Foltýna podpořil antichartista Svěrák. A pak přišel výprask

Vládní zmocněnec Otakar Foltýna a jeho výrok o “sviních” vyvolává další emoce. Pražská kavárna přispěchala sice plukovníkovi na pomoc, ale zazněla i rada Svěrákovi: Prý aby se nemusel zase omlouvat, až to tu “rupne”.

Za vládního zmocněnce strategické komunikace plk. Otakara Foltýna, který nedávno nazval část národa “sviněmi” a “zombíky”, se v otevřeném dopise adresovaném premiéru Petru Fialovi a vládě postavilo 40 veřejně činných osobností. Pokračování Foltýna v současné funkci bude podle nich dobrým znamením, že český stát není ovládán ruskými silami a dokáže jim vzdorovat.

„Nemá-li Česko prohrát hybridní válku a spadnout do chřtánu obnovované ruské říše, nesmí prohrát tuto bitvu o pravdu a svědomí. Podporujeme proto vládu v její současné linii strategické komunikace a vyjadřujeme plnou podporu panu Otakaru Foltýnovi, který ji výtečně reprezentuje a provádí,“ uvedli signatáři.

Pod dopisem jsou podepsaní například režiséři Jan Hřebejk a Václav Marhoul, herec Zdeněk Svěrák, poslanec Martin Exner (STAN), předseda České komory architektů (ČKA) Jan Kasl nebo pěvkyně Dagmar Pecková. Ostrá vlna kritiky na sebe nenechala dlouho čekat.

K otevřenému dopisu se vyjádřil na svém facebookovém profilu disident za komunismu Otto Černý.

„Jen 40? Tehdy těch pragováků bylo 90. Tak se snažte, režimní slouhové. Těch 90 mělo alespoň názor, který se nebáli vyjádřit v prostředí, které jim zrovna přátelské nebylo. Ale u vás to není názor, Hřebejku, Svěráku, Marhoule a další, ale státní penězovod. Názor za peníze, to se teď nosí,“ napsal Otto Černý.

Na síti X se také vyjádřil politický komentátor a populární moderátor televize XTV Petr Holec.

„Bylo jen otázkou času, kdy svině vládního cenzora Otakara Foltýna podpoří antichartista Zdeněk Svěrák, který rád podpoří každou sviňárnu. Byla to agónie, ale právě se stalo. Tak díky, Zdeňku,“ ohodnotil Svěrákův podpis pod otevřený dopis Holec.

Trefa do černého

„Podporu vládnímu koordinátorovi strategické komunikace státu Otakaru Foltýnovi vyjádřily v otevřeném dopise čtyři desítky osobností. Mezi signatáři je i bývalý člen KSČ herec Zdeněk Svěrák. Prostě se zase rozhlédl, odkud fouká závan totalitního větru, a po podpisu Anticharty bývalého režimu podepsal zas nějaký dopis, vyjadřující odpor k jiným lidem a podporu Straně, která ví nejlíp, co a proč si my ostatní máme myslet.

K podpisu Anticharty uvedl po změně režimu, že ho podpis mrzí, stydí se za něj a jeho chování bylo zbabělé. Třeba se dožije dne, doba je teď rychlejší, kdy si tohle nacvičené hodnotové stanovisko bude moct zopáknout,” okomentoval veřejný dopis asi čtyřiceti herců a různých osobností na podporu “cenzora Foltýna” adresovaný vládě a premiérovi Fialovi ředitel Národního střeleckého centra František Matějka.

*

nov, prvnizpravy.cz

Přečtěte si také: Tajný evropský dluh, o kterém se mlčí. Až na Pikoru

3.1 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
20 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
orinoko
orinoko
před 28 dny

Daniel Kroupa agent STB s krycim jménem “Redaktor”, Václav Benda (otec poslance Marka Bendy) agent STB s krycim jménem “Doktor”, Petr Pithart agent STB s krycím jménem “Hrabě” Jaromir Štětina dokonce vysoký důstojník STB s krycím jménem “Plavec”, Pavel Rychetský agent STB s krycím jménem “Rychtar”, Simon Pánek (studentský vůdce v převratu 1989 a dnešní šef Člověka… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 28 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Celý dokument se mi nedaří vložit. Originál Sacherova rozhodnutí. Automaticky se nastavuje nějaký překlad. A chybí jedno jméno: Profous!

orinoko
orinoko
před 28 dny

Říká někomu něco agent Sprcha a Rak? A agenti: Kazatel, Profous, Hrabě a Domino?
Na šesté prijoriti je povědomí?

Naposledy upraveno před 28 dny uživatelem orinoko
Sat
Sat
před 28 dny

Kam vítr, tam plášť.

maxim
maxim
před 28 dny

Kulturní umělecká fronta tvořená umělci hlavního proudu se po sametu totálně odepsala, to co přednádějí není umění ani kultura, jsou to prostě nekulturní šašci … Nelze očekávat něco uměleckého od prospěchářských bezmozků odtržených od kultury obyčejných lidí, proto dělají jenom propagandu elitářské liberální debility jako dobře vycvičené opice .. Původně jsem… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 28 dny

Uz jsem cetla na HS jak jsou zase trapni..Pry zase vysilaji nejake “svetelne signaly”

cablik
cablik
před 28 dny

Jejich petice je jim k prdu už dávno prohráli jejich US okupační sen se hroutí a o žádné Rusko vůbec nejde. Nás je většina a ta to musí vyhrát nad těmi západními lokaji.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 28 dny
Odpověď uživateli  cablik

Oni porad pisi petice..proti jinym nazorum..

danny
danny
před 28 dny

Když skončilo na britské admiralitě vyšetřování vzpoury na lodi Bounty, které odsoudilo vzbouřence a osvobodilo kapitána, ukázala komise i na její příčiny. Po vyhlášení verdiktu přišel její předseda za kapitánem Blythem a řekl mu: “Před komisí jste obstál, ale ruku vám nepodám”. Pan Svěrák je skvělý scénárista, herec, autor. Ale jako člověk je opakem… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 28 dny
Odpověď uživateli  danny

Ono dříve jsme tolik do charakterů a inteligence významných lidí neviděli. U umělců jsme v drtivé většině neznali jejich politické názory, ale neznali jsme ani jejich manželky a soukromý život. Dnešní umělci staví kariéru nikoli na svém umu ale aférách a skandálech. Když se po revoluci zejména herci v mediích rozkecali, žasl jsem nad tím, co je… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 28 dny

Někdo z nich mě překvapil. Super star Dagmar Pecková to rozhodně nemá zapotřebí, tam se domnívám, že to bude hloupost, možná dokonce přesvědčení. Že ti ostatní nýmandi zlomili i Marhoula, je mi líto. Na druhou stranu pokud chce něco natočit … a třicet let se musí dívat jak hochštapler a hulvát Hřebejk točí za… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 28 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

A to se tihle pitomci ještě montují do slovenské kultury. Vím, jak jsme neměli za komunistů angažované umělce, Švorcovou, Kočího, Lišku, Pavlatu(ano!)… rádi a ti dnešní tenkrát řvali, že politika do umění nepatří. Patří nepatří! Každopádně to nepřidá na popularitě a respektu k umělci. ..

cablik
cablik
před 28 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

O nic jiného nejde než o to my se máme dobře a všichni ostatní můžete chcípnout po nás potopa komediantský šašci.

shoty
shoty
před 28 dny

Svěrák sa takto na konci kariéry zhovädí… Ako napr. aj Julo Satinský. Čudujem sa, že takto sa angažujú za ľudí, ktorí za to nestoja. A za to, čo sa tu evidentne organizovane deje so spoločnosťou smerom k jej degenerácii. V konečnom dôsledku k likvidácii. Blbčkom ako Stanke, Holubová, Vašaryová (Magda), Kňažko a pod. sa nečudujem, vždy… Číst vice »

danny
danny
před 28 dny
Odpověď uživateli  shoty

Pokud jsem pochopil jedno z vystoupení J. Satinského, tak jeho rodině patřil Manderlák, nebo alespoň velká restaurace v něm. Takže u Jula mohlo jít o určitou nostalgii. Ale tito duševní naháči jdou pouze po osobním prospěchu. Haškovi ruské peníze v KHL nesmrděly. A i většina ostatních vždy pěla chválu na vedoucí úlohu strany. To jim zůstalo.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 28 dny
Odpověď uživateli  danny

Takové mádlo, zdá se, začíná stavět kariéru na tom, že je absolventem Aspenu a nějakého amerického kurzu, tudíž vše, co dělá, je skvělé, nekritizovatelné, dokonalé a žádané. Ten jeho film ještě nikdo neviděl, ale už je v popředí kritiky, je strašně vyhledávaný, nejlepší, nejhodnotnější, originální a jedinečný. Žhavý kandidát na ty trapnosti, které si… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 28 dny
Odpověď uživateli  shoty

Co proti Satinskému, shoty, konkrétně? Já mám na něj naopak velice pozitivní ohlas. A nejen tak od někoho.

Naposledy upraveno před 28 dny uživatelem kolokol
shoty
shoty
před 28 dny
Odpověď uživateli  kolokol

Bol apologétom dzurindu s miklošom, teda 2 megapablbov, ktorí odfajčili zo Slovenska všetok releventný erár, ako sa hovorí, zlaté nosnice. Plynovod, elektrárne s rozvodmi, telekomunikácie s tajnými dodatkami k zmluve, Slovnaft, VSŽ. A urobili rozhodné kroky k likvidácii poľnohospodárstva. Takže žiadna nostalgia, ale úplná ekonomická negramotnosť. Tak prečo sa angažoval?! Robil to za prachy, alebo z tuposti.… Číst vice »

Pavel 1964
Pavel 1964
před 28 dny
Odpověď uživateli  shoty

No Svěrák se takto projevuje minimálně od spacákové revoluce. Je to stejně zlý člověk, jako Vášáryová.

shoty
shoty
před 28 dny
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Len na rozdiel od Magdy je inteligentný, preto sa mu čudujem. Už keď sa angažoval v nejakých prezidentských voľbách. Zeman nebol žiadne terno, ale to, čo proti nemu kandidovalo, bola stelesnená úbohosť. No, nakoniec si ochočili aj Zemana na záver kariéry. Asi sa mu vyhrážali smrťou v rodine. Taký je postup. Skorumpovanie, vydieranie,… Číst vice »