Generál Mick Ryan přední válečný a strategický analytik Západu varoval, že Zelenského ofenzíva na Kursk byla nejspíš rozhodující chyba války!

Generál Gerasimov včera zasypal Ukrajince u Kursku dosud nevídanou smrští Lancetů, Iskanderů, kluzákových a termobarických bomb. Ruské posily, které z nitra země míří ke Kursku, svou ohromující velikostí naznačují, že Gosudar zřejmě za trest dostal chuť pozřít celou Sumskou gubernii!

Michael Svatoš
Michael Svatoš
Nejprve jeden rest. V pátečním pořadu na TV Bureš jsem hovořil o španělské policii, která si stěžuje, že 170 muslimů mužského pohlaví mladších 30 let přilétá letos denně na letiště Barajas u Madridu, zničí své pasy, a požádá o azyl, a nikdo s tím nic nedělá. Nárůst imigrace +350%, hlásili rozzlobení španělští policisté! A zbývá uvést zdroj – najdete zde – a pozdravujte autory Rakušanova imigračního paktu.

(1) Kinnunenův parametr začal úřadovat! US byznysmeni na Ukrajině si začali v Kyjevě důrazně stěžovat, že zoufalý nedostatek Ukrajinců, kteří by byli ochotni pracovat, je nadále neakceptovatelný.

Vůdce kyjevské Soldatesky Zelenskyj se nechal přes víkend slyšet, že cílem jeho útoku na Kursk, je destabilizovat Rusko, a různá fialová média k tomu začala okamžitě vytrubovat, že 80 000 Rusů bylo proměněno ve zmatené uprchlíky, že v Rusku vládne chaos. A že Ukrajinci ulovili spoustu zajatců a zničili spoustu tanků, a obsadili obrovské ruské území. Ponecháme-li stranou realitu těchto fialových hlášení, a podíváme-li se blíže na víkendové zprávy  z Ukrajiny, otevře se nám zcela opačný obraz. A podle něj si už i vrabci na kyjevských střechách radostně cvrlikají, že s válkou bude brzy konec, neb se režim rychle hroutí.

V analýzách MAP 1739 a 1899 jsme podrobně vysvětlili, že každá země na světě, která v posledních 100 letech vedla válku, se po překročení Kinnunenova parametru, rychle zhroutila. Ukrajina nejpozději letos na jaře Kinnunenův parametr překročila, a přes veškerou pomoc Západu, se začíná, stejně jako kdysi Jižní Vietnam, hroutit. Zdá se tak, že Zelenského útok na Kursk nemá za cíl destabilizovat Rusko, ale zakrýt rychle se množící příznaky zhroucení Ukrajiny.

Kyjevská média v pátek oznámila, že podle analýzy Národní banky Ukrajiny do konce příštího roku uteče ze země dalších 700 tisíc občanů. Krom toho, že se občané Tachova mohou těšit na další Ukrajince, kteří je ani trošku svým necivilizovaným chováním netěší, a kteří už tvoří společně s dalšími podobnými cizinci 1/3 obyvatel města, (4500 k původním 11500), a díky nimž je v Tachově problém s dostupností jak lékařské péče tak bytů, tak další infrastruktury, aniž to Fialu vlastně nějak zajímá. Tak pro Ukrajinu bude útěk dalšího takřka milionu obyvatel úplnou ekonomickou katastrofu, s katastrofou v Tachově nijak nesrovnatelnou.

Americká obchodní komora na Ukrajině bije na poplach! 81% amerických byznysmenů uvedlo, že vynětí jejich zaměstnanců z mobilizace je nyní nejdůležitější úkol, a má dokonce vyšší prioritu než bezpečnost jejich zaměstnanců, výpadky elektřiny a ruské raketové útoky na ukrajinskou infrastrukturu. Podniky na Ukrajině nemohou sehnat ani muže, a dokonce už ani ženy. Obě pohlaví se skrývají před státem a nechtějí ani pracovat. Dmytro Natalukha, šéf hospodářského výboru parlamentu, přiznal US médiím, že 800 tisíc Ukrajinských mužů se někde na Ukrajině ukrylo před mobilizací, a nikde ani nepracují. Ředitelé velkých ukrajinských strojírenských a zemědělských společností Interpipe a Nibulon přiznali, že jejich firmy nemohou sehnat žádné zaměstnance do svých provozů v Nikolajevě, v Nové Oděse, a v dalších městech, protože nikdo nechce bydlet a pracovat ve městech, na která padají ruské rakety. Neexistuje prý žádná dostatečně vysoká mzda, která by Ukrajince nyní přesvědčila, aby šli do těchto měst pracovat. Hlib Vyšlínský, který vede ukrajinské Centrum pro hospodářskou strategii, přiznal, že nasazení ukrajinských žen do průmyslu na místa mobilizovaných mužů, jak bylo běžné ve Velké Británii i v USA za II. světové války, není na Ukrajině možné, protože ženy utekly v ještě větším množství než muži.  Kyrylo Vitaliyovych, ředitel specializované strojírenské firmy  Triada-welding ze Záporoží, varoval, že ze 20 profesionálních techniků, která firma měla, jich už 10 bylo odvedeno na frontu, a odchod každého dalšího přibližuje firmu k likvidaci. Podle Vitaliyovyche firma neuspěla ani s náborem u budoucích absolventů Záporožské polytechnické národní univerzity. Všichni oslovení budoucí inženýři mu sdělili, že ihned po ukončení školy, hodlají zmizet ze země. Podle průzkumů většina mužů, kteří nyní bojují na frontě a nebo se skrývají, hodlá ihned po válce emigrovat za svými uprchlými ženami. Děti, které často zatím na Ukrajině vychovávají jejich prarodiče, si hodlají vzít do emigrace sebou. Závěr kyjevských médií je jasný, Ukrajinu čeká další vlna masové emigrace a ekonomická katastrofa. (Hlavní zdroj.)

Velmi zajímavé je srovnání mezi současným Tachovem a ukrajinskou Poltavou. V Poltavě se místní občané začali bouřit proti Zelenského plánům zabavit jednu Poltavskou nemocnici a předat ji armádě, protože stávající vojenská nemocnice je v katastrofálním stavu. A místní politici raději na poslední chvíli převod nemocnice armádě neprojednali. (Opravdu hrozné fotky o úrovni ukrajinského vojenského zdravotnictví: Zde a Zde.)  Obdobně v Tachově se lidé nyní bouří, protože město s infrastrukturou a zdravotnictvím pro 11500 obyvatel najednou musí zabezpečit podle odhadů až o 6000 cizinců navíc. Krom nedostatku bytů, všeobecného pouličního bordelu, podle tachovských politiků chybí hlavně nové zdravotní kapacity. Krásně se tak ukazuje, že mezi Zelenským a profesorem Fialou není žádný rozdíl. Oba túrují vlastní občany, aby bylo na válku. A budovat dodatečné kapacity zdravotní péče je ani nenapadne. Zatímco Zelenskyj zoufale čelí Gosudarovým vojskům a nemá peníze na žádné investice. Fiala jen marně čelí své vlastní neschopností a letitému přesvědčení politických matadorů své koaly, že obyčejní občané, zejména ti, kteří žijí na venkově a v malých městech v pohraničí, jsou svým plebejským původem předurčeni k levné práci pro západní investory, a ke ždímání vysokých daní a poplatků na zabezpečení aristokratického životního stylu pražské a brněnské úřednicko-kulturní elity. V sobotu jsem byl v kině na polském filmu Kos, který úchvatně popisuje maličkou epizodu ze života hrdiny Americké revoluce za nezávislost generála Tadeusze „Kos“ Kościuszka. A na vztahu polských šlechticů k jejich poddaným, který film popisuje očima, ukrutností panstva k jejich nevolníkům, překvapeného bývalého černého otroka, který generála Kościuszka v Polsku doprovází, jsem si uvědomil, že mezi rokem 1794 a rokem 2024 není zas až tak velký rozdíl, jak bychom si dnes mohli naivně myslet. Podobně jako Fiala pohrdá Tachováky a dalšími Vidláky, protože je jen ždíme, jak je krásně vidět na příkladu Tachova. Chovají se ve filmu Kos i polské elity. A jako správné elity se nakonec raději spojí s ruským carem, než aby ztratili možnost týrat a ždímat vlastní lid, jak si naivně představuje generál Kościuszko.

Na ČR se řítí ekonomická katastrofa, uprchlická vlna, města už teď nejsou schopna v důsledku obojího plnit své funkce, a všem je jasné, že musí přijít reformy, nebo bude následovat nevídaný krach a bída. V čele státu však stojí absolutní anti-reformátor, a u Pirátů dokonce raději lépe, když nic nereformují, protože pak už nic nefunguje. Ve volbách na podzim je tak třeba celou fialovou koalu pořádně vytahat za uši. Jinak nás čeká osud Polska 1794. A car samozřejmě už dnes nesídlí v Moskvě, ale přestěhoval se do Bruselu, a z něj vysílá své novodobé rotmistry Duniny, aby mu přinesli hlavy rebelů, tak jako vyslal Dunina na Kościuszko.

(2) Generál Mick Ryan a další analýzy kurské bitvy.

Velmi krásnou a podrobnou analýzu Zelenského výpadu na Kursk napsal australský generál major Mick Ryan. A varoval v ní, že celá akce se může stát největší chybou války. Podle Ryana, aby Ukrajinci uspěli, musí nyní nasadit další síly, ačkoli si není jistý, že je mají k dispozici. Nasazení dodatečných sil je podle Ryana nutné z operačního hlediska. Perfektním výpadem se Ukrajincům sice podařilo získat značné území, ale k jeho udržení budou potřebovat další jednotky, a hlavně zásoby. Podle Ryana Ukrajinci nasadili do boje své dvě velmi dobré mechanizované brigády, (22. a 82.), leč je nejisté, zda pochopili, že útok mechanizovanými silami, který umožňuje, při překvapení a správném provedení, rychlý územní zisk, po několika dnech začne oproti klasickému pěšímu útoku vyžadovat značné logistické kapacity, a potřebu ukrývat mechanizované jednotky a jejich zásobování před nepřátelskými drony a letectvem. Tyto mechanizované síly navíc potřebují technické a opravárenské kapacity, a musí být po několika dnech akce nahrazeny záložními jednotkami. (Celá analýze je mnohem delší, a najdete ji zde.)

Ryan ve své analýze předpokládá, že Rusové nyní na kurském bojišti rychle soustředí značné záložní jednoty, a v klasické bitvě se rozhodne, zda Zelenskyj a Syrskyj chybovali, a zahájili operaci, pro kterou neměli dostatečné zdroje. Podle jihoamerických analytiků generál Gerasimov rychle soustřeďuje ke Kursku značné bojové síly: 9. motostřelecký pluk, 272. motostřelecký pluk, 1. motostřelecký pluk, a motostřelecké brigády (mají dva pluky) číslo: 138, 64, 15, 38, 128. Další 810. brigáda námořní pěchoty, celkem 11 365 válečníků se stovkami dronů už podle Jihoameričanů začala na bojišti úřadovat. Celkem může Gerasimov podle těchto údajů bez prvků Čečenců, Wágnerovců a výsadkářů  rychle soustředit na kurském bojišti 60 až 100 tisíc válečníků, aniž by nějak zásadně oslaboval své jednotky na doněcké a charkovské frontě. Proti čelu ruského postupu generála Mordvičeva u Doněcka nyní stojí 14 000 Ukrajinců proti 40 000 Rusům a ustupují už dva měsíce tempem 5km týdně. U Kurska může být poměr sil rychle 10 až 20 tisíc Ukrajinců proti 60 až 100 tisíc Rusů. U Charkova byl poměr 30 tisíc Rusů proti 40 tisícům Ukrajinců. Z uvedených početních srovnání je zřejmé, že přesně jak Ryan předpokládá, bez vržení druhého sledu do bitvy, nemá ukrajinský útok na Kursk žádnou budoucnost, a Ukrajinci budou brzy vyhnáni. Shromažďovaná masa ruských sil ovšem naznačuje, že Gosudar se nespokojí s vyhnáním Ukrajinců z kurské gubernie, ale minimálně připochoduje k městu Sumy a začne je za trest ostřelovat. Sumy mají asi 90 tisíc obyvatel a leží 41 km na dobré silnici od ruské Sudži, o kterou se nyní bojuje. Ruské síly soustřeďované v Kursku mají tabulkově dostatek sil, aby se k Sumám probily, a minimálně je začaly ostřelovat. Zda tabulkovým počtů odpovídají reálné stavy není zatím jasné. Jak napsal generál Ryan – vše se ale rychle ukáže.

Podle dalších západních analytiků  Rusové už proti Ukrajincům u Kurska nasadily značné letecké díly i celé eskadry dronů. Iskandery prý už zničily mobilní velitelství 22. mechanizované brigády. A klouzavé bomby, rakety z vrtulníků a drony Lancet zlikvidovaly velké množství mechanizované, obrněné i protivzdušné techniky, kterou Ukrajinci do bojů vrhli. Generál Ryan varoval, že mechanizované jednotky je třeba bezpodmínečně ukrýt pro protivzdušný deštník. Podle západních analytiků k tomu ale ukrajinské síly nestačily, a ruské vzdušné jednotky tak mají žně.

Poslední seriózní ruská mapa kurského bojiště ze včerejšího večera ukazuje, že Ukrajinci už byli zastaveni, a že Rusové zahájili první protiútoky.

V pátek jsme s Josefem Skálou rozebírali poslední události na Ukrajině. Pořad najdete zde.  Ve středu potom bude pořad na Protiproud. Ten bude hlavně o konfliktu mezi Íránem a Izraelem.

*

Michael Svatoš, MaP 2063

3 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 1 měsícem

Pan Svatoš se jistě mýlí. Já jsem jasně slyšel a viděl pana Gerasimova, jak ihned ve středu informuje prezidenta Putina ze svého stanoviště, že těch 1000 narušitelů zastavil ihned na hranicích a to pomocí: vojenských jednotek, národní gardy a pohraničníků. A použil při tom: letectvo, dělostřelectvo a raketové vojsko. A zbytek že vyžene z území Ruska a operace skončí… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem danny
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Samozřejmě, že nevěřím zprávám z Ukrajiny na fialových mediích, ale nemohu sdílet nadšení pana Svatoše vůči Rusku. Okecávat selhání ruských sil při obraně země je neakceptovatelné a ještě přitom tvrdit, jak si Rusové dobře vedou a vedli. A že to neovlivní dění v Rusku a vlastně se nic až tak nestalo? Ale stalo! Agresor bude jistě zlikvidován… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Mluvíte jako Čecháček a ne jako Rus. neberte to podle přísloví “podle sebe, soudím tebe”. Rusové mají jiné vlastenecké povědomí a podle něj se chovají. nepleťte si podpindosy s obyčejnými lidmi.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  tomaskova

Proč bych měl mluvit jako Rus? Ruské povědomí dobře znám z častých návštěv už před čtyřiceti lety. Tenkrát bylo úplně jiné, než ho mají dnes. Hrdost na vítězství nad fašismem byla tenkrát ještě živá. Nelze stavět jen na vzpomínkách. Na co mohou být hrdí dnes? Co v poslední době vykonali nejen pro… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  tomaskova

Paní Tomášková, poslechněte si toto. A podívejte se na komentáře pod videem. Píšou je ruští občané. Начальник генштаба ВС РФ Герасимов доложил Путину о боях в Курской области (youtube.com)

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Pravdu tam mají čtenáři, kteří píší, co by s Gerasimovem a Šojgu udělal Stalin.

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Prostě dozvíte se tady spoustu věcí, které jinde nejsou, ale stejně jako v bedně, i na NR se prostě zase jiné věci nedozvíte.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Lhali-aby-to-lidi-prijali-Britanie-Skutecny-duvod-migrace-759856
Muzeme se podivat jak dopadli Anglanii..Jejich verchnuska nema na to,aby zajistila bezpecnost, tak honi ” nebezpecne psavce” na internetu…Vsude jsou ti blbove stejni…arogantni,neschopni,zbytecni

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Tak to jsem tedy zvědavý. Už jsme z té války všichni unavení.