Důstojník Azova: Naše fronta se zhroutila. Situace na Donbasu je mimo kontrolu Ukrajiny

Ukrajinská fronta na Donbasu se zhroutila a tamní situace už se vymyká kontrole, píše se na ukrajinském webu Strana.

Azovský důstojník Roman Ponomarenko to uvedl ve svém telegramovém kanálu.

„Dlouhou dobu byla situace na Donbasu celkem příhodně charakterizována jako obtížná, ale kontrolovatelná, nyní se však vymkla kontrole. Zatím to vypadá, že se obrana ozbrojených sil zhroutila.  Síly Ukrajiny jsou neorganizované, jednotky jsou unavené, oslabené a mnoho jednotek demoralizovaných. Přijímané posily jsou v podstatě zaneprázdněné a nepomáhají, spíše komplikují bojovou práci jednotek, jediným důvodem je to, že Rusové ano, neprorazili hluboce, protože jejich jednotky jsou stejně vyčerpané jako naše, udržují si však značnou kvantitativní převahu a mají neomezené zásoby munice, jejich ofenzíva tedy pokračuje, zatím to nemůžeme zastavit,“ napsal důstojník.

Stejně jako další analytici uvedl, že situace s disciplínou v ukrajinské armádě je špatná.

„Nyní je situace na hraně a nucené mobilizované doplňování ji jen prohlubuje,“ napsal Ponomarenko.

Důstojník pochybuje, že „naše velení má na to všechno nějaký globální plán“.

„Ano, protiútoky na jiné sektory fronty mohou mít výsledky, ale mají smysl pouze tehdy, pokud fronta na Donbasu vydrží, jsou také rozšířené naděje, že Rusové dali do této ofenzivy všechno a v důsledku toho jim dojdou  zásoby. Slyšíme o tom už dva roky, ale ty zásoby nějak nedocházejí,“ dodal.

Azovský důstojník zároveň navrhuje převzít některé zkušenosti Hitlerova Wehrmachtu, jak stabilizoval frontu po velkých porážkách (například po operaci Bagration v roce 1944). Zároveň připouští, že tato rozhodnutí „mají pouze krátkodobý účinek a pouze oddalují celkovou porážku“.

Časopis Forbes již dříve napsal, že Kyjev selhal v úkolu odvrátit pozornost Ruské federace od Donbasu ofenzívou v Kursku.

Na druhé straně bývalý poradce prezidentské kanceláře Alexej Arestovič oznámil operační krizi v ukrajinských ozbrojených silách v Donbasu.

* 
rp, prvnizpravy.cz, strana

5 10 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 20 dny

Důstojník pochybuje, že „naše velení má na to všechno nějaký globální plán“. Moc hezké. Snad by měl někdo konečně říct tomu důstojníkovi, že to “jejich” velení nemělo připraveno nikdy nic. Možná tak akorát velké globální. Všechno to vymysleli infantilní pitomečci z West Pointu. A určitě vymyslí ještě nějaký další průser.

shoty
shoty
před 20 dny

Snáď je čas, aby ukrajinské jednotky pochodovali na Kyjev. Aj keď tam už určite nikoho kompetentného nezastihnú.

standa
standa
před 20 dny

Ukrowehrmacht je v Kurské oblasti obklíčen ze 3 stran, 4. strana je otevřená k odchodu na Ukrajinu, jen je zaminována. Rusko začalo pomalu metodicky ničit agresory z Ukrajiny.

cablik
cablik
před 20 dny

Jo jo bandera na Donbas poslal do zákopů i operátory dronů už není koho hlavně že se nechali obklíčit u Kurska a to na jejich porážce nic nezmění.