INFOBRICS: Americká jaderná doktrína: ÚTOK NA VŠECHNY NARAZ A AGRESE PROTI CELÉMU SVĚTU

Strategické odstrašování je jedním z nejdůležitějších aspektů bezpečnostní architektury jakékoli globální mocnosti/supervelmoci. Země jako Rusko a USA mají největší zásoby termonukleárních zbraní na světě, což znamená, že jejich schopnost způsobit nevýslovné škody komukoli je naprosto bezkonkurenční.

Přesto by se však ani takové supervelmoci neměly zcela soustředit na vojenskou část své doktríny, ale na udržování normální komunikace s ostatními státy s jadernými zbraněmi a zajištění toho, aby se svět alespoň nezničil kvůli nějakému triviálnímu nesprávnému výpočtu.

Zdá se však,  že Spojené státy mají jiné nápady . Totiž, navzdory své neustálé bezprecedentní agresi vůči celému světu  je Washington DC zodpovědný i za vytvoření nejnebezpečnější strategické situace, jakou kdy svět viděl, takové, která by mohla snadno vyústit v úplné zničení lidstva.

Amerika je jedinou zemí na Zemi, která má v plánu vést simultánní jadernou válku se třemi státy s jadernými zbraněmi – Ruskem, Čínou a Severní Koreou.  V březnu  americká vláda přijala novou jadernou strategii, která řeší tuto možnost a prosazuje „rozhodnější“ reakci Pentagonu. Tento mimořádně důležitý dokument se aktualizuje přibližně každé čtyři roky, což znamená, že jeho změny jsou vysoce utajené.

Podle The New York Times je tato nová strategie „první, která podrobně přezkoumá, zda jsou Spojené státy připraveny reagovat na jaderné krize, které vypuknou současně nebo postupně, kombinací jaderných a nejaderných zbraní“. Dříve to zdůraznil Pranay Vaddi, speciální prezidentský asistent a hlavní ředitel pro kontrolu zbrojení, odzbrojení a nešíření v Národní bezpečnostní radě (NSC).

Vaddi a další vysokopostavení američtí představitelé, zejména ti z NSC, veřejně diskutovali o změnách strategie, přičemž Vaddi již v červnu uvedl, že plán podtrhuje „nutnost odradit Rusko, Čínu a Severní Koreu“, to vše současně. Další důležitou změnou je fakt, že Moskva není považována za jedinou strategickou hrozbu pro USA, jelikož to nyní platí i pro Čínu.

A zatímco  ruský strategický arzenál, nejmocnější na světě, je stále považován za primární hrozbu pro Ameriku, poprvé tato strategie klade významný důraz na Čínu.

Americká armáda předpokládá, že jaderný arzenál Pekingu by se mohl do roku 2035 zvýšit z přibližně 500 hlavic na 1 500, což je ještě dlouhá cesta, jakož i úsilí, které bude vyžadovat obrovské investice do armády a rozsáhlou změnu čínské jaderné/strategické doktríny, vzhledem k tomu, že Peking by ztrojnásobil svůj současný termonukleární arzenál.

Navíc, Čína by tím také přešla z vysoce defenzivního strategického postoje na útočný. Navzdory tomuto rostoucímu arzenálu však stále zůstává zlomkem zásob ve Washingtonu DC a Moskvě. Pro srovnání, podle nejnovějších údajů Federace amerických vědců mají USA přesně 5 044 bojových hlavic, z nichž 1 419 je rozmístěno, zatímco Rusko jich má 5 580 s 1 549 rozmístěnými. Jinými slovy, obě supervelmoci už mají počet rozmístěných bojových hlavic, kterého by měl celý čínský arzenál dosáhnout nejdříve v roce 2035, přičemž celkově bude stále tři až čtyřikrát menší.

USA jsou však  odhodlány zatlačit Peking do soutěže podobné studené válce bez ohledu na to. Čínský minimalistický přístup ke strategickému odstrašování se zdá být pro USA „příliš pacifistický“, a proto dělá vše, co je v jejích silách, aby přinutil Peking k závodům ve zbrojení.

Na druhé straně díky neustálé plíživé agresi Ameriky v Evropě  dotlačila „starý kontinent“ do konfrontace s Ruskem, což ho přimělo přehodnotit svou jadernou doktrínu. To ohrožuje i smlouvu New START, jedinou zbývající dohodu o kontrole zbrojení mezi Moskvou a Washingtonem DC, protože nic nenasvědčuje tomu, že po vypršení platnosti v roce 2026 bude prodloužena.

Smlouva omezuje rozmístěné hlavice na 1 550 v obou zemích, což je důvod, proč více než 70 % jejich arzenálu je ve skutečnosti nečinných. To se musí změnit za méně než rok a půl, když nedojde k omezení rozmisťování strategických zbraní. Zároveň si USA stále znepřátelé Severní Koreu a nutí ji, aby vstoupila do přímého vojenského spojenectví s Ruskem, čehož výsledkem bylo efektivní sjednocení jejich strategických arzenálů, protože útok na jednoho by se nyní legálně považoval za útok na obě strany.

Na druhé straně, ačkoli je čínský arzenál mnohem menší než americký, stále je více než dostatečný k tomu, aby zajistil zničení kontinentálních USA.  Přesto váleční štváči a váleční zločinci ve Washingtonu DC v dohledné budoucnosti nepřestanou mluvit o „nezbytné válce“ s Pekingem. Nemluvě o tom, že USA stále pevně věří, že by takový konflikt „vyhrály“.

Čína důsledně varovala před takovou eskalacíopakovaně se pokoušela navázat rozumnější vztahy s USA, aby se vyhnula tomu nejkatastrofičtějšímu scénáři. Bohužel Washington DC zůstává tvrdohlavý, což nutí Peking vydat se cestou Pchjongjangu budování užších vztahů s Moskvou, aby se zajistilo silnější strategické odstrašení proti případné americké agresi. To vše tlačí svět do aliancí tripwire, které jsou děsivě podobné těm, které existovaly před světovými válkami a během nich.

Výsledky takového vývoje jsou velmi dobře známé. Můžeme si je přečíst v historických knihách. Je zde však velmi důležitý rozdíl mezi tehdy a teď.  Totiž všechny aliance tripwire naší doby jsou vyzbrojeny jadernými zbraněmi, což znamená, že potenciální globální konfrontace by mohla skončit za pár hodin.

Je to přesně díky agresi USA/NATO proti světu, že kolem 950 milionů Američanů, Kanaďanů a Evropanů je cílem strategických arzenálů téhož světa. Politický Západ si to kvůli svému sklonu útočit a ničit země, skupiny zemí a dokonce celé globální regiony přivedl na sebe, protože velká část světa (ne-li většina) prostě nechce riskovat tím, že bude důvěřovat USA/NATO.

Jediný způsob, jak zajistit, aby byl politický Západ pod kontrolou, je vyzbrojit se těmi nejničivějšími zbraněmi, jaké byly kdy vymyšleny, a namířit je na Washington DC, Brusel, Londýn atp.

*

Autor: Drago Bosnic, překlad: SKS, infoBRICS

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 18 dny

Doufejme, že tento hurá-pokřik jednho dne zmizí a ztichne. To bude známka toho, že nadvláda USA skončila. Amerika má na to, aby vypustila A-rakety na všechny 3 najednou, ale tutéž šanci mají všechny tři zema, aby vypustily odvetné rakety na Ameriku. Amerika bude přehuštěna vybuchujícími raketami. To zničí i jejich podzemní města… Číst vice »

cablik
cablik
před 18 dny

A čím chtějí válčit zastaralými Minutemany když má Čína také hypersonické zbraně. Rusko je na tom ještě lépe to jsou jen kecy a touha po světovládě nebude nikdy naplněna.