„Elitní“ Římský klub a také jeho další „Globální výzva k akci“ začíná být k smíchu

Valentin Katasonov
Valentin Katasonov

„Římský klub je mezinárodní nevládní organizace, která byla založena již v roce 1968. Podle vlastních prohlášení sdružuje nejautoritativnější představitele politické, finanční, kulturní a vědecké elity různých zemí světa. Římský klub deklaroval, že jeho cílem je řešit globální problémy, které ohrožují blahobyt a dokonce existenci lidstva. Jako například znečištění životního prostředí, změna klimatu, růst populace, ničení biologické rozmanitosti, vyčerpání přírodních zdrojů, nedostatek potravin a jiné. Předpokládá se, že zakladateli Římského klubu byli italský průmyslník Aurelio Peccei (který se stal jeho prvním předsedou) a Alexander King, generální ředitel pro vědu v OECD. Tyto postavy však byly jen zástěnou, skutečným iniciátorem Římského klubu byl miliardář David Rockefeller, který neviditelně řídil činnost této organizace.

Pravou rukou miliardáře v této organizaci byl známý politik Zbigniew Brzezinski. Římský klub pravidelně připravoval zprávy. Zdálo se, že obsahují návrhy na řešení globálních problémů lidstva. Ve skutečnosti však šlo o kamufláž, která zakrývala plány na restrukturalizaci světového řádu v zájmu malé skupiny oligarchů (David Rockefeller a jemu podobní). V roce 2017 David Rockefeller zemřel ve věku 102 let. A Zbigniew Brzezinski ho následoval o několik měsíců později. V důsledku toho byla činnost Římského klubu před sedmi lety do značné míry ochromená. O půlstoleté historii Římského klubu a výsledné paralýze jeho činnosti jsem psal v roce 2018 v článku „Římský klub: projekt ‘měkkého’ zničení člověka“.

V posledních letech se Římský klub v médiích vzpomíná jen zřídka. Vznikl pocit, že organizace zemřela spolu se svým zakladatelem. Minule se však v médiích objevila zpráva, ze které vyplývá, že Římský klub žije. A zřejmě pokračuje ve stejném kurzu, který koncem 60. let minulého století nastolil David Rockefeller. Jedná se o 30stránkový dokument s názvem Světová výzva k přijetí opatření v souvislosti s několika krizemi, které v současnosti sužují lidstvo, který byl zveřejněn na internetu začátkem srpna. Na titulní straně dokumentu se uvádí, že jde o záznam z kulatého stolu, který se konal on line v červenci tohoto roku. Kulatý stůl se konal pod záštitou Římského klubu a Rady pro lidskou budoucnost (CHF). Samozřejmě, v tomto tandemu Římský klub vystupuje jako „původní“ a CHF jako „přídavné zařízení“.

Několik slov o Radě pro lidskou budoucnost. Jak se uvádí na webové stránce organizace, byla „založena s cílem zvýšit celosvětové povědomí o rostoucí existenční nouzi zahrnující deset katastrofických rizik, kterým lidstvo v současnosti čelí. Jsme nezisková mezinárodní organizace, kterou vytvořili zainteresovaní vědci a občané s cílem zvyšovat povědomí a pomáhat při vytváření řešení.” Zmiňovaných “deset katastrofických rizik” je “deset megahrozeb”, které zformuloval ještě známý americký ekonom Nouriel Roubini (války, hladomory, pandemie, nekontrolované využívání umělé inteligence atd.) Radě předsedá australský profesor John Hewson, který byl v minulosti aktivní v politice a podnikání , ale do vědy se ponořil až v posledních letech. Na kulatém stole se zúčastnili zástupci více než půl tuctu různých nevládních organizací: Globální fórum pro správu věcí veřejných, Global Restoration Collaborative, Global Youth Security Council, Healthy Planet Action Coalition, Natural Capitalism Solutions, Revolution in the 21st Century a další.

Nejvlivnějšími účastníky diskuse byli spolupředsedkyně Římského klubu Sandrine Dixson Declève a Julian Cribb, spoluzakladatel Rady pro budoucnost lidstva. Kulatý stůl moderovala australská environmentalistka Molly Harriss Olsonová. Všechny tři jsou ženy. Kulatý stůl v praxi ukázal, jak je třeba řešit rovnost pohlaví. Tón dokumentu je velmi podobný tónu první oficiální zprávy Římského klubu „Limity růstu“ (1972). V té době se tento tón nazýval „alarmismus“ nebo „poplašná zpráva“. Tehdy, před více než půlstoletím, Římský klub předpověděl lidstvu katastrofu na začátku 21. Století. Existovalo několik variant prognóz: podle jedné mělo lidstvo zahynout hlady, podle druhé od znečištění životního prostředí, podle třetí od nedostatku přírodních zdrojů atp. Samozřejmě, ve srovnání s první zprávou Římského klubu je seznam globálních problémů v současném dokumentu rozsáhlejší.

Například problém genderové nerovnosti byl povýšen na globální problém; problém rizik nekontrolovaného využívání umělé inteligence atp. byl zařazen mezi globální problémy. Římský klub měl zasít paniku, aby svět raději přijal radikální opatření k omezení demografického růstu a dokonce dobrovolné snížení počtu obyvatel, zastavení dalšího průmyslového rozvoje (deindustrializace), vzdání se národní suverenity, vytvoření nadnárodních institucí se zvláštními pravomocemi na globální řízení. Autoři “Světové výzvy k činnosti” se zřejmě domnívají, že současná generace lidí si nepamatuje (neví) o prvních zprávách Římského klubu. Světovou výzvu k akci bych nazval remakem zprávy Limity růstu.

Ve Světové výzvě k akci se uvádí: „Lidstvo čelí největší nouzi, krizi sestávající z mnoha vzájemně souvisejících katastrofických rizik. Krize je už tady a bude se zhoršovat. Její kumulativní rozsah a vliv jsou tak velké, že si to uvědomuje jen málo lidí. Tato rizika společně ohrožují naši schopnost udržet civilizaci, lze dokonce přežít jako druh. Naléhavě jsou zapotřebí globální řešení. Budeme-li jednat později, bude už pozdě.” A tady je další:

„Krize je rozsáhlá, složitá a vzájemně propojená. Dotýká se každého na Zemi a ovlivní i budoucí generace. V současnosti neexistuje žádný akční plán na její řešení; neexistuje dokonce ani dohoda, že lidstvo musí jednat, aby se zachránilo.”

Účastníci kulatého stolu se zřejmě rozhodli, že jsou bohy, kteří všemu rozumějí, všechno dokážou a jen oni jsou schopni zachránit lidstvo. Načrtli plán na záchranu lidstva. Takový plán, který se jen málo liší od plánů Římského klubu před půlstoletí. Co tedy navrhují „bohové“, kteří se účastní kulatého stolu? Některé z jejich návrhů nejsou originální.

Například výzva k úplnému zničení jaderných zbraní. O to lidstvo usiluje již několik desetiletí poté, co Američané před 79 lety shodili dvě atomové bomby nad Hirošimou a Nagasaki. Od té doby se počet zemí vlastnících jaderné zbraně zvýšil z jedné na devět. O „pokroku“, kterého bylo dosaženo v oblasti nosičů jaderných zbraní, už není třeba mluvit.

Nic nového není ani v návrhu drasticky snížit využívání uhlovodíků a raději přejít na ekologické hospodářství a energetiku. Ještě v roce 2016 podepsaly desítky zemí v Paříži klimatickou dohodu o dekarbonizaci hospodářství. Její provádění je však velmi napjaté. A tady jsou zprávy z Německa. Prudký nárůst cen zemního plynu nutí podniky a dokonce i jednotlivce přejít na místní hnědé uhlí. Toto palivo je levné, ale velmi špinavé.

Výzvy k boji proti rostoucí nerovnosti v rámci jednotlivých zemí i na celém světě jsou také banální. Zejména v rámci boje proti hladu se nejbohatší země vyzývají, aby se podělily o potraviny s nejchudšími.

Účastníci kulatého stolu opakovaně mluvili o potřebě vytvořit světovou měnu. Jedná se o mimořádně naléhavou roli. Jelikož pozice amerického dolaru jako světové měny se stále více otřásá. A pokud se dolar zhroutí, svět by se mohl ocitnout v chaosu. To si však uvědomují nejen intelektuálové, kteří se zúčastnili kulatého stolu, ale i samotní “páni peněz” (hlavní akcionáři amerického Federálního rezervního systému, který emituje právě tyto dolary). A „páni peněz“ to nejen chápou, ale také jednají. Hovoříme o vytváření digitálních měn centrálních bank, na jejichž základě může v budoucnu vzniknout jednotná globální digitální měna. Další alternativou k dolaru jsou “zvláštní práva čerpání” nebo SDR, měna vydávaná Mezinárodním měnovým fondem. Pokud se vsadí na SDR, MMF se změní na světovou centrální banku.

U kulatého stolu zazněly i radikálnější návrhy, které dříve obvykle nezaznívaly. Například regiony s velkým počtem obyvatel by se měly podílet na realizaci plánu dobrovolného snižování počtu obyvatel.

Nejzajímavější a nejradikálnější jsou však návrhy na reformu stávajících a vytvoření nových mezinárodních institucí. Navrhuje se, aby se Organizace spojených národů (OSN) stala „demokratičtější“ institucí. Rada bezpečnosti OSN s právem veta se ruší. Zároveň se v rámci OSN vytvoří Lidové shromáždění, Rada pro systém Země, Globální komise pravdy a Výbor pro spásu lidstva. Jsou oprávněny přijímat zákony a rozhodnutí závazná pro všechny země. Opět tedy slyšíme píseň, kterou jsme slyšeli z Římského klubu v dobách, kdy tuto organizaci vedli David Rockefeller a Zbigniew Brzezinski. Píseň o naléhavém zrušení národních států a vytvoření světové vlády, která by vládla lidstvu.

PS Na sociálních sítích se již objevily komentáře ke “Globální výzvě k akci”. Autoři některých komentářů se domnívají, že kulatý stůl pod záštitou Římského klubu byl otevřeně protirusky zaměřen. Vidět to zejména v návrzích vzdát se takového „reliktu minulosti“, jako je suverenita nad přírodními zdroji státu. Podle účastníků kulatého stolu by se přírodní zdroje měly stát společným majetkem lidstva (rozuměj: majetkem velkých mezinárodních korporací). Rusko je totiž z hlediska přírodních zdrojů nejbohatší zemí na světě. Odborníci odhadují, že na začátku tohoto desetiletí byla celková hodnota ruských přírodních zdrojů 75,7 bilionu dolarů. Následovalo: USA – 45,0; Saúdská Arábie – 34,4; Kanada – 33,2; Írán – 27 let,3; Čína – 23,0. Návrhy na dekarbonizaci světového hospodářství, které zazněly na kulatém stole, jsou namířeny i proti Rusku. Vždyť Rusko má největší celkové zásoby uhlovodíků a uhlíku (ropa, zemní plyn, černé a hnědé uhlí, břidlice) na světě. Odborník FederalCity, politolog Vadim Maksimov, komentuje návrhy Světové výzvy:

„… inovace jsou zaměřeny především na eliminaci zemí, jako je Rusko a další země s velkými přírodními zdroji. Snížení využívání fosilních paliv ničí jejich ekonomiky”.

*

Valentin Katasonov, Armádny Magazín Sk

 

Od OSN ke světové vládě. Římský klub představil ambiciózní plán globalistů

 

 

Kdo jsou plánovači a tvůrci významných událostí vysvětluje nová kniha Římský klub

 

 

4.4 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 22 dny

Staré přísloví říká: Běda mužům, kterým žena vládne a Lejnová s Černochovou jsou toho zářným příkladem. Je to k posrání, 10% obyvatel kteří spotřebují víc jak polovinu zdrojů, chtějí zbývajícím obyvatelům snižovat spotřebu.

Jarda
Jarda
před 22 dny

Římský klub je banda největších světových hajzlů a škůdců lidí na planetě.

cablik
cablik
před 22 dny

No jo boháčí spřádají fantasmagorické plány které nemůžou být nikdy realizovány. Normální svět na jejich požadavky nikdy nepřistoupí spíš oni se budou muset vrátit k normálnímu způsobu života.