III. díl. Ruští generálové Kuzovlev, Sančik a Teplinskij a jejich charakteristiky. A nejnovější překvapivé novinky z Ukrajiny.

Michael Svatoš
Michael Svatoš

(1) Nevídaná vzpoura volyňských banderovců proti Zelenského mobilizaci. Srocený dav včera několik hodin obléhal vojenský komisariát, a nakonec si vynutil propuštění zmobilizovaných!

Včera pozdě večer došlo na Ukrajině, (na banderovské Volyni!), k nevídané události. Ve městě Kovel, (70 000 obyvatel), se včera odpoledne před místním vojenským komisariátem srotil velký dav místní mládeže a dalších obyvatel, hlavně žen, a začal komisariát obléhat a skandovat “Hanba!”, a domáhat se propuštění všech mužů, kteří byli dopoledne násilím uloveni při raziích na brance ve městě. Odpoledne davem obléhaný komisariát začali chránit i vojáci se samopaly. Dav ale neustoupil. A tlak večer vystupňoval. A pozdě v noci konečně dosáhl vítězství.  A všichni ráno ulovení muži byli místo odeslání na frontu, propuštěni na svobodu. (Videa z obléhání komisariátu (1), (2). Jdou spustit i bez Telegramu.)Včerejší osvobození násilím zmobilizovaných vojáků v Kovelu je nejnovějším vyvrcholením rostoucího odporu Ukrajinců proti masové násilné mobilizaci, kterou Zelenskyj rozjel začátkem léta, aby doplnil své silně prořídlé frontové bojůvky.

Ve městě Luck, (200 000), které leží 70 km jihovýchodně od Kovelu, včera podali advokáti trestní oznámení na místní vojenské komisaře. Ti měli násilím unést z domovů několik osob, zavřít je do cel na komisariátu, a nutit je k souhlasu s dobrovolnou mobilizací. Jeden z unesených byl slepý na jedno oko, poloslepý na druhé, a epileptik. Bylo mu znemožněno předložit lékařskou dokumentaci z operace na Lvovské oční klinice. V důsledku záchvatu, který při výslechu na komisariátu utrpěl, ho musela sanita nakonec neprodleně odvézt do nemocnice. I další unesení obyvatelé Lucka si včera stěžovali, že nikdy nebyli předvoláni k žádnému odvodu, ale rovnou z domova uneseni, aby prý nikam neutekli.

V pátek 2. srpna byla ve městě Ternopil, (jihozápadně od Kyjeva, 225 000), zatčena organizovaná zločinecká banda mobilizačních komisařů. Bylo odhaleno, že několikačlenná banda v čele s náčelníkem komisariátu unášela předem vytipované obyvatele Ternopilu. V celách na komisariátu je bila a mučila. A nutila je, aby se z mobilizace vyplatili. Modus operandi bandy spočíval v tom, že unášení muži nebyli určeni k mobilizaci, a ani na ně po únosu nebyly vyplňovány žádné mobilizační papíry. Banda zaměstnávala jako tipaře unášených obětí několik zaměstnanců obchodních domů ve městě, kteří tipovali movité zákazníky. Měsíčně si členové mobilizační bandy přišli na 150 tisíc dolarů. Obecně největší odpor proti mobilizaci probíhá v Oděse. Bitky občanů, často žen, s komisaři jsou tam na denním pořádku, a informují o nich jak ruská, (video), tak ukrajinská média. V Oděse místní rebelové v noci pravidelně podpalují vojenská auta.

(2) Svodka hlavních útoků ruských vojsk 3. srpna.

Operační skupina Střed generála Mordvičeva včera překročila ve městě Časov Jar kanál Severní Doněc – Donbas, který město rozděluje, a obsadila první blok budov na jeho západním břehu. Rusové včera od posledních Ukrajinců, kteří se ještě drželi v zaminované bažině “урочище Орлова”, odkud neměli kam ustoupit, vyčistili i celý východní břeh kanálu. Rusové počítají, že díky včerejšímu ovládnutí bytelného předmostí za kanálem a likvidaci všech zbylých Ukrajinců před kanálem, mají vytvořeny všechny podmínky, aby do konce srpna město Časyv Jar vyčistili. Nejtěžší prý bylo překonat minová pole, která Ukrajinci podél obou břehů kanálu nakladli. Po jejich překonání už má být postup snadnější, tvrdí Rusové. Také pár kilometrů jižně od Časyv Jar včera generál Mordvičev po několika měsících obnovili své útoky, za začal se pomalu sunout na západ i z vesnice Kleščejevka.  (Viz mapa dole)

Generál Mordvičev vede 3 bitvy současně. Na nejsevernějším bojišti u Časov Jaru a Bachmutu jeho vojska včera překročila kanál Severní Doněc – Donbas a vnikla do západní části Časyv Jar. Pokud se Ukrajincům nepodaří Rusy rychle zahnat zpět za kanál, bude to první známka, že pád města se blíží.

Druhou bitvu vede generál Mordvičev 25 km jižně od Časov Jaru, a snaží se v ní vytlačit Ukrajince z města Dzeržinsk, (ukr. Toreck). Ve městě před válkou žilo 100 000 obyvatel. Město Toreck slouží Ukrajincům jako pevnost, ze které od roku 2014 děly ostřelovali město Gorlovka, (220 000). Mordvičev úzkým pomocným postupem z jihu na sever začal včera uzavírat ukrajinským batalionům v jižním sektoru bojiště ústup na západ. A současně hlavním postupem v severním sektoru bojiště směrem na západ jim začal uzavírat ústup na sever. Tento dvojí postup městskou zástavbou, tak aby Ukrajince uzavřel na otevřených polích mezi oběma osami svého postupu, které se sbíhají, představuje typickou Mordvičevovu strategie vedení bitvy. Ukrajinci, které generál Syrskyj včas z pytle nestáhnul, tak buď budou při nevyhnutelném útěku opět postříleni na otevřených polích, nebo zničeni po obklíčení.

Na této mapě je krásně vidět taktika Mordvičevovy bitvy ve městě. Mapa zachycuje včerejší ruský postup ve městečku Нью-Йорк, (9900 obyvatel), které je vlastně jižním předměstím města Dzeržinsk/Toreck. Mordvičev, v této malé bitvě jednak úzkým postupem přes New York na Sever uzavírá ústupovou cestu Ukrajincům rozmístěným v polích jižně od Dzeržinska na Západ, (viz předešlá mapa), ale zároveň pomocným úderem ze západu uzavírá Ukrajincům ústup z východní části New Yorku, kterou oběma údery obchází, směrem na sever. Opět si povšimněte Mordvičevovi taktické libůstky, stejně jako v Mariupolu, útočí podél toků místních vodních toků. Město New York je na ruských mapách výše označeno jako Novhorodske /Новгородское.

(3) Operační skupina Jih generála Kuzovleva a její úkoly v plánech generála Gerasimova. 

Na mapě jsou zachyceny sbíhavé útoky hlavní útočné skupiny generála Mordvičeva, která od května postupuje od Avdějevky, přes Očeretino, a včera už dobyla železniční křižovatku Želannoje, (severní červené šipky), a hlavní útočné skupiny generála Kuzovleva, (jižní červené šipky), která po dobytí jižního předměstí aglomerace Doněck města Marjinky (50 000) v prosinci 2023, včera ovládla městečko Красногоровка (15 000). Linie současné fronty je žlutá, Linie frontu na konci roku 23 je modrá. Na mapě je opět krásně vidět obkličovací operace, kdy Mordvičev postupem na jih přerušuje komunikaci M-30 západněji, než ji svým postupem na sever přerušuje Kuzovlev. Toto hrozící dvojí přeseknutí hlavních ukrajinských zásobovacích linií donutí opět všechny ukrajinské pěší brigády, které se brání v oblouku mezi kleštěmi, aby se rychle pokusily otevřeným terénem prchnout, a vyklouzly tak z hrozícího obklíčení.

Generál Sergej Kuzovlev, narozen 1967, velitel operační skupiny Jih je ruskými novináři neprávem opomíjený válečník. V bojích západně od města Doněck metodicky přesným postupem vyčistil Marjinku, jižní ekvivalent severní pevnosti Avdějevka, a pomalu a úspěšně se teď prodírá další předměstskou zástavbou od Doněcka na Západ. Kuzovlev je mistrem v maximálním využívání všech jednotek, které má k dispozici. Protože na rozdíl od generálů Mordvičeva a Nikiforova disponuje jen zlomkem jejich sil, a jeho frontová linie je roztažená od takřka nedobytné ukrajinské pevnosti Ugledar, přes Konstantinivku, až k jižním předměstím Doněcka, nemohl si nikdy dovolit luxus provádět několik útoků současně a plýtvat v nich svými silami. Místo toho chytře přešel na jižním křídle proti Ugledaru do obrany, a útočil buď na severním křídle, a nebo ve středu. Kuzovlev je metodicky přesný. Jeho hlavní palebnou silou je 18. těžká dělostřelecká divize, a Kuzovlev útočil vždy, až mu divize prostřílela cestu vpřed.

V posledních dnech Kuzovlev zrychlil svůj postup vpřed a po obdržení záloh začal poprvé současně útočit jak na severním křídle, tak ve středu. Ze sbíhavého pohybu posledních útoků Kuzovleva i Mordvičeva se dá usoudit, že hlavní letošní letní ruská útočná kampaň nedostala za úkol zahnat na Západ ukrajinskou severní skupinu rozloženou východně od měst Kramatorsk a Slavjansk, jak si mnozí ještě před prázdninami mysleli.  Ale zahnat na Západ celé ukrajinské uskupení mezi Pokrovskem a Ugledarem. Putin a Gerasimov tak dávají hlavní prioritu rychlému zabezpečení východního Krymu před dalšími útoky ukrajinských raket.

P.S. Děkuji za řadu mailů, všechny jsem je četl, ale odpovím, až dodělám všechny generály. Zatím nemá čas. Děkuji za pochopení. Mějte se krásně a přeji příjemnou dovolenou.

Michael Svatoš, MaP 2056

 

3.4 20 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Fašisté proti fašistům. Stále tvrdím, co Ukrajinec, to fašista. Není umírněných a radikálních. Pan Svatoš mi to potvrdil. Kde jsou ti normální, kteří jsou neofašisté co Zelenského nepodporují? Fašisté dostali rozum…? To je guláš, spíše ukrajinský boršť…

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Ukrajinci z Volyně nejvíce podporovali v otevřených volbách do roku 2014 nacionalisty. Až 90 procent podpory. Za 2. světové války byl mezi Kremencem a Dubnem hlavní štáb UPA. Tak proč zrovna dnes tito věrní volyňští Ukrajinci, pachatelé zvěrstev z 2. světově války, teď Zelenskeho zrazují a nechtějí za něho bojovat na Donbasu?

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Asi jim zvoní hrana.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

A jako historicky – jejich zbytky se cpou na vytoužený Západ. Tentokrát nejsme ale jen etapová štace, ale jedna z distancí.
No nazdar.
Prý podle parlamentních, senátních a prezidentských voleb je většina lidí tady chce. S tím se nedá polemizovat, taková logika nemá skulinku.

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Haskuv Duch
cablik
cablik
před 1 měsícem

Děkuji všem za informace z fronty.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Ukrajinsky rezim bude zajiste nejvetsim podporovatelem lidskych prav