanedbatelné množství, které nemá žádný vliv na počasí či výši teploty na Zemi. Navíc je potřebné pro rostliny. Přesto jsou likvidovány levné zdroje elektřiny a nahrazovány drahými, zdaleka ne ekologickými, a především málo účinnými.

Rozpočet na stavbu jedné větrné elektrárny je vyšší, než její ekonomický výkon po dobu celé životnosti. Po ní zůstane obrovská betonová základna, kterou už nikdo nikdy neodstraní, její listy z pryskyřice budou pouze zahrabány pod hlínu, protože je nikdo neumí levně a čistě zlikvidovat, přičemž poločas rozpadu je minimálně 1000 let. To vůbec neznamená, že za tu dobu celé zmizí, pouze jejich polovina se rozloží. A kdo zná pojem poločas rozpadu, ten, ví, že ani dalších 1000 let neznamená, že se rozloží celé. A to nezmiňujeme dopady na blízkou i vzdálenější přírodu, kdy mohutné ventilátory zabíjí ptáky a vysušují krajinu.

Solární elektrárny jsou ekozlem ještě větším. V jejich okolí je v slunečných dnech teplota až 5°C vyšší než jinde, zabírají zemědělskou půdu situovanou na jih a pozemek pod nimi není vhodný ani k chovu domácích zvířat, protože riziko vzájemné likvidace je vysoké. Výroba jednoho vcelku málo účinného panelu je nějak energeticky náročná, s čímž se počítá, ovšem jeho likvidace bude dlouhodobou zátěží pro planetu mnohem větší než vytěžení a spálení několika tun uhlí. A že těch panelů je.

Přidáme-li i rizika spojená s požáry komponentů solárních elektráren ohrožující majetek i životy, nepřijde nám boom těchto technologií nijak logický. Lze očekávat zvyšování účinnosti panelů, zatím je kolem 23%, údajně existují už křemíkové nové desky mající mnohem vyšší výkon, takže proč se nyní hnát do fotovoltaiky, když bude za 5 let muzeálním kouskem dosud se splácejícím?

Samozřejmě chápeme dopady politických rozhodnutí vedených pokroucenou ideou nezávislosti na cizích zdrojích. Naše vláda myslí především ty ruské, ale jak nám Němci ukazují, jsou mnohem horší a sobečtější než Rusové. Tvrdit, že se s námi o svůj plyn, který jsme mimochodem zaplatili, rozdělí, je stejnou ukázkou idiocie, jako odprodej levné elektřiny právě jim a zpětný nákup té drahé již jim patřící. Přitom dráty vedou z naší elektrárny do našich zásuvek. Jen cena se několika převody mnohonásobně navýší a zisk zůstane ČEZu, jeho majoritnímu vlastníkovi státu a německým spekulantům.

Vše zaplatí český občan, z jehož peněz byly elektrárny u nás vyrábějící proud už jednou postaveny. Některé stát prodal (proboha proč?), jiné vložil do podniku, který částečně také rozprodal. Každopádně však okradl své občany a každé další vyúčtování v tom pokračuje. Tlak na zřizování solárních elektráren však nevychází z potřeby ukázat Rusům, že se bez nich obejdeme, ale příčinou je další pokřivená ideologie, tedy Green Deal.

Zpět ke klimatu. Země prochází po celou svou existenci různými etapami vývoje. Některé jsou bouřlivé, jiné méně, ovšem až na náhodné katastrofy typu srážky s jiným kosmickým tělesem probíhají dlouhodobě. Byla tu období vyšších teplot i dob ledových. Organismy na planetě se tomu buď přizpůsobovaly, nebo zanikly. Naše inteligence stačí k zmapování krátké doby existence planety, u všeho ostatního se pouze domníváme. To je prostý fakt.

Ale dle všeho je vliv člověka na klima asi tak podstatný, jako když vezmete jeden jediný krb ve velkoměstě a budete posuzovat, o kolik ohřál celé široké okolí metropole. Teploty na Zemi se odvíjí od aktivity Slunce a důsledků existence vlastního žhavého jádra a sopečné činnosti schopné na určitý čas eliminovat jeho paprsky.  To vše platí až do okamžiku, kdy se někdo pokusí počasí ovlivňovat pomocí moderních technologií k tomu předurčených. Ničemu nepomáhá ani kácení lesů a likvidace živočichů.

Skokové změny počasí, lokální katastrofy, množství záplav, bouřek, krup a střídání teplot může být, a pravděpodobně i je, důsledkem snah manipulovat jak s počasím, tak i s povědomím lidí. To, co se nyní děje, je celé šílené.

Je stále více pro lidstvo škodlivých technologií než těch skutečně přínosných. Za vším poté hledejte peníze, hamižnost a teritoriálnost bohatých a mocných elit. Viz to, jak se například požáry na Havaji vyhýbaly rezidencím vrchní třídy či modrým vozidlům, zatímco domorodcům shořelo vše. Podobně množství krupobití, či pohled na oblohu kdysi a dne včetně stop za letadly. Kdysi mizely hned, dnes vytváří zvláštní mračna a ani v horkých dnech není obloha blankytně modrá.

Výsledkem měření ovlivněných záměrně umisťovanými teploměry do míst, kde je prostě vyšší teplota, vychází statistiky tak, abychom byli strašitelní. Letošní červenec byl údajně druhý nejteplejší v historii, ale v Ćechách to tedy byla fakt bída. A stejně tak plno dalších měsíců před ním. Jen hlupáci tomu věří a najít je můžeme i mezi těmi, kteří prosazují elektromobilitu, aniž by jim vadili nabíječky napojené na dieselové agregáty či na elektrárny fungující na principu poškozování planety. Včetně výše uvedených solárních či větrných. Nemluvíme o výrobě i konečné likvidaci baterií, to je na samostatné téma. Lidstvo názorově i inteligenčně evidentně degeneruje. Nedokážeme-li se bránit už od počátku znetvořeným ideologiím, potlačujeme-li logiku, přírodní zákony a lidskou schopnost hledat si správnou cestu, pak si nezasloužíme nic dobrého. A tak je s námi i zacházeno.

*

Jindřich Kulhavý, iNadhled, redakčně kráceno.

3.3 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 1 měsícem

Tohle kdyby četl chudák starý Grygar, musel by vymyslet několik Bludných balvanů.Jeden už dali za podobné bludy senátorce Daniele Kovářové.

vachav
vachav
před 1 měsícem

Zásadní a primární “škodlivá technologie” pro lidstvo,pane autore,je parazitický K A P I T A L I S M U S!!!

oldo
oldo
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  vachav

Ne, kapitalizmus přesně naplňuje a legalizuje hlavní vlastnosti člověka.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Pane Kulhavý, ty třicítky teď v srpnu, jedna za druhou, nám jednoznačně dokazují, že se planeta přehřívá kvůli lidské činnosti. A Fiala bude muset zase zvednout daně, aby planetu zachránil. A kdo ty zvýšené daně bude muset zaplatit? Naši miliardáři nikoliv, protože se místo placení raději přestěhují na Panenské či Kajmanské ostrovy. Budou to… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Brettschneider nastupuje. Lidičky dopijte, zaplaťte a vypadněte.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Lidičky, apeluji na váš selský rozum. Když se naše zem i jiné krajiny v minulých létech a desetiletích ocitly v dluzích, vlády nezvolily pro oddlužení cestu zvýšení přímých daní, včetně progresivní daně, ale naopka cestu zvyšení nepřímých daní (DPH). Protože kdyby zvýšily přímé daně, všichni trochu bohatší lidé by se přestěhovali do daňových rájů… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem

Tenhle parazitický hnací motor kapitalizmu, má samozřejmě vážné dopady na přírodu. Zmizelo spousty ptactva, ty hejna vrabců, chrousty už jsem nevyděl dvacet let, housenky a motýly, ubylo i těch much a mravenců. Jenže jak chcete paraziticky žít a neničit přírodu? Je jisté, že se s tím příroda vyrovná, protože to je zákon celého vesmíru.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Praded

Jeste muzeme pridat ” ekologicke” plynove elektrarny..Rikali,ze budou spalovat zbytky,misto toho likviduji zradlo pro kone a hospodarska zvirata ( prodat to tem spalovnam obnasi mene prace za vic penez) a tak prisli s napadem,ze kravy prdi,proto je nepotrebujeme…Za vsim hledej prachy

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Opet jsem presla okolo nejakeho zpravodajstvi hlavniho proudu ( sama bych si to nepustila,mam se natolik rada) a opet jsem byla v soku..Tam vazne radili,cim se mame mazat,ze mame pit a tak…Zpravodajstvi je pro deti? Nebo pro nejake mentalne omezene?…

maxim
maxim
před 1 měsícem

Klima, počasí a děje v nižší atmosféře tvoří komplex s mnoha souvislostmi, jenom namátkou některé další … Obloha za covidového blbnutí měla nádhernou modrou barvu jako za starých časů protože byly silně omezeny lety letadel .., ty letadla jsou také problém pro vzdušné proudy a mraky, to je ale jenom malý kaminek v mozaice …… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  maxim

Uvedené shora je zkráceným popsáním situace s ohledem na naše území ČR, situace jihu Evropy je pro nás vedlejší, ale souvisí s komplexem celé Evropy …, všechno souvisí se vším ..

shakalaha
shakalaha
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  maxim

velmi zajimave! ani jsem netusil ze by ty solarni panely a vetrne elektrarny meli az takovy vliv na klimaticke zmeny?!

maxim
maxim
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  maxim

Uvedené shora souvisí nejvíce s počasím, klima je víc než počasí, klima samozřejmě souvisí s proměnou Sluneční činností, v Evropě i s Golfským proudem … V současném KLIMATU Evropy je největším problémem úbytek bilančního množství VODY …, klesající hladiny spodních vod, zmenšené průtoky vodních toků …, voda prostě někam mizí ve větším množství než přichází ze… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  maxim

Z toho co je uvedeno by mohlo být jasné, že nejdůležitější pro stálé pohodové klima a počasí je vše co se týká vody, vyrovnaný koloběh vody -vodní páry v atmosfeře, s vyrovnaným podle ročních období pravidelným střídáním různých stupňu oblačnosti a srážek, bez dlouhých období bezoblačnosti (kdy mimo zimu výpar vodní páry stoupá do… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

Kecy a lži navíc solární větrníky likvidují ptactvo je to naprosto kontraproduktivní lidstvo nemůže žít na obnovitelné zdroje. Pokud je nevyměníme tak se dostaneme do středověku.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Nejen to.Jednou jsem se bavila s nekym,kdo leta na vetronich ….meni to proudy vzduchu..A z tech velkych cernych ploch ( pole se solary) sala silene horko

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Když on ten boj s CO2 je strašně těžká věc. Na jedné straně se už více než půl století americké firmy v Brazílii snaží s tím něco udělat, kácí prales o stošet, protože nám ten prales CO2 vydechuje celou noc a na druhé straně koule, těm americkým demokratům do toho bohulibého počínání hází vidle komunista… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Zelení si našli náhradní program. Místo ochrany ošklivé, neekologické zeleně se tentokrát vhrnou na ochranu pouští. Jakou symbolickou barvu si vyberou tentokrát, se ještě přesně neví…

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Při pohledu na toho feťáka co tu tlupu vede tipuji přejmenování – Hovno u cesty.